Er is geen betere plek om te leren hoe de wereld in elkaar zit, dan op het sportveld. Sporten zorgt naast sportieve ontwikkeling ook voor persoonlijke ontwikkeling. Sporters leren om afspraken na te komen, leiding te accepteren en anderen te respecteren. Sport kan het doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen vergroten. Trainers en coaches spelen een belangrijke rol in deze ontwikkeling en in het spelplezier van de spelers.  

Deze positieve effecten van sport ontstaan alleen wanneer er sprake is van een pedagogisch en veilig sportklimaat, een omgeving waarin spelers zich beschermd voelen, waarin met zorg met elkaar wordt omgegaan en waar heldere afspraken en grenzen geleden. In het creeeren van een pedagogische en veilig sportklimaat spelen de trainers/coaches dus een belangrijke rol. Binnen een veilig sportklimaat worden spelers namelijk op een positieve manier benaderd en staat niet de prestatie maar juist de ontwikkeling en het plezier centraal. 

Opleiden van je trainers/coaches

Maar niet iedere trainer staat met een trainersdiploma op het veld. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de trainers niet opgeleid is en zelfs 39% zich niet capabel genoeg voelt. Dat terwijl trainers een belangrijke spil in de vereniging zijn. De kwaliteit van de trainers/coaches en andere vrijwilligers bepaalt namelijk de kwaliteit van de club, het is het waard om hier in te investeren. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen en cursussen via de sportbond of Academie voor Sportkader.

Rotterdam Sportsupport verzorgt ook diverse trainingen, deze kunnen zelfs op maat gemaakt worden voor de verenigingen en trainers/coaches. Zie hieronder het overzicht van de verschillende trainingen. Behoefte aan een onderwerp dat er niet tussen staat? Neem dan contact op met één van de pedagogisch adviseurs. 

4 inzichten over trainerschap 

Structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Dit zijn de vier belangrijke kernkwaliteiten voor trainers en coaches. Tijdens deze scholing krijgen trainers handvatten om hun sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren.  

Opleiden assistent-trainers (jeugd)

Het opleiden van assistent-trainers zorgt voor meer individuele aandacht voor de spelers. Zij zijn een paar extra handen en ogen tijdens een training en zorgt voor betere ontwikkeling van de spelers. Tegelijkertijd bind je jeugdleden zo ook op een andere manier aan de club en maken zij vroeg kennis met vrijwilligerswerk en het trainersvak.

Trainersbegeleiding

Een trainersbegeleider op de vereniging kan de kwaliteit van de trainingen bewaken, kennisdeling initiëren en trainers motiveren en inspireren. Dit alles zorgt ervoor dat trainers langer met plezier training blijven geven. Wij leiden trainersbegeleiders op die vervolgens trainers van hun eigen club kunnen begeleiden op pedagogisch en didactisch vlak. 

Ken je doelgroep: leeftijdsspecifieke kenmerken 

Het trainen van een groep zesjarige is anders dan een groep pubers en ook in het trainen van jongens en meisjes zit verschil. Wat zijn nou de (leeftijdsspecifieke)kenmerken van jouw doelgroep, hoe leert jouw doelgroep en wat vinden zij belangrijk? Tijdens deze training leer je hoe je de (leeftijdsspecifieke)kenmerken in kunt zetten om de training nog leuker en beter te maken. 

Omgaan met lastig gedrag 

Binnen een groep kinderen heb je ook te maken met verschillend gedrag van de spelers. Lastig gedrag kan ervoor zorgen dat het training geven minder leuk wordt en dat de sfeer in de groep verandert. Tijdens deze training leer je over gedrag, houding, grenzen aangeven en hoe voor jezelf te zorgen als je je op het veld staat.  

Leren signaleren 

Trainers/coaches zien de kinderen vaak wel drie keer per week. Zij zien soms ook kinderen met wie het niet zo goed gaat of waar zij geen goed gevoel bij hebben. Waar moet je precies op letten en wat kan je ermee, wanneer je denkt dat iets niet helemaal goed gaat? Dat leer je tijdens deze training.  

Gedragsstoornissen 

De pedagogisch adviseurs van Rotterdam Sportsupport organiseren ook trainingen op specifieke gedragsstoornissen, denk bijvoorbeeld aan autisme, AD(H)D en faalangst. Tijdens deze scholing leer je wat de kenmerken zijn, hoe je hier tijdens de training rekening mee kan houden en hoe je de positieve eigenschappen van deze spelers in kan zetten. 

Coaching on the job 

Naast de diverse trainingen kunnen trainers/coaches vaak ook ‘on the job’ geholpen worden. Bijvoorbeeld bij het omgaan van bepaald gedrag.  

Meer aanbod? 

Interesse in één van de trainingen of hebben jouw trainers/coaches behoefte aan scholing op een ander onderwerp? Neem dan contact op met een van de pedagogisch adviseurs van Rotterdam Sportsupport. Dan kijken zij hoe ze de training op maat kunnen maken voor jouw vereniging. 

Bekijk ook de vlogserie Romy & Steef trainers op dreef, zij gaan maandelijks langs bij prominente (Rotterdamse) trainers om praktische tips op te halen en inspiratie op te doen. Maak kennis met de nieuwe vloggers en abonneer je op hun YouTube-kanaal.     

Interesse in een opleiding of training van een externe partij? Rotterdam Sportsupport vergoedt verschillende opleidingen. Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van een dergelijke subsidie

Ineke Kalkman

projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen
Ineke Kalkman

Meer weten?

Wil je dat jouw club veiliger wordt voor leden en bezoekers? Heb je vragen over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie? Of wil je aan de slag met VOG’s en ander preventiebeleid?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Vertrouwenscontactpersoon
  • Waarden- en normenbeleid & gedragsregels
  • Ouderbetrokkenheid
  • Zorgsignalen
  • VOG en ander preventiebeleid

Neem contact op met Ineke Kalkman voor meer informatie.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf