Verenigingen die minder verbruiken dan 50.000 kWh elektriciteit of 25000 m3 aardgas zijn verplicht de uitgevoerde energiebesparende maatregelen te rapporteren. Dit is de zogenoemde informatieplicht. Sportverenigingen met een jaarlijks verbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren (energiebesparingsplicht). In dit artikel lees je meer over deze verplichtingen.

In veel gevallen zullen sportverenigingen alleen een informatieplicht hebben, aangezien veel sportverenigingen minder dan 50.000 kWh en 25.000 m3 verbruik verbruiken. De Rijksoverheid heeft een hele eenvoudige website in het leven geroepen waarbij jouw vereniging aan de hand van een aantal stappen kan zien welke verplichtingen je hebt. De rapportage die benodigd is voor de informatieplicht energiebesparing staat beschreven op de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Informatieplicht

De informatieplicht energiebesparing houdt in dat sportverenigingen eens in de vier jaar in het eLoket van de RVO moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen de vereniging heeft uitgevoerd. De recente uiterste indieningsdatum was 1 december 2023. Heeft jouw vereniging nog geen rapportage ingediend? Zet dit dan zo spoedig mogelijk in gang.

Als uitgangspunt moet de vereniging de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) gebruiken. Op deze lijst staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Per erkende maatregel moet aangegeven worden of:

•            die wel of niet is uitgevoerd;

•            of er een alternatieve maatregel is uitgevoerd.


De informatieplicht is heel simpel zelf in te vullen en hoeft dus maar één keer per vier jaar. Let op! Er zijn officieel geen bedrijven met keurmerken die deze informatieplicht voor jouw vereniging mogen invullen, ook als bedrijven zeggen dat zij hiertoe gerechtigd zijn. Alleen verenigingen zelf of een intermediair mogen dit doen en deze laatste heeft een schriftelijke toestemming nodig van de vereniging om dit te doen.

Energiebesparingsplicht

De energiebesparingsplicht houdt in dat sportverenigingen alle energiebesparende maatregelen moeten nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Vanaf 2023 gaat de energiebesparingsplicht ook over maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder die geen energie besparen, maar wel CO2-uitstoot verminderen. Welke acties je precies moet (laten) uitvoeren controleer je met de erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML). 

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Op sportverenigingen zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. De meest toekomstbestendige en betaalbare manier om met deze regeling om te gaan is door de wegwerpartikelen te vervangen door herbruikbare alternatieven. Denk hierbij aan afwasbare kopjes, glazen, hardcups, borden en bakjes en/of het gebruik van de eigen bidon of beker van de leden en bezoekers te faciliteren. Ook bevatten vrijwel alle kartonnen bekers en bakjes kunststof om ze water- en vetafstotend te maken, waardoor deze na 1 januari 2024 ook niet meer zijn toegestaan.

Deze nieuwe regeling brengt de nodige uitdagingen met zich mee voor sportverenigingen. Om deze te ondersteunen hebben Rotterdam Sportsupport en de gemeente Rotterdam het project Rotterdamse bekerwinnaars opgezet.

Startpakket herbruikbare bekers voor warme dranken 

Een eerste hobbel is de investering in herbruikbare bekers. Tijdens het Project Plastic (2021) en Scoren met Afval (2022) hebben veel sportverenigingen de overstap al gemaakt naar herbruikbare hardcups voor ranja en koude dranken. Met het project Rotterdamse bekerwinnaars willen we sportverenigingen voorzien van een startpakket bekers. Omdat we deze in grote aantallen willen inkopen, is nu gekozen voor bekers voor warme dranken. Rotterdamse sportverenigingen, die hun eigen horeca exploiteren, ontvangen daarom gratis van Rotterdam Sportsupport een startpakket herbruikbare bekers (0,2l en/of 0,3l). Het aantal beschikbare bekers wordt gebaseerd op het aantal leden van de vereniging per 1 oktober 2023. Met de gratis uitgave van deze herbruikbare bekers voor sportverenigingen zijn we voorloper in Nederland!

Startbijeenkomst woensdag 6 december

De bekers zijn stapelbaar en worden uitgereikt tijdens de startbijeenkomst op woensdag 6 december om 19.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst wordt door Rotterdam Sportsupport meer informatie en voorlichting gegeven over de verschillende mogelijkheden van inname en het reinigen van de bekers, het stimuleren van gedragsverandering van de leden en bezoekers en het elkaar inspireren. Deze avond is er ook ruimte voor verenigingen om met elkaar in gesprek te gaan en tips uit te wisselen. Na afloop worden de bekers en communicatiematerialen uitgereikt. 

Via de onderstaande button kan je tot uiterlijk donderdag 30 november invullen of jouw vereniging interesse heeft in het ontvangen van een startpakket herbruikbare bekers en het bijwonen van de startbijeenkomst op woensdag 6 december (vanaf 19.30 uur).

Waarom gaan deze nieuwe regels in? 

In Nederland gooien we elke dag 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten weg. Daarvan kan een klein deel worden gerecycled, maar het overgrote deel gaat naar de verbrandingsoven of belandt in de natuur. De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van een groter geheel. Ze komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) dat als doel heeft om de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en om meer plastic te hergebruiken en recyclen.  Naast de negatieve effecten van het afval van wegwerpbekers, is het natuurlijk ook zonde om zoveel nieuw materiaal te gebruiken voor iets dat na eenmalig gebruik wordt weggegooid. 

Wat zijn de mogelijkheden? 

Herbruikbare bekers zijn vaak gemaakt keramiek, glas of hard plastic en kunnen worden afgewassen, waarna ze opnieuw gebruikt kunnen worden.  

Kan ik de kartonnen bekers blijven gebruiken?

Vrijwel alle kartonnen bekers en bakjes bevatten kunststof om ze water- en vetafstotend te maken en zijn na 1 januari as niet meer toegestaan. Zelfs bekers en bakjes met een ‘plasticvrij’ keurmerk kunnen plastic bevatten. In Nederland betekent plasticvrij dat het product geen (toegevoegde) polymeren bevat, maar in het buitenland worden soms andere normen gehanteerd. Een keurmerk biedt dus geen garantie, dus laat je goed informeren door jullie leverancier. 

Hoe zit het met producten van bioplastic?  

Bioplastic is biologisch afbreekbaar plastic of plastic van hernieuwbare grondstoffen. Dit soort plastic is doorgaans ook schadelijk voor het milieu als ze in het zwerfafval terecht komen. Daarom vallen bekers en bakjes gemaakt van bioplastic ook onder de nieuwe regelgeving en zijn deze niet toegestaan. 

Kan ik mijn huidige voorraad wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten eerst opmaken? 

Het is de bedoeling dat de voorraden worden opgemaakt voordat het verbod ingaat op 1 januari 2024. Vanaf die datum is het verboden om wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten aan te bieden.  

Welke regels gelden voor een (sport)evenement op locatie?  

Bij een vergunningplichtig sportevenement op locatie gelden de regels voor gesloten evenementen. Ook hierbij geldt dat wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten niet meer zijn toegestaan. Een retoursysteem, waarbij bekers en bakjes retour komen voor hergebruik is dan verplicht. Of bezoekers maken gebruik van een zelf meegebrachte herbruikbare beker of bidon. 

Hoe duurzaam is hergebruik?  

Een herbruikbare beker moet natuurlijk ook worden gemaakt en ook hier zijn materialen voor nodig, alleen wordt dit product niet na gebruik weggegooid. De beker wordt schoongemaakt en opnieuw gebruikt. Zo voorkomen we een grote hoeveelheid afval en onnodig gebruik van nieuwe materialen. Dit laatste is extra belangrijk geworden door de stijgende materiaalprijzen en leveringstekorten die momenteel spelen. 

Hoe wordt de regelgeving gehandhaafd?  

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet erop toe dat bedrijven, organisaties en supermarkten zich aan de regels houden. Door signalen te verzamelen, informatie te geven en te waarschuwen waar nodig. Op basis van de verzamelde informatie treedt de ILT handhavend op, bijvoorbeeld door een last onder dwangsom op te leggen. 

Hoe ga ik om met afval van buitenaf? 

Bij een eventuele inspectie zal de ILT handhaven op wat wordt verstrekt door de vereniging, zowel aan de bar als voor een evt. drankje in de rust of na de wedstrijd. Er wordt dus niet gekeken naar wat in de afvalbakken zit. 

Meer weten?  

Op www.minderwegwerpplastic.nl vind je meer informatie over de regelgeving en hoe je hierop kunt voorbereiden. Volg de regelhulp om na te gaan welke regels van toepassing zijn op jouw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen. 
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Karianne Lagendaal van Rotterdam Sportsupport via k.lagendaal@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Onlangs kwam in het nieuws dat een Kamermeerderheid heeft ingestemd met een motie om de invoering van het verbod op wegwerpbekers terug te draaien. Het is op dit moment niet bekend of het demissionair kabinet deze motie gaat uitvoeren; ook omdat de komende weken de prioriteit ligt bij de verkiezingen. Ook is het de vraag in hoeverre Nederland kan afzien van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Deze onduidelijkheid heeft geen gevolgen voor ons project Rotterdamse Bekerwinnaars. Wij zijn trots dat wij alle verenigingen kunnen voorzien van een mooi startpakket herbruikbare bekers met als doel meer plastic te hergebruiken.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Vanaf 1 januari 2024 geldt ook voor sportverenigingen een verbod op het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes. Vanaf dan hebben sportverenigingen de keuze uit het aanbieden van herbruikbare alternatieven, zoals afwasbare kopjes, glazen, hardcups, borden en bakjes en/of het gebruiken van de eigen beker of bidon van gebruikers.

In samenwerking met de gemeente kan Rotterdam Sportsupport de sportverenigingen voorzien van een mooi aantal herbruikbare bekers (0,2l en/of 0,3L) voor warme dranken. Deze regeling geldt voor Rotterdamse sportverenigingen met een eigen horeca. Het aantal beschikbare bekers wordt gebaseerd op het aantal leden van de vereniging en zijn helemaal gratis. Met de gratis uitgave van deze herbruikbare bekers voor sportverenigingen zijn we voorloper in Nederland!

Op woensdag 6 december organiseert Rotterdam Sportsupport een startbijeenkomst met voorlichting over de verschillende mogelijkheden van inname en het reinigen van de bekers, het stimuleren van gedragsverandering van de leden en bezoekers etc. Deze avond zal er ook ruimte zijn voor verenigingen om met elkaar in gesprek te gaan en tips uit te wisselen. Na afloop worden de bekers, die bovendien stapelbaar zijn, en communicatiematerialen uitgereikt.

Aanmelden

Via deze link of de button in het informatiemenu kan je invullen of jouw vereniging interesse heeft in het ontvangen van een startpakket herbruikbare bekers en kun je je ook aanmelden voor de startbijeenkomst op woensdag 6 december in het clubhuis van HC Rotterdam. 

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Karianne Lagendaal via k.lagendaal@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Onlangs kwam in het nieuws dat een Kamermeerderheid heeft ingestemd met een motie om de invoering van het verbod op wegwerpbekers terug te draaien. Het is op dit moment niet bekend of het demissionair kabinet deze motie gaat uitvoeren; ook omdat de komende weken de prioriteit ligt bij de verkiezingen. Ook is het de vraag in hoeverre Nederland kan afzien van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Deze onduidelijkheid heeft geen gevolgen voor ons project Rotterdamse Bekerwinnaars. Wij zijn trots dat wij alle verenigingen kunnen voorzien van een mooi startpakket herbruikbare bekers met als doel meer plastic te hergebruiken.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Met ingang van het sportseizoen 2024/2025 moeten ook alle buitensportaccommodaties in Rotterdam volledig rookvrij moeten zijn.

Wat houdt een rookvrij sportterrein in?

  • Dat de binnenruimten geheel rookvrij zijn.
  • Het gehele buitenterrein rookvrij is: de entree en alle ruimte binnen de hekken of andere begrenzing van de sportvereniging zoals de velden, langs de lijn, het terras en de tribune.
  • Een verbod op het gebruik van E-sigaretten en nieuwe tabaksproducten (zoals verhitte tabak).
  • Dat er een structureel rookvrij-beleid is en dat voor iedereen geldt: leden, vrijwilligers, medewerkers én bezoekers.

Wat moet je als vereniging weten?

  • Rotterdam Sportsupport biedt ondersteuning voor het rookvrij maken van jouw buitensportaccommodatie. Je kunt hierover contact opnemen met jouw gebiedsconsulent.
  • Sportbedrijf Rotterdam zorgt ervoor dat met borden duidelijk wordt dat er niet gerookt mag worden op het terrein. Wil je deze borden ontvangen? Neem dan contact op met Joost Groen van Sportbedrijf Rotterdam via j.groen@sportbedrijfrotterdam.nl.

Download hier de brief die sportverenigingen vorig jaar van de gemeente Rotterdam hebben ontvangen over de rookvrije buitensportaccommodaties in Rotterdam.

Heeft jouw club vragen?

Neem dan contact met jouw gebiedsconsulent. Voor iedere sportvereniging hebben wij een direct aanspreekpunt. Weet je niet wie? Klik dan hier.
Heb je vragen voor het Sportbedrijf Rotterdam? Neem dan contact op via via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Bij de regeling DUMAVA krijgen scoutinggroepen 30% subsidie op duurzaamheidsinvesteringen. De belangrijkste informatie:

  • De investering moet minimaal 16.666 euro zijn.
  • De subsidie kan vanaf 18 september ingediend worden (tot 31 december 2024). Tip: maak vanaf 4 september 2023, twee weken voordat DUMAVA opent, alvast een conceptaanvraag aan (meer info volgt op website).
  • Voorafgaand aan de aanvraag moet er een energiescan uitgevoerd zijn (50% gesubsidieerd). Bij aanvragen onder de 25.000 euro – binnen 13 weken vaststelling – wordt het volledig bedrag ontvangen. Bij grotere aanvragen – binnen 13 weken vaststelling – ontvangt de aanvrager 70% van het bedrag. Het overige bedrag volgt na realisatie maatregelen.  
  • Voorbeelden van investeringen zijn HR glas, dakvergroening, warmtepomp, ledverlichting, slimme meter en infrarood verwarmingspaneel. Bekijk hier de volledige lijst.

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Beau de Leeuw van Rotterdam Sportsupport via b.deleeuw@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Welke gezonde(re) keuzes kan jouw sportvereniging maken in de kantine? JOGG-Teamfit helpt jouw vereniging op weg. Een nee, de patat, bitterballen en broodjes frikandel hoeven niet uit de kantine te verdwijnen.

JOGG-Teamfit helpt sportverenigingen om de omgeving stap voor stap gezonder te maken. Door het gehele land staan coaches van JOGG-Teamfit klaar om te helpen met de drie thema’s: een gezondere menukaart, verantwoord alcoholbeleid en een rookvrijterrein. Wil je als vereniging op één of meerdere van deze drie thema’s geholpen worden? Dan kun je je via deze link aanmelden.

Na je aanmelding geeft de coach van JOGG-Teamfit inzicht in hoe jouw vereniging ervoor staat op één of meerdere thema’s. Een ondersteuningstraject onder begeleiding van de JOGG Team-fitcoach volgt met inspiratie, beloningen, tools en challenges. 

Voorster Hockeyclub uit Twello introduceerde de bruine tosti, een gezonde variant van de tosti. “Vanaf het begin liep deze tosti als een tierelier,” bestuurslid Ellen Bellert.

Gezondere alternatieven

Om direct de grootste angst van veel verenigingen, kantinebeheerders en sporters weg te nemen: nee, de patat, bitterballen en broodjes frikandel hoeven niet uit de kantine te verdwijnen. Wel wordt er gekeken naar gezondere alternatieven en/of met welk gezonder aanbod kun je de menukaart in de kantine gemakkelijk kunt uitbreiden.

Wil je meer weten over wat JOGG-Teamfit voor jouw vereniging kan betekenen? Ga dan naar hun website. Heb je vragen voor Rotterdam Sportsupport? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

De grootste stappen op het gebied van duurzaamheid worden gezet met energiebesparende maatregelen, maar ook het verminderen en scheiden van afval loont. Het bewust omgaan met afval is bovendien goed voor de clubkas van veel sportverenigingen. Dat blijkt uit de afvalscan van Rotterdam Sportsupport, die 28 Rotterdamse sportverenigingen invulden in het najaar van 2022. De scan is onderdeel van ‘Scoren met Afval’, een project waarmee we sportverenigingen ondersteunen en inspireren om afvalstromen te verminderen, recyclen en/of hergebruiken.

De afvalscan geeft een goed beeld van de huidige situatie bij Rotterdamse sportverenigingen en de inspanningen die worden gedaan om afvalstromen te scheiden of te verminderen. “Met het project ‘Scoren met Afval stimuleren we verenigingen om een bijdrage te leveren aan een duurzame en circulaire stad,” zegt verenigingsconsulent Karianne Lagendaal van Rotterdam Sportsupport. “De uitkomsten laten zien waar de knelpunten, kansen en behoeften liggen van sportverenigingen. Rotterdam Sportsupport kan de ondersteuning hierop aanpassen.”

Statiegeld op PET-flesjes en blikjes 

Tweederde van de verenigingen die de afvalscan invulde, verkoopt gekoelde dranken in plastic flesjes en is tevens een innamepunt voor statiegeld. Een aantal kleinere verenigingen maakt zelf de gang naar de supermarkt om de lege flesjes in te leveren, maar het overgrote deel maakt gebruik van de retourzakken van Statiegeld Nederland. De extra opbrengst uit het statiegeld van plastic flesjes is bij 95% van de sportverenigingen voor de clubkas of een specifiek doel zoals nieuwe materialen of een jeugdkamp. 
 
“We zien dat de statiegeldinkomsten een verdienmodel vormen voor verenigingen,” aldus Lagendaal. “Het gaat niet om enorme bedragen, maar het is toch mooi meegenomen. Door het statiegeld op de PET-flesjes wordt de hoeveelheid restafval bij sportverenigingen ook nog eens aanzienlijk verminderd. Dat scheelt flink in de afvoerkosten. Over een aantal weken geldt statiegeld ook voor metalen drinkverpakkingen. Voor de verenigingen die al een innamepunt zijn voor de kleine plastic flesjes is er goed nieuws: de blikjes en kleine flesjes kunnen in dezelfde inzamelbak worden verzameld en bij elkaar in de zak worden ingeleverd. In dit nieuwsbericht staat alles nog eens op een rij.”   

Let op! Oude verpakking mogen nog verkocht worden na 1 april 2023, maar krijgen geen statiegeldvergoedingen.

Wegwerpplastic  

Het verstrekken van plastic wegwerpartikelen als bestek, borden, roerstaafjes en rietjes is sinds 2021 verboden. Uit de reacties van de afvalscan blijkt dat een aantal clubs nog steeds druk is met het opmaken van de oude voorraad. Zo heeft ruim een kwart van de verenigingen nog plastic roerstaafjes en 18% nog de ouderwetse plastic rietjes. Ook de bordjes en bestek worden bij een klein aantal verenigingen nog gebruikt. Ruim één op de vijf verenigingen geeft aan op dit moment al helemaal geen plastic wegwerpartikelen meer te gebruiken. 

Percentage van de verenigingen dat een bepaald type plastic wegwerpartikel gebruikt op de accommodatie. Bron: afvalscan Rotterdam Sportsupport.

Controleer de afvalstromen 

Vanaf 1 januari 2024 wordt het verbod op plastic wegwerpartikelen verder aangescherpt. Bekers en voedselverpakkingen, die geheel of gedeeltelijk uit plastic bestaan, zijn niet langer toegestaan. In de kantines worden herbruikbare drinkbekers en voedselverpakkingen de standaard. Rotterdam Sportsupport volgt de nieuwe wetgeving op de voet en zal verenigingen hierover nog verder inlichten. 
 
Lagendaal: “Het loont om goed na te denken over het scheiden van afvalstromen. In de eerste plaats kun je op de sportaccommodatie voor diverse afvalsoorten bakken plaatsen. Zo kun je het afval relatief makkelijk inzamelen en recyclen. Een vervolgstap kan zijn om het contract met de afvalverwerker eens kritisch onder de loep te nemen. Verder kun je bij de inkoop ook eens goed kijken naar de verschillende afvalproducten die aan de bar worden aangeboden en checken welke producten van thuis (bijv. bananenschillen) nog in het afvalsysteem van de club terechtkomen. Vang Buitenshuis heeft een handig stappenplan gemaakt, dat verenigingen helpt om zelf aan de slag te gaan.” 

Percentage verenigingen dat een bepaald type afvalstroom heeft op de accommodatie. Bron: afvalscan Rotterdam Sportsupport

Kosten besparen met de inzameling van plastic verpakkingen, drankenkartons en glas  
Heeft jouw sportvereniging wekelijks minimaal 1 volle kliko (240 liter) met plastic verpakkingen, drankenkartons en glas? Dan kan je de vereniging aanmelden voor kosteloze inzameling en recycling van die verpakkingen door het Afvalfonds. Het loket is op dit moment gesloten, maar je kan je hier alvast aanmelden om een bericht te krijgen bij de volgende inschrijvingsronde.   

Inspiratie van andere clubs 

Op onze webpagina vind je inspirerende praktijkvoorbeelden van andere sportverenigingen over het verminderen, recyclen en hergebruiken van afval. Deze webpagina wordt regelmatig bijgewerkt. Heeft jouw vereniging een mooi initiatief die een plaats verdient op deze pagina? Dan horen we dat graag! 

Heb je nog vragen of wil je ondersteuning op dit thema? Neem dan contact op met  verenigingsconsulent Karianne Lagendaal via k.lagendaal@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. We helpen je graag verder!  


 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

De gemeente Rotterdam stelt voor de sportseizoenen 2022/2023 en 2023/2024 ruim één miljoen euro beschikbaar voor Rotterdamse sportverenigingen en scoutinggroepen die door de stijgende energieprijzen in de problemen zijn of komen. Rotterdam Sportsupport beheert dit steunfonds en kan, nadat verenigingen eerst een stappenplan hebben doorlopen en in aanmerking komen, verenigingen financieel compenseren voor de hoge energieprijzen of adviseren in het treffen van besparings- en duurzaamheidsmaatregelen.

Hoe werkt het stappenplan?

Om tot een mogelijke uitkering uit het Steunfonds energie te komen, wordt er met de betreffende vereniging een stappenplan doorlopen. Met dit stappenplan brengen we samen de financiële situatie in beeld, bekijken we van welke (toekomstige) regelingen de vereniging mogelijk gebruik kan maken én wat de vereniging zelf kan doen om de financiële positie te verbeteren. Als met deze stappen het probleem niet voldoende wordt opgelost, kan de vereniging geholpen worden middels een uitkering uit het steunfonds. Rotterdam Sportsupport is verantwoordelijk voor het maken van deze analyse en voert deze zo snel mogelijk uit. Het stappenplan ziet er als volgt uit:

  1. We beantwoorden hulpvragen van sportverenigingen en inventariseren signalen van onze sportpartners over Rotterdamse verenigingen;
  2. We vragen door, analyseren en bepalen of de financiële nood acuut is;
  3. We wijzen verenigingen op bestaande (landelijke) regelingen en ondersteuningsmogelijkheden en helpen waar nodig en mogelijk bij het aanvragen ervan; 
  4. We analyseren samen met de vereniging de financiële levensvatbaarheid en of de stijgende energieprijzen de oorzaak zijn van de huidige financiële problemen. Uit deze analyse blijkt welke oplossingen mogelijk zijn en deze bespreken we met de club;
  5. De vereniging levert een energiescan aan of we laten een energiescan uitvoeren zodat de vereniging inzichtelijk heeft welke duurzaamheidsmaatregelen (financieel) het meeste opleveren;
  6. We bepalen of er voldoende oplossingen zijn voor de financiële problemen en zo niet, wat de urgentie is;
  7. We bepalen of er maatwerkoplossingen mogelijk zijn. Dit kan (ook) gaan om een bijdrage uit het Steunfonds energie van Rotterdam Sportsupport.

Heeft jouw vereniging vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot de stijgende energieprijzen, kun je rechtstreeks contact opnemen met verenigingsconsulent Paul Baans via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 26 26 21 20. Uiteraard ook als je denkt dat jouw club het stappenplan zou moeten doorlopen, kun je contact opnemen met Paul. We helpen je graag verder!

In het energiedossier op onze website blijf je op de hoogte van de laatste informatie over sport en de stijgende energieprijzen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Per 1 april 2023 wordt er ook statiegeld ingevoerd op blikjes. Is jouw sportvereniging al een innamepunt voor de plastic flesjes? Dan verandert er niet zoveel. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden nog eens op een rij.

Wat verandert per 1 april 2023?

Vanaf deze datum wordt ook statiegeld op metalen drinkverpakkingen ingevoerd. Net zoals bij de kleine plastic flesjes is dit 15 cent. Deze blikjes kunnen in dezelfde zak kunnen worden ingeleverd als de plastic flesjes

Is een vereniging verplicht om de verkoopprijs te verhogen met 15 cent statiegeld?

Dit is niet verplicht. De sportvereniging betaalt alleen wel statiegeld aan de grossier. Als zij dit niet doorberekenen, gaat het van de eigen marge af. Er zit geen BTW op statiegeld. Dat moet een aparte regel zijn in het kassasysteem.

Zijn sportverenigingen verplicht om blikjes en flesjes in te zamelen?

Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldblikjes en -flessen in te nemen, maar kunnen zich wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dit is een vereiste om de blikjes en flessen in te leveren bij de leverancier en zo dus een statiegeldvergoeding te ontvangen.

Hoe kun je als vereniging de blikjes en flesjes innemen?

Statiegeldblikjes en flesjes kunnen in dezelfde zak worden ingeleverd. Heb je al inzamelbakken staan voor plastic flesjes? Dan kun je de stickers en/of posters aanpassen en gaat alles in dezelfde bak. Heeft jouw sportvereniging nog niet eerder een gratis inzamelbak besteld? Stuur dan een mail naar info@statiegeldnederland.nl.

Van wie ontvang je als vereniging de statiegeldvergoeding?

Statiegeld Nederland betaalt de sportverenigingen uit nadat de grossier de gevulde zakken heeft doorgezet naar een telcentrum van Statiegeld Nederland. De uitbetaalde vergoeding wordt verrekend op basis van het aantal ingeleverde flessen bij Statiegeld Nederland.

Wat moet je als vereniging doen om een vrijwillig innamepunt te worden?

Verkooppunten, die vrijwillig gaan inzamelen, kunnen zich aanmelden op de website van Registratie Innamepunten – Statiegeld Nederland. Er volgt dan een contract waarin afspraken worden vastgelegd.  Op het moment dat de vereniging zich heeft geregistreerd als vrijwillig innamepunt, ontvangen zij van Statiegeld Nederland speciale labels/stickers met een klantnummer. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de zak met blikjes en flessen vandaan komt en hoeveel het innamepunt vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die bijvoorbeeld niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland.
         Vervolgens kunnen verenigingen speciale zakken bestellen bij de grossier/leverancier. In deze zakken kan de vereniging de blikjes en kleine plastic flessen inzamelen. Deze zakken met bijbehorende sluitende strips zijn gratis (maar met statiegeld) te bestellen bij de grossier. Deze zakken zijn in drie verschillende groottes te bestellen. Eenmaal gevuld zal de afgesloten zak, voorzien van eigen label, door de grossier worden afgevoerd.

Wat kan ik als sportvereniging met de opbrengst van het statiegeld?

Sportverenigingen mogen de statiegeldopbrengst naar eigen invulling besteden. Het is een optie om de 15 cent retour te geven aan de consument, maar dit zien wij op weinig sportverenigingen gebeuren. Vaak wordt gekozen om te sparen voor een speciaal doel op de vereniging, zoals een jeugdkamp, nieuwe materialen of bijdrage voor het eindfeest. Maar de opbrengst kan ook in de algemene clubkas of naar een goed doel.

Kunnen ‘oude blikjes’ nog verkocht worden na 1 april?

Ja, sportverenigingen mogen hun bestaande voorraad die voor 1 april 2023 is ingekocht na deze datum nog verkopen. In dit geval zit op de ‘oude’ blikjes zonder het statiegeldlogo geen statiegeldvergoeding.

Kan ik zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ blikjes tegelijk inleveren in een zak?

Ja, dat is mogelijk. Echter ontvangt de sportvereniging dan alleen statiegeld op ‘nieuwe’ blikjes met statiegeldlogo.

Hoe informeer ik de leden over statiegeld op blikjes?

De komende tijd communiceert Statiegeld Nederland nog uitgebreider over de invoering van statiegeld op blikjes. Ook biedt Statiegeld Nederland voor de innamepunten posters, stickers en andere communicatiemateriaal aan. Houd de berichtgeving en website goed in de gaten.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Veel sportverenigingen voelen het effect van de sterk stijgende energieprijzen. Om clubs hierbij te ondersteunen zijn er verschillende lokale en landelijke steunmaatregelen die verenigingen helpen bij het omgaan met de stijgende energieprijzen. Een overzicht.

Landelijk

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)
Deze regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • De energiekosten bedragen minimaal 7% van de totale omzet (energie-intensiteitseis);
  • De vereniging is mkb’er volgens de mkb-toets van de Europese Commissie;
  • De vereniging heeft een zakelijk energiecontract dat op naam van de vereniging is afgesloten;
  • De vereniging is uiterlijk 31 december 2022 bij KVK ingeschreven.

Planning: gaat open per 21 maart. Er worden veel aanvragen verwacht, dus houd rekening met de drukte. Lees hier meer.

Investering gemeente- provinciefonds
De totale compensatie bedraagt jaarlijks € 300 miljoen (2023-2025) en € 400 miljoen (2026-2027). Hoe deze gelden worden verdeeld, verschilt per gemeente en provincie. In Rotterdam is dit (nog) niet bekend.
Planning: in het tweede kwartaal van 2023 wordt hier meer duidelijk over.

Noodfonds
Het Noodfonds van € 6 miljoen is alleen beschikbaar voor sportverenigingen die niet in aanmerking komen voor de TEK. De overheid werkt nog aan de definitieve voorwaarden voor dit fonds.
Planning: in het eerste of tweede kwartaal van 2023 wordt hier meer duidelijk over.

Prijsplafond
Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kWh elektriciteit en 37 GJ stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief belastingen): € 0,40 per kWh elektriciteit, € 1,45 per m3 gas en € 47,38 per GJ stadswarmte. Wie meer energie verbruikt, betaalt daarvoor het tarief uit het energiecontract. Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. De regeling prijsplafond wordt via de energieleverancier uitgekeerd. Er is geen mogelijkheid hier geen gebruik van te maken.
Planning: 1 januari t/m 31 december 2023.

Lokaal

Steunfonds energie
De gemeente Rotterdam stelt voor de sportseizoenen 2022/2023 en 2023/2024 ruim één miljoen euro beschikbaar voor Rotterdamse sportverenigingen en scoutinggroepen die door de stijgende energieprijzen in de problemen zijn of komen. Rotterdam Sportsupport beheert dit steunfonds en kan, nadat verenigingen eerst een stappenplan hebben doorlopen en in aanmerking komen, verenigingen financieel compenseren voor de hoge energieprijzen of adviseren in het treffen van besparings- en duurzaamheidsmaatregelen. Lees hier meer.
Planning: actief.

Wat doet Rotterdam Sportsupport?

Al geruime tijd vraagt Rotterdam Sportsupport aandacht voor de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de sport als gevolg van de explosief gestegen energielasten. Samen met de gemeente Rotterdam en Sportbedrijf Rotterdam brengen we de problemen van de energiecrisis in de sport in kaart, bekijken we wat de gevolgen zijn en op welke manier de problemen mogelijk kunnen worden opgelost. We helpen verenigingen, samen met onze partners, om inzicht te krijgen in hun financiën en op korte en lange termijn besparingen door te voeren.

Heeft jouw vereniging vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot de stijgende energieprijzen, kun je rechtstreeks contact opnemen met verenigingsconsulent Paul Baans via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

In het energiedossier op onze website blijf je op de hoogte van de laatste informatie over sport en de stijgende energieprijzen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Wil jouw sportvereniging de accommodatie ook verduurzamen? Steeds meer verenigingen denken hieraan door de sterk stijgende energieprijzen. Rotterdam Sportsupport kan jouw vereniging (financieel) helpen bij deze uitdaging! Met onze samenwerkingspartners streven we naar de best mogelijke oplossing. In dit artikel helpen we je op weg.    


  • Meld je dan eerst bij de gebiedsconsulent van Rotterdam Sportsupport. Hij/zij is het eerste aanspreekpunt voor Rotterdamse sportverenigingen en kan verder helpen om ervoor te zorgen dat de juiste stappen worden doorlopen en dat (financiële) kansen worden benut. Weet je niet wie jouw gebiedsconsulent is? Klik dan hier voor een overzicht.

  • Een verenigingsconsulent van Rotterdam Sportsupport koppelt je aan een gratis energiecoach. Deze coach kijkt hoe de sportaccommodatie verduurzaamd kan worden door een energiescan uit te voeren. Het resultaat van deze scan is een overzicht van de financiële mogelijkheden en potentiële besparingen bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen.

  • Daarna bepaal je als vereniging of je met de energiecoach, in samenwerking met Rotterdam Sportsupport, ook het implementatietraject in gaat. Hierbij assisteren de energiecoach en Rotterdam Sportsupport bij het opvragen van offertes. Ook onderhouden zij contact met installatiebedrijven en zoeken de financierings- en subsidiemogelijkheden uit. Lees hier meer.

  • Voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen, die uit de scan naar voren zijn gekomen, kunnen verenigingen een beroep doen op een aantal fondsen en subsidies. Klik hier voor een overzicht van landelijke en lokale subsidies. Klik hier voor een overzicht van fondsen, zoals het Job Durafonds en het Rabobank Cooperatiefonds. De verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport ondersteunen bij het aanschrijven van deze fondsen en subsidies.

  • Zijn bovengenoemde fondsen en subsidies niet toereikend genoeg? Dan zijn er ook nog andere financiële mogelijkheden. Voor Rotterdamse sportverenigingen en scoutinggroepen kunnen er alternatieve financieringsmogelijkheden zijn. Benieuwd of jouw vereniging hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Paul Baans (zie onderstaande contactgegevens).

Heeft jouw vereniging vragen?

Neem dan rechtstreeks contact op met Paul Baans, verenigingsconsulent financiën, via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

In het energiedossier op onze website blijf je op de hoogte van de laatste informatie over sport en de stijgende energieprijzen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Heel Nederland heeft op dit moment te maken met prijsverhogingen door inflatie. Dat geldt ook voor Sportbedrijf Rotterdam, exploitant van verschillende sporthallen, gymzalen en zwembaden in Rotterdam. Vanwege de hoge inflatie verhoogt het Sportbedrijf de tarieven met 6,9%.   

Het Sportbedrijf voert elk jaar een indexering op de tarieven door. Dit betekent dat de prijzen gelijk aan de inflatie meestijgen (gemiddeld 1 tot 3 %). Dit jaar is de inflatie echter zo hoog, dat het Sportbedrijf heeft besloten om de tarieven niet met hetzelfde percentage te verhogen voor de sporthallen, gymzalen en zwembaden. Door de tariefstijging tot 6,9% te beperken, blijft de sport in Rotterdam de komende tijd betaalbaar en toegankelijk.

Wat houdt dit in voor sportverenigingen?

In Rotterdam huren veel binnensportsportverenigingen direct van het Sportbedrijf. Deze verenigingen dienen in hun begroting voor het komende jaar rekening te houden met de tariefstijging van 6,9%. Heeft jouw vereniging moeite om een sluitende begroting te maken? Neem dan contact op met Paul Baans, verenigingsconsulent financiën, via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

En wat als je bij een andere verhuurder zit dan het Sportbedrijf?

Huurt jouw vereniging bij een andere organisatie – bijvoorbeeld Optisport Rotterdam, Sportfondsen Rotterdam, Topsportcentrum of SO Vastgoed en heb je nog niks gehoord van je verhuurder over een tariefverhoging? Dat kan betekenen dat er of geen tariefstijging komt of dat dit later nog bekend wordt gemaakt. Neem dan tijdig contact op met de verhurende partij.

Wat moet je nog meer weten?

De afgelopen jaren heeft het Sportbedrijf al flink geïnvesteerd in het energiezuinig maken van accommodaties door onder andere het plaatsen van zonnepanelen, verbeteren van isolatie en het plaatsen van gasloze verwarmingssystemen. Maar dat is nog niet genoeg. Daarom wordt de komende periode de temperatuur van douche- en badwater in zwembaden, sporthallen en gymzalen van het Sportbedrijf verlaagd, een maatregel die direct een effect heeft op de besparing van energie. Deze maatregelen helpen het Sportbedrijf om kosten te besparen en de tariefstijging te beperken.

Ook wordt een beroep gedaan op de gebruikers van de sporthallen, gymzalen en zwembaden. Door bijvoorbeeld korter te douchen, ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden en verlichting uit te doen na gebruik van de sporthal. Voor sportverenigingen is het belangrijk om dit ook te communiceren naar de leden.  

Contact

Heeft jouw vereniging naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Door de stijgende energieprijzen staan veel sportverenigingen voor grote (financiële) uitdagingen. Op dit moment wordt er gewerkt aan de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK), een landelijke regeling om ook sportverenigingen te compenseren. Een deel van de sportsector wordt met deze maatregel geholpen, maar een deel ook niet, meldt NOC*NSF. Verenigingen die op zoek zijn naar een vast energiecontract, kunnen aankloppen bij SportStroom. Hoe? Lees hier verder!

SportStroom, samenwerkingspartner van Rotterdam Sportsupport, koopt al 18 jaar collectief stroom en gas in voor Nederlandse sportverenigingen. Ook in deze uitdagende periode doen zij dat. De energieprijzen zijn weliswaar hoger dan voorheen, maar kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn voor sportverenigingen met een variabel energiecontract. Is jouw vereniging op zoek naar zekerheid (een vast contract) en wil jouw vereniging gebruik maken van een scherp aanbod door middel van collectieve inkoop? Meld je dan uiterlijk maandag 31 oktober 12.00 uur bij Rotterdam Sportsupport. Dit kan door te klikken op de button onderaan deze pagina of in het informatiemenu en je gegevens bij ons achter te laten. Wij verzamelen alle aanmeldingen en delen deze vervolgens met SportStroom. Zij komen met een vrijblijvende energieofferte voor één jaar vast.

Hoe is de situatie in Rotterdam en wat doet Rotterdam Sportsupport?  

Al geruime tijd vraagt Rotterdam Sportsupport aandacht voor de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de sport als gevolg van de explosief gestegen energielasten. Samen met de gemeente Rotterdam en Sportbedrijf Rotterdam brengen we de problemen van de energiecrisis in de sport in kaart, bekijken we wat de gevolgen zijn en op welke manier de problemen mogelijk kunnen worden opgelost. We helpen verenigingen, samen met onze partners, om inzicht te krijgen in hun financiën en op korte en lange termijn besparingen door te voeren. 

Heeft jouw vereniging hierover vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Paul Baans via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag!

Dít kan jouw vereniging zelf doen

Dit is het moment om het energieverbruik eens goed tegen het licht te houden en na te denken over het verduurzamen van de accommodatie. Welke energiebesparende maatregelen (korte en lange termijn) zijn er mogelijk? En welke alternatieve inkomstenbronnen kun je aanboren om de stijgende energieprijzen op te vangen? Op deze pagina vind je een overzicht met alle energiebesparende maatregelen. Van besparingen op energiebelasting tot duurzaamheidsinvesteringen. Doe er je voordeel mee!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Met ‘Scoren met Afval’ ondersteunen en inspireren we jouw vereniging graag om afvalstromen te verminderen, recyclen en/of hergebruiken. Op deze webpagina vind je inspirerende voorbeelden van andere sportverenigingen. Van een ruilmarkt voor clubkleding en het verbannen van plastic rietjes bij de bar tot een quiz om jouw leden bewuster te maken.

Contact

Wil jouw vereniging graag ondersteuning op dit thema of heb je andere vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Karianne Lagendaal via k.lagendaal@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

De stijgende energieprijzen hebben ook voor sportverenigingen (financiële) gevolgen. Dit is daarom het moment om het energieverbruik eens goed tegen het licht te houden en na te denken over het verduurzamen van de accommodatie. Welke energiebesparende maatregelen (korte en lange termijn) zijn er mogelijk? En welke alternatieve inkomstenbronnen kun je aanboren om de stijgende energieprijzen op te vangen?

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Kenniscentrum Sport & Bewegen om sportverenigingen te ondersteunen bij dit vraagstuk. Wil je liever persoonlijk in contact komen met een verenigingsconsulent van Rotterdam Sportsupport? Dat kan via de contactgegevens onderaan het artikel.

Het beste antwoord op stijgende energielasten? Energiebesparing! 

Het besparen van energie begint bij jezelf en de omgang met energie. Het licht uitzetten wanneer je een ruimte verlaat of het sluiten van ramen wanneer de verwarming aan staat zijn logische stappen. Maar voor sportaccommodaties kan het een uitdaging zijn om hier continu op te letten. Er lopen namelijk ontzettend veel mensen in en uit de accommodatie en dat op verschillende tijden. Een belangrijk onderdeel van energiebesparing is daarom bewustwording bij de leden. Door een bewustere omgang met energie kan al tot 10% bespaard worden (Bron: Sportstroom)! Een simpele sticker met de boodschap “licht uit” bij de lichtschakelaar om leden te attenderen is hiervan een voorbeeld. Naast het verhogen van de bewustwording zijn er een aanvullend eenvoudige maatregelen die je kunt doorvoeren om het energiegebruik te verlagen. Een overzicht:

Korte termijn maatregelen

De volgende actiepunten vormen in het algemeen de leidraad: 

  • Krijg inzicht in het huidige totale energieverbruik. 
  • Inventariseer gedrags- en beheersmaatregelen om bewuster om te gaan met energie. 
  • Inventariseer laagdrempelige en goedkope bezuinigingsmaatregelen. 
  • Bereken de daadwerkelijke besparingen. 
  • Bekijk de mogelijkheden om over te stappen naar een andere energieleverancier.  

Kijk in de onderstaande lijst welke maatregelen voor jouw vereniging van toepassing zijn en voer deze door! 

    • Bespaar op transportkosten:
      Sportverenigingen voeren vaak energiebesparende maatregelen door, maar vergeten dat de capaciteit van de aansluiting aangepast kan worden. Hierdoor wordt teveel transportkosten betaald. Voor grootverbruikers geldt vaak dat men vergeet om de hoogste piek aan te passen bij de netbeheerder. Hierdoor contracteren ze een te hoog volume (KW) en zijn de kosten onnodig hoog.
    • Kijk naar de mogelijkheid om een collectief contract af te sluiten: Sportverenigingen met een grootverbruik meter hebben voor een meterhuur contract op basis van ‘slapers’ tarieven. Vaak weet men niet dat de mogelijkheid er is om een collectief contract af te sluiten.
    • Bespaar op Energiebelasting:
      Verenigingen hebben soms op één locatie meerdere elektra aansluitingen. Hierdoor kunnen ze gebruik maken van de complexheffing voor de energiebelasting. Zo worden de verbruiken voor de energiebelasting bij elkaar opgeteld en lopen ze niet 2x door de dure schijven van de energiebelasting heen.
  • – Goed inregelen van de verwarmingsinstallatie.

    – De verwarming een uur voor sluitingstijd uitzetten.

    – Zet de thermostaat lager als je de kantine verlaat en zorg ervoor dat niet iedereen erbij kan.

    – Thermostaat op vorstvrij als de ruimtes een langere tijd niet worden gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens vakanties.

    – De verwarming een graad lager zetten.

    – Sporters niet zelf aan de radiatorknop laten draaien (na inregeling).

    – Plaats meubilair niet tegen de verwarming, dat houdt warmte tegen. Mogelijkheid is het plaatsen van radiatorfolie.

    – Bekijk of de verwarmingsketel op het juiste moment warmte produceert.

  • – Kijk kritisch naar het gebruik van de koelapparatuur. Zijn ze echt allemaal nodig of lukt het ook met minder?

    – Goed onderhouden koelinstallaties (vervangen en schoonmaken rubbers, ontdooien en uitschakelen ongebruikte koeling).

    – Plaats ledverlichting in alle binnenruimten.

    – Houd de warmte binnen (deuren en ramen gesloten houden, maar ventileer binnenruimtes wel i.v.m. corona). Bekijk of de ventilatie op de juiste momenten aan of uit staat.

    – Plaats een tijdklok op verwarming en ventilatie om deze tijdig uit te schakelen.

    – Isoleer de leidingen.

    – Plaats deurdrangers.

    – Haal apparaten en opladers die niet gebruikt worden uit het stopcontact.

  • – Waterzijdig inregelen van verwarming. Tip: laat dit doen door een erkende installateur.

    – Bekijk of de verwarmingsketel op het juiste moment warmte produceert!

    – Ga in gesprek met de huisinstallateur of de ruimtes in de sportaccommodatie per stuk verwarmd kunnen worden.

    – Zet tijdschakelaars op de douche

    – Plaats bewegingssensoren in de binnenruimten zoals wc’s en douches, zodat het licht automatisch uit gaat.

  • – Vergroot het bewustzijn binnen de club rondom energiegebruik en maak inzichtelijk wat de kosten zijn.

    – Laat ook zien wat je met de baten kunt doen.

    – Beloon duurzaam gedrag.

Veel van de bovengenoemde maatregelen komen van Duurzame Sportsector. Op deze website vind je nog meer inspirerende voorbeelden.

Lange termijn maatregelen

Naast bovengenoemde maatregelen is het voor sportverenigingen raadzaam om maximaal in te zetten op het versneld verduurzamen van sportaccommodaties om op lange termijn het verschil te maken. Dit zorgt voor een flinke energie- en kostenbesparing en met de beschikbare subsidies is de terugverdientijd zeer gunstig. Zo kan op de meeste duurzaamheidsmaatregelen zelfs tot 63% subsidie worden verkregen. Voorbeelden van investeringen voor de lange termijn zijn:

  • Ledsportverlichting 
  • Zonnepanelen  
  • Isolatie van de accommodatie 
  • HR++ glas  
  • Slimme meter  
  • Warmtepomp 

Meer weten over verduurzamen? Bekijk dit stappenplan van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Begeleidingstrajecten 

Om sportverenigingen te ondersteunen en ontzorgen op het gebied van duurzaamheid, kunnen clubs gebruik maken van een speciaal begeleidingstraject van koepelorganisatie NOC*NSF. In dit traject krijgen verenigingen kosteloos professionele ondersteuning bij het verduurzamen van de sportaccommodatie. Dit begeleidingstraject staat ook open voor commerciële sportaanbieders zoals fitnesscentra en maneges. Lees hier meer over het begeleidingstraject. 

Alternatieve inkomstenbronnen  

Op het moment dat de vereniging alle bovengenoemde maatregelen heeft uitgezocht, maar er toch een exploitatietekort is, dan is er nog de mogelijkheid om alternatieve inkomstenbronnen aan te boren. Als penningmeester is het van belang dat je zorgt voor balans in de baten en lasten. Op het moment dat de lasten stijgen, door bijvoorbeeld stijgende energieprijzen, dan zullen de vaste inkomsten moeten meestijgen om een sluitende begroting te hebben. De meest voorkomende vaste inkomsten voor een vereniging zijn: 

  • Contributie 
  • Kantine 
  • Sponsoring 

Als vereniging heb je invloed om de hoogte van contributie en kantineprijzen. De makkelijkste en meest gekozen oplossingen zijn dan ook het verhogen van de contributie of kantineprijzen. De leden zullen dit uiteraard niet leuk vinden, maar kunnen in de meeste gevallen hier wel begrip voor opbrengen als je dit open en eerlijk uitlegt. 

Een andere oplossing is het aanboren van alternatieve inkomstenbronnen met een structureel karakter. In het artikel alternatieve inkomstenbronnen voor sportverenigingen zijn een aantal voorbeelden terug te vinden om meer (structurele) inkomsten te genereren. Van veilingsacties en loterijen tot crowdfunding en narrowcasting.  

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer weten over de stijgende energieprijzen en energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Met ingang van 1 juli 2021 wordt het statiegeldsysteem in Nederland uitgebreid. Dit heeft ook gevolgen voor sportverenigingen. Zo wordt er statiegeld op kleine plastic flesjes, zogenoemde petflesjes, ingevoerd die in veel sportkantines worden verkocht. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij op basis van de informatie die tot nu toe bekend is.

Artikel is in ontwikkeling, wordt aangevuld. Versiedatum 1 juli 2022

Wat is er veranderd per 1 juli?

Per 1 juli 2021 is statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op deze frisdrank- en waterflessen van onder de 1 liter zit 15 cent statiegeld. De etiketten van deze kleine flesjes zijn voorzien van een nieuwe EAN-codes en een statiegeldlogo. Het is een open inleversysteem. Leden kunnen de kleine plastic flessen inleveren bij alle innamepunten, ongeacht waar de flessen zijn gekocht. Ook komen er méér verplichte en vrijwillige inzamelpunten. Het is voor sportverenigingen mogelijk zelf ‘vrijwillig innamepunt’ te worden. Dit houdt in dat sportverenigingen het statiegeld voor eigen doeleinden kunnen gebruiken.

Zijn sportverengingen verplicht om kleine plastic flessen in te zamelen?

Zoals hierboven genoemd komen er veel meer innamepunten. Grote supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grote cateraars zijn verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldflessen in te nemen, maar kunnen zich dus wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dit is een vereiste om de flessen in te leveren bij de leverancier en zo dus een statiegeldvergoeding te ontvangen.

Wat moet ik doen om een vrijwillig innamepunt te worden?

Het is mogelijk voor alle verkooppunten die vrijwillig gaan inzamelen om zich aanmelden op de website van Statiegeld Nederland. Er volgt dan een contract waarin afspraken worden vastgelegd. Vanaf 30 flessen retour per week krijgt een inzamelpunt een eigen klantnummer. Op het moment dat de vereniging zich heeft geregistreerd als vrijwillig innamepunt, ontvangen zij van Statiegeld Nederland speciale labels/stickers met een klantnummer. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de zak met flessen vandaan komt en hoeveel het innamepunt vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die bijvoorbeeld niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland. Vervolgens kunnen verenigingen speciale zakken bestellen bij de grossier/leverancier. In deze zakken kan de vereniging de kleine plastic flessen inzamelen. Deze zakken met bijbehorende sluitende strips zijn gratis (maar met statiegeld) te bestellen bij de grossier. Deze zakken zijn in drie verschillende groottes te bestellen. Eenmaal gevuld zal de afgesloten zak, voorzien van eigen label, door de grossier worden afgevoerd.

Hoe kan ik als sportvereniging de kleine flessen innemen?

Sportverenigingen vanaf 200 leden kunnen via Statiegeld Nederland een gratis inzamelbak bestellen waar zij de flessen in kunnen verzamelen. Ook is het mogelijk om gepersonaliseerde stickers te bestellen met de naam van de vereniging op de bak en/of een donatiedoel. Vanuit Statiegeld Nederland komt er een portal beschikbaar waar de inzamelbak en de communicatiemiddelen besteld kunnen worden.

Van wie ontvangt de sportvereniging de statiegeld vergoeding?

Statiegeld Nederland betaalt de sportverenigingen uit nadat de grossier de gevulde zakken heeft doorgezet naar een telcentrum van Statiegeld Nederland. De uitbetaalde vergoeding wordt verrekend op basis van het aantal ingeleverde flessen bij Statiegeld Nederland.

Wat kan ik als sportvereniging met de opbrengst van het statiegeld?

Sportverenigingen mogen de statiegeldopbrengst naar eigen invulling besteden. Een vrijwillig innamepunt kan bijvoorbeeld € 0,15 retour geven aan de consument, maar is daartoe niet verplicht. Indien je als vereniging een goed doel wilt steunen, kunnen er speciale donatiebakken worden besteld via Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland maakt, op basis van de ontvangen statiegeldflessen, de opbrengst direct over naar het gekozen doel.

Kan een ‘oude fles’ nog verkocht worden na 1 juli 2021?

Ja, kantines mogen hun bestaande voorraad die voor 1 juli 2021 is in ingekocht nog verkopen na 1 juli 2021. In dit geval zit op de ‘oude’ flessen geen statiegeldvergoeding.

Kan ik zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ statiegeldflessen tegelijk inleveren in een zak?

Ja, dat is mogelijk. Echter ontvangt de sportvereniging dan alleen statiegeld op ‘nieuwe’ flessen met statiegeldlogo.

Is een vereniging verplicht om 15 cent statiegeld bovenop de verkoopprijs te doen, betiteld met statiegeld?

Niet verplicht. Maar de sportvereniging betaalt wel statiegeld aan de grossier, dus als zij dit niet doen gaat het van de eigen marge af. Er zit geen BTW op statiegeld, dus dat moet een aparte regel zijn in het kassasysteem.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

De sterk stijgende energieprijzen raken ook sportverenigingen. Paul Baans en Pepijn Geldof, verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport, maakten een eerste analyse en onderzochten de impact hiervan op Rotterdamse verenigingen. Veel verenigingen verwachten de contributie te moeten verhogen als gevolg van de stijgende energieprijzen.

(Lees hier ons eerder gepubliceerde artikel met tips om de stijgende energieprijzen – deels – te kunnen ondervangen)

Vanwege de stijgende energietarieven heeft Rotterdam Sportsupport ervoor gekozen op korte termijn een eerste analyse te doen op basis van verschillende bronnen. Vanuit het vitaliteitsonderzoek en de aanstaande gesprekken van onze verenigingsconsulenten met clubs verwachten we later nog een completer beeld te kunnen schetsen.

Contributie

“Ervaring leert dat de energierekening van verenigingen gemiddeld zo’n 6% van de totale lasten bedraagt,” aldus Baans. “Dit waren althans de gemiddelden vóór de corona- en energiecrisis. Bij sporten met (grote) eigen accommodaties zoals tennis, hockey en voetbal liggen de kosten met gemiddeld 15% tot 20% nog flink hoger. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgerekend dat de energieprijzen tussen 1-1-2021 en 1-1-2022 met 86% zijn gestegen. Als verenigingen geen investeringen hebben gedaan om het verbruik te verlagen, betekent dit dat de energielasten op de sportvereniging gemiddeld zijn gestegen naar 11% van de totale lasten. Bij de sporten met een (grote) eigen accommodatie is het gemiddelde gestegen naar 25% tot 32%.” 

Baans vervolgt: “Als we uitgaan van gemiddeld € 35.000 totale lasten bij een sportvereniging, dan stijgen de jaarlijkse energielasten gemiddeld per vereniging van €2.100 naar €3.900. Voor grote sportverenigingen met een eigen accommodatie liggen deze kosten zelfs nog veel hoger. Clubs die een energiecontract met vaste tarieven hebben zien de kosten op dit moment wellicht nog niet stijgen, maar zodra het contract afloopt zal dit wél het geval zijn. Dit heeft een enorme impact op de exploitatierekening omdat er geen bezuinigingen of extra inkomsten tegenover de stijgende energielasten staan. Veel clubs zijn daarom genoodzaakt de contributie te verhogen. Ik heb al meerdere verenigingen gesproken die vrezen voor het opzeggen van lidmaatschappen.” 

Uitvraag sportverenigingen 

Op 29 maart heeft Rotterdam Sportsupport een oproep gedaan aan alle Rotterdamse sportverenigingen met de vraag of zij verwachten in de problemen te komen door de gestegen energietarieven. Op deze oproep hebben meerdere verenigingen gereageerd. Meer dan de helft van deze verenigingen geeft aan zich zorgen te maken over de gestegen energietarieven, maar heeft nog niet inzichtelijk welk effect het precies gaat hebben. 

“Veel clubs zijn genoodzaakt de contributie te verhogen. Ik heb al meerdere verenigingen gesproken die vrezen voor het opzeggen van lidmaatschappen.” 

Paul Baans (verenigingsconsulent)

Andere verenigingen geven aan dat zij verwachten in de problemen te komen door de gestegen energietarieven. Een greep uit de onderbouwingen daarvoor: verenigingen geven aan dat duurzaamheidsmaatregelen te duur zijn, ze een fors hoger voorschot moeten betalen en/of ze terughoudend zijn met investeringen omdat zij niet weten of en hoe hun clubgebouw in de lopende gebiedsontwikkeling past. Ook geven een aantal verenigingen aan dat zij vooralsnog niet in de problemen komen omdat zij de laatste jaren de nodige duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen. Overigens geven de meeste verenigingen aan verder te willen verduurzamen. Rotterdam Sportsupport kan verenigingen ondersteunen en adviseren bij het verduurzamen van hun sportaccommodaties en de financiering hiervan (subsidies en fondsenwerving). 

Vitaliteitsonderzoek 

Rotterdam Sportsupport stuurt verenigingen jaarlijks een uitnodiging om deel te nemen aan het vitaliteitsonderzoek. Het vitaliteitsonderzoek is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat een algemeen beeld geeft van de vitaliteit van verenigingen in Rotterdam. In dit onderzoek, verstuurd op 16 mei, is onder andere de volgende vraag opgenomen:  

‘Vanuit meerdere verenigingen zijn signalen gekomen dat zij zich zorgen maken over de mogelijk stijgende energieprijzen en de problemen die dit met zich meebrengt. Maakt de vereniging zich hierover zorgen en hebben jullie hierbij ondersteuning nodig?’. 

Op dit moment hebben 152 verenigingen het vitaliteitsonderzoek ingevuld en daarvan geeft 68% aan dat zij zich zorgen maken over deze ontwikkeling. Kijkend naar het type verenigingen lijkt het om alle soorten en type verenigingen te gaan. Dit beeld kan nog scherper worden naarmate meer verenigingen het onderzoek hebben ingevuld. 

Individuele contacten met verenigingen 

Tot slot zijn er meerdere verenigingen die zich via de mail en/of telefonisch bij ons gemeld hebben die verwachten in de problemen te komen. Hierbij een greep uit de reacties: 

  • “Op dit moment betalen we meer dan 3x zoveel (€ 5000 ipv €1500) energiekosten. Dit is niet vol te houden, zelfs niet met de besparingen die we kunnen treffen.” 
  • “Ik verwacht voor volgend seizoen bij gelijk blijvende kosten een stijging van de contributie van 10 à 20%.” 
  • “Wij komen in de problemen door het verhoogde voorschot van de energieleverancier, over een aantal maanden is het geld op. Daarnaast kunnen wij nu geen investeringen doen in duurzaamheid, omdat wij niet weten wat er met ons clubgebouw gaat gebeuren.”  
  • “De maandelijkse energiekosten zijn sinds januari verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Wij kregen verder bericht van onze energieleverancier om ons voorschotbedrag m.b.t. het gas te verdubbelen om zo te voorkomen dat we een megarekening krijgen in de zomer.” 
  • Naast een verhoging van de contributie zal veel gecompenseerd moeten worden door een lager verbruik van de verwarming, minder douchen en het naar voren halen van energiebesparende investeringen.” 

Conclusie 

Veel verenigingen hebben nu nog een vast energiecontract dat zij op termijn moeten aanpassen. Verenigingen met een variabel contract betalen nu al een hoger voorschot of lopen risico een flinke naheffing te krijgen. Zij hebben hier geen rekening mee gehouden in de begroting.  

Verenigingen willen wel aan de slag met verduurzaming maar hebben hier niet altijd voldoende financiële middelen voor. De bestaande subsidiemogelijkheden voor sportverenigingen, zoals de gemeentelijke 1/3-regeling en de landelijke BOSA-regeling, vragen ook deels om een eigen investering. De BOSA-regeling moet daarnaast achteraf aan worden gevraagd. Dat betekent dus dat een sportvereniging moet voorfinancieren. Dit houdt sommige verenigingen tegen om duurzaamheidsmaatregelen te nemen.  
 
Daarentegen kunnen verenigingen tot wel 63% van hun investeringen vergoed krijgen via de bestaande subsidieregelingen. Verschillende Rotterdamse clubs hebben de regelingen al succesvol aangevraagd. Hiernaast zijn er ook nog een aantal fondsen die aangevraagd kunnen worden voor duurzame investeringen. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor fondsen, dus bij succesvol aanvragen zorgt dit ervoor dat er in sommige gevallen nauwelijks een eigen bijdrage is vereist. 

Wat doen we met deze inzichten? 

We adviseren de gemeente Rotterdam over de uitkomsten en doen suggesties hoe we hier samen in op kunnen trekken ten behoeve van de vitaliteit van Rotterdamse verenigingen. Ook gebruiken we de inzichten om onze eigen dienstverlening te verbeteren en verenigingen zo nog beter te kunnen helpen. 
  Onze verenigingsconsulenten zullen komende tijd gericht vragen naar de effecten die de gestegen energieprijs heeft voor de club. Verenigingen kunnen het vitaliteitsonderzoek nog tot uiterlijk 30 juni invullen. “We verwachten ook dit jaar uit te komen op zo’n 200 ingevulde onderzoeken dus dat is ook een rijke bron aan informatie,” aldus Baans.

SportStroom 

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen interessant zijn voor jouw vereniging? Of wat het kost als je bijvoorbeeld zonnepanelen of LED-verlichting wil laten plaatsen? Dan kan SportStroom je wellicht helpen. Zij geven als betrouwbare samenwerkingspartner van Rotterdam Sportsupport advies en brengen offertes uit voor de gewenste energiebesparende maatregelen. Laat je de maatregelen via SportStroom realiseren, dan vragen zij ook bovenstaande subsidies namens jouw vereniging aan. 

Contact 

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Paul Baans via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag! 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Ook sportverenigingen voelen het effect van de sterk stijgende energieprijzen. Rotterdam Sportsupport wil verenigingen graag helpen en adviseren op dit thema. Daarom willen we inzicht krijgen in de omvang en mate waarin verenigingen met de stijgende energieprijzen te maken hebben. Heb je als vereniging zorgen hierover of verwacht je op korte termijn financiële problemen door de gestegen energieprijzen? Laat het ons dan weten!

< Klik hier voor de vragenlijst >

Aan de hand van deze uitkomsten kijken we in welke mate verenigingen problemen ervaren en of Rotterdam Sportsupport op een juiste manier hierbij kan ondersteunen. Ondertussen adviseren wij sportverenigingen om hun energieverbruik te beperken, te kijken naar energiebesparende maatregelen op de korte en de langere termijn en te zoeken naar alternatieve inkomstenbronnen. Zie voor verdere uitwerking hiervan dit artikel.

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Paul Baans via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

De stijgende energieprijzen hebben ook voor sportverenigingen (financiële) gevolgen. Dit is daarom het moment om het energieverbruik eens goed tegen het licht te houden en na te denken over het verduurzamen van de accommodatie. Welke energiebesparende maatregelen (korte en lange termijn) zijn er mogelijk? En welke alternatieve inkomstenbronnen kun je aanboren om de stijgende energieprijzen op te vangen?

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Kenniscentrum Sport & Bewegen om sportverenigingen te ondersteunen bij dit vraagstuk. Wil je liever persoonlijk in contact komen met een verenigingsconsulent van Rotterdam Sportsupport? Dat kan via de contactgegevens onderaan het artikel.

Het beste antwoord op stijgende energielasten? Energiebesparing! 

Het besparen van energie begint bij jezelf en de omgang met energie. Het licht uitzetten wanneer je een ruimte verlaat of het sluiten van ramen wanneer de verwarming aan staat zijn logische stappen. Maar voor sportaccommodaties kan het een uitdaging zijn om hier continu op te letten. Er lopen namelijk ontzettend veel mensen in en uit de accommodatie en dat op verschillende tijden. Een belangrijk onderdeel van energiebesparing is daarom bewustwording bij de leden. Door een bewustere omgang met energie kan al tot 10% bespaard worden (Bron: Sportstroom)! Een simpele sticker met de boodschap “licht uit” bij de lichtschakelaar om leden te attenderen is hiervan een voorbeeld. Naast het verhogen van de bewustwording zijn er een aanvullend eenvoudige maatregelen die je kunt doorvoeren om het energiegebruik te verlagen. Een overzicht:

Korte termijn maatregelen

De volgende actiepunten vormen in het algemeen de leidraad: 

  • Krijg inzicht in het huidige totale energieverbruik. 
  • Inventariseer gedrags- en beheersmaatregelen om bewuster om te gaan met energie. 
  • Inventariseer laagdrempelige en goedkope bezuinigingsmaatregelen. 
  • Bereken de daadwerkelijke besparingen. 
  • Bekijk de mogelijkheden om over te stappen naar een andere energieleverancier.  

Kijk in de onderstaande lijst welke maatregelen voor jouw vereniging van toepassing zijn en voer deze door! 

  • – Bespaar op transportkosten:
    Sportverenigingen voeren vaak energiebesparende maatregelen door, maar vergeten dat de capaciteit van de aansluiting aangepast kan worden. Hierdoor wordt teveel transportkosten betaald. Voor grootverbruikers geldt vaak dat men vergeet om de hoogste piek aan te passen bij de netbeheerder. Hierdoor contracteren ze een te hoog volume (KW) en zijn de kosten onnodig hoog.

    – Kijk naar de mogelijkheid om een collectief contract af te sluiten: Sportverenigingen met een grootverbruik meter hebben voor een meterhuur contract op basis van ‘slapers’ tarieven. Vaak weet men niet dat de mogelijkheid er is om een collectief contract af te sluiten.

    – Bespaar op Energiebelasting:
    Verenigingen hebben soms op één locatie meerdere elektra aansluitingen. Hierdoor kunnen ze gebruik maken van de complexheffing voor de energiebelasting. Zo worden de verbruiken voor de energiebelasting bij elkaar opgeteld en lopen ze niet 2x door de dure schijven van de energiebelasting heen.

  • – Goed inregelen van de verwarmingsinstallatie.

    – De verwarming een uur voor sluitingstijd uitzetten.

    – Zet de thermostaat lager als je de kantine verlaat en zorg ervoor dat niet iedereen erbij kan.

    – Thermostaat op vorstvrij als de ruimtes een langere tijd niet worden gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens vakanties.

    – De verwarming een graad lager zetten.

    – Sporters niet zelf aan de radiatorknop laten draaien (na inregeling).

    – Plaats meubilair niet tegen de verwarming, dat houdt warmte tegen. Mogelijkheid is het plaatsen van radiatorfolie.

    – Bekijk of de verwarmingsketel op het juiste moment warmte produceert.

  • – Kijk kritisch naar het gebruik van de koelapparatuur. Zijn ze echt allemaal nodig of lukt het ook met minder?

    – Goed onderhouden koelinstallaties (vervangen en schoonmaken rubbers, ontdooien en uitschakelen ongebruikte koeling).

    – Plaats ledverlichting in alle binnenruimten.

    – Houd de warmte binnen (deuren en ramen gesloten houden, maar ventileer binnenruimtes wel i.v.m. corona). Bekijk of de ventilatie op de juiste momenten aan of uit staat.

    – Plaats een tijdklok op verwarming en ventilatie om deze tijdig uit te schakelen.

    – Isoleer de leidingen.

    – Plaats deurdrangers.

    – Haal apparaten en opladers die niet gebruikt worden uit het stopcontact.

  • – Waterzijdig inregelen van verwarming. Tip: laat dit doen door een erkende installateur.

    – Bekijk of de verwarmingsketel op het juiste moment warmte produceert!

    – Ga in gesprek met de huisinstallateur of de ruimtes in de sportaccommodatie per stuk verwarmd kunnen worden.

    – Zet tijdschakelaars op de douche

    – Plaats bewegingssensoren in de binnenruimten zoals wc’s en douches, zodat het licht automatisch uit gaat.

  • – Vergroot het bewustzijn binnen de club rondom energiegebruik en maak inzichtelijk wat de kosten zijn.

    – Laat ook zien wat je met de baten kunt doen.

    – Beloon duurzaam gedrag.

Veel van de bovengenoemde maatregelen komen van Duurzame Sportsector. Op deze website vind je nog meer inspirerende voorbeelden.

Lange termijn maatregelen

Naast bovengenoemde maatregelen is het voor sportverenigingen raadzaam om maximaal in te zetten op het versneld verduurzamen van sportaccommodaties om op lange termijn het verschil te maken. Dit zorgt voor een flinke energie- en kostenbesparing en met de beschikbare subsidies is de terugverdientijd zeer gunstig. Zo kan op de meeste duurzaamheidsmaatregelen zelfs tot 63% subsidie worden verkregen. Voorbeelden van investeringen voor de lange termijn zijn:

  • Ledsportverlichting 
  • Zonnepanelen  
  • Isolatie van de accommodatie 
  • HR++ glas  
  • Slimme meter  
  • Warmtepomp 

Meer weten over verduurzamen? Bekijk dit stappenplan van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Begeleidingstrajecten 

Om sportverenigingen te ondersteunen en ontzorgen op het gebied van duurzaamheid, kunnen clubs gebruik maken van een speciaal begeleidingstraject van koepelorganisatie NOC*NSF. In dit traject krijgen verenigingen kosteloos professionele ondersteuning bij het verduurzamen van de sportaccommodatie. Dit begeleidingstraject staat ook open voor commerciële sportaanbieders zoals fitnesscentra en maneges. Lees hier meer over het begeleidingstraject. 

Alternatieve inkomstenbronnen  

Op het moment dat de vereniging alle bovengenoemde maatregelen heeft uitgezocht, maar er toch een exploitatietekort is, dan is er nog de mogelijkheid om alternatieve inkomstenbronnen aan te boren. Als penningmeester is het van belang dat je zorgt voor balans in de baten en lasten. Op het moment dat de lasten stijgen, door bijvoorbeeld stijgende energieprijzen, dan zullen de vaste inkomsten moeten meestijgen om een sluitende begroting te hebben. De meest voorkomende vaste inkomsten voor een vereniging zijn: 

  • Contributie 
  • Kantine 
  • Sponsoring 

Als vereniging heb je invloed om de hoogte van contributie en kantineprijzen. De makkelijkste en meest gekozen oplossingen zijn dan ook het verhogen van de contributie of kantineprijzen. De leden zullen dit uiteraard niet leuk vinden, maar kunnen in de meeste gevallen hier wel begrip voor opbrengen als je dit open en eerlijk uitlegt. 

Een andere oplossing is het aanboren van alternatieve inkomstenbronnen met een structureel karakter. In het artikel alternatieve inkomstenbronnen voor sportverenigingen zijn een aantal voorbeelden terug te vinden om meer (structurele) inkomsten te genereren. Van veilingsacties en loterijen tot crowdfunding en narrowcasting.  

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer weten over de stijgende energieprijzen en energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met Beau de Leeuw, verenigingsconsulent Accommodatie & Duurzaamheid bij Rotterdam Sportsupport, via b.deleeuw@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

De stormen die afgelopen dagen over ons land trokken hebben ook de Rotterdamse verenigingen niet gespaard. Van omgevallen bomen tot weggewaaide ballenvangers en ingestorte blaashallen, meerdere sportaccommodaties hebben kleinere of grote schade opgelopen. Wat kun je als vereniging doen bij stormschade?

Sportbedrijf Rotterdam

Vrijwel alle buitensportcomplexen in Rotterdam zijn in beheer van het Sportbedrijf Rotterdam, die verantwoordelijk is voor de velden en het hekwerk. Het Sportbedrijf heeft al een inventarisatie gemaakt van de schade aan hekwerk en velden en is druk bezig om onveilige situaties weer veilig te maken en schade te herstellen.
De opstallen (gebouwen) op de buitensportcomplexen zijn in de meeste gevallen van de vereniging. Dat betekent dat schade aan die opstallen door de vereniging zelf hersteld moet worden.

Huurt jouw vereniging velden van het Sportbedrijf? Stel je vragen over de afhandeling van de schade aan hekwerk en velden bij hen via info@sportbedrijfrotterdam.nl of 010-8080880.

Overige verhuurders

Er zijn ook verenigingen die gebruik maken van een accommodatie die ze huren van de gemeente Rotterdam of van een andere verhuurder. Huur je als vereniging alleen de grond en zijn de opstallen in eigendom? Dan komt de stormschade voor rekening van de vereniging zelf. Als je de opstallen huurt, neem dan bij schade contact op met de verhuurder.

Verzekering

Of je als vereniging verzekerd bent tegen stormschade en welk deel van de schade gedekt wordt, is afhankelijk van de voorwaarden van de afgesloten verzekering. Neem bij schade dus altijd contact op met je verzekeraar. Als je stormschade hebt komt er vaak veel op je af. Verzekeringen, puinruimen en herstelwerkzaamheden, maar ook praktische zaken als het informeren van leden en zoeken naar tijdelijke alternatieven als sportveld of clubgebouw niet gebruikt kan worden.

Heb je hier hulp bij nodig of wil je even sparren? Neem dan contact op met de verengingsconsulent van Rotterdam Sportsupport in jouw gebied.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Een plasticvrije sportvereniging is een droom van veel Rotterdamse sportbestuurders, maar de weg ernaartoe is vaak lang. Hoe zet je als vereniging de eerste stappen? Bestuurslid Tom Langerak vertelt hoe cricket- en voetbalvereniging R.C.&V.V. V.O.C. door een combinatie van fysieke maatregelen en gedragsverandering een duurzame toekomst tegemoet gaat.

“Waarom delen jullie nog plastic bekertjes aan de kinderen uit tijdens de rust?” Het is deze vraag van een vader die Tom Langerak en zijn medebestuursleden van R.C.&V.V. V.O.C. twee jaar geleden aan het denken zet. De vereniging is op dat moment al jaren bezig om met fysieke ingrepen de duurzaamheid van het complex te verbeteren. Van een zonneboiler en ledverlichting tot zonnepanelen en schapen die het groen rond de velden bijhouden. Grote stappen in de goede richting, alleen zorgen die maatregelen nog niet voor een gedragsverandering binnen de vereniging.

Dispenser in plaats van flesjes

Twee jaar later is de cricket- en voetbalvereniging ook die weg ingeslagen. De plastic bekertjes zijn vervangen voor papieren exemplaren en er komen drinkwaterpunten waar kinderen eenvoudig hun bidon kunnen vullen voor tijdens het sporten. Weer stappen in de goede richting, maar nog niet genoeg als het aan Langerak en zijn collega’s ligt. Zij willen het liefst alle plastic flesjes en bekertjes verbannen en zo bewustwording bij de leden en bezoekers creëren. Daarom beginnen ze een zoektocht naar een alternatief voor de flesjes die nu nog in de kantine verkocht worden.

“Veel hardlopers, zoals sportdrank en vitaminewater, zitten in plastic flesjes. Die kan je niet in één keer uit het assortiment halen.” In België vindt hij de oplossing: een dispenser waar de (sport)dranken uit getapt kunnen worden zodat de flesjes van de fabrikanten niet meer nodig zijn. “Alleen was dat bedrijf zo succesvol in eigen land dat ze niet naar Nederland wilden komen. Maar we hebben inmiddels een ander bedrijf gevonden en zij zetten begin volgend jaar een soortgelijk apparaat neer.”

“Mars en Snickers zitten bijvoorbeeld ook nog in plastic, maar een goed alternatief is er niet. Moet je die producten dan niet meer verkopen? Dat gesprek gaan we de komende tijd voeren.”

Tom Langerak

Geen cultuurschok

De beslissing om de populaire flesjes uit het assortiment te halen zorgde zowel bij de leden als bij de penningmeester voor enige onrust. Want wat als er dadelijk geen ‘AA-tjes’ meer worden verkocht? “We zijn met ouders en leden in gesprek gegaan om te laten zien dat we een goed alternatief hebben. Omdat het zulke populaire dranken zijn, betekent het misschien wel omzetverlies. Maar het bestuur heeft gezegd: ondanks dat risico gaan we het doen. We zoeken nog een sponsor die het eventuele verlies aan omzet de eerste maanden wil opvangen, maar we gaan sowieso beginnen met deze pilot.”

Toch verwacht Langerak geen enorme cultuurschok wanneer de flesjes in het nieuwe jaar uit de kantine verdwijnen. “Alleen pinnen in de kantine was de eerste maanden ook wennen, maar daar hoor je nu ook niemand meer over.” Langerak omschrijft de nieuwe dispenser als “de opmaat naar een plasticvrije kantine.” Om die volledige omslag te kunnen maken, heeft R.C.&V.V. V.O.C. wel de hulp van de fabrikanten nodig. “Wij willen graag, maar de alternatieven moeten er wel zijn. Mars en Snickers zitten bijvoorbeeld ook nog in plastic, maar een goed alternatief is er niet. Moet je die producten dan niet meer verkopen? Dat gesprek gaan we de komende tijd voeren.”

Nieuw aanbod: hoe bind je een nieuwe doelgroep?
Jeugdspeelsters van R.C.&V.V. V.O.C. in actie.

Informeren en inspireren

Met het duurzaamheidsverhaal van R.C.&V.V. V.O.C. hoopt Langerak niet alleen de eigen leden te inspireren, maar ook andere Rotterdamse sportverenigingen. “Als zij ons verhaal lezen of bij onze vereniging op bezoek komen, hoop ik dat wij ze aan het denken zetten. We willen informeren en inspireren. Het blijft ook in de toekomst balanceren tussen de opbrengsten in de kantine en duurzame keuzes. Wat gaan we doen, wat zijn de gevolgen? Dit zijn de eerste stappen van een veel langer traject.“

Contact

Wil je meer weten over het thema of wil je in contact komen met de ambassadeur? Neem dan contact op met je verenigingsconsulent in het gebied. We verbinden je graag, want samen staan we sterk!

Sportplus bestaat tien jaar en dat vieren wij door ambassadeurs van de beweging in het zonnetje te zetten. Sportplusverenigingen zijn vitale en veilige sportverenigingen die van extra betekenis zijn voor hun leden, de wijk en de stad. Deze voorlopers in de sport in Rotterdam en het land organiseren en besturen met lef en zijn vanuit hun eigen DNA gemotiveerd om in te spelen op behoeften en nieuwe ontwikkelingen. Sportplusverenigingen zetten de toon en worden gezien als belangrijke partners in het sportbeleid.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Wil je als sportvereniging investeren in de accommodatie, sportmaterialen of duurzaamheidsmaatregelen treffen? Dan zijn er verschillende gemeentelijke en landelijke regelingen waarvan je gebruik kunt maken. Eén van deze regelingen is de BOSA die een gedeelte van de investering van sportclubs vergoedt. Per 1 januari 2022 wordt het minimale subsidiebedrag verlaagd tot 2.500 euro. 

Het minimale subsidiebedrag voor een aanvraag wordt gehalveerd van 5000 euro (2021) naar 2500 euro. Dit betekent dat verenigingen komend jaar ook voor kleinere investeringen aanspraak kunnen maken op de BOSA-regeling. Uitgaande van een subsidiepercentage van 20% betekent dit dat er voor minimaal 12.500 euro moet worden geïnvesteerd. Voor duurzaamheid (30% subsidie) betekent dit een minimale investering van 8.333 euro. De te ontvangen subsidie is dus leidend en niet het investeringsbedrag van de sportvereniging. De subsidie kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd tot 12 maanden geleden.

Over BOSA-regeling

De subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is bedoeld voor amateursportorganisaties. Deze organisaties kunnen de subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en aanschaf van sportmaterialen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken: 

  • Een subsidie van 20% over alle bouw- en onderhoudswerkzaamheden aan de accommodatie, duurzaamheidsmaatregelen, onderhoudscontracten en over de aanschaf en onderhoud van sportmaterialen. Hier valt ook de aanschaf van sportkleding onder.  
  • Activiteiten gericht op energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit en veiligheidsbeleving komen in aanmerking voor 10% aanvullende subsidie (30% totaal).   

Klik hier voor de belangrijkste voorwaarden en meer informatie. 

Klik hier voor de meest gestelde vragen + antwoorden. 

Goed om te weten 

  • De BOSA subsidie mag gecombineerd worden met de gemeentelijke 1/3 regeling (zie hieronder de voorwaarden).  
  • Voor onderhoudswerkzaamheden kan 20% BOSA + 33% gemeentelijke 1/3 regeling = max. 53% subsidie aangevraagd worden.  
  • Voor energiebesparende maatregelen kan 30% BOSA en 33% gemeentelijke subsidie aangevraagd worden = max. 63% subsidie aangevraagd worden.
  • De investeringssubsidie breedtesport-, scouting- en speeltuinverenigingen wordt in de volksmond ook wel de gemeentelijke 1/3 regeling genoemd. De belangrijkste kenmerken zijn: 

    • Een subsidie van 33% over investeringen in en ten behoeve van sportaccommodaties en sportvoorzieningen. Hieronder valt nieuwbouw, renovatie en onderhoud.
    • Verenigingen en aan verenigingen gelieerde beheerstichtingen kunnen de subsidie aanvragen.
    • Daarnaast kan er een lening verkregen worden van maximaal 33% en moet de vereniging minimaal 33% zelf bijdragen.
    • De subsidie moet altijd voorafgaand aan de investering worden aangevraagd. 

     

    Klik hier voor de belangrijkste voorwaarden en meer informatie. 

Begeleidingstraject verduurzaming

Om sportverenigingen te ondersteunen en ontzorgen op het gebied van duurzaamheid, kunnen clubs gebruik maken van een speciaal begeleidingstraject van koepelorganisatie NOC*NSF. In dit traject krijgen verenigingen kosteloze en professionele ondersteuning bij het verduurzamen van de sportaccommodatie. Klik hier voor meer informatie over deze begeleidingstrajecten. 

Fondsen  

Naast subsidies zijn er ook diverse lokale en landelijke fondsen die sportverenigingen kunnen aanschrijven. Rotterdam Sportsupport kan verenigingen adviseren over de geschikte fondsen. Daarnaast biedt Rotterdam Sportsupport ondersteuning en kunnen we aandachtspunten meegeven bij het aanschrijven van fondsen. Klik hier voor een overzicht met alle relevante fondsen in Rotterdam. 

Eén-op-één vragenuurtje 

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen? Dan is het mogelijk om je aan te melden voor een adviesgesprek met de expertadviseurs financiën van Rotterdam Sportsupport. In een half uur worden al je vragen doorgenomen en de kansen van een aanvraag besproken. Heb je interesse? Aanmelden kan via deze link. Wij zullen hierna persoonlijk contact opnemen en helpen je graag verder!

Voor vragen over subsidies of over duurzaamheid kun je contact opnemen met expertconsulent Beau de Leeuw via b.deleeuw@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Artikel laatst gewijzigd op zondag 14 november om 10.30 uur

De komende drie weken zijn bij amateursportwedstrijden geen toeschouwers toegestaan en wordt het coronatoegangsbewijs (CTB) op meer plekken gevraagd. De aangescherpte maatregelen gingen zaterdag 13 november om 18.00 uur in en duren in elk geval tot zaterdag 4 december. Het is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds gisteren 18.00 uur zijn het ‘Protocol Verantwoord Sporten’ en de FAQ van NOC*NSF bijgewerkt. Op basis van de vragen die wij afgelopen dagen kregen hierbij een greep uit het actuele Sportprotocol:  

  • Is publiek toegestaan op sportaccommodaties?
    Publiek is niet toegestaan bij trainingen en wedstrijden in de amateursport en de professionele sport. Spelers wordt gevraagd zo spoedig mogelijk na hun training of wedstrijd het complex weer te verlaten.
  • Is de 1,5 meter afstand een verplichting?
    Houd voor en na het sporten 1,5 meter afstand; en doe dat ook op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
  • Geldt de CTB-plicht ook voor vrijwilligers en mensen die functioneel aanwezig moeten zijn?
    Nee, personen die als vrijwilliger werkzaamheden verrichten zijn uitgezonderd van de CTB-verplichting. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, arbitrage en alle andere vrijwilligers.

    Ook rij-ouders vallen hieronder als zij door de afstand tussen sportlocatie en huis niet de mogelijkheid hebben tussendoor naar huis te gaan. De oproep is om het aantal ouders tot een minimum te beperken.

    Let op: Bij sporthallen waar de verhuurder de CTB-controle doet is het goed om hier vooraf afspraken over te maken.
  • Wat zijn de regels over een afhaalpunt binnen en/of buiten?
    Buiten de sportkantine kan een afhaalpunt worden ingezet en dan hoeft er ook geen check gedaan te worden op het coronatoegangsbewijs. Dit afhaalpunt mag ook na de verplichte kantinesluitingstijd van 20.00 uur nog open zijn.

    Voor een afhaalpunt binnen geldt ook een uitzondering op de CTB-plicht: op voorwaarde dat gebruik van een mondkapje verplicht is en het afhaalpunt goed is afgescheiden zodat de ctb-plichtigen niet mengen met mensen die afhalen.
  • Zijn mondkapjes verplicht wanneer er vanwege sportactiviteiten personen uit meerdere huishoudens in dezelfde auto zitten?
    Er is hiervoor geen landelijke regel, stem gezamenlijk af over het dragen van een mondkapje.
  • Zijn er specifieke steunmaatregelen voor de sport?
    Momenteel zijn er geen specifieke landelijke steunmaatregelen voor de sport. We zijn in afwachting of de Rijksoverheid een nieuw steunpakket gaat invoeren als de impact van nieuwe maatregelen voor de sport daar aanleiding toe geeft. Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport hebben jouw vereniging wel degelijk iets te bieden, namelijk:
  1. Gratis financiële APK voor sportverenigingen
    Heeft jouw vereniging voldoende zicht op hoe het tijdens de coronacrisis financieel gaat, zowel op korte als op lange termijn? Wil je als bestuur kunnen sturen in deze moeilijke periode en weten van welke compensatiemaatregelen, fondsen en subsidies je mogelijk gebruik kunt maken? Vraag dan nu de (gratis) financiële APK voor verenigingen aan!

    Verenigingsconsulent financiën Paul Baans van Rotterdam bekijkt de financiële situatie van jouw club. Het doel van de scan is om jouw bestuur te spiegelen, dan wel te voorzien van inzichten waarmee je nog beter een koers kunt kiezen om de crisis door of uit te komen. De verenigingsconsulent financiën van kijkt samen met de penningmeester de begroting en exploitatie bekijken. Als uit de scan blijkt dat jouw vereniging door bijvoorbeeld fondsen en subsidiemogelijkheden per direct de financiële uitgangspositie kan verbeteren, dan helpen we daar graag mee. Interesse? Stuur dan een mailtje naar p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315.
  2. Steunfonds vitale verenigingen
    Daarnaast is in Rotterdam een steunfonds vitale verenigingen van ruim €260.000 beschikbaar gesteld voor verenigingen die door de coronacrisis dreigen om te vallen. Rotterdam Sportsupport heeft een stappenplan ontwikkeld om te bepalen of de financiële situatie van een sportvereniging daadwerkelijk acuut is en de club in aanmerking komt voor het steunfonds. Wanneer er voor de coronacrisis sprake was van een gezonde financiële huishouding en indien andere tegemoetkomingen, kwijtscheldingen en creatieve oplossingen niet voldoende zijn, kan een vereniging aanspraak maken op het fonds. Lees hier meer.

Een totaaloverzicht van alle maatregelen lees je in het Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF. Klik hier om de veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden te lezen.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen. 

Heb je als sportvereniging een specifieke vraag over de sportaccommodatie en/of de uitvoering van de controles op binnensportlocaties? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Een bijdrage leveren aan duurzame en circulaire stad. Met Project Plastic gingen twaalf Rotterdamse sportverenigingen dit jaar de uitdaging aan om het gebruik van plastic te verminderen en de vereniging startklaar te maken voor de nieuwe regelgeving rondom het verminderend gebruik van plastic. Dit gebeurde aan de hand van drie (digitale) workshops, twee online vragenuurtjes en persoonlijke ondersteuning van Rotterdam Sportsupport. De gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport zijn voornemens om volgend jaar verder te gaan met dit project.

Rotterdam heeft grote ambities als het om circulariteit gaat. In 2030 wil de stad dat circulair de maatstaf is en dat het fossiele grondstoffengebruik met 50% is verminderd. In 2050 is de Rotterdamse samenleving echt volledig circulair. De gemeente wil graag de kracht van sportverenigingen benutten om deze ambitie te realiseren en heeft ze Rotterdam Sportsupport de opdracht gegeven om hier met sportverenigingen mee aan de slag te gaan. Naast deze Rotterdamse ambitie is door de single-use plastics regeling (SUP-richtlijn) – oftewel het (gedeeltelijk) verbod op plastic in de horeca – én door de invoering van statiegeld op (kleine) petflessen, een kans ontstaan voor verenigingen om met duurzaamheid en circulariteit aan de slag te gaan. Ook sportverenigingen zullen zich moeten voorbereiden op de aankomende regelgeving over het verminderend gebruik van plastic.

“Met Project Plastic hebben we verenigingen geïnspireerd om aan de slag te gaan met het reduceren van plastic en (andere) circulaire afvalstromen.”

Pepijn Geldof (Rotterdam Sportsupport)

Project Plastic

Pepijn Geldof, verenigingsconuslent Accommodatie & Duurzaamheid, is enthousiast over de aanpak van deelnemende verenigingen. “Met Project Plastic hebben we verenigingen geïnspireerd om aan de slag te gaan met het reduceren van plastic en (andere) circulaire afvalstromen. Dit hebben we gedaan aan de hand van inspirerende voorbeelden en praktische tips om verenigingen te laten zien hoe het óók kan en wat dit kan opleveren. In samenwerking met Vang Buitenshuis (een programma gericht op afvalvermindering van Rijkswaterstaat en partner van Rotterdam Sportsupport in Project Plastic, red.) hebben we verenigingen concrete ideeën en tips meegeven aan de hand van een speciaal voor sportverenigingen geschreven stappenplan.”  
   Rotterdam Sportsupport organiseerde drie (digitale) workshops met twaalf sportverenigingen en zorgde voor persoonlijke ondersteuning. In de derde en laatste workshop hield iedere vereniging een korte pitch over de plannen en ambities voor de toekomst op gebied van duurzaamheid. Sportplusverenigingen Atomium’61 en V.O.C. en ETC Hoogvliet kwamen als winnaar uit de bus. In de onderstaande video bekijk je meer over de duurzaamheidsambities van deze sportverenigingen.    

Video en factsheet

Wil je weten hoe de deelnemende verenigingen Project Plastic hebben ervaren? Bekijk dan de onderstaande video met ETC Hoogvliet, HC Rotterdam en Atomium’61. De uitgebreidere versies met de drie verenigingen vind je op ons YouTube-kanaal.

n de onderstaande infoheet zie je de belangrijkste cijfers en learnings van Project Plastic. Kun je het niet goed zien? Klik dan hier.

Hoe nu verder?

Ben je als vereniging geïnspireerde geraakt, wil je aan de slag met dit thema of heb je vragen? Neem dan contact op met Maurits Morsink, verenigingsconsulent bij Rotterdam Sportsupport, via m.morsink@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. Hij helpt je graag verder!  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Wil jouw sportvereniging aan de slag met het verminderen en scheiden van afval? Het onderstaande stappenplan neemt je stap voor stap mee langs diverse onderwerpen zoals inzicht samenstelling afval, afvalpreventie, afvalscheiding, communicatie, afspraken met leveranciers en afvalverwerkers en gedragsbeïnvloeding.

Stappenplan

Dit stappenplan is ontworpen om afvalpreventie en het scheiden van afval te stimuleren op Nederlandse sportverenigingen. Afval scheiden is belangrijk omdat het afval dan op een juiste manier verwerkt kan worden en dit beter is voor het milieu. Het stappenplan is tot stand gekomen door een samenwerking tussen sportverenigingen, sportbonden en gemeenten. Het doel is om elke sportclub in Nederland te ontzorgen in de informatiebehoefte over afvalvermindering en – scheiding. Het document kan gebruikt worden door iedereen die op de sportclub komt; (bestuurs)lid, trainer of vrijwilliger, iedereen kan een steentje bijdragen!

Klik hier voor meer informatie.

Vragen

Wil je als Rotterdamse sportvereniging aan de slag met afvalstromen of afvalpreventie of wil je weten welke partijen sportverenigingen daarbij kunnen helpen? Voor vragen over het thema duurzaamheid kun je contact opnemen met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Binnensportlocaties mogen, onder voorwaarde dat de besmettingscijfers dit toelaten, per 19 mei weer open van de Rijksoverheid. Op 12 mei werden wij door Sportbedrijf Rotterdam geïnformeerd over hun keuze om de binnensportlocaties grotendeels pas per dinsdag 25 mei te openen.

Uurhuurders
Deze huurders zijn per mail door Sportbedrijf Rotterdam uitgenodigd hun in december 2020 ingediende aanvraag te activeren dan wel wijzigingen door te geven of een nieuwe aanvraag te doen. Vanaf 25 mei zijn de aangevraagde accommodaties voor hen beschikbaar.

Permanente huurders 
Permanente huurders zijn middels een mail van Sportbedrijf Rotterdam geïnformeerd dat de ruimte waarvoor zij een permanente huurovereenkomst hebben, vanaf 19 mei beschikbaar is voor sportbeoefening.

Voor vragen over binnensportaccommodaties kun je contact opnemen met Sportbedrijf Rotterdam.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Met ingang van 1 juli 2021 wordt het statiegeldsysteem in Nederland uitgebreid. Dit heeft ook gevolgen voor sportverenigingen. Zo wordt er statiegeld op kleine plastic flesjes, zogenoemde petflesjes, ingevoerd die in veel sportkantines worden verkocht. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij op basis van de informatie die tot nu toe bekend is.

Artikel is in ontwikkeling, wordt aangevuld. Versiedatum: 23 april.

Wat gaat er veranderen per 1 juli?

Per 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op deze frisdrank- en waterflessen van onder de 1 liter komt 15 cent statiegeld. De etiketten worden voorzien van nieuwe EAN-codes en een statiegeldlogo. Het wordt een open inleversysteem. Leden kunnen de kleine plastic flessen inleveren bij alle innamepunten, ongeacht waar de flessen zijn gekocht. Ook komen er méér verplichte en vrijwillige inzamelpunten. Het is voor sportverenigingen mogelijk zelf ‘vrijwillig innamepunt’ te worden. Dit houdt in dat sportverenigingen het statiegeld voor eigen doeleinden kunnen gebruiken.

Zijn sportverengingen verplicht om kleine plastic flessen in te zamelen?

Zoals hierboven genoemd komen er veel meer innamepunten. Grote supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grote cateraars zijn straks verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldflessen in te nemen, maar kunnen zich dus wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dit is een vereiste om de flessen in te leveren bij de leverancier en zo dus een statiegeldvergoeding te ontvangen.

Wat moet ik doen om een vrijwillig innamepunt te worden?

Vanaf april kunnen alle verkooppunten die vrijwillig gaan inzamelen zich aanmelden op de website van Statiegeld Nederland. Er volgt dan een contract waarin afspraken worden vastgelegd. Vanaf 30 flessen retour per week krijgt een inzamelpunt een eigen klantnummer. Op het moment dat de vereniging zich heeft geregistreerd als vrijwillig innamepunt, ontvangen zij van Statiegeld Nederland speciale labels/stickers met een klantnummer. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de zak met flessen vandaan komt en hoeveel het innamepunt vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die bijvoorbeeld niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland. Vervolgens kunnen verenigingen vanaf mei speciale zakken bestellen bij de grossier/leverancier. In deze zakken kan de vereniging de kleine plastic flessen inzamelen. Deze zakken met bijbehorende sluitende strips zijn gratis (maar met statiegeld) te bestellen bij de grossier. Deze zakken zijn in drie verschillende groottes te bestellen. Eenmaal gevuld zal de afgesloten zak, voorzien van eigen label, door de grossier worden afgevoerd.

Hoe kan ik als sportvereniging de kleine flessen innemen?

Sportverenigingen vanaf 200 leden kunnen via Statiegeld Nederland een gratis inzamelbak bestellen waar zij de flessen in kunnen verzamelen. Ook is het mogelijk om gepersonaliseerde stickers te bestellen met de naam van de vereniging op de bak en/of een donatiedoel. Vanuit Statiegeld Nederland komt er een portal beschikbaar waar de inzamelbak en de communicatiemiddelen besteld kunnen worden.

Van wie ontvangt de sportvereniging de statiegeld vergoeding?

Statiegeld Nederland betaalt de sportverenigingen uit nadat de grossier de gevulde zakken heeft doorgezet naar een telcentrum van Statiegeld Nederland. De uitbetaalde vergoeding wordt verrekend op basis van het aantal ingeleverde flessen bij Statiegeld Nederland.

Wat kan ik als sportvereniging met de opbrengst van het statiegeld?

Sportverenigingen mogen de statiegeldopbrengst naar eigen invulling besteden. Een vrijwillig innamepunt kan bijvoorbeeld € 0,15 retour geven aan de consument, maar is daartoe niet verplicht. Indien je als vereniging een goed doel wilt steunen, kunnen er speciale donatiebakken worden besteld via Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland maakt, op basis van de ontvangen statiegeldflessen, de opbrengst direct over naar het gekozen doel.

Kan een ‘oude fles’ nog verkocht worden na 1 juli?

Ja, kantines mogen hun bestaande voorraad die voor 1 juli 2021 is in ingekocht nog verkopen na 1 juli 2021. In dit geval zit op de ‘oude’ flessen geen statiegeldvergoeding.

Kan ik zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ statiegeldflessen tegelijk inleveren in een zak?

Ja, dat is mogelijk. Echter ontvangt de sportvereniging dan alleen statiegeld op ‘nieuwe’ flessen met statiegeldlogo.

Is een vereniging verplicht om 15 cent statiegeld bovenop de verkoopprijs te doen, betiteld met statiegeld?

Niet verplicht. Maar de sportvereniging betaalt wel statiegeld aan de grossier, dus als zij dit niet doen gaat het van de eigen marge af. Er zit geen BTW op statiegeld, dus dat moet een aparte regel zijn in het kassasysteem.

Digitaal vragenuurtje

Op dinsdag 25 mei organiseert Rotterdam Sportsupport daarom een digitaal vragenuurtje. Hierin leggen we uitgebreid uit wat de wetswijzigingen voor jouw vereniging inhouden en laten we voorbeelden zien hoe je als sportvereniging met de nieuwe wet- en regelgeving kunt omgaan. Lees hier meer en schrijf je in!

Er is al divers promotiemateriaal beschikbaar, zoals posters en afbeeldingen. Deze kun je hier downloaden.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent of bel naar 010 – 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Voor veel sportverenigingen is de huur de grootste kostenpost op de begroting. De Rijksoverheid heeft daarom 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verenigingen om de huur kwijt te schelden over de periode 1 oktober tot en met 31 december 2020. Maar hoe werkt deze regeling precies in Rotterdam? En moet je als vereniging nou wel of geen actie ondernemen?

Hoe wordt het bedrag verdeeld?

In de eerste plaats wordt een bedrag van € 30 miljoen uitgekeerd aan de verhuurders ter compensatie van de gederfde huuropbrengsten. Alle verhuurders die sportaccommodaties verhuren aan amateursport kunnen een aanvraag indienen bij het Rijk via de regeling ‘Tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties COVID-19’. De € 30 miljoen wordt naar rato verdeeld indien het totaal aangevraagde bedrag het totaal beschikbare bedrag overschrijdt. Deze TVS-regeling is bedoeld om de huur van een sportaccommodatie kwijt te schelden als deze accommodatie vanwege de coronamaatregelen niet door amateursportorganisaties gebruikt kon worden in het vierde kwartaal van 2020.

Waarover gaat de regeling?

Via deze regeling stelt het Rijk extra geld beschikbaar om de huren aan amateursportorganisaties over de periode 1 oktober 2020 t/m 31 december 2020 (gedeeltelijk) kwijt te schelden. Op basis van de SBI-code wordt bepaald of er inderdaad sprake is van een amateursportorganisatie. Lees hier welke SBI-codes gelden voor amateursportorganisaties.

Hoe is de situatie in Rotterdam?

Het grootste gedeelte van de Rotterdamse sportverenigingen huurt de accommodatie direct van Sportbedrijf Rotterdam, Optisport Rotterdam, Sportfondsen Rotterdam, Topsportcentrum of de gemeentelijke dienst SO Vastgoed. De gemeente Rotterdam dient voor deze partijen gezamenlijk een aanvraag in bij de Rijksoverheid, dan wel loopt dit via de genoemde organisaties.
      Een belangrijke voorwaarde voor verhuurders om van de regeling gebruik te maken is dat zij aan hun huurders hebben laten weten dat (een gedeelte van) de huur over de maanden oktober, november en december is kwijtgescholden. De aanvragen kunnen door de verhuurders vanaf heden tot en met 3 mei worden ingediend.

Wat als je bij een andere verhuurder zit?

Als je huurder bent bij een andere verhuurder dan Sportbedrijf Rotterdam, Optisport Rotterdam, Sportfondsen Rotterdam, Topsportcentrum of SO Vastgoed dan moet die verhuurder zelf een aanvraag indienen en jouw vereniging de huur kwijtschelden. De verhuurder kan de tegemoetkoming aanvragen voor 4 mei en moet daaraan voorafgaand een bericht van (gedeeltelijke) kwijtschelding over de maanden oktober november en december naar de vereniging hebben gestuurd. Als je hierover nog niets hebt vernomen: neem zo spoedig mogelijk contact op met je verhuurder en stimuleer hem/haar, indien nodig, om de tegemoetkoming aan te vragen. Heb je hierbij ondersteuning nodig? Neem dan via gegevens onderaan de pagina contact op met Rotterdam Sportsupport. 

Twee soorten huur

Gebruiksgebonden huur: de huur van een sportaccommodatie die verschuldigd is per uur of dagdeel dat de accommodatie wordt gebruikt. In dit geval mag 100% van de kwijtgescholden huursom worden aangevraagd door de verhuurder.

Niet-gebruiksgebonden huur: de huur van een sportaccommodatie die periodiek verschuldigd is, ongeacht of de accommodatie daadwerkelijk gebruikt wordt. In dit geval wordt maximaal 45% van de door de amateursportorganisatie verschuldigde huursom in het vierde kwartaal van 2020 tegemoetgekomen aan de verhuurder. In deze gevallen wordt namelijk deels wel en deels niet gesport, maar is het niet duidelijk aan te wijzen hoeveel uur de accommodatie wel of niet wordt gebruikt.

Wat als we onze accommodatie onderhuren?

De regeling heeft betrekking op het kwijtschelden van de hoofdhuur, dus de huur die direct betaald wordt aan Sportbedrijf Rotterdam, Optisport Rotterdam, Sportfondsen Rotterdam, Topsportcentrum, SO Vastgoed of een andere verhuurder. Als een vereniging onderhuurt aan andere verenigingen, valt dit niet direct onder de regeling. Maar die vereniging wordt, als zij huurkwijtschelding krijgt, wel geacht op zijn beurt de onderhuur kwijt te schelden. Alle info over de regeling en het aanvraagformulier lees je hier.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Laurens Verbaan en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 83 95 91 06. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke