De Schoolsportvereniging koppelt sportverenigingen en scholen aan elkaar, zodat kinderen de mogelijkheid hebben om dichtbij huis te sporten. Naast een stijging van de sportparticipatie levert het project ook een positieve bijdrage aan de gezondheid, schoolprestaties en leefbaarheid van de wijk. Dit concludeerde het Verwey-Jonker Instituut na 4 jaar onderzoek naar de effecten van de Schoolsportverenigingen.

Bij een Schoolsportvereniging komen de sportverenigingen naar de wijk om leerlingen direct na schooltijd training te geven op of nabij school. De kinderen krijgen les van clubtrainers, kunnen na een aantal proeftrainingen lid worden van de sportvereniging en spelen uiteindelijk mee in de reguliere competitie. De trainingslocatie blijft in de wijk totdat de kinderen er klaar voor zijn om door te gaan naar de hoofdlocatie van de vereniging. Vooral in wijken met weinig sportverenigingen of andere sportvoorzieningen is deze aanpak succesvol.

Samenwerken

Dankzij de Schoolsportvereniging, zijn jaarlijks rond de 3000 kinderen uit 25 verschillende wijken aangesloten bij een sportvereniging. De locaties worden aangestuurd door lokale coördinatoren die veelal ook de gymdocent zijn op één van de scholen in de wijk. In totaal werken we met ruim 70 scholen en meer dan 60 verenigingen samen. Een coördinator is het vertrouwde gezicht van de wijk, het lokale aanspreekpunt en motivator voor de kinderen en hun ouders, de sportaanbieders en de school zelf.

Investeren in de toekomst

Naast het aanboren van een bron met (potentiële) nieuwe leden, is deelname aan een schoolsportvereniging een investering in de toekomst van een vereniging en levert de sportaanbieder een bijdrage aan een samenhorige en leefbare wijk. De samenwerking tussen de school en de sportaanbieder zorgt ervoor dat er ook gestuurd kan worden op gedrag en sociale ontwikkeling.

Meer informatie? Neem contact op met projectleider Sonny Noordermeer door te mailen naar s.noordermeer@rotterdamsportsupport.nl of te bellen naar 010 24 39 315. We helpen je graag verder!