Wie pubers verliest binnen de vereniging, verliest ook de toekomstige trainers, bestuurders of vrijwilligers die de club draaiende houden en mee helpen groeien. Daarom is het van groot belang om ze aan je vereniging te binden en uitval te voorkomen. Maar hoe houd je ze betrokken? Rotterdam Sportsupport gaat verenigingen die voor deze uitdaging staan praktische begeleiding bieden. Daarbij gaan we niet alleen over maar ook mét pubers in gesprek. Als je vereniging hier binnenkort mee aan de slag wil gaan, meld je dan bij ons aan!

Al jarenlang zien we dat jongeren in de leeftijd tussen 12 en 18 minder gaan sporten. Maar waarom schrijven pubers zich eigenlijk ‘ineens’ uit bij hun vertrouwde sportvereniging? Er zijn verschillende factoren waar verenigingen geen invloed op hebben. Denk aan school, het sociale leven, bijbaantjes en bijvoorbeeld blessures. Maar er zijn ook factoren waar een vereniging wél invloed op kan hebben. Het zijn vaak het bestuurders, trainers of ouders die beslissingen nemen over trainingen en andere activiteiten binnen de club. Maar jongeren vinden het prettig als ze het gevoel hebben dat ze belangrijk zijn en dat ze zelf kunnen bepalen wat ze doen. Dus waarom zou je ze hierin geen rol geven?

Advies op maat
Rotterdam Sportsupport gelooft in de kracht van pubers en wat zij kunnen betekenen voor de vereniging. Ze zijn de toekomst van de club; ze houden de club jong, stimuleren innovatie (door hun denkwijze en ideeën) en het zijn mogelijke vrijwilligers die de vereniging draaiende kunnen houden. Daarom gaan wij graag samen met bestuurders, vrijwilligers en/of trainers én pubers in gesprek. We nodigen clubs die hiermee aan de slag willen gaan uit om zich bij ons te melden. En omdat de situatie bij elke club anders kan zijn, bieden we advies op maat.

Keep Youngsters Involved
Met behulp van workshops en creatieve sessies hopen we de terugloop van leden in deze leeftijd te verkleinen. Om erachter te komen wat er leeft bij de pubers binnen de vereniging gaan we o.a. aan de slag met het Keep Youngsters Involved Kaartspel. Dit kaartspel is gebaseerd op een Europees onderzoek rond ‘drop-out’ bij pubers. Hier komen concrete acties uit die pubers belangrijk vinden en die zij zelf of met het clubbestuur willen opstarten. Zo betrek je ze bij de clubwerking en/of dat het sportaanbod van de vereniging beter bij ze past. En zo zorgen we ervoor dat de vereniging een aantrekkelijke plek blijft voor alle álle leden, dus ook voor pubers.

Wil jouw vereniging hier ook mee aan de slag? Neem dan contact op met Frank Vermeulen, f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Stephan Vos

Stephan Vos

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat

Heb je als vereniging te maken met teruglopende ledenaantallen, een andere samenstelling van de wijk of maatschappelijke partners die willen samenwerken? Dan is het advies om de juiste doelgroep te benaderen een reden om in gesprek te gaan.  

Nieuwe doelgroep bereiken

Steeds meer verenigingen hebben te maken met teruglopende ledenaantallen als gevolg van veroudering van de wijk, de wens om individueel te sporten en de opkomst van urban sports. Deze (financiële) gevolgen werken door in het faciliteren van de accommodatie. Maar ook het betalen van de huur van de velden en het onderhouden van het complex. De vitaliteit van de verenigingen staat onder druk.

Dit zijn voorbeelden uit de praktijk, maar hier kan verandering in aangebracht worden. Wij geven graag advies hoe je nieuwe doelgroep(en) kunt bereiken.  

Wat kunnen wij doen? 

  • Kom je als vereniging in het nauw vanwege de veldbezetting, teruglopende ledenaantallen en kom je daardoor in de financiële problemen?  
  • Ben je als vereniging aan het groeien en wil je in kaart brengen wat nieuwe doelgroepen zijn en hoe deze kunnen bijdragen aan een vitale club? 
  • Of heb je als vereniging de keus gemaakt om zowel intern als extern maatschappelijke taken en verantwoordelijkheden te nemen door op zoek te gaan naar nieuwe doelgroepen? 

Voor al dit soort zaken kun je terecht bij Rotterdam Sportsupport. Wij dagen je uit om samen met ons deze uitdaging aan te gaan.  

Wat levert het op? 

Het levert inzicht op in de kansen voor nieuwe doelgroepen waarmee je een vitale club voor de toekomst wordt. Door aanpassingen in het sport- en beweegaanbod kunnen we de bestaande leden beter faciliteren. Hiermee wordt de vereniging vitaal en toekomst bestendig. Een vitale vereniging die zelfstandig is, die zijn financiële verplichtingen kan nakomen en die zich bewust is van de mogelijkheden van de voordelen van verenigen voor de toekomst. Van sponsoren partners maken en krachtige invulling geven van het woord ‘verenigen’.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sonny Noordermeer

Sonny Noordermeer

projectleider Schoolsportvereniging