Wil jouw vereniging snel en eenvoudig extra geld verdienen voor de clubkas? Doe dan mee met de stemcampagne van de Rabo ClubSupport, een jaarlijkse actie van de Rabobank om verenigingen financieel te ondersteunen. In sommige gevallen kan het opgehaalde bedrag oplopen tot in de duizenden euro’s. Meld je dus snel aan!

Hoe werkt het?

Voor de stemcampagne van Rabo ClubSupport is op maandag 27 mei de inschrijfperiode voor sportverenigingen gestart. Verenigingen ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging. Let op! Aanmelden kan tot dinsdag 8 juli 2024 en is alleen mogelijk als jouw vereniging klant is bij de Rabobank. Van 2 tot en met 24 september kunnen mensen die een rekening hebben bij de Rabobank hun stem uitbrengen op hun favoriete aangemelde vereniging, die met deze actie een mooi extra centje voor de clubkas kunnen verdienen. Klik hier voor meer informatie over de campagne.

Sportactie

Er loopt op dit moment ook de Rabo Sportactie. Met deze actie wil de Rabobank jonge sporters van 10 tot en met 20 jaar steunen. Leden in deze leeftijdscategorie die een betaal- en spaarrekening hebben of openen bij de bank ontvangen tijdelijk € 125 als eenmalige bijdrage voor het sportlidmaatschap. Interessant voor leden van jouw vereniging. Lees hier meer over de actievoorwaarden.

Contact
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

De BOSA (Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties) subsidie van 2024 is al volledig gebruikt. Het volledige budget van 79 miljoen is aangevraagd. Verder kunnen verenigingen die een voorschot van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) hebben ontvangen hun definitieve subsidie berekenen. In dit artikel lees je meer.

Hoe nu verder met de BOSA?

De sportsector pleit nu voor meer budget vanuit het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Voor nu lijkt het erop dat verenigingen elders opzoek moeten naar financiering of moeten wachten met een aanvraag tot 2025. Facturen met een datum tot maximaal een jaar terug kunnen dan nog worden ingediend. Clubs kunnen hun aanvragen via het portaal blijven indienen, maar worden alleen toegekend indien er nieuw budget beschikbaar komt of bestaande aanvragen worden geannuleerd. Dit zou kunnen betekenen dat er op 1 januari 2025 pas weer budget beschikbaar is. Overige informatie:

 • Er zijn meerdere fondsen in Rotterdam die sportverenigingen en scoutinggroepen financieel kunnen ondersteunen.
 • Er zijn alternatieve inkomstenbronnen waarmee verenigingen hun spaarrekening kunnen aanvullen om het eigen vermogen voor investeringen te vergroten. 
 • De BOSA-subsidie wordt in Rotterdam vaak gecombineerd met de investeringssubsidie van de gemeente Rotterdam, ook wel de 1/3 regeling genoemd. Deze regeling is tot op heden nog steeds beschikbaar. Er staat een vernieuwing van de regeling op de planning, maar wanneer is nog niet bekend. De huidige voorwaarden blijven voorlopig van toepassing. 
 • NOC*NSF kondigde onlangs een nieuwe Clubloterij. Bij deze loterij maken verenigingen kans op 10.000 euro. Een gedeelte van de opbrengst gaat direct naar de clubkas.

Update: RVVB wil inzichtelijk krijgen wat de problemen en gevolgen voor sportverenigingen zijn door het leegraken van de BOSA-subsidiepot. In deze vragenlijst kun je een reactie achterlaten.

Bereken nu definitieve TEK-subsidie

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is inmiddels gesloten. Als jouw club hier gebruik van heeft gemaakt, heb je al een voorschot op de subsidie ontvangen. De definitieve subsidie kun je nu met een speciale tool uitrekenen.

De definitieve subsidie wordt berekend met de modelprijzen van 2023. Bij het berekenen van het voorschot waren de modelprijzen 2023 nog niet bekend. De modelprijzen 2023 zijn nu wel bekend en omdat de modelprijzen lager uitvallen dan verwacht kan het zijn dat definitieve subsidie ook lager uitvalt. Lees hier meer.

Om een indicatie te krijgen van de definitieve subsidie, is er een rekentool: Bereken hier met de rekentool het subsidiebedrag voor jouw club. Zo komt jouw vereniging niet voor verassingen te staan. 

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Per 1 januari 2024 is de 010 Sport- en Spel regeling weer beschikbaar in Rotterdam. Aankomend jaar is 150.000 euro beschikbaar voor sport- en spelevenementen in de regio Rotterdam. Onder andere sportverenigingen en scoutinggroepen komen in aanmerking voor deze subsidie! Hieronder enkele aandachtspunten:

 1. Iedereen vanaf 18 jaar mag de regeling aanvragen. Zowel natuurlijke als rechtspersonen, zoals verenigingen en stichtingen.
 2. De 010 Sport en Spel regeling is een subsidie van maximaal €5000 voor evenementen of activiteiten die Rotterdammers organiseren op het gebied van sporten, spelen, scouting of bewegen voor Rotterdammers.
 3. Er komen twee aanvraagrondes: van 1 januari tot en met 30 juni en van 1 juli tot en met 31 december. Evenementen moeten binnen de periode liggen waarin deze wordt aangevraagd. Maximaal één subsidie aanvraag per jaar.
 4. Er kan tot 6 weken voor een evenement een aanvraag worden ingediend. Hou er dus rekening mee dat er geruime tijd van te voren ingepland staat om een aanvraag te doen.
 5. Evenementen moeten een open karakter hebben, dus niet afhankelijk van een lidmaatschap. Deelname moet betaalbaar zijn, bijvoorbeeld tussen de €0 en €5.

Aanvragen kan vanaf 1 januari via de website van de gemeente Rotterdam.

Een paar voorbeelden uit 2023:

 • In Prins Alexander bracht een korfbaltoernooi, gericht op kinderen van diverse basisscholen en met hulp van veel vrijwilligers en docenten, de gemeenschap samen. Dit resulteerde in een groei van leden voor de organiserende vereniging.
 • In Pernis transformeerde men een stuk land in een sportieve speelplek waar verschillende culturen en generaties elkaar ontmoetten door middel van sport en spel.
 • Een vechtsportschool in Rotterdam-Zuid bood, dankzij deze subsidie, gratis lessen aan kinderen aan die normaal geen toegang tot sport hebben. De focus lag hierbij op zelfvertrouwen en discipline.
 • Ook in Rotterdam-Zuid werd een 7-weken durend sportprogramma georganiseerd voor basisschoolleerlingen, in samenwerking met leraren. Dit programma focuste zich op motorische kracht van de kinderen, inclusief het belang van gezonde voeding.

Contact

Wil jouw vereniging een aanvraag doen maar eerst nog even sparren over jullie idee? Of heeft jouw vereniging vragen over de regeling? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Beau de Leeuw via b.deleeuw@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Elk jaar verstrekt Stichting Job Dura Fonds subsidies en donaties voor initiatieven die de bebouwde omgeving in groot Rotterdam helpen opbloeien. Ook sportverenigingen en scoutinggroepen maken succesvol gebruik van het fonds. Zo liggen er nu 16 zonnepanalen op het dak van het clubhuis van R.V. Nautilus.

Wat kan het Job Dura Fonds betekenen?

Elk jaar verstrekt het Job Dura Fonds subsidies en donaties aan initiatieven van particulieren, buurten, verenigingen, instellingen en projectgroepen die Rotterdam transformeren naar de wensen van nu en de toekomst. De aanvragen variëren van renovaties van gebouwen en (kunst)projecten in de buitenruimte, tot de inrichting van voedseltuinen, speeltuinen en (educatieve) pleinen. Ook bouwgerelateerde projecten van sportverenigingen vallen hier onder.  
      “Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor zonnepanelen, warmtepompen of isolatie,” zegt Mariëlle Reimers. “Er is bij ons een (bestemmings)reserve gecreëerd voor de financiële ondersteuning van Rotterdamse sportverenigingen bij bouwgerelateerde verduurzamingsprojecten met in principe € 10.000 per vereniging. Het moet daarbij gaan om sportverenigingen of scoutinggroepen die op voordracht van Rotterdam Sportsupport aan ons worden gekoppeld. Het is ons als fonds prettig om te kunnen varen op de kennis en ervaringen van Rotterdam Sportsupport. Zo checken zij bijvoorbeeld of de continuïteit van de betreffende vereniging voldoende gewaarborgd is.”

Roeivereniging Nautilus

Eén van de verenigingen die succesvol een aanvraag deed is R.V. Nautilus. De roeivereniging uit Hillegersberg heeft sinds kort 16 zonnepanalen liggen op het dak van het clubhuis. In combinatie met andere subsidies financierde het Job Dura Fonds deze verduurzaming van de accommodatie. Rotterdam Sportsupport begeleidde R.V. Nautilus bij het indienen van de aanvragen en introduceerde het Job Dura Fonds bij de Kralingse roeivereniging.
    “Veel mensen zien ertegen op om zo’n aanvraag in te dienen, maar in de praktijk valt het vaak ontzettend mee,” zegt Marina van Holst. “Als je je goed hebt voorbereid, en de juiste leden hebt gevonden die kunnen helpen, kun je daarna relatief eenvoudig de aanvragen indienen. Je hoeft dan als vereniging alleen nog een beperkte financiële bijdrage te leveren of soms zelfs helemaal niets. In onze situatie draagt het Job Dura Fonds 10.000 euro bij voor de zonnepanelen, de overige kosten worden gedekt door de 1/3-regeling en BOSA-subsidie. Om eerlijk te zijn heb ik onderschat wat de kosten zijn voor het verduurzamen van de accommodatie. Op de totale begroting van de club is dat toch een grote hap, dus dan is het fijn als fondsen kunnen bijspringen. Wij denken er nu zelfs aan om een subsidiecommissie te installeren. Dat is voor ons financieel misschien nog wel interessanter dan een sponsorcommissie.” 
     R.V. Nautilus heeft ook de bestrating van de accommodatie opnieuw gedaan. Dit werd voor een deel gefinancierd door Volkskracht, een ander Rotterdams fonds.

Fondsen en subsidies

Wil je als Rotterdamse sportvereniging werkzaamheden laten uitvoeren aan de accommodatie? Dan zijn er diverse lokale en landelijke subsidiemogelijkheden waarvan jouw club gebruik kan maken. Klik hier voor een overzicht.
    Er zijn naast de subsidies en het Job Dura Fonds ook nog andere fondsen die sportverenigingen kunnen aanschrijven. Klik hier voor een overzicht. De rol van Rotterdam Sportsupport is hierbij adviserend/ondersteunend. De fondsen dienen altijd door de vereniging zelf aangevraagd te worden. 

Informatiebijeenkomst

Op maandag 15 januari organiseert Rotterdam Sportsupport een informatiebijeenkomst over duurzaamheid en financiën voor sportverenigingen. Lees hier meer en schrijf je in!

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil jouw vereniging ook graag met duurzaamheid aan de slag? Neem dan contact op met Beau de Leeuw via b.deleeuw@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Het nieuwe sportseizoen is weer gestart. Voor jou als bestuurder rust er weer een taak om er een succesvol seizoen van te maken. Hierbij komt ook het genereren van inkomsten voor bijvoorbeeld evenementen of de aanschaf van sportmaterialen. Tijdens deze themabijeenkomst laten we jouw vereniging de mogelijkheden zien voor het werven van sponsoren en fondsen en het aanvragen van subsidies. Verschillende experts en gastsprekers sluiten deze avond aan.

Waar gaat deze themabijeenkomst over?

We gaan dieper in op de mogelijkheden die sponsorwerving, fondsenwerving en subsidies te bieden hebben voor verenigingen. De volgende vragen komen aan bod:

 • Welke mogelijkheden heeft een vereniging om te meer inkomsten te genereren?
 • Wat zijn alternatieve of incidentele inkomstenbronnen?
 • Welke partijen zijn beschikbaar voor ondersteuning op sponsorwerving?
 • Hoe schrijf je een succesvolle fondsaanvraag?
 • Waar moet je op letten bij een subsidieaanvraag?

In januari 2025 begint weer een nieuw subsidiejaar. Tijdens deze avond laat Rotterdam Sportsupport zien waar kansen liggen voor jouw vereniging en wat de (mogelijke) veranderingen zijn in de voorwaarden van diverse subsidies en fondsen.

Na deze bijeenkomst ben je:

 • Bekend met de mogelijkheden om op de vereniging aan de slag te gaan met sponsorwerving.
 • Op de hoogte van de beschikbare subsidies en bijbehorende voorwaarden.
 • Op de hoogte van de mogelijkheid tot financiering door middel van fondsenwerving.

Voor wie is deze themabijeenkomst?

Sportverenigingen en scoutinggroepen in Rotterdam die aan de slag willen met sponsor- of fondsenwerving of benieuwd zijn naar de alternatieve inkomstenbronnen zoals subsidies.

Aanmelden   

Aanmelden kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. Heeft jouw vereniging vragen over de ze bijeenkomst? Stuur dan een e-mail naar b.deleeuw@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Financiële uitdagingen van Rotterdamse sportverenigingen bedreigen de toegankelijkheid van de sport voor Rotterdammers. Dat blijkt uit informatie van Rotterdam Sportsupport dat in contact staat met de ruim 350 Rotterdamse sportverenigingen.

Uit onder meer het jaarlijkse vitaliteitsonderzoek, een recente bijeenkomst met 50 verenigingen en dagelijkse contacten met penningmeesters van Rotterdamse sportverenigingen blijkt dat hun financiële reserves opraken. Dit wordt veroorzaakt door aanhoudende huurverhogingen, de invoering en voorgenomen uitbreiding van betaald parkeren, het uitkleden van subsidies zoals de BOSA en stijgende kosten voor energie en materialen. In combinatie met de financiële gevolgen van de coronacrisis en de algemene inflatie, worden de buffers van verenigingen al jaren steeds kleiner en komen de liquide middelen onder druk te staan.

Dit zal onvermijdelijk resulteren in verhogingen van de contributies, wat een zorgwekkende ontwikkeling is voor de toegankelijkheid van sport voor alle Rotterdammers. Met de komende winterperiode en de huurverhogingen in januari voor de deur, zijn veel verenigingen op dit moment meer bezig met geldzaken dan met hun sportieve activiteiten. Het werk van de clubbestuurders krijgt daardoor steeds meer het karakter van crisismanagement in plaats van het organiseren van sportactiviteiten. De creativiteit die verenigingen hebben getoond in voorgaande jaren is niet meer toereikend.

Alarmerende signalen uit het vitaliteitsonderzoek

Het jaarlijkse onderzoek naar de vitaliteit van Rotterdamse sportverenigingen bevestigt dit beeld. Hoewel de meerderheid van de verenigingen geen achterstallige vorderingen of schulden heeft, maken 4 op de 10 verenigingen zich zorgen over hun financiële situatie op de lange termijn. Uit het onderzoek, waaraan meer dan 200 verenigingen in 2023 hebben deelgenomen, blijkt verder dat verenigingen moeite hebben om hun begroting sluitend te krijgen, basiskosten te dekken en onverwachte kosten en prijsstijgingen op te vangen.

“Als binnenkort het betaald parkeren wordt ingevoerd op de Oldegaarde, vrezen we dat dit ons leden en nog meer inkomsten gaat kosten.”

Ruud van Gelder (penningmeester sv Charlois)

Bijna de helft van alle verenigingen maakt zich zorgen over betaald parkeren. Een derde van de verenigingen geeft aan dat er (enigszins) onvoldoende gratis parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor leden, vrijwilligers en bezoekers. Hierdoor is de verwachting dat de kantine-inkomsten zullen dalen. Het openbaar vervoer vinden de verenigingen niet altijd een goed alternatief. 6 op de 10 verenigingen vindt dat hun accommodatie (enigszins) goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

“Door de coronacrisis zijn veel inkomsten weggevallen,” zegt Ruud van Gelder, penningmeester van sv Charlois. “Ook zijn door onder meer de inflatie en stijgende energieprijzen onze kosten flink gestegen. Dit vangen we nu op door minder trainingsavonden te organiseren, kleedkamers dicht te houden en de reserveringen, die we eigenlijk voor andere doeleinden willen inzetten, te gebruiken om de financiële gaten te vullen. Dat is natuurlijk geen wenselijk scenario. Als binnenkort het betaald parkeren wordt ingevoerd op de Oldegaarde, vrezen we dat dit ons leden en nog meer inkomsten gaat kosten.”

Steun van de gemeente, maar is het genoeg?

De gemeente Rotterdam erkent de financiële problemen als gevolg van de gestegen energieprijzen en heeft een (tijdelijk) steunfonds voor stijgende energiekosten opgericht. Rotterdam Sportsupport ziet dat steeds meer verenigingen gebruik maken van dit fonds en is hier tevreden mee, omdat deze tijdelijke steun op korte termijn verlichting biedt en de continuïteit van de clubs kan waarborgen. Op de lange termijn zal deze ingreep echter geen oplossing bieden, gezien de structurele aard van de financiële uitdagingen.

Oproep voor verdere maatregelen

“We prijzen ons gelukkig met de aandacht voor sport en bewegen bij de wethouder en de gemeente,” aldus Gert-Jan Lammens. “Tegelijkertijd vormen de uitdagingen op financieel gebied een grote bedreiging voor de bewegende Rotterdammer en de vitaliteit van de stad.”

De directeur van Rotterdam Sportsupport pleit ervoor om zuinig te zijn op de georganiseerde sport en de ondersteuning daarvan, bij het maken van keuzes in beleid. “Dit kan bijvoorbeeld door huurverhogingen te bevriezen of bijvoorbeeld door verenigingen te ontzien als het gaat om betaald parkeren.”

Contact

Herken je de uitdagingen van dit artikel en wil je weten hoe jouw vereniging er financieel voor staat? Met een kosteloze financiële APK maken we de financiële gezondheid inzichtelijk en kom je er achter waar de kansen en uitdagingen precies liggen. Neem hiervoor contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je bij deze en andere vragen graag verder!

Sport en beweging hebben een belangrijke plaats in het collegeprogramma. In de periode 2022-2026 moet er een toename van 10% in sportdeelname en een verbetering van 10% in het voldoen aan de beweegrichtlijnen worden bereikt. Zonder een structurele aanpak van de financiële problemen van verenigingen zal er echter eerder minder dan meer worden gesport. Tegelijkertijd moet op de lange termijn de betaalbaarheid van sport hoog op de agenda staan om de kracht van sport en verenigingen te behouden en te voorkomen dat het percentage van 63% van de Rotterdammers dat binnen de beweegnorm valt niet afneemt. Recente artikelen in het NRC hebben nogmaals benadrukt wat de gevolgen van inactiviteit zijn en het belang van sportverenigingen hierin.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Veel sportverenigingen voelen het effect van de sterk stijgende energieprijzen. Om clubs hierbij te ondersteunen zijn er verschillende lokale en landelijke steunmaatregelen die verenigingen helpen bij het omgaan met de stijgende energieprijzen. Een overzicht.

Landelijk

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)
Deze regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

 • De energiekosten bedragen minimaal 7% van de totale omzet (energie-intensiteitseis);
 • De vereniging is mkb’er volgens de mkb-toets van de Europese Commissie;
 • De vereniging heeft een zakelijk energiecontract dat op naam van de vereniging is afgesloten;
 • De vereniging is uiterlijk 31 december 2022 bij KVK ingeschreven.

Planning: gaat open per 21 maart. Er worden veel aanvragen verwacht, dus houd rekening met de drukte. Lees hier meer.

Investering gemeente- provinciefonds
De totale compensatie bedraagt jaarlijks € 300 miljoen (2023-2025) en € 400 miljoen (2026-2027). Hoe deze gelden worden verdeeld, verschilt per gemeente en provincie. In Rotterdam is dit (nog) niet bekend.
Planning: in het tweede kwartaal van 2023 wordt hier meer duidelijk over.

Noodfonds
Het Noodfonds van € 6 miljoen is alleen beschikbaar voor sportverenigingen die niet in aanmerking komen voor de TEK. De overheid werkt nog aan de definitieve voorwaarden voor dit fonds.
Planning: in het eerste of tweede kwartaal van 2023 wordt hier meer duidelijk over.

Prijsplafond
Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kWh elektriciteit en 37 GJ stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief belastingen): € 0,40 per kWh elektriciteit, € 1,45 per m3 gas en € 47,38 per GJ stadswarmte. Wie meer energie verbruikt, betaalt daarvoor het tarief uit het energiecontract. Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. De regeling prijsplafond wordt via de energieleverancier uitgekeerd. Er is geen mogelijkheid hier geen gebruik van te maken.
Planning: 1 januari t/m 31 december 2023.

Lokaal

Steunfonds energie
De gemeente Rotterdam stelt voor de sportseizoenen 2022/2023 en 2023/2024 ruim één miljoen euro beschikbaar voor Rotterdamse sportverenigingen en scoutinggroepen die door de stijgende energieprijzen in de problemen zijn of komen. Rotterdam Sportsupport beheert dit steunfonds en kan, nadat verenigingen eerst een stappenplan hebben doorlopen en in aanmerking komen, verenigingen financieel compenseren voor de hoge energieprijzen of adviseren in het treffen van besparings- en duurzaamheidsmaatregelen. Lees hier meer.
Planning: actief.

Wat doet Rotterdam Sportsupport?

Al geruime tijd vraagt Rotterdam Sportsupport aandacht voor de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de sport als gevolg van de explosief gestegen energielasten. Samen met de gemeente Rotterdam en Sportbedrijf Rotterdam brengen we de problemen van de energiecrisis in de sport in kaart, bekijken we wat de gevolgen zijn en op welke manier de problemen mogelijk kunnen worden opgelost. We helpen verenigingen, samen met onze partners, om inzicht te krijgen in hun financiën en op korte en lange termijn besparingen door te voeren.

Heeft jouw vereniging vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot de stijgende energieprijzen, kun je rechtstreeks contact opnemen met verenigingsconsulent Paul Baans via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

In het energiedossier op onze website blijf je op de hoogte van de laatste informatie over sport en de stijgende energieprijzen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan


Speciaal voor het ondersteunen van Rotterdams sporttalent hebben Gemeente Rotterdam, Rotterdam Topsport en Rotterdam Sportsupport in samenwerking met het Yvonne van Gennip Talent Fonds een Rotterdamse pagina Talentboek ontwikkeld. Op deze website kunnen jonge Rotterdamse talenten en teams aan de slag met een eigen crowdfundingscampagne. Ze zijn herkenbaar als Rotterdammer door de Make it Happen-slogan die op hun foto staat.

Sporttalenten en -teams onder de 25 jaar, sportend en/of wonend in Rotterdam, kunnen aan de slag met een crowdfundingscampagne rondom een specifiek doel. Bijvoorbeeld deelname aan trainingsstages en/of (buitenlandse) toernooien, of een bijdrage in materiaal- of verblijfskosten die gepaard gaan met sporten op topniveau. De talenten gaan vervolgens zelf aan de slag om hun campagne onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld door een filmpje te maken, een nieuwsbrief op te zetten, acties en tegenprestaties te bedenken, enzovoort. Zo leren ze een fanbase op te bouwen en zichzelf op een goede manier te presenteren, waar topsporters mee te maken krijgen.

Samenwerking

Talentboek Rotterdam is ontwikkeld door een samenwerking van Gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport en het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Wij zijn erg trots dat we hierin gezamenlijk zijn opgetrokken en de Rotterdamse talenten zo financieel op weg kunnen helpen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Uit onderzoek van Rotterdam Sportsupport (2022) blijkt dat 7 op de 10 Rotterdamse sportverenigingen inkomsten uit sponsoring behaalt en dat deze inkomsten gemiddeld 9% van de totale inkomsten zijn. Sponsorinkomsten zijn een mooie, maar soms ook noodzakelijke aanvulling op de meest voorkomende
inkomsten voor sportvereniging, namelijk contributie en baromzet.

In dit handboek gaan we stapsgewijs in op het totale sponsorwervingsproces. In zeven stappen doorlopen we alle fases en mogelijkheden binnen het sponsorwervingsproces. Het is duidelijk dat het sponsorwervingsproces voor een grote vereniging met een eigen accommodatie en >2000 leden anders is dan het proces voor een binnensportvereniging zonder eigen accommodatie en <50 leden, maar de verschillende sponsorvormen kan elke vereniging sponsorinkomsten werven!

Zeven stappen

In de basis is het stappenplan voor ieder toepasbaar en kan het houvast bieden bij soms ingewikkelde stappen. Verder kijken we naar de wet- en regelgeving zowel op landelijk als lokaal niveau. Een overzicht van de zeven stappen:

Download

Het handboek sponsorwerving kun je hier downloaden of door te klikken op de button in het informatiemenu. Heb je naar aanleiding van dit handboek nog vragen? Neem dan contact op met Paul Baans, verenigingsconsulent financiën, via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Gesloten kantines, stilgelegde competities en afgelaste/aangepaste trainingen. De inkomsten bleven tijdens de coronacrisis flink achter, terwijl veel uitgaven gewoon doorliepen. Er zijn op dit moment nog steeds veel verschillende financiële maatregelen die je als vereniging kunt treffen. In dit artikel hebben we de compensatieregelingen voor jou gebundeld.

Dit artikel is bijgewerkt op 26 april 2022 om 13.14 uur.

Op dit moment zijn er voor sportverenigingen verschillende landelijke compensatieregelingen beschikbaar. Verder heeft NOC*NSF ook bekendgemaakt dat er voor de breedtesport 5 miljoen beschikbaar wordt gesteld. Later dit jaar wordt meer duidelijk over hoe dit wordt uitgerold over sportverenigingen.

Landelijke regelingen

 • Status: gesloten.

  Regeling in het kort
  Bedrijven, maar bijvoorbeeld ook sportclubs, kunnen een tegemoetkoming aanvragen voor de loonkosten die zij maken in januari, februari en maart 2022. Voorwaarde daarbij is wel dat zij in deze periode een omzetdaling van tenminste 20% hebben ten opzichte van 2019. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 85% van de loonsom.

  Heeft jouw sportclub:

  • Personeel in dienst
  • In drie aaneengesloten maanden omzetverlies van ten minste 20% (voor de hele organisatie of concern)

   

  Dan komt jouw club mogelijk in aanmerking. Lees hier meer.

   

 • Status: geopend, doorlopende regeling.

  Regeling in het kort
  Voor sportclubs die in liquiditeitsproblemen komen bestaat er de mogelijkheid om via Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling voor een noodkrediet aan te vragen. Met zo’n noodkrediet kan dan bijvoorbeeld de periode totdat een aangevraagde subsidie wordt uitgekeerd worden overbrugd. Maar het noodkrediet kan ook worden ingezet om de financiële schade veroorzaakt door het coronavirus op te vangen en te spreiden over de komende jaren.

  Heeft jouw sportclub:

  • Financiële schade door de coronacrisis?
  • Zou het helpen om deze schade uit te smeren over een langere periode?

  Dan komt jouw club mogelijk in aanmerking. Lees hier hoe je een borgstelling kunt aanvragen en wat de geldende voorwaarden zijn.

 • Status: gesloten.

  Regeling in het kort
  Sportverenigingen kunnen een aanvraag doen bij een minimaal omzetverlies van 30%. Lees hier meer.

 • Status: geopend voor aanvragen uit de vierde periode (1 november 2021 t/m 31 januari 2022). Aanvragen kunnen worden ingediend van 25 april t/m 30 mei 2022.

  Regeling in het kort

  Deze regeling is bedoeld voor een tegemoetkoming in de vaste lasten van sportclubs die niet in aanmerking komen voor de TVL en/of loonkosten niet via de NOW gecompenseerd hebben gekregen. De TASO-regeling is bedoeld voor amateursport-organisaties die ten minste 10% omzetverlies hebben gehad in de periode van 1 november 2021 t/m 31 januari 2022 en financiële schade hebben geleden van ten minste € 1.000. Bij de bepaling van de tegemoetkoming wordt onder meer gekeken naar de vaste lasten voor de accommodatie in eigen bezit of beheer, bondsafdrachten, niet gecompenseerde personeelslasten en het kantineresultaat. De tegemoetkoming bedraagt maximaal €24.000.

  * De 10% omzetverlies wordt vergeleken met de periode van 1 november 2019 t/m 31 januari 2020.

  Meer informatie is te vinden op de website van DUS-I.

 • Status: geopend voor aanvragen uit de vierde periode (1 november 2021 t/m 31 januari 2022). Aanvragen kunnen worden ingediend van 25 april t/m 30 mei 2022.

  Regeling in het kort
  Deze regeling is bedoeld voor de verhuurders van sportaccommodaties die (een deel van) de huursom in de periode van 1 november tot 31 januari 2022 hebben kwijtgescholden aan amateursportorganisaties. Dit mag ook met terugwerkende kracht. Voor deze periode kan de volledige huur worden kwijtgescholden.
  De tegemoetkoming wordt aangevraagd door verhuurders, zoals gemeenten, sportbedrijven of particulieren verhuurders.

  Lees hier meer.

Voor de bovenstaande regelingen hebben we gebruikt gemaakt van de informatie van de website de Rijksoverheid.

Lokale regeling

 • Status: geopend, doorlopende regeling.

  Heeft jouw vereniging voldoende zicht op hoe het tijdens de coronacrisis financieel gaat, zowel op korte als op lange termijn? Wil je als bestuur kunnen sturen in deze moeilijke periode en weten van welke compensatiemaatregelen, fondsen en subsidies je mogelijk gebruik kunt maken? Vraag dan nu de (gratis) financiële APK voor verenigingen aan!

  Verenigingsconsulent financiën Paul Baans van Rotterdam bekijkt de financiële situatie van jouw club. Het doel van de scan is om jouw bestuur te spiegelen, dan wel te voorzien van inzichten waarmee je nog beter een koers kunt kiezen om de crisis door of uit te komen. De verenigingsconsulent financiën van kijkt samen met de penningmeester de begroting en exploitatie bekijken. Als uit de scan blijkt dat jouw vereniging door bijvoorbeeld fondsen en subsidiemogelijkheden per direct de financiële uitgangspositie kan verbeteren, dan helpen we daar graag mee. Interesse? Stuur dan een mailtje naar p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315.

  Daarnaast is in Rotterdam een steunfonds vitale verenigingen van ruim €260.000 beschikbaar gesteld voor verenigingen die door de coronacrisis dreigen om te vallen. Rotterdam Sportsupport heeft een stappenplan ontwikkeld om te bepalen of de financiële situatie van een sportvereniging daadwerkelijk acuut is en de club in aanmerking komt voor het steunfonds. Wanneer er voor de coronacrisis sprake was van een gezonde financiële huishouding en indien andere tegemoetkomingen, kwijtscheldingen en creatieve oplossingen niet voldoende zijn, kan een vereniging aanspraak maken op het fonds. Lees hier meer.

Andere mogelijkheden

Naast deze landelijke regelingen zijn er acties die je als vereniging zelf kunt uitvoeren om de uitgaven (tijdelijk) te stoppen of uit te stellen.

 • Indien je als vereniging een lening hebt lopen bij een geldverstrekker, neem dan contact op met de betreffende personen of instanties om afspraken te maken je lasten tijdelijk te verlagen.

 • Als vereniging steun je vaak op het vele werk dat de vrijwilligers verzetten. Sommige verenigingen maken gebruik van de vrijwilligersvergoeding om zo de vrijwilligers te bedanken/stimuleren. Een vrijwilligersvergoeding kan alleen worden toegekend als er daadwerkelijk werkzaamheden op vrijwillige basis zijn verricht. Het is een gunst en geen recht. Als vrijwilligers op dit moment geen werkzaamheden doen, mag de vrijwilliger dus niet worden doorbetaald.

Mochten er nog meer maatregelen bekend worden, verstrekken wij hier uiteraard snel meer informatie over. Houd onze website, nieuwsbrief en social media-kanalen in de gaten. Meer weten over financiën? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Paul Baans via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Tijdens dit webinar neemt Rotterdam Sportsupport, in samenwerking met Scoor voor je Club, bestuurders en penningmeesters mee in verschillende manieren van inkomstenwerving. Wat heeft jouw vereniging te bieden? En waar moet je rekening mee houden qua wet- en regelgeving? Dit en nog veel meer is gebundeld in het nieuwe handboek sponsorwerving van Rotterdam Sportsupport, dat tijdens het webinar met verenigingen wordt gedeeld.

Iedereen kent de traditionele manieren van sponsorinkomsten, zoals boardings langs het veld of advertenties in het clubblad. Echter zijn er tegenwoordig vele nieuwe manieren van inkomstenwervingen en Scoor voor je club is daar één van. Op dit online platform wordt een structurele geldstroom voor de club op gang gebracht. Scoor voor je club heeft veel voordeel en gemak voor de vereniging, leden, fans en lokale ondernemers. Vincent de Vries, voormalig topsporter en ambassadeur van Scoor voor je Club, neemt je deze avond mee in alle voordelen die deze manier van inkomstenwerving heeft voor jouw club.

Aanmelden

Aanmelden voor dit webinar kan alvast via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. Heb je nog vragen over deze avond? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Paul Baans via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Scouts zijn echte ritselaars en regelaars. Er is altijd wel een manier te bedenken om voor weinig geld aan de juiste middelen te komen. Maar soms zijn harde knaken op de rekening noodzakelijk. Hoe zorg je er met elkaar voor dat de penningmeester wat makkelijker de rekeningen kan betalen? Dat je eens een supergave groepsopkomst kan doen of dat verre zomerkamp kan organiseren? Of dat je eindelijk die toffe nieuwe tipitent kan aanschaffen? We zetten tips en acties op een rijtje!

De meeste scoutinggroepen krijgen vanuit hun gemeente een jaarlijkse waarderings- of ondersteuningssubsidie; samen met de contributie zijn dit de 2 vaste inkomstenbronnen van een scoutinggroep. Daarnaast zijn er tig andere mogelijkheden om inkomsten te verwerven. Hieronder staat een aantal uitgelicht.

Loterijen

Als scoutinggroep kun je aan verschillende landelijke loterijen meedoen, waarbij dan een gedeelte van de opbrengst naar jouw groep gaat. Bijvoorbeeld de nationale scouting loterij, Grote Clubactie of de Vriendenloterij. Je kan ook zelf een loterij organiseren, zoals Scouting St Patrick twee keer per jaar doet. Het platform Lotify kan je hierbij helpen.

De leden verkopen de loten en de organiserende partij verzorgt de vergunningen en draagt de kansspelbelasting af. Een ruim percentage van de opbrengst komt direct terug naar de groep.

Collectes

De meest bekende collecte waar veel scoutinggroepen jaarlijks aan meedoen, is Jantje Beton. Van het opgehaalde bedrag gaat 50 procent direct naar de groep. Maar ook voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind  en voor het Oranjefonds wordt actief gecollecteerd door scoutinggroepen.

Bij collectes is niet alleen de bijdrage die de groep voor zichzelf ophaalt leidend, maar ook het goede doel waarvoor gecollecteerd wordt.

Voor de feestdagen

Scouting Prins Hendrikgroep verkoopt jaarlijks op 31 december oliebollen in samenwerking met een bakker. Scouting KD brengt al decennia lang “heel Maassluis op hol voor een oliebol” tijdens hun jaarlijkse OLA actie en bakken zelf ruim 18.000 (!) oliebollen.

Scouting Ridderkerk verzorgt rondom Sinterklaas pakketjes met lekkers, Scouting Hellevoetsluis ontvangt een bijdrage per verkochte kerststol van de lokale bakker en de plaatselijke kerstbomenverkoper zorgt voor een bijdrage per verkochte boom voor jouw vereniging.

Als je een enthousiaste leiding hebt die ook nog eens kan acteren, verhuur jouw team dan als Sint en Piet aan bedrijven en gezinnen uit de buurt!

Of fungeer als postbode voor de kerstpost, zoals deze groep. Voor een lager bedrag dan de gemiddelde postzegel brengt de groep de lokale kerstpost bij de mensen thuis.

Scouting Albrandswaard organiseert dit jaar een kerstfair om extra geld in te zamelen voor hun renovatieactiviteiten.

Jaarrond inkomsten

Er zijn ook acties die het hele jaar geld in het laatje brengen. Denk hierbij aan deelname aan Sponsorclicks, frituurvet inzamelen, flessen inzamelen of kleding inzamelen. Het is hierbij van belang om continue aandacht te vragen voor deze acties; het raakt snel in vergetelheid in de dagelijkse gewoontes van de leden en hun ouders.

Acties

In Maassluis worden jaarlijks al vroeg in het voorjaar violen verkocht. De tuinen in Maassluis staan er dan gezellig en fleurig bij!

Deze groep uit omgeving Den Haag organiseert jaarlijks een aantal acties. De leden verkopen tuinaarde en bonbons en de groep is een inzamelpunt voor oud papier.

Een lokale lekkernij in Vlaardingen zijn de bekende ijzerkoekjes. Scouting Wesselgroep bakt deze zelf en verkoopt deze deur aan deur.

Clubhuis

Veel groepen verhuren hun clubhuis aan andere scoutinggroepen of scholen voor het houden van kampen of weekenden. Verhuur van je clubhuis is afhankelijk en gebonden aan de regels in jouw gemeente en je huurcontracten, maar ook van de voorzieningen in je gebouw. Ook moet jouw clubhuis altijd netjes opgeruimd en schoon zijn, en belangrijk (spel)materiaal moet achter slot en grendel kunnen.

Scouting Dorus Rijkers Nesseland en de Kralingsche Troep zorgen met de verhuur voor een structurele inkomstenbron voor hun groep. Scouting Olivier van Noort verhuurt het clubhuis en het terrein aan een buitenschoolse opvang organisatie. De kinderen die hier op de opvang zitten willen ook graag in het weekend komen en worden lid van scouting; een win-win situatie!

Explorers

De oudste scouts en de explorers willen vaak een extra centje verdienen voor een zomerkamp ver weg. Hulp bieden bij lokale evenementen, het opbouwen van kramen bij een wijkfeest of als suppoost toezicht houden bij een Koningsdagactiviteit zijn dan goede gelegenheden om de diensten van deze scouts aan te bieden. Vaak lopen deze contacten via een lokale winkeliersvereniging of wijkpromotie organisatie. En met een beetje geluk kun je ook jouw groep daar promoten met een stand of activiteit en heb je gelijk een ledenwervingsactiviteit!

Nog wat leuke ideeën voor explorers om hun toffe zomerkamp plannen te realiseren: lunch verzorgen op zaterdag, auto’s wassen, rommelmarkt organiseren of het vragen om losse klusjes.

Stemmen

Als jouw groep bankiert bij de Rabobank kun je je aanmelden om mee te doen aan Rabo Clubsupport. Alle bankrekeninghouders kunnen dan stemmen op jouw groep en op basis van de hoeveelheid stemmen wordt een bedrag verdeeld wat Rabobank inzet om verenigingen te ondersteunen. Ook Plus supermarkt heeft onlangs zo’n actie gedaan. Het winkelend publiek kon stemmen op een vereniging uit de wijk die dan vanuit de Plus naar rato van de uitgebrachte stemmen een bedrag op hun rekening konden bijschrijven.

Natuurlijk kun je ook oproepen om jouw groep financieel te helpen met donaties, een crowdfunding of sponsoracties. Het aanschrijven van fondsen (in Rotterdam) is ook een succesvolle methode om je financiële vraagstuk op te lossen. Dit soort hulpvragen om geld, zijn goed in te zetten als je een concreet doel voor ogen hebt; bijvoorbeeld bij de aanschaf van grote roerende goederen (tenten, uitbreiding vloot) of een renovatie c.q. nieuwbouw van je clubhuis.

Meer weten?

Heeft jouw groep nog een ultieme tip om extra inkomsten te genereren? Of wil jouw groep aan de slag met een van de leuke voorbeelden? Neem dan contact op met Bianca Post, onze verenigingsconsulent scouting, via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Nederlandse denksportorganisaties, zoals bridge-, go-, schaak- en damverenigingen, worden vanaf 1 januari 2022 btw-plichtig. Denksporten worden niet meer gekwalificeerd als ‘sport’ waardoor de btw-sportvrijstelling vervalt. Dit betekent dat er vanaf 1 januari 2022 een aantal zaken voor je club (kunnen) veranderen.

Hieronder worden de gevolgen van de btw-plicht voor denksportorganisaties weergegeven.

1. Gevolgen btw-plicht vanaf 1 januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 worden alle Nederlandse denksportorganisaties btw-plichtig. Dit houdt in dat je wordt geacht een onderneming te drijven ‘voor de btw’. Deze vaststelling komt met een aantal verplichtingen:

 • Je moet btw in rekening brengen aan je leden over de contributie en over andere leveringen of diensten die je eventueel verricht.
 • Je dient een btw-administratie te voeren.
 • Je moet btw-aangiften indienen bij de Belastingdienst, in beginsel elk kwartaal.
 • Je hebt recht op aftrek van btw op kosten en investeringen voor je denksportorganisatie. Deze btw op kosten kun je in je btw-aangifte in aftrek brengen.

Is je denksportorganisatie al geregistreerd bij de Kamer van Koophandel? Dan heb je een zogeheten RSIN-nummer en derhalve ook een (slapend) btw-identificatienummer. Je dient dit nummer te heractiveren bij je belastingkantoor zodat je vanaf 2022 btw-aangiften kunt indienen.

Heb je geen KVK-registratie? Vraag dan een btw-identificatienummer aan bij de Belastingdienst zodat je ook vanaf 2022 btw-aangiften kunt indienen. Zelfs als informele (denksport)vereniging zonder rechtspersoonlijkheid ben je btw-plichtig!

2. De Kleineondernemersregeling (KOR)

Wil je bovenstaande btw-verplichtingen vanaf 2022 liever vermijden? Dan bestaat wellicht voor jouw denksportorganisatie de mogelijkheid om gebruik te maken van de zogenaamde Kleineondernemersregeling (KOR). Klik hier voor meer informatie.

3. Voorbeeldbrief en formulier

Eind september 2021 heeft je club een brief van de Belastingdienst ontvangen met uitleg en een formulier voor een naadloze aanmelding voor de btw-vrijstelling voor kleine ondernemers (de KOR). Het is zaak hier direct op te reageren en het toegezonden formulier altijd terug te zenden (gebruik geen ander formulier!). Is je vereniging niet aangesloten bij een denksportbond en/of heb je op 15 oktober 2021 nog geen brief van de Belastingdienst ontvangen? Wacht dan niet langer maar neem zelf contact op met de Belastingdienst.

Vragen

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met de verenigingsconsulent uit jouw gebied. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Artikel laatst gewijzigd op zondag 14 november om 10.30 uur

De komende drie weken zijn bij amateursportwedstrijden geen toeschouwers toegestaan en wordt het coronatoegangsbewijs (CTB) op meer plekken gevraagd. De aangescherpte maatregelen gingen zaterdag 13 november om 18.00 uur in en duren in elk geval tot zaterdag 4 december. Het is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds gisteren 18.00 uur zijn het ‘Protocol Verantwoord Sporten’ en de FAQ van NOC*NSF bijgewerkt. Op basis van de vragen die wij afgelopen dagen kregen hierbij een greep uit het actuele Sportprotocol:  

 • Is publiek toegestaan op sportaccommodaties?
  Publiek is niet toegestaan bij trainingen en wedstrijden in de amateursport en de professionele sport. Spelers wordt gevraagd zo spoedig mogelijk na hun training of wedstrijd het complex weer te verlaten.
 • Is de 1,5 meter afstand een verplichting?
  Houd voor en na het sporten 1,5 meter afstand; en doe dat ook op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
 • Geldt de CTB-plicht ook voor vrijwilligers en mensen die functioneel aanwezig moeten zijn?
  Nee, personen die als vrijwilliger werkzaamheden verrichten zijn uitgezonderd van de CTB-verplichting. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, arbitrage en alle andere vrijwilligers.

  Ook rij-ouders vallen hieronder als zij door de afstand tussen sportlocatie en huis niet de mogelijkheid hebben tussendoor naar huis te gaan. De oproep is om het aantal ouders tot een minimum te beperken.

  Let op: Bij sporthallen waar de verhuurder de CTB-controle doet is het goed om hier vooraf afspraken over te maken.
 • Wat zijn de regels over een afhaalpunt binnen en/of buiten?
  Buiten de sportkantine kan een afhaalpunt worden ingezet en dan hoeft er ook geen check gedaan te worden op het coronatoegangsbewijs. Dit afhaalpunt mag ook na de verplichte kantinesluitingstijd van 20.00 uur nog open zijn.

  Voor een afhaalpunt binnen geldt ook een uitzondering op de CTB-plicht: op voorwaarde dat gebruik van een mondkapje verplicht is en het afhaalpunt goed is afgescheiden zodat de ctb-plichtigen niet mengen met mensen die afhalen.
 • Zijn mondkapjes verplicht wanneer er vanwege sportactiviteiten personen uit meerdere huishoudens in dezelfde auto zitten?
  Er is hiervoor geen landelijke regel, stem gezamenlijk af over het dragen van een mondkapje.
 • Zijn er specifieke steunmaatregelen voor de sport?
  Momenteel zijn er geen specifieke landelijke steunmaatregelen voor de sport. We zijn in afwachting of de Rijksoverheid een nieuw steunpakket gaat invoeren als de impact van nieuwe maatregelen voor de sport daar aanleiding toe geeft. Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport hebben jouw vereniging wel degelijk iets te bieden, namelijk:
 1. Gratis financiële APK voor sportverenigingen
  Heeft jouw vereniging voldoende zicht op hoe het tijdens de coronacrisis financieel gaat, zowel op korte als op lange termijn? Wil je als bestuur kunnen sturen in deze moeilijke periode en weten van welke compensatiemaatregelen, fondsen en subsidies je mogelijk gebruik kunt maken? Vraag dan nu de (gratis) financiële APK voor verenigingen aan!

  Verenigingsconsulent financiën Paul Baans van Rotterdam bekijkt de financiële situatie van jouw club. Het doel van de scan is om jouw bestuur te spiegelen, dan wel te voorzien van inzichten waarmee je nog beter een koers kunt kiezen om de crisis door of uit te komen. De verenigingsconsulent financiën van kijkt samen met de penningmeester de begroting en exploitatie bekijken. Als uit de scan blijkt dat jouw vereniging door bijvoorbeeld fondsen en subsidiemogelijkheden per direct de financiële uitgangspositie kan verbeteren, dan helpen we daar graag mee. Interesse? Stuur dan een mailtje naar p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315.
 2. Steunfonds vitale verenigingen
  Daarnaast is in Rotterdam een steunfonds vitale verenigingen van ruim €260.000 beschikbaar gesteld voor verenigingen die door de coronacrisis dreigen om te vallen. Rotterdam Sportsupport heeft een stappenplan ontwikkeld om te bepalen of de financiële situatie van een sportvereniging daadwerkelijk acuut is en de club in aanmerking komt voor het steunfonds. Wanneer er voor de coronacrisis sprake was van een gezonde financiële huishouding en indien andere tegemoetkomingen, kwijtscheldingen en creatieve oplossingen niet voldoende zijn, kan een vereniging aanspraak maken op het fonds. Lees hier meer.

Een totaaloverzicht van alle maatregelen lees je in het Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF. Klik hier om de veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden te lezen.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen. 

Heb je als sportvereniging een specifieke vraag over de sportaccommodatie en/of de uitvoering van de controles op binnensportlocaties? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Dit jaar is er voor Rotterdamse sportverenigingen een eenmalige aanvullende financiële bijdrage beschikbaar van € 5 per lid van 18 jaar en ouder. Deze financiële ondersteuning voor sportverenigingen in coronatijd is uitsluitend voor verenigingen in Rotterdam die het vitaliteitsonderzoek hebben ingevuld. De eerste uitbetalingen beginnen in de derde week van september. Naar verwachting hebben alle sportverenigingen het geld in de eerste helft van oktober op de rekening.

De coronatijd is voor veel sportverenigingen een enorm uitdagende periode. Onder meer op het thema financiën zien we knelpunten dan wel maken verenigingen zich zorgen. Rotterdam Sportsupport deelt die zorgen en ondersteunt hierin de clubs met deze aanvullende financiële bijdrage die nog bovenop een eventuele Bijdrage Jeugdsport komt. Heb je als vereniging zwaardere financiële knelpunten of moet je interen op reserves waardoor je op langere termijn in de problemen kan komen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Vragen?

Neem dan contact op met Bryan Bastiaanse via b.bastiaanse@rotterdamsportsupport.nl. Hij helpt je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Om het sport- en beweegaanbod in de openbare ruimte, sportlocaties en/of recreatiegebieden te stimuleren, kunnen sportorganisaties, zoals sportverenigingen, vanaf woensdag 7 juli vouchers aanvragen van maximaal 5.000 euro. Organisaties met creatieve ideeën worden opgeroepen om een aanvraag te doen. Hierbij wordt op vijf criteria gelet: inclusiviteit, duurzaamheid, creativiteit, samenwerking en maatschappelijke bijdrage.

Het belang van sport en bewegen voor onze gezondheid is het afgelopen jaar nog duidelijker geworden dan het al was. De focus op sport en recreatief bewegen dichtbij en het liefst vanaf de voordeur is nu extra belangrijk. Door de coronacrisis is sporten in verenigingsverband minder mogelijk en bewegen veel mensen (te) weinig.

Stimuleren

De provincie Zuid-Holland en Team Sportservice hebben de handen in één geslagen en hebben de Voucherregeling beweegvriendelijke leefomgeving in het leven geroepen. De Voucherregeling is bedoeld om sporten en bewegen in de buitenruimte te stimuleren. Met name gemeenten, (sport)organisaties, sport -en wijkverenigingen en stichtingen met creatieve ideeën worden opgeroepen om een aanvraag te doen. Het zou wenselijk zijn als sportclubs hun aanvraag aandacht besteden aan/of richten op gepensioneerden, pubers en dreumesen. Ook een koppeling met buurtsportactiviteiten verhoogd de kans dat de aanvraag wordt gehonoreerd. Vouchers worden uitgereikt met een maximum van 5.000 euro per aanvraag. Per aanvraag is er een maximum van 2.500 euro voor hardware en een maximum van 2.500 euro voor software.

Aanvraag indienen

Organisaties kunnen vanaf 7 juli 2021 hier een aanvraag indienen. Let op: de termijn sluit zodra er 150 aanvragen binnen zijn, of als dat aantal niet gehaald wordt, op 28 juli 2021. Heb je interesse en/of wil je graag sparren met iemand van Rotterdam Sportsupport zodat we je kans op honorering kunnen vergroten (bv. op het criterium duurzaamheid en samenwerking)? Neem dan contact op met jouw verenigingsconsulent. We helpen je graag verder!


Klik hier voor meer informatie over de Voucherregeling beweegvriendelijke leefomgeving. 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Als penningmeester wil je grip houden op de financiële situatie van je sportvereniging. Voorafgaand aan het seizoen maak je (in samenwerking met de overige leden van het bestuur) een begroting zodat de verwachtingen voor inkomsten en uitgaven over het hele jaar voor iedereen duidelijk zijn.

We merken echter dat deze begroting (voorspelling) niet altijd volledig uitkomt. Het is daarom de taak van de penningmeester om snel te kunnen handelen als er afwijkingen zijn; je wilt immers altijd de rekeningen kunnen betalen. Naast een jaarbegroting adviseren wij daarom ook om een kasstroomoverzicht, of cashflow prognose, op te stellen. In dit document kies je een periode en geef je duidelijk aan wanneer welke inkomsten en uitgaven op de planning staan. Zo kan je als penningmeester snel schakelen bij achterblijvende inkomsten of als bepaalde uitgaven de pan uit rijzen. Ook kan je vooraf inzien of er altijd (genoeg) geld op de rekening staat en er zodoende geen negatieve resultaten zullen ontstaan.

Template

Maak je nog geen gebruik van een kasstroomoverzicht, maar zou je dat wel willen? Wij hebben een template gemaakt die je direct kunt gebruiken. Klik hier om het template te downloaden! Tip: schrijf zoveel mogelijk posten uit en gebruik zo min mogelijk posten als “overig”. Zo kan je snel handelen als bijvoorbeeld “sponsorinkomsten” achter blijven.

Vragen?

Neem dan contact op met Paul Baans, verenigingsconsulent financiën, via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. Hij helpt je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

In 2021 is voor sportverenigingen een aanvullende financiële bijdrage beschikbaar van € 5 per lid van 18 jaar en ouder. Om aanspraak te maken dient de vereniging wel het vitaliteitsonderzoek van Rotterdam Sportsupport in te vullen.

De coronatijd is voor veel sportverenigingen een enorm uitdagende periode. Onder meer op het thema Financiën zien we knelpunten dan wel maken verenigingen zich zorgen. Rotterdam Sportsupport deelt die zorgen en ondersteunt hierin de clubs. Als extra ondersteuning verbinden we in 2021 een aanvullende financiële bijdrage aan deelname aan het vitaliteitsonderzoek. Dit is een eenmalige bijdrage van € 5 per lid van 18 jaar en ouder. Na 2021 komt deze extra bijdrage te vervallen. Deze bijdrage komt bovenop een eventuele Bijdrage Jeugdsport en is een extra steun in de rug voor alle verenigingen in deze tijd. Wanneer er zwaardere financiële knelpunten zijn voor de vereniging of de vereniging inteert op reserves waardoor zij op langere termijn in de problemen kan komen, neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent.

Hoe kan de vereniging deze éénmalige bijdrage aanvragen?

Door mee te doen aan het vitaliteitsonderzoek vraagt de vereniging automatisch deze bijdrage aan. Er is geen apart aanvraagproces. De uitnodiging voor het onderzoek is eind april naar de verenigingen gestuurd. Heeft jouw vereniging geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. Het invullen van het onderzoek kan tot en met half juni 2021.

Zijn er nog andere voorwaarden?

Deze bijdrage is uitsluitend voor Rotterdamse sportverenigingen. Stichtingen, scoutinggroepen en commerciële aanbieders komen niet in aanmerking. Bij verenigingen die in een grijzer gebied opereren bepaalt Rotterdam Sportsupport welke in aanmerking komen voor deze bijdrage en wat de hoogte van de bijdrage is.

Hoe wordt de hoogte van het bedrag bepaald?

In het vitaliteitsonderzoek wordt gevraagd naar het aantal leden van 18 jaar en ouder. In tegenstelling tot de Bijdrage Jeugdsport worden ook leden meegeteld die niet zijn aangemeld bij de sportbond. Het ingevulde aantal wordt wel gecontroleerd. Wanneer aanvullende informatie nodig is voor deze controle wordt er contact met de vereniging opgenomen.

Wanneer krijgen we de bijdrage uitgekeerd?

Het moment waarop de bijdrage wordt uitgekeerd is afhankelijk van wanneer de vereniging het onderzoek invult. Zodra het onderzoek is ingevuld gaan we aan de slag met de controle. Naar verwachting kunnen de eerste verenigingen hun bijdrage in juni verwachten, maar als aanvullende informatie vereist is, kan dit betekenen dat de bijdrage pas in het derde kwartaal van 2021 wordt uitgekeerd.

Vragen?

Neem dan contact op met Bryan Bastiaanse via b.bastiaanse@rotterdamsportsupport.nl. Hij helpt je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Het opzetten en bijhouden van de financiële administratie is complexe en tijdrovende taak. De penningmeester speelt hierin een essentiële rol. Hoe beter deze administratie is opgezet, hoe eenvoudiger deze voor penningmeesters is bij te houden. Ook geeft het beter inzicht in de financiële situatie van jouw sportvereniging.

Afhankelijk van grootte kan een vereniging ervoor kiezen om de taken van de boekhouding te beleggen bij verschillende vrijwilligers. Op deze manier voorkom je dat de taken van de penningmeester te veel bij één persoon liggen en werk je efficiënter en effectiever. Bovendien is het veel leuker om samen te werken dan alleen. De penningmeester is verantwoordelijke voor de totale boekhouding, maar het betalen en inboeken van facturen kan bijvoorbeeld ook apart gedaan worden.

Handboek voor financiële administratie

Het handboek financiële administratie voor een sportvereniging gaat stapsgewijs in op het opzetten en bijhouden van de administratie. Download hier het handboek financiële administratie voor een sportvereniging.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Er zijn diverse lokale, regionale en landelijke fondsen die sportverenigingen kunnen aanschrijven. Rotterdam Sportsupport adviseert de sportverenigingen over de beschikbare fondsen en biedt ondersteuning bij het aanschrijven van fondsen.

De rol van Rotterdam Sportsupport is hierbij adviserend/ondersteunend. De fondsen dienen altijd door de vereniging zelf aangevraagd te worden. Hieronder een overzicht van de fondsen waarvan jouw vereniging gebruik kan maken. Als aanvrager is het goed om te weten dat elk fonds zijn eigen voorwaarden heeft. Denk hierbij aan een minimale/maximale investering, beslistermijn of het moment van aanvragen.

Vragen

Benieuwd welke fondsen interessant zijn voor jouw vereniging? Of wil je gewoon eens in gesprek over dit onderwerp? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Voor veel sportverenigingen is de huur de grootste kostenpost op de begroting. De Rijksoverheid heeft daarom 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verenigingen om de huur kwijt te schelden over de periode 1 oktober tot en met 31 december 2020. Maar hoe werkt deze regeling precies in Rotterdam? En moet je als vereniging nou wel of geen actie ondernemen?

Hoe wordt het bedrag verdeeld?

In de eerste plaats wordt een bedrag van € 30 miljoen uitgekeerd aan de verhuurders ter compensatie van de gederfde huuropbrengsten. Alle verhuurders die sportaccommodaties verhuren aan amateursport kunnen een aanvraag indienen bij het Rijk via de regeling ‘Tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties COVID-19’. De € 30 miljoen wordt naar rato verdeeld indien het totaal aangevraagde bedrag het totaal beschikbare bedrag overschrijdt. Deze TVS-regeling is bedoeld om de huur van een sportaccommodatie kwijt te schelden als deze accommodatie vanwege de coronamaatregelen niet door amateursportorganisaties gebruikt kon worden in het vierde kwartaal van 2020.

Waarover gaat de regeling?

Via deze regeling stelt het Rijk extra geld beschikbaar om de huren aan amateursportorganisaties over de periode 1 oktober 2020 t/m 31 december 2020 (gedeeltelijk) kwijt te schelden. Op basis van de SBI-code wordt bepaald of er inderdaad sprake is van een amateursportorganisatie. Lees hier welke SBI-codes gelden voor amateursportorganisaties.

Hoe is de situatie in Rotterdam?

Het grootste gedeelte van de Rotterdamse sportverenigingen huurt de accommodatie direct van Sportbedrijf Rotterdam, Optisport Rotterdam, Sportfondsen Rotterdam, Topsportcentrum of de gemeentelijke dienst SO Vastgoed. De gemeente Rotterdam dient voor deze partijen gezamenlijk een aanvraag in bij de Rijksoverheid, dan wel loopt dit via de genoemde organisaties.
      Een belangrijke voorwaarde voor verhuurders om van de regeling gebruik te maken is dat zij aan hun huurders hebben laten weten dat (een gedeelte van) de huur over de maanden oktober, november en december is kwijtgescholden. De aanvragen kunnen door de verhuurders vanaf heden tot en met 3 mei worden ingediend.

Wat als je bij een andere verhuurder zit?

Als je huurder bent bij een andere verhuurder dan Sportbedrijf Rotterdam, Optisport Rotterdam, Sportfondsen Rotterdam, Topsportcentrum of SO Vastgoed dan moet die verhuurder zelf een aanvraag indienen en jouw vereniging de huur kwijtschelden. De verhuurder kan de tegemoetkoming aanvragen voor 4 mei en moet daaraan voorafgaand een bericht van (gedeeltelijke) kwijtschelding over de maanden oktober november en december naar de vereniging hebben gestuurd. Als je hierover nog niets hebt vernomen: neem zo spoedig mogelijk contact op met je verhuurder en stimuleer hem/haar, indien nodig, om de tegemoetkoming aan te vragen. Heb je hierbij ondersteuning nodig? Neem dan via gegevens onderaan de pagina contact op met Rotterdam Sportsupport. 

Twee soorten huur

Gebruiksgebonden huur: de huur van een sportaccommodatie die verschuldigd is per uur of dagdeel dat de accommodatie wordt gebruikt. In dit geval mag 100% van de kwijtgescholden huursom worden aangevraagd door de verhuurder.

Niet-gebruiksgebonden huur: de huur van een sportaccommodatie die periodiek verschuldigd is, ongeacht of de accommodatie daadwerkelijk gebruikt wordt. In dit geval wordt maximaal 45% van de door de amateursportorganisatie verschuldigde huursom in het vierde kwartaal van 2020 tegemoetgekomen aan de verhuurder. In deze gevallen wordt namelijk deels wel en deels niet gesport, maar is het niet duidelijk aan te wijzen hoeveel uur de accommodatie wel of niet wordt gebruikt.

Wat als we onze accommodatie onderhuren?

De regeling heeft betrekking op het kwijtschelden van de hoofdhuur, dus de huur die direct betaald wordt aan Sportbedrijf Rotterdam, Optisport Rotterdam, Sportfondsen Rotterdam, Topsportcentrum, SO Vastgoed of een andere verhuurder. Als een vereniging onderhuurt aan andere verenigingen, valt dit niet direct onder de regeling. Maar die vereniging wordt, als zij huurkwijtschelding krijgt, wel geacht op zijn beurt de onderhuur kwijt te schelden. Alle info over de regeling en het aanvraagformulier lees je hier.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Laurens Verbaan en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 83 95 91 06. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Elke vereniging kan een zogenoemd sponsorhuis (uit)bouwen. Partners kunnen bijvoorbeeld staan voor de wanden, leveranciers voor de inrichting en een hoofdsponsor voor het overkoepelende dak. Het fundament van een eigen sponsorhuis zijn de eigen leden.

Heeft jouw vereniging liever een grotere overeenkomst met vijf of zes partijen dan heel veel losse sponsoren, zoals ook gebruikelijk bij de grote internationale opzet van sponsorhuizen? Wij gaan voor alle clubs met hun eigen Champions League-model! Of je nu een jeu de boules-, korfbal- of voetbalvereniging bent, de denkwijze is hetzelfde. Lees hieronder meer in het stappenplan. 

Stappenplan sponsorhuis 

 1. Draag allereerst zorg voor een groep gemotiveerde leden, liefst met een commerciële achtergrond en/of bekwaam in marketing en communicatie.  
 2. Sponsorwerving start met het bepalen van het doel/de doelen waar sponsoring voor gebruikt wordt of gaat worden. Zonder doelstelling(en) is een concreet plan waar mensen of merken zich in kunnen vinden moeilijk te bewerkstelligen. Dit kan een speeltuin voor de jongste jeugd zijn, verbeteringen aan het complex of het aantrekken van een trainer voor bepaalde doelgroepen. 
 3. Hoogte van de gewenste gelden die nodig zijn om het doel/de doelen te behalen moeten concreet zijn. 
 4. Inventarisatie van sponsoren/ partners/ leveranciers die al verbonden zijn aan de vereniging. Wie zijn deze partijen? Wat doen ze nu of hebben ze in de laatste drie jaar betekend voor de vereniging? Pluis daarbij ook de huidige contracten uit. 
 5. Inventarisatie van alle mogelijke communicatiemiddelen, online en offline, die ter beschikking zijn gesteld en kunnen worden aan huidige en potentiële sponsoren. Maak deze lijst bij voorkeur zo lang mogelijk!  
 6. Het doel, de benodigde gelden, huidige partijen en mogelijke communicatie middelen verenigen in een uit te leggen model. Een model dat recht doet aan wat de huidige partijen reeds doen en waar alle bestaande rechten, en toe te voegen rechten in verwerkt worden. Dit model is het sponsorhuis, oftewel: het eigen Champions League model!  
 • Een hoofdsponsor met circa 30-35% van alle rechten uit stap 5. 
 • Twee of drie partners met ieder circa 15% van alle rechten uit stap 5. 
 • Twee of drie leveranciers met ieder circa 7,5% van alle rechten uit stap 5. 
 • Verdeling van huidige partijen over bovenstaande categorieën. 
 • Benoemen van partijen die gewenste invulling van “lege plekken” kunnen zijn.  
 1. Indien jouw vereniging bovenstaande al grotendeels op orde heeft ontstaan er andere mogelijke toevoegingen aan het sponsorhuis. Denk hierbij aan een club van X (een businessclub, de vrienden van of soortgelijk). En, afhankelijk van de huidige status van bestaande sponsorafspraken, kan het sponsorhuis toegepast worden op de gehele vereniging inclusief alle ‘eigen’ activiteiten en evenementen. Indien een vereniging al een bestaand model heeft, maar meerdere doelen die gelden nodig hebben kunnen meerdere sponsorhuizen opgezet worden. Bijvoorbeeld een jaarlijks toernooi met veel deelnemers dat een eigen sponsorhuis kan neerzetten.
 2. Belangrijk: ken je huidige leden! Zodra een sponsorhuis is opgezet zijn je leden de eerste bron van mogelijke invullers van lege plekken. 

Voor specifieke sponsorwerving onderscheiden we drie verschillende types sportverenigingen. Voor alle types gelden echter dezelfde uitgangspunten om tot een eigen sponsorhuis te komen. Klik op de onderstaande uitklapbalken voor meer informatie.

  • Inventarisatie huidige sponsorcontracten. 
  • Wat is er nu aan exposure mogelijkheden? 
  • Inventarisatie totale mogelijke exposure. 
  • Inrichten sponsorhuis gekoppeld aan doelstelling en huidige partijen. 
  • Invulling totale mogelijke exposure binnen het sponsorhuis. 
  • Stappenplan om nieuwe sponsorhuis in te richten:

   – Nieuwe sponsorhuis kenbaar maken aan huidige sponsoren.
   – Aanpassen evt. bestaande contracten.
             * Huidige exposure herverdelen, en vernieuwen indien nodig.
             * Branding zoals borden langs het veld, vlaggen, sponsoroverzichten.
   – Verdienmodel! Voorbeeld: Er hangen nu trespa borden, vervangen door PVC met inkoop van circa 12,50 euro per m2 en verkopen voor 25 euro per m2. 
   – ‘Lege plekken’ in de exposure koppelen aan gewenste partijen die leden willen activeren.
   – 1 pagers maken voor deze lege plekken. Tip: eerst binnen de eigen leden kijken.
   – De boer opgaan indien binnen de leden de lege plekken niet opgevuld zijn.
   – Deal(s) maken met partijen, liefst zo lang mogelijke termijn.
   – Exposure mogelijkheden invullen en start communicatie campagnes.
   – Voortgangsevaluaties met alle betrokken partijen.
   – Successen en opbrengsten delen met de leden. 

  • Inventarisatie huidige sponsorcontracten 
  • Wat is er nu aan exposure mogelijkheden? 


  Vrijwel zeker zit in bovenstaande een issue voor de betreffende verenigingen. Feit is dat de meeste clubs hun accommodatie huren 
  van een eigenaar en weinig tot geen exposuremogelijkheden hebben. Om dit te doorbreken kan een onderzoek gedaan worden naar digitale mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende bedrijven die in staat zijn om met één of meerdere camera`s verschillende sporten te registreren, scores bij te houden en sponsoren exposure te geven. Hierdoor ontstaan verschillende kansen. Een aantal voorbeelden:  

  • Livestreamen van wedstrijden / Contentdeling op social media (highlights etc) / Statistieken generatie.  
  • Videoanalyse van wedstrijden / Delen van beelden tussen verschillende clubs tbv analyse. 
  • Narrowcasting per vereniging. 

   

  Idee kan zijn om met een aantal van deze partijen in gesprek te gaan om te bekijken wat ze kunnen bieden. In de ideale situatie zou de eigenaar van de accommodatie investeren in systemen die voor meerdere sporten te gebruiken zijn en deze kosten bijvoorbeeld doorrekenen in de zaalhuur die verenigingen betalen. 

 • Bij een combinatie van verenigingen moeten we onderscheid maken in verenigingen met een gezamenlijke structuur die boven de verenigingen hangt, zoals een beheerstichting, of aparte verenigingen zonder gezamenlijke structuur. Voorbeelden hiervan zijn Victoria in Kralingen en sportpark Noordrand in Schiebroek.

  In dat geval kan het sponsorhuis zo ingericht worden dat het complex gesponsord kan worden middels een sponsorhuis en dat de verenigingen op hun eigen gebruiksoppervlak een eigen sponsorhuis neerzetten, zoals beschreven in de bovenstaande hoofdstukken. Bij een mix van verenigingen moet altijd maatwerk worden toegepast.

  Echter, de voorkeur zou hebben dat de verschillende verenigingen samenwerken in één sponsorhuis. Daardoor kunnen sponsoren betere en exclusievere exposure krijgen en is er veel minder kans op discussie. Eén tak die met Albert Heijn werkt en de ander met Jumbo is bijvoorbeeld minder sterk. Daarnaast worden verenigingen door de gezamenlijkheid gedwongen samen te werken en op een goede manier te communiceren richting de leden. Doordat die sponsoring in de beheerstichting valt moet dit leiden tot een voordeel voor alle verenigingen. De revenuen kunnen door een korting in de afdracht naar de stichting of bijvoorbeeld in de verdeling van het geld naar rato van het aantal leden gebeuren.. 

  Bij een combinatie van verenigingen zonder structuur erboven is het advies om een sponsorhuis per vereniging samen te stellen en te bezien of er combinaties mogelijk zijn. Ook hier is het uitgangspunt om zoveel als mogelijk te bundelen of om afspraken te maken over welke soort partijen/branches bij de ene vereniging passen en welke bij de andere(n). In dit geval zullen er wel aparte contracten afgesloten moeten worden. 

Wil jouw vereniging ook een eigen Champions League-model? Paul Baans, verenigingsconsulent financiën bij Rotterdam Sportsupport, verkent graag de mogelijkheden. Hij is bereikbaar per mail via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of telefonisch op 010-24 29 315.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf