Met ingang van het sportseizoen 2024/2025 moeten ook alle buitensportaccommodaties in Rotterdam volledig rookvrij moeten zijn.

Wat houdt een rookvrij sportterrein in?

  • Dat de binnenruimten geheel rookvrij zijn.
  • Het gehele buitenterrein rookvrij is: de entree en alle ruimte binnen de hekken of andere begrenzing van de sportvereniging zoals de velden, langs de lijn, het terras en de tribune.
  • Een verbod op het gebruik van E-sigaretten en nieuwe tabaksproducten (zoals verhitte tabak).
  • Dat er een structureel rookvrij-beleid is en dat voor iedereen geldt: leden, vrijwilligers, medewerkers én bezoekers.

Wat moet je als vereniging weten?

  • Rotterdam Sportsupport biedt ondersteuning voor het rookvrij maken van jouw buitensportaccommodatie. Je kunt hierover contact opnemen met jouw gebiedsconsulent.
  • Sportbedrijf Rotterdam zorgt ervoor dat met borden duidelijk wordt dat er niet gerookt mag worden op het terrein. Wil je deze borden ontvangen? Neem dan contact op met Joost Groen van Sportbedrijf Rotterdam via j.groen@sportbedrijfrotterdam.nl.

Download hier de brief die sportverenigingen vorig jaar van de gemeente Rotterdam hebben ontvangen over de rookvrije buitensportaccommodaties in Rotterdam.

Heeft jouw club vragen?

Neem dan contact met jouw gebiedsconsulent. Voor iedere sportvereniging hebben wij een direct aanspreekpunt. Weet je niet wie? Klik dan hier.
Heb je vragen voor het Sportbedrijf Rotterdam? Neem dan contact op via via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Als bestuurder van een sportvereniging komt er veel op je af. De verzekeringen van je vereniging zijn misschien niet het eerste waar je oog voor hebt maar toch is het belangrijk om ook hier aandacht aan te besteden. Het is namelijk essentieel om goed verzekerd te zijn tegen mogelijke risico’s en aansprakelijkheid.

Het is belangrijk dat het bestuur zich bewust is van welke verzekeringen de vereniging al heeft en welke nodig zijn. Vaak denken verenigingen dat ze goed verzekerd zijn, maar blijkt bij een schadeclaim dat de dekking minder uitgebreid is dan ze dachten. Kijk daarom goed naar de huidige verzekeringen en wat deze precies dekken.

Onderverzekering

Een veelvoorkomend probleem is onderverzekering van opstallen. Dit betekent dat het bedrag waarvoor het clubgebouw verzekerd is lager is dan de herbouwwaarde van het gebouw. In geval van schade kan dit leiden tot grote financiële problemen voor de vereniging. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van de herbouwwaarde van het clubgebouw en stem de opstalverzekering hierop af.

Naast de opstalverzekering zijn er nog andere essentiële verzekeringen voor sportverenigingen:

  • Aansprakelijkheidsverzekering
    Deze verzekering dekt schade aan personen en/of zaken waarvoor de vereniging aansprakelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een speler die tijdens een wedstrijd per ongeluk een toeschouwer raakt met een bal.
  • Bestuursaansprakelijkheidsverzekering
    Deze verzekering beschermt het bestuur van de vereniging tegen persoonlijke aansprakelijkheid voor fouten die zij in hun functie als bestuurder maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet op orde hebben van de financiële administratie
  • Evenementenverzekering
    Deze verzekering is relevant wanneer je evenementen organiseert zoals een jubileum, een clubfeest of een (internationaal) toernooi. Houd dan rekening met situaties waardoor er schade kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan plotseling noodweer, diefstal of een ongeval.

Verzekeringsadviseur

Bestuurders doen er ook goed aan na te denken over welke verzekeringen nodig zijn en om deze op tijd af te sluiten. Wanneer je twijfelt over je verzekeringen of wanneer je onderverzekering vermoedt, kun je de vereniging het best laten adviseren door een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Zo kun je er zeker van zijn dat jullie goed verzekerd zijn en dat de vereniging niet voor onaangename verrassingen komt te staan bij eventuele schadeclaims.

Voor het verzekeren van je sportvereniging kan je terecht bij alle grote verzekeraars in Nederland. Ook zijn er een aantal partijen gespecialiseerd in verzekeringen voor de sportwereld:

Ook belangrijk: evalueer regelmatig de verzekeringen en kijk of deze nog voldoen aan de behoeften van de vereniging. Als de vereniging bijvoorbeeld groeit en nieuwe activiteiten ontwikkelt, kan het zijn dat aanvullende verzekeringen nodig zijn. Ook wanneer er collectieve verzekeringen via de sportbond zijn afgesloten, doen clubs er goed aan om op de hoogte te zijn van de voorwaarden. Zo kan het bestuur goed inschatten of er voldoende dekking is voor de vereniging

Preventie

Tot slot is het van belang dat sportverenigingen ook aandacht besteden aan preventie van schade en ongevallen. Door bijvoorbeeld regelmatig onderhoud uit te voeren aan de opstallen en sportmateriaal, kunnen veel problemen voorkomen worden. Daarnaast is het belangrijk dat leden en vrijwilligers goed geïnformeerd zijn over veiligheidsregels en -procedures tijdens trainingen en wedstrijden.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Vorig jaar is onderzocht in welke mate criminele inmenging op dit moment aanwezig is in de amateursport en wat de risico’s hiervan zijn in de toekomst. Uit dit onderzoek blijkt dat er in Rotterdam bovengemiddeld veel sprake is van criminele inmenging. De gemeente blijft de Rotterdamse sportverenigingen monitoren op dit onderwerp. In dit artikel geven we handvatten om deze vorm van criminaliteit te voorkomen.

Wat is ondermijning/criminele inmenging?

Criminele inmenging is een vorm van criminaliteit waarbij de dader de ‘bovenwereld’ misbruikt voor het plegen van strafbare feiten. Door een afhankelijkheidsrelatie op te bouwen, bijvoorbeeld door het sponsoren van aanzienlijke bedragen, kan een dader de sportvereniging misbruiken voor persoonlijk gewin en/of criminele activiteiten. Criminele inmenging komt in allerlei vormen voor. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden.

Risico’s en signalen

Sportverenigingen zijn financieel afhankelijk van hun contributies en kantine-inkomsten, aangevuld met de bijdragen van sponsoren. Door die afhankelijkheid kun je als vereniging geneigd zijn om iets terug te doen voor personen die de club (royaal) ondersteunen. Bijvoorbeeld het aannemen van cash sponsorgeld, privégebruik van het clubhuis door een sponsor of zelfs het met opzet verliezen van een wedstrijd (matchfixing). Een vereniging kan zo ongewenst in een situatie terecht komen waarbij steeds meer wordt toegestaan.

Wees extra alert bij signalen zoals:

  • activiteiten in het clubhuis buiten de normale openingstijden;
  • onbekende personen die (uit het niets) de club willen sponsoren;
  • contante donaties/sponsorbijdragen;
  • opvallende kasverschillen.

Zulke signalen betekenen niet direct dat er sprake is van criminele inmenging, maar kunnen wel verdacht zijn.

Wat kun je als sportvereniging doen?

  1. Het tegengaan van criminele inmenging begint bij het opdoen van meer kennis over het onderwerp. Lees daarom deze factsheet van Rotterdam Sportsupport goed door.
  2. Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) heeft een e-Learning Financiële integriteit gemaakt waarbij je meer kunt leren over het voorkomen en herkennen van ondermijning en criminele inmenging. Deze e-Learning neemt ongeveer 40 minuten in beslag en is zeer aan te raden voor bestuurders en andere functionarissen van sportverenigingen.
  3. Laat bestuurders en vrijwilligers een VOG ( Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen. De VOG inzetten voor de screening van vrijwilligers en bestuurders helpt jouw vereniging ook bij het tegengaan van ondermijning en criminele inmenging. Het CVSN startte een campagne om het gebruik van de VOG nog meer onder de aandacht te brengen. Lees hier meer.
  4. Werk altijd met sponsorovereenkomsten waarin duidelijk de rechten en plichten van de sponsor en vereniging staan beschreven.

Wat doet Rotterdam Sportsupport tegen criminele inmenging?

We monitoren de situatie in Rotterdam zo goed mogelijk. Zo bepalen we op basis van ons jaarlijkse vitaliteitsonderzoek welke sportverenigingen in Rotterdam extra vatbaar zijn voor criminele inmenging. Het gaat dan vooral om verenigingen waar bestuurders zichzelf relatief laag beoordelen op thema’s als financiën, bestuur en organisatie. De gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport gaan met deze verenigingen in gesprek. Verder zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over criminele inmenging en blijven we relevante informatie delen met clubs.    

Contact

Heb je een vermoeden van criminele inmenging in jouw club of wil je gewoon over dit onderwerp met ons in gesprek? We hebben sinds dit jaar een verenigingsconsulent die jouw vereniging specifiek op dit thema kan helpen. Neem hiervoor contact op met de verenigingsconsulent in jouw gebied.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Verenigingen met een exploitatievergunning die alcoholhoudende dranken willen verkopen hebben een Drank- en Horecavergunning nodig. De  vergunning is onbeperkt geldig tot er  veranderingen zijn in bijvoorbeeld  de bedrijfsoppervlakte of de exploitatievorm. Zowel het aanvragen van de vergunning als het doorgeven van wijzigingen moet gedaan worden bij de gemeente Rotterdam. Informatie over de vergunning hebben wij in onderstaand artikel op een rij gezet. 

Aanvragen van de vergunning 

De Drank- en Horecavergunning vraag je aan via de website van de gemeente Rotterdam. Om de vergunning te kunnen aanvragen heb je e-herkenning nodig, de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Meer informatie hierover vind je op www.eherkenning.nl 

Houd er rekening mee dat het acht weken kan duren voordat je de vergunning door de gemeente toegekend krijgt. De gemeente kan indien nodig deze termijn eenmalig met acht weken verlengen. 

Wat heb je nodig voor het kunnen doen van de aanvraag? 

  • Twee vrijwilligers met een verklaring Sociale Hygiëne, in de vergunning te noemen de leidinggevenden 
  • Het Burgerservicenummer van de leidinggevenden en de ondernemer (beheerder op de exploitatievergunning) 
  • Een bestuursreglement 
  • Een afschrift van de statuten van de vereniging 
  • Een plattegrond van de inrichting en/of het terras op schaal 1 : 100 

Sociale Hygiëne 

De Drank- en Horeca wet verplicht dat op de vergunning twee leidinggevenden vermeld staan die de verklaring Sociale Hygiëne hebben. De leidinggevenden zijn bestuurders of coördinatoren van de horeca met een minimale leeftijd van 21 jaar. Bij verenigingen is echter een uitzondering gemaakt wat betreft de aanwezigheid van deze leidinggevenden. Deze personen dienen met regelmaat tijdens openingstijden op de vereniging aanwezig te zijn. Dienstdoende barvrijwilligers moeten echter alleen kunnen aantonen dat zij een Instructie Verantwoord Alcohol hebben gehad.  

Voorafgaand aan de aanvraag is het dus van belang dat de verenigingen twee mensen heeft met Sociale Hygiëne. Voor het ontvangen van deze verklaring moet er eerst een examen worden gedaan. Hier zijn diverse aanbieders voor te vinden op het internet. 

Instructie Verantwoord Alcohol gebruik   

De Drank- en Horecawet verplicht dat barvrijwilligers een Instructie Verantwoord Alcohol gebruik hebben gehad. Deze moet aantoonbaar te controleren zijn op de vereniging. Tijdens deze instructie is er aandacht voor onder andere de wet- en regelgeving, het effect van alcohol, alcohol en het verkeer en het “nee-verkopen”. 

Deze instructie kan online worden gevolgd bij bijvoorbeeld de vrijwilligerswerkacademie of het NOC*NSF. Deelname is gratis en bij het behalen ontvangt de barvrijwilliger het deelnamecertificaat. 

Wil je op de vereniging een Instructie Verantwoord Alcoholgebruik? Vraag ons naar de mogelijkheden.  

Bestuursreglement 

Om een Horeca- en Drankvergunning te kunnen krijgen is het van belang dat je als vereniging een Bestuursreglement hebt. Dit bestuursreglement is de schriftelijke vastlegging van de verenigingshuisregels over alcohol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de schenktijden. 

Wijzigingen tijdig doorgeven 

Gedurende de vergunning kunnen er wijzigingen plaatsvinden. Zo kan bijvoorbeeld de exploitatievorm wijzigen, kunnen er veranderingen zijn in de bedrijfsoppervlakte of kunnen de leidinggevenden (die met Sociale Hygiëne op de vergunning staan) wijzigen. 

Voor de geldigheid van de vergunning moeten deze wijzigingen, zoals het wijzigen van de exploitatievorm, direct worden doorgegeven aan de gemeente Rotterdam. Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar de website van de gemeente Rotterdam.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Verenigingen kunnen extra sponsorinkomsten werven als reclame-uitingen zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Dan is de sponsor immers niet alleen zichtbaar voor leden, maar ook voor voorbijgangers. Hier is een aantal mogelijkheden voor, maar het brengt ook kosten met zich mee. 

Reclamegebieden 

Binnen de gemeente Rotterdam mag er niet op elke plaats evenveel reclame gemaakt worden. In sommige gebieden zijn meer reclame-uitingen toegestaan dan in andere gebieden. Op de kaart reclameniveaus kun je zien of jouw vereniging in een reclamezone, welstandsvrije zone of reclamearme zone ligt. 

Externe reclame-uitingen 

Sinds 2010 hebben verenigingen drie mogelijkheden voor externe reclame-uitingen: 

  • Een goed zichtbaar welkomstbord bij de entree van het sportpark waarop behalve de naam van de club ook meerdere sponsorlogo’s staan; 
  • Boarding langs de velden die aan 2 kanten bedrukt is, zodat het vanaf de openbare weg zichtbaar is; 
  • Banieren op het complex die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. 

In 2011 heeft het college aan de gemeenteraad voorgesteld om deze mogelijkheden in het hoofdstuk Reclame van de Welstandsnota op te nemen, maar tot op heden is dat niet gebeurd.  

Vergunningen 

Met de zelftoets kun je nagaan of er vergunningen nodig zijn voor het plaatsen van reclame. Als de reclame past binnen de regels uit de Reclamegids is er in ieder geval geen vergunning nodig. Houdt er rekening mee dat er legeskosten moeten worden betaald als het nodig is om een vergunning aan te vragen. Deze kosten bedragen minimaal €97,20 (tarief 2019). 

Reclamebelasting 

Over alle reclame die zichtbaar is vanaf de openbare weg betaal je reclamebelasting. Deze belasting wordt geïnd bij degene die het meeste voordeel heeft van de reclame-uiting. In dit geval zal de belasting dus geïnd worden bij de sponsor, niet bij de vereniging. Je hoeft als vereniging geen melding te maken van externe reclame-uitingen bij de gemeente. Het is wel verstandig om de sponsor te wijzen op de mogelijkheid tot het in rekening brengen van reclamebelasting door de gemeente. Het tarief van de reclamebelasting is in 2019 €53,30 per vierkante meter per jaar. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente

Voor reclame die de vereniging op de eigen accommodatie voor zichzelf maakt geldt een vrijstelling van de reclamebelasting voor 30 m2. Over reclame boven die 30 m2 betaalt de vereniging ook €53,30.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een wet op het gebied van privacy. De wetgeving hiervoor is over de hele Europese Unie gelijk getrokken. De wet is in 2016 aangenomen. Tot en met 25 mei 2018 hadden organisaties de tijd om zich hierop voor te bereiden. De AVG zorgt voor extra verantwoordelijkheden en regels rond privacy. 

Algemeen 

De AVG vervangt de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Persoonsgegevens zijn alle gegevens die direct over iemand gaan, of naar deze persoon te herleiden zijn. Denk bijvoorbeeld aan naam, adres, telefoonnummer enzovoorts. Daarnaast zijn er bijzondere persoonsgegevens, zoals ras, godsdienst of informatie over de gezondheid. Voor deze gegevens is er een extra hoge drempel om ze te mogen gebruiken. Wat (bijzondere) persoonsgegevens zijn blijft onder de AVG hetzelfde. 

Rechten 

Wat wel veranderd is, zijn de rechten die de persoon heeft ten opzichte van zijn of haar gegevens. Hierbij heeft de betrokkene niet alleen rechten over welke gegevens geregistreerd worden, maar ook hoe deze zijn gebruikt en verwerkt. Zo heeft een persoon het recht om inzage te krijgen in de geregistreerde gegevens zonder reden te hoeven opgeven. Dit gaat verder dan alleen laten weten over welke gegevens je beschikt. Zo moet je ook aangeven per gegeven waarom je deze informatie hebt en gebruikt, hoe je aan de informatie bent gekomen, met welke andere partijen je deze informatie hebt gedeeld etc. De betrokkene heeft het recht om die gegevens te wijzigen, aan te vullen of te laten verwijderen. 

Grondslag 

Net als onder de WBP mag je niet zomaar persoonsgegevens van mensen verzamelen. Er moet een bepaalde ‘grondslag’ onder liggen, bijvoorbeeld dat je toestemming aan de persoon hebt gevraagd, dit contractueel bent overeengekomen of omdat je een ‘gerechtvaardigd belang’ hebt. In dat laatste geval moet afgewogen worden wat zwaarder weegt: het privacybelang van de betrokkene of het belang van de organisatie bij het bewerken van de gegevens. 

Registratie gegevens 

Deze extra rechten veranderen de manier waarop een organisatie omgaat met de gegevens. Organisaties moeten bijhouden over welke gegevens ze beschikken en hierbij verschillende zaken vastleggen. Bijvoorbeeld: waarom zijn de gegevens bijgehouden, hoe ben je aan de gegevens gekomen, waar zijn de gegevens opgeslagen, wie kunnen er bij de gegevens, etc. Met dit in het achterhoofd is het zeker nuttig om na te denken of je bepaalde gegevens wel echt moet en wilt registreren. 

Privacy 

Als organisatie draag je de verantwoordelijkheid om de privacy van personen te waarborgen. Je moet kunnen verantwoorden wat je doet zodat aan de wetgeving wordt voldaan. Dit gaat niet alleen over beleid en notities opstellen, maar ook over de manier van werken en het handelen van medewerkers en vrijwilligers. 

Handige informatie 

Wil je meer informatie over de AVG? Lees dan één van de volgende artikelen van het NOC*NSF of neem een kijkje op de AVG-site van Autoriteit Persoonsgegevens

  1. Informatiebeveiliging 
  2. Privacyverklaring
  3. Marketing en online publicatie

Daarnaast verwijzen we graag naar de AVG-helpdesk en naar het eerdere stappenplan dat wij ontwikkeld hebben voor sportverenigingen die met dit thema aan de slag willen. Ons stappenplan over AVG vind je in dit artikel.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Binnen een vereniging zijn veel vrijwilligers actief. Soms krijgen zij hier een vrijwilligersvergoeding voor. Er zijn ook verenigingen die mensen in loondienst hebben of werken met een overeenkomst van opdracht voor een ZZP-er of freelancer. Als de vereniging werkgever of opdrachtgever is, moet je met diverse wet- en regelgeving rekening houden.

We leggen je graag de mogelijkheden voor een goed georganiseerd beloningssysteem voor.

Vrijwilligersvergoeding of loondienst?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of iemand die zich inzet voor de club een vrijwilliger is of toch gezien wordt als werknemer. De belastingdienst zegt hierover:

Er is sprake van een vrijwilliger wanneer wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • De werkzaamheden worden verricht voor een sportvereniging, sportstichting of een ANBI en hier bent u niet in loondienst.
  • De werkzaamheden worden niet als beroep uitgeoefend, er is geen persoonsgebonden arbeid. De vrijwilliger is vervangbaar door ieder willekeurige ander.
  • De vergoeding is geen loon, maar een onkostenvergoeding. Er mag geen sprake zijn van een marktconforme vergoeding.

Op de site van de Belastingdienst kun je meer informatie vinden welke regels er gelden voor vrijwilligers en hun inkomen.

Aan vrijwilligers mag je een onkostenvergoeding geven. Deze vergoeding (jaar 2023) mag echter niet meer zijn dan €190,- per maand en €1900,- per jaar. (Wordt er een vergoeding per uur gegeven dan mag dit bovendien niet meer dan €5,- per uur zijn. Voor jongeren tot 23 jaar is dit niet meer dan €2,75.) In 2024 zijn de maximale vergoedingen iets hoger. De vergoeding mag dan niet meer zijn dan €210,- per maand en €2100,- per jaar.

Wanneer een vereniging een vrijwilliger bijvoorbeeld € 15,- betaalt voor één uur training per week, dan is er geen sprake van een vrijwilligersvergoeding, maar van een dienstverband, waarvoor belasting en premies moet worden afgedragen. Het risico is een naheffing van belasting en premies plus boete, die tot maximaal zeven jaar terug kan gaan. Maak dus geen uren afspraken, maar betaal max. € 190,- per maand voor de uitvoering van een taak en leg de uren niet vast. Het bijhouden van een urenadministratie is niet verplicht. Wil je toch uren afspreken, neem dan in de administratie op dat de vergoeding voor één uur training bestaat uit meerdere uren inzet. Denk aan het voorbereiden van de training, opruimen achteraf, enzovoort.

Het is dus aan te raden om binnen de vereniging de vrijwilligersbijdrage terug te brengen tot de maximale vergoedingen. Overtuig de vrijwilligers van de risico’s die de organisatie en ook de vrijwilliger zelf anders loopt. Komen de vergoedingen wel boven deze bedragen uit, dan bestaat er mogelijk een dienstverband.

Welke vergoedingen je als club wil betalen voor bepaalde functies, is afhankelijk van wat je wil betalen en kan betalen. Je bent als club vanzelfsprekend vrij om zelf een keuze te maken. Als je wil weten wat er gemiddeld betaald wordt voor een trainer, met of zonder diploma’s of met behaalde resultaten of ervaringen in een bepaalde klasse, kun je in dit benchmarktrapport teruglezen.

Naheffing

Regelmatig geven sportorganisaties het incidenteel teveel aan betaalde vrijwilligersvergoedingen op aan de Belastingdienst via een UBD formulier. De vrijwilliger krijgt daarvoor een naheffing bij zijn aangifte Inkomstenbelasting (IB) en de organisatie voorkomt daarmee problemen. Echter bij structureel betalen van te hoge vrijwilligersvergoedingen is er sprake van een schijndienstverband (geen incidenteel werk). Het op deze manier structureel ontwijken van een dienstverband wordt soms gedoogd, maar is feitelijk strafbaar.

Overeenkomst

Om ook met vrijwilligers goede afspraken te maken over hun inzet en de wederzijdse verwachtingen kan het voor een aantal functies handig zijn om een vrijwilligersovereenkomst op te stellen. Hiervan staan veel voorbeelden op de website van NOC*NSF. Het is ook verstandig om zaken rond Veilig Sportklimaat en het bezitten van een VOG hierin vast te leggen.

Werkgeverschap

Er is sprake van een dienstbetrekking wanneer wordt voldaan aan de volgende drie voorwaarden:

• Er is sprake van een gezagsrelatie tussen werkgever en werknemer.

• Werknemer is verplicht zijn of haar arbeid persoonlijk te verrichten.

• Werkgever is verplicht loon te betalen voor de werkprestatie.

Als de vereniging één of meer mensen in loondienst heeft, dan is de vereniging werkgever. De vereniging moet dan voldoen aan bepaalde wet- en regelgeving zoals ARBO en de Wet werk en zekerheid, een loonadministratie bijhouden en loonbelastingen afdragen. Dit kan een zware belasting zijn voor de (vrijwillige) bestuursleden. Ook is niet altijd de juiste kennis en kunde binnen de vereniging aanwezig. Het kan dan verstandig zijn om het werkgeverschap uit te besteden. Via Sportkader Nederland kan dit. Sportkader Nederland neemt dan het formeel werkgeverschap op zich, terwijl de vereniging de werknemer inhoudelijk blijft aansturen.

CAO

Kies je er als vereniging voor om wel zelf het werkgeverschap uit te voeren, dan zijn er twee Collectieve Arbeidsovereenkomsten in de sport:

De CAO Sport is een overeenkomst tussen de Werkgevers in de Sport en de vakbonden (FNV Sport & Bewegen, De Unie en CNV Vakmensen), waarin zij arbeidsvoorwaarden hebben vastgelegd. Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor alle werknemers van wie de werkgever is aangesloten bij de WOS. Lees hier meer.

Daarnaast sluiten de vijf leden van de werkgeversorganisatie Netwerk in de Sport al sinds 2003 de CAO Sportverenigingen met FNV Sport & Bewegen. Het doel van de CAO is het regelen van de rechtspositie van de werknemers in de sector georganiseerde amateursport.

De CAO Sportverenigingen is beschikbaar voor leden van Netwerk in de Sport. Iedere lokale sportvereniging (of sportorganisatie zonder winstoogmerk) met een bestuur bestaande uit vrijwilligers en een doelstelling die gericht is op sportbeoefening of de stimulering van deelname daaraan, kan lid worden van de werkgeversvereniging. Lees hier meer.

Vanuit de CAO’s worden eisen gesteld aan de uitvoering van het werkgeverschap, van arbeids- en rusttijden, vastlegging in overeenkomsten, vakantiedagen en pensioenafdrachten. Bepaal dan ook voor jouw vereniging wat jullie zelf kunnen uitvoeren en wat beter uitbesteed kan worden.

Overeenkomst van opdracht

Naast een vrijwilligersvergoeding of een dienstverband kan de vereniging ook werkzaamheden laten uitvoeren met een overeenkomst van opdracht door een ZZP-er. Een ZZP-er voert een opdracht uit als zelfstandig ondernemer zonder personeel. Er mag dus tussen de opdrachtgever en de ZZP-er geen gezagsrelatie bestaan. Een ZZP-er draagt zelf belasting en premies af aan de Belastingdienst. Om deze constructie goed te regelen, gebruik je een modelovereenkomst die goedgekeurd is door de Belastingdienst. Met een modelovereenkomst weet je zeker dat er geen sprake is van een dienstverband. Er zijn modelovereenkomsten specifiek voor de sport, deze kun je hier vinden.

Contact

Er komt dus heel wat kijken bij het werken met vrijwilligers of met betaalde krachten binnen een vereniging. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Bianca Post of Paul Baans via b.post@rotterdamsportsupport.nl p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Jouw vereniging mag maximaal 12 keer per jaar tijdens een bijeenkomst van persoonlijke of bedrijfsmatige aard alcohol schenken. Dit kan zijn voor bijvoorbeeld een verjaardag, bruiloft of bijeenkomst. Hiervoor schaf je een verlaatje aan. Minimaal 5 werkdagen van tevoren maak je een melding. 

Paracommerciële instellingen  

Een paracommerciele instelling is een niet commerciële rechtspersoon zoals stichtingen en verenigingen die zich op de eerste plaats richten op het stimuleren van activiteiten van onder andere recreatieve en sportieve aard.  De hoofdactiviteit van paracommerciële instellingen is dus nooit horeca; horeca wordt ‘erbij’ gedaan. 

Paracommerciële instellingen profiteren van oneerlijke concurrentievoordelen (subsidies, vrijwilligers of een speciaal fiscaal regime). Daarom zijn gemeenten op basis van de Drank- en Horecawet verplicht om de horeca-activiteiten van dit type instellingen aan banden te leggen. Dit doen ze via de Paracommerciële Verordening. Via de verordening worden de horeca-activiteiten van deze instellingen ingeperkt, met name de schenktijden en de zogenaamde ‘feesten van persoonlijke aard’. Op deze manier ondervindt de reguliere horeca geen oneerlijke concurrentie van dit type organisaties. Sportkantines zijn dus paracommeciële instellingen. 

Bijeenkomst in een paracommerciële instelling  

Binnen de vereniging wil je soms een activiteit organiseren anders dan voor je eigen vereniging. Denk hier bijvoorbeeld bij aan een bijeenkomst voor één van de partners van je vereniging en een bruilofts- of verjaardagsfeest. Om bij dergelijke bijeenkomsten alcohol te mogen schenken heb je een incidentele ontheffingsvergunning nodig van de Gemeente Rotterdam. Dit noem je ook wel een verlaatje. Maximaal 12 keer per jaar mag je gebruik maken van dit verlaatje.  

Voor een vereniging gerelateerde activiteit geldt de Drank- en Horecavergunning van de sportkantine, een verlaatje is in dit geval niet nodig. Het 65e verjaardagsfeest van een lid van de vereniging is bijvoorbeeld geen vereniging gerelateerde activiteit. 

Het bedrijfsmatig organiseren van commerciële feesten gericht op derden, komen niet in aanmerking voor deze ontheffing. Er is sprake van bedrijfsmatig organiseren wanneer je reclame maakt en wanneer er een kaartverkoop is of op een andere manier entreegelden zijn berekend. Het is niet mogelijk om deze ontheffing te gebruiken in combinatie met een verlaatje.  

Aanvragen verlaatje  

Een verlaatje kun je eenmaal per kalenderjaar aanvragen via de website van de Gemeente Rotterdam.

Om de aanvraag te kunnen doen heb je e-herkenning nodig. E-herkenning de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Voor meer informatie hierover verwijzen we je naar www.eherkenning.nl

Na het uitvoeren van de aanvraag ontvang je per post een kraskaart waarmee je uiterlijk 5 werkdagen voorafgaand aan de activiteit per sms melding moet doen. Je ontvangt direct reactie of de vergunning wordt toegekend of niet.    

Vraag op tijd aan  

Heb je binnenkort een activiteit waarvoor een verlaatje nodig is? En heb je nog geen kraskaart? Houd dan rekening met de tijd die nodig is voor het aanvragen van de kraskaart. Uiteindelijk moet je maximaal 5 werkdagen (zaterdag en zondag tellen niet mee) de melding via de kraskaart doen.  

Organiseer je jaarlijks dit soort activiteiten dan adviseren wij bij aanvang van het jaar meteen de kaart aan te vragen. Zo ben je altijd op tijd om te krassen. 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan