Voor de Rotterdamse sportverenigingen is het afgelopen jaar hectisch en onzeker geweest. Maar ondanks alle maatregelen hebben bestuurders, vrijwilligers en sporters vooral veerkracht laten zien. In de serie ‘Rotterdam. Sterker door verenigen’ vertellen verenigingen hoe ze in deze tijd juist met sport het verschil kunnen maken. In aflevering 3: Ageeth Dirks van Golfclub Kralingen.

Het was voor Dirks en haar collega’s van de activiteitencommissie een spannend moment toen de inschrijving voor het eerste ‘evenement’ van het nieuwe jaar op Golfclub Kralingen openging. “Het is uiteraard allemaal volgens de regels. We gaan in tweetallen de baan op, houden genoeg afstand. Maar toch is het afwachten. Zitten mensen in deze tijd wel te wachten op zoiets?” Het antwoord kwam al na een paar uur. “Toen zaten we al vol. Er is zo’n behoefte aan iets leuks, dat gevoel leeft heel sterk.”

Stof

Net als voor alle andere Rotterdamse sporters waren het ook voor de golfers in Kralingen lastige tijden. Wel de baan op, niet de baan op, clubhuis dicht, clubhuis open voor alleen afhalen. “Maar wij zijn in vergelijking met veel andere sporten natuurlijk relatief veel open geweest”, vertelt Dirks. Dat er op de greens meer mocht dan bijvoorbeeld in de sporthal, was dan ook goed te merken. “Wij hebben heel veel nieuwe leden erbij gekregen, het is echt drukker geworden.”

“Het is uiteraard allemaal volgens de regels. We gaan in tweetallen de baan op, houden genoeg afstand. Maar toch is het afwachten. Zitten mensen in deze tijd wel te wachten op zoiets?”

De nieuwe aanwas bestaat volgens Dirks uit twee verschillende groepen. Mensen die voor het eerst een golfbaan opstappen en mensen die de sport herontdekken omdat alle andere sporten wegvallen. Zij hebben in het verleden ooit een golfvaardigheidsbewijs (GVB) gehaald, nodig om een rondje te kunnen lopen op de baan, maar zijn daarna vaak al jaren niet meer met de sport bezig geweest. “Ik merk het ook in mijn omgeving. Mijn overburen zijn in de coronacrisis begonnen met golf. En mijn drie kinderen, die vroeger ooit hun GVB hebben gehaald, zijn hun spullen onder het stof vandaan gaan halen en weer begonnen.”

Bij Golfclub Kralingen gaan de (sport)activiteiten ook tijdens de coronacrisis door. “Zet de club niet op slot.”

Zoom en Kahoot

Ondanks het feit dat er op de golfbaan in vergelijking met andere sporten meer mogelijk was, benadrukt Dirks dat het zonder de veerkracht van de vereniging een ander verhaal was geweest. “Iedereen binnen de club heeft altijd naar nieuwe mogelijkheden gezocht en heel snel geschakeld. Zo konden wij toch blijven spelen en konden nieuwe leden ondanks alle beperkingen toch hun GVB halen. En we hebben elkaar proberen te helpen. Zo is het clubhuis nog steeds dicht, maar hebben we een aantal keer eten op de baan tijdens het lopen van een ronde geserveerd. Zo steunen we ook de uitbater van het clubhuis.”

“Ga als vereniging door waar je anders ook mee bezig zou zijn. Zet de club niet op slot. Ook al is het een hele lastige tijd, blijf organiseren en zoek als het moet naar alternatieven.”

Ook naast de golfbaan hebben Dirks en haar collega’s geprobeerd de verbondenheid binnen de vereniging te behouden. “Deze winter hebben we een quiz georganiseerd en zijn we voorafgaand hieraan bij de leden borrelhappen langs gaan brengen. Dat was heel geslaagd. Ook een lid van ruim in de tachtig deed mee. Tuurlijk was dat digitale even lastig, maar het is allemaal gelukt. Ja, via Zoom en Kahoot, heel erg leuk.”

Positieve flow

Het advies van Dirks aan andere Rotterdamse verenigingen is dan ook: kijk wat wél mogelijk is. “Ga als vereniging door waar je anders ook mee bezig zou zijn. Zet de club niet op slot. Ook al is het een hele lastige tijd, blijf organiseren en zoek als het moet naar alternatieven. En natuurlijk, misschien is dat voor onze vereniging makkelijker gezegd omdat bij ons relatief veel kan. Maar ook wij zijn tegen lastige dingen aangelopen. Zorg dat je in de positieve flow komt, dan merk je dat er ook heel veel nog wel mogelijk is.”

Eerder verschenen verhalen

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Lennert van Driel

Lennert van Driel

communicatiemedewerker

Voor de Rotterdamse sportverenigingen zijn de afgelopen maanden heel hectisch en onzeker geweest. Maar ondanks alle maatregelen hebben bestuurders, vrijwilligers en sporters vooral veerkracht laten zien. In de serie ‘Rotterdam. Sterker door verenigen vertellen verenigingen hoe ze in deze tijd juist het verschil kunnen maken met sport. In aflevering 2: Monique Wacker, hoofdtrainster en voorzitter van GVL (Gymnastiekvereniging Lombardijen).

De woonkamer van Wacker wordt drie keer per week omgetoverd tot een veredelde turnvloer. Een radslag hier, een pirouetje daar. Waar de Rotterdamse voorheen twaalf uur per week in de gymzaal stond, geeft ze nu haar trainingslessen in haar woonkamer voor een televisiescherm. Ze geeft tips, complimenteert, corrigeert en doet af en toe turnoefeningen voor. Iedere les wordt standaard afgesloten met een praatje. “In de periode dat de turnsters niet naar school konden, is een praatje minstens zo belangrijk als de turnoefeningen,” zegt Wacker. “Het gaat niet alleen om harde trainingen, ook het sociale component moet je in deze tijd niet uit het oog verliezen. Júist niet, zou ik zeggen. Een digitaal potje ganzenbord kan net zo nuttig zijn.” 

Contributie versus vrijwillige bijdrage  

Net als bijna iedere sportvereniging erkent ook de gymnastiekvereniging uit Lombardijen dat het een uitdaging is om de turnsters en trainsters gemotiveerd te houden. Om blessures te voorkomen en doordat het juiste sportmateriaal niet voor handen is, kiest GVL er bewust voor om niet buiten te trainen. Maar ondanks alle beperkingen verwelkomde de club uit Rotterdam-Zuid sinds september twintig nieuwe leden. In totaal heeft GVL nu ongeveer tachtig leden (alleen jeugd).

“We zijn een echte familieclub en dan merk je, zeker in crisistijd, dat je net een stapje harder loopt voor elkaar. We laten elkaar niet zomaar vallen.”

Ledengroei dus in coronatijd, ondanks de beperkingen. Wacker: “We vinden plezier veel belangrijker dan presteren of winnen. Dat is altijd ons motto geweest, ook al voor de coronacrisis. Bij de eerste lockdown zijn bijvoorbeeld alle trainsters thuis langs de deur gegaan om alle turnsters een hart onder de riem te steken. We zijn een echte familieclub en dan merk je, zeker in crisistijd, dat je net een stapje harder loopt voor elkaar. We laten elkaar niet zomaar vallen.”

Over de financiële situatie maakt GVL zich geen zorgen. Het bestuur bekijkt per maand of de contributie met een automatische incasso wordt geïnd of dat leden kunnen kiezen voor een vrijwillige bijdrage. “In het laatste geval is het aan de leden zelf wat ze kunnen missen,” stelt de voorzitter. “Sommigen kiezen ervoor om het volledige contributiebedrag te betalen, anderen kiezen voor een bedrag dat ze op dat moment kunnen missen. Die keuze laten we helemaal bij de ouders. We doen er in ieder geval alles aan om iedereen tegemoet te kunnen komen. Zulke gebaren worden heel erg gewaardeerd.”  

De jonge turnsters van GVL volgen via Zoom hun trainingen.

Regie overdragen

Wacker denkt dat er voor sportverenigingen nog veel meer mogelijk is dan er op dit moment wordt gedaan. “Laat niet alle acties bij één persoon liggen, maar probeer zoveel mogelijk werk te spreiden. Wees creatief, en kijk ook eens bij andere clubs om de hoek hoe zij omgaan met bepaalde situaties. In deze tijd lopen we allemaal tegen dezelfde problemen aan. Juist daardoor kunnen we van elkaar leren.”

“Ik zou andere verenigingen adviseren om de regie ook eens over te dragen aan de sporters zelf. De één vindt het misschien helemaal niet leuk om krachttraining te doen, maar haalt er wel energie en voldoening uit om een rondje te skeeleren buiten. Pak die kans dan ook.”

“Verder zou ik andere verenigingen adviseren om de regie ook eens over te dragen aan de sporters zelf,” vervolgt ze. “De één vindt het misschien helemaal niet leuk om krachttraining te doen, maar haalt er wel energie en voldoening uit om een rondje te skeeleren buiten. Pak die kans dan ook, want er zijn ongetwijfeld meer leden die graag met je meedoen. Zo houd je ook de motivatie hoog.”

De gymnastiekvereniging wil liever vandaag dan morgen weer terug naar de oude situatie. Volgens Wacker staan alle stoplichten op groen om straks, als de maatregelen het toelaten, weer terug te gaan naar de gymzaal aan de Molièreweg. “De plannen liggen nog in de kast, we zijn er helemaal klaar voor. We zijn financieel gezond, hebben nieuwe en betrokken leden. Ja, we komen sterker uit de coronacrisis.”

Eerder verschenen verhalen

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Wim Wisse

Wim Wisse

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde

Voor de Rotterdamse sportverenigingen zijn de afgelopen maanden heel hectisch en onzeker geweest. Maar ondanks alle maatregelen hebben bestuurders, vrijwilligers en sporters vooral veerkracht laten zien. In de serie ‘Rotterdam. Sterker door verenigen vertellen verenigingen hoe ze in deze tijd juist met sport het verschil kunnen maken. In aflevering 1: Robin van der Aa, voorzitter van volleybalvereniging Fusion Rotterdam.

Een coureur op een bochtig racecircuit. Met hoge snelheid rijdt hij af op de verschillende uitdagingen die te wachten staan, maar tegelijkertijd heeft hij geen idee wat er precies gaat komen. Zo omschrijft Van der Aa zijn afgelopen jaar als voorzitter van de Rotterdamse volleybalvereniging Fusion Rotterdam. Wel trainen, in kleine groepjes trainen, niet binnen trainen, alleen de jeugd in kleine groepjes buiten trainen. De veranderingen bleven zich maar opstapelen.

“Het waren bijzondere maanden en dat is een understatement,” blikt Van der Aa terug. “Als bestuur weet je dat er veel werk verricht moet worden in een jaar, maar je bent voorbereid op wat er komen gaat. Dat was nu compleet anders.” Maar het laatste wat hij wil, is klagen over de veranderingen of wijzen op de tekortkomingen die zijn ontstaan.

“Wat ik vooral heb gemerkt is hoe iedereen de sportvereniging gemist heeft en hoe wij van meerwaarde kunnen zijn. Je ontdekt juist in deze tijd hoe belangrijk onze maatschappelijke rol is en hoe belangrijk sport voor mensen is. Zij kiezen specifiek voor een teamsport en dat teamaspect is de afgelopen periode volledig weggevallen. Je merkt dat mensen dat missen.”

“Volleyballen is natuurlijk wat lastiger, maar daar gaat het ook niet om. In beweging blijven en het sociale aspect, dat is belangrijk.”

-Robin van der Aa-

Supersamenwerking

In de aanloop naar het nieuwe volleybalseizoen merkt Van der Aa al dat de leden niets liever willen dan beginnen. “Het enthousiasme wanneer er weer iets mocht was groot, heel mooi om te zien.” Dus toen in december de lockdown werd aangekondigd, wist hij dat er iets voor de jeugdleden moest gebeuren. “Alleen mochten we natuurlijk niets binnen doen, dus dat was lastig voor een vereniging die binnensport aanbiedt.”

Uiteindelijk biedt de supersamenwerking tussen vijf Rotterdamse volleybalclubs uitkomst. Zo is een professional aangesteld die overstijgende zaken aan kan pakken. Via deze professional kon een groep van 40 kinderen aan de slag op een kunstgrasveld in de buurt van de hal, in de buitenlucht en volledig binnen de regels. Fusion Rotterdam maakt bijvoorbeeld gebruik van de sportvelden van WION.

“Dat was zonder deze samenwerking en de inzet van onze trainers nooit gelukt. In de kerstvakantie zijn we al begonnen en we hebben de trainingen nu ook op een duurzame, structurele manier kunnen inrichten. Volleyballen is natuurlijk wat lastiger, maar daar gaat het ook niet om. In beweging blijven en het sociale aspect, dat is belangrijk.”

Niet vanzelfsprekend

Ook de senioren zijn niet vergeten door Van der Aa en zijn collega-bestuurders. Met zowel een pubquiz binnen de vereniging als een editie met de verenigingen uit de samenwerkingen werden ook die banden aangehaald. En sinds afgelopen week is er elke woensdagavond om 20.00 de online Fusion at Home Workout. “Langzaam fit worden met z’n allen en toch ook een stip op de horizon creëren. Dat is de rol die je als vereniging kan vervullen nu, ook al biedt jouw sport niet veel perspectief.”

“Hoe gek het ook klinkt, maar er zit ook iets positiefs in. Ik noem het een verenigingsreset. Normaal gesproken moet er zoveel in een seizoen, maar nu is er ook ruimte om de dingen aan te pakken waar vaak geen tijd voor is.”

– Robin van der Aa –

Want dat realiseert hij zich maar al te goed: een volle sporthal zit er voorlopig nog niet in. “Hoe gek het ook klinkt, maar er zit ook iets positiefs in. Ik noem het een verenigingsreset. Normaal gesproken moet er zoveel in een seizoen, maar nu is er ook ruimte om de dingen aan te pakken waar vaak geen tijd voor is. En de vereniging wordt weer geactiveerd. Iedereen ontdekt nu dat een goedlopende vereniging met vrijwilligers geen vanzelfsprekendheid is. Leden gaan dat meer waarderen en melden zich nu ook als vrijwilliger. Het traject clubkadercoach, waar wij begin dit jaar mee begonnen zijn, helpt hier zeker ook bij.”

Voor andere verenigingen heeft Van der Aa een aantal adviezen. “Blijf het verenigingsgevoel benadrukken, ook al is het online. Blijf je leden betrekken. Doe online wat je online kan doen, dan is de stap dadelijk als we weer iets mogen veel kleiner. En zoek de samenwerking met andere verenigingen. Iedereen zit in dezelfde situatie en door te praten, hou je elkaar scherp.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Pepijn Geldof

Pepijn Geldof

verenigingsconsulent Accommodatie / projectcoördinator Vitale en toekomstbestendige sportverenigingen

De stilte van de coronacrisis laat zich ook vv SDV voelen. Toch zit de voetbalvereniging niet bij de pakken neer. Ruim een jaar geleden veranderende de club van koers. Het nieuwe bestuur splitste de taken op, flexibele lidmaatschapsvormen werden ontwikkeld en nieuwe sponsoren verbonden zich aan de club. De open en eerlijke communicatie naar leden is daarin de succesfactor. “We willen niet alleen de coronaregels delen, maar ook die positieve berichten zoals de verbouwing van het clubhuis of een ludieke spandoekenactie.”

Het is woensdagmiddag aan de Kralingse Zoom. Doorgaans niet de drukste dag op de Rotterdamse sportcomplexen, maar bij vv SDV is een kleine groep vrijwilligers druk bezig om het clubhuis op te lappen. Vernieuwde toiletten, de aanleg van een zomerterras en ook de clubkleuren worden doorgetrokken in het interieur. Op Instagramstories worden vluchtige kiekjes gedeeld van de werkzaamheden.   

Nieuw bestuur

Ook in de coronacrisis draait de club op volle toeren. Hoe anders was dat in de zomer van 2019, toen het voltallige bestuur dreigde op te stappen. Het in 1947 opgerichte voetbalbolwerk stond voor een historische beslissing: de vereniging opheffen of doorgaan met een nieuw bestuur. Een jonge groep enthousiaste leden besloot na een buitengewone algemene ledenvergadering dat het tijd was voor een nieuwe generatie om in te stappen. “We wilden ruim zeventig jaar historie niet zomaar verloren laten gaan,” zegt huidige penningmeester Adriaan Liefaard (37).   

Het nieuwe bestuur wordt gevormd door een groep twintigers en dertigers. Bijzonder: alle functies zijn dubbel bezet. Dat werkt prima, stelt Liefaard. “Ik kan echt alle clubs aanraden om op deze manier te werken. Het heeft veel voordelen, zeker in de huidige tijd wanneer mensen steeds vollere agenda’s hebben. Je kunt de werklast verdelen, inhoudelijk met elkaar sparren en je voelt je minder eenzaam in je werk. Bovendien ben je als vereniging minder kwetsbaar wanneer iemand onverwachts uitvalt.”

De voetbalvereniging maakte in het voorjaar van 2020 gebruik van het stimuleringsbudget, dat onderdeel is van het Actieprogramma Verenigingen. Het programma bevat tal van acties die bijdragen aan vitale, veilige en toekomstbestendige sportverenigingen. vv SDV ontving advies voor wat betreft de doelgroep/persona inclusief bijbehorende communicatie(kanalen) en vanuit het stimuleringsbudget kreeg de club een financiële bijdrage voor het opzetten van nieuwe vormen van sponsorwerving die de voetbalvereniging vitaal en toekomstbestendig maakt. Zo ging vv SDV een partnership aan met kledingsponsor Robey en lanceerde de club een fonkelnieuwe website (inclusief webshop en professionele video’s) afgestemd op de doelgroep waar de meeste leden in passen.

“Ik kan echt alle clubs aanraden om te werken met dubbele functies. Je kunt de werklast verdelen, inhoudelijk met elkaar sparren en je voelt je minder eenzaam in je werk.”

– Adriaan Liefaard

WhatsApp-groepen

De open en eerlijke communicatie met de leden is heel belangrijk geweest in het proces, stelt Liefaard. Volgens het bestuurslid is het een groot voordeel dat alle huidige bestuurders ook zelf actief zijn als spelend lid. Hierdoor hebben ze een sterke binding met de teams, zegt hij. “De afstand tussen bestuur en leden is klein. We zitten allemaal bij elkaar in de WhatsApp-groepen en dollen net zo hard mee. Dit zorgt ook voor veel meer binding. Als we een beslissing moeten nemen die gevoelig kan liggen, zoals een eenmalige contributieverhoging tijdens de coronacrisis om financiële verliezen op te vangen, wordt dat minder gezien als beslissing van het bestuur maar als teammaatje die het beste voor heeft voor de club. Dat zorgt voor meer acceptatie.”           

Ledenbinding is al langer een belangrijk thema binnen vv SDV. Al jaren heeft de Kralingse club een 7×7-competitie op woensdagavond voor met name niet-leden. Om meer binding met deze groep voetballers te creëren, werd een evenementenlidmaatschap geïntroduceerd. Met dit flexibele lidmaatschap konden deze voetballers ook deelnemen aan bijvoorbeeld de Mosselavond of een clubtoernooi in de zomer. Liefaard: “We wilden ook deze groep betrokken houden dus gaven we ze aandacht op onze social media-kanalen (denk aan bekers die coronaproof toch zijn uitgereikt) en we nodigden ze uit op clubavonden. Als je je op een positieve manier laat horen, zorgt dat voor betrokkenheid. Sinds afgelopen zomer hebben we er zelfs twee zaterdagelftallen bijgekregen waardoor we zelfs gegroeid zijn met een team op de zaterdag (een elftal was weggevallen, red.).”

“Als we een beslissing nemen die gevoelig kan liggen, zoals een eenmalige contributieverhoging tijdens de coronacrisis om financiële verliezen op te vangen, wordt dat minder gezien als beslissing van het bestuur maar als teammaatje die het beste voor heeft met de club.”

– Adriaan Liefaard

Communicatie is inmiddels een structureel onderdeel geworden van de organisatie. Zo gaat er maandelijks een nieuwsbrief uit naar de leden, sponsoren en samenwerkingspartners. Ook deelt de club wekelijks diverse activiteiten op het Instagram-kanaal. Als er bijvoorbeeld weer wordt geklust op woensdagmiddag of bij de lancering van de nieuwe website. Ook de presentatie van de nieuwe tenues werd onlangs nog zeer groots aangekondigd op social media. “We hebben nog steeds voldoende initiatieven lopen die zichtbare resultaten opleveren. We willen niet alleen de coronaregels delen, maar ook die positieve berichten zoals de verbouwing van het clubhuis of een ludieke spandoekenactie. Dat soort initiatieven kost natuurlijk tijd en energie maar daarmee houd je leden betrokken. De positieve sfeer blijft dan (langer) hangen en we zien steeds meer initiatieven die uit leden zelf komen.”

Vrijwilligers van vv SDV klussen aan het clubhuis.

Sponsoren

De aanvoerders van de verschillende elftallen worden daarnaast actief betrokken in de communicatie. Ook de bestuurders onderhouden veel persoonlijk contact met de leden. “Dat wordt enorm goed ontvangen. Zo had een aantal teams van de vroeg afgebroken 7×7 competitie de contributie nog niet betaald. We hebben toen een belrondje gedaan met de vraag of ze alsnog aan deze verplichting wilden voldoen ook om de club te steunen in deze lastige tijden. Het belletje werd heel goed ontvangen en leverde leuke gesprekken op, juist dat persoonlijke contact en de openheid werd gewaardeerd. Iedereen betaalde ook binnen no time.”  

De proactieve manier van communiceren leverde, ook ten tijde van de coronacrisis, nieuwe sponsoren op. Liefaard: “Binnen het netwerk van die leden ligt een enorme potentie. Toen we via onze kanalen steeds zichtbaarder werden, gingen leden die berichten ook verspreiden in hun eigen netwerk. Zo kwamen we in contact met een aantal bedrijven die graag wilden bijspringen. Deze bedrijven hebben we vervolgens uitgenodigd op de club en dat zorgde direct voor enthousiasme. In ruil voor hun financiële bijdrage geven wij de sponsor weer zichtbaarheid op sociale media of via clubacties. Zo helpen we elkaar allemaal.”        

Heeft Liefaard nog tips voor andere verenigingen? “Je moet juist in deze periode blijven communiceren. Dat is niet heel ingewikkeld, maar je moet het wel volhouden. Én prioriteit geven.”

Op dinsdagavond 19 januari (20.00 tot 21.00 uur) organiseert Rotterdam Sportsupport een interactieve en (digitale) livesessie voor de communicatiecommissie van jouw vereniging. We bespreken die avond de meest actuele onderwerpen rondom het coronavirus en de start van het nieuwe seizoen. Ook wisselen we ervaringen uit met andere verenigingen, delen we praktische tips en inspireren we elkaar! Wil je deelnemen? Aanmelden kan via deze link.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Monique de Groot

Monique de Groot

projectcoördinator Sportplus

Hoe houden we leden betrokken? Het was al één van de grootste uitdagingen voor verenigingen, maar dit vraagstuk is op dit moment urgenter en actueler dan ooit. Maar niet getreurd: met een beetje creativiteit en optimisme is er nog steeds heel veel mogelijk. Met deze tips houd je de leden betrokken en zorg je toch nog voor dat echte verenigingsgevoel tijdens de feestmaand.

Het is van belang dat je als vereniging, juist nu, activiteiten blijft aanbieden om van waarde te blijven voor je leden. Check vooral bij hen waar de behoeften liggen en hoe je als vereniging een bijdrage kunt leveren. Met de tips in dit artikel inspireren we clubs leden te blijven binden en behouden met leuke activiteiten richting de feestdagen. Daarnaast delen we vanaf nu elke week een leuke activiteit om verenigingen te ondersteunen en inspireren bij ledenbindende activiteiten. Heb je zelf aanvullende tips of ideeën en mooie voorbeelden? Laat het ons dan weten! Hierbij een overzicht:

 • Maak een ouderwetse telefoonketting om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen of om gewoon gezellig bij te praten.
 • Haal voor andere leden, die bijvoorbeeld slecht te been zijn of weinig tijd hebben, een kerstboom.
 • Doe een wedstrijd wie het mooiste en origineelste kerstfiguur kan lopen of fietsen op bekende applicaties als Strava, Komoot of Google. Inspiratie nodig? Bekijk dit voorbeeld.
 • Organiseer een digitale kerstbingo met een extra prijs voor de deelnemer met de foutste kerstoutfit.
 • Vergeet de Sinterklaasviering niet. Hoewel je niet fysiek bij elkaar kunt komen in het clubhuis, kun je nog steeds lootjes trekken en een cadeautje voor iemands deur leggen.
 • Schrijf een mooi gedicht voor elkaar en lees deze digitaal voor. Lees hier de belangrijkste aandachtspunten voor de Sinterklaasviering op de club anno 2020.
 • Organiseer een speurtocht door de wijk waarbij men op zoek moet naar de pietjes achter de ramen. Een leuke teamactiviteit en mooie manier om binden te krijgen met de wijk.
 • Organiseer een digitale pubquiz met als thema de top 2000 of denk aan een fout kerstuur.
 • Geef een ‘rondje voor je club’. Op de website rondjevoorjeclub.nl kun je jouw vereniging, ook nu de kantines gesloten zijn, financieel steunen met het geven van een virtueel rondje.
 • Organiseer een originele fotoshoot in de clubkleding met een speciale achtergrond. Doe dit bijvoorbeeld in een sportieve houding. Er is vast iemand binnen jouw vereniging met een goed fototoestel en/of iemand die een fotocursus heeft gevolgd. Deze shoot is een mooie aanvulling op gemiste inkomsten en iets moois om te delen met je leden!
 • Stuur een kaart met een pakkende/opbeurende tekst naar andere leden. Op de achterkant van de kant is wellicht nog ruimte om een persoonlijke boodschap te schrijven. Leuk voor de kerst. Heb je iets meer tijd nodig? Dan is een nieuwjaarsboodschap ook een goed idee!

Vragen?

Heb je vragen met betrekking tot ledenbinding? Neem dan contact op met Martine Willemse via m.willemse@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jelmer Knossen

Jelmer Knossen

projectcoördinator Schoolsportvereniging

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bryan Bastiaanse

Bryan Bastiaanse

coördinator monitoring en verantwoording projecten

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Emile van der Weg

Emile van der Weg

verenigingsconsulent Organisatie

De situatie rondom het coronavirus biedt ook mogelijkheden voor het ontplooien van nieuwe initiatieven, zoals Esports. Het is voor verenigingen een kans om jongeren te bereiken, een positief imago op te bouwen en mensen van buiten de club aan te trekken. In deze podcast Jan Smeets, vicepresident van Erasmus Esports, over de kracht van deze tak van sport (voor het verenigingsleven). Deze podcast is al in een eerder stadium opgenomen.

Meer podcasts luisteren

Op deze pagina vind je een overzicht van al onze podcasts. Alle podcasts worden ook aangeboden op Soundcloud, Spotify, Stitcher en Itunes. Vergeet je niet te abonneren op onze kanalen om geen podcast meer te missen!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Yasemin Cansoy

Yasemin Cansoy

secretaresse

Het oplopend aantal besmettingen in Rotterdam baart veel mensen zorgen. Afgelopen weken zijn ook de eerste coronabesmettingen bij Rotterdamse sportverenigingen vastgesteld. De leden van de betreffende verenigingen zijn hier door het bestuur over geïnformeerd. Deze clubs gaan, na overleg met de GGD, gedeeltelijk of soms geheel dicht voor 10 dagen of komen tot andere passende maatregelen. Rotterdamse verenigingen die te maken hebben/krijgen met een coronabesmetting dienen te bellen naar GGD Rotterdam-Rijnmond via 010-4438031. De GGD adviseert verenigingen op basis van de specifieke situatie over te nemen maatregelen.

‘Wij willen benadrukken dat het in het belang van alle sporters en verenigingen is dat iedereen zich aan de basisregels én de door de club genomen maatregelen houdt. Verenigingsbesturen dragen een grote verantwoordelijkheid en nemen deze veelal ook. Zij kunnen dit echter niet alleen en hebben medewerking van kader, leden, ouders en toeschouwers nodig. We moeten met elkaar de kans op besmettingen zo klein mogelijk maken. Heeft jouw vereniging moeite om de sport veilig en verantwoord te organiseren? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!’ aldus Liesbeth van der Meer, strategisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport.

Van der Meer vervolgt: ‘Ook verenigingen waar een besmetting heeft plaatsgevonden en hulp wensen bij het uitvoeren van de adviezen van GGD kunnen bij ons terecht. Daarnaast raden we verenigingen aan om met spelers en ouders in gesprek te blijven over risico’s van deelname en persoonlijke afwegingen. Ga hierbij uit van ieders goede bedoelingen en probeer elkaars keuzes te begrijpen en te respecteren. We hopen er bovenal een gezond en mooi sportseizoen van te maken!’

Vragen?

Voor het melden van een coronabesmetting op de club dien je te bellen naar GGD Rotterdam-Rijnmond via 010-4438031. Voor andere vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen, kun je rechtstreeks contact opnemen met Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marco van de Geer

Marco van de Geer

pedagogisch adviseur

Voor veel sportverenigingen was het al één van de grootste uitdagingen: het werven en behouden van leden. Maar juist nu in de coronacrisis is deze behoefte extra groot. Er lopen daarom diverse acties – stedelijk en landelijk – met als doel potentiële sporters (weer) aan het sporten te krijgen. In dit artikel hebben we alle activiteiten voor jou gebundeld.

Campagnes

 • Van hippe animaties op sociale media tot campagnevideo’s en fraaie postertemplates. Met de campagne #lekkerlopentebewegen willen Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam Sportsupport Rotterdammers motiveren  (weer) te sporten bij een sportaanbieder/sportvereniging. Met deze campagne, die op 10 augustus is gelanceerd, helpen wij de sportverenigingen de Rotterdammers te bereiken die nog geen lid zijn van een sportvereniging of die door de coronacrisis zijn afgehaakt

  Doelgroep: Volwassenen die al sporten maar door de coronacrisis zijn afgehaakt en/of volwassenen die begrijpen dat sport belangrijk is maar voor de coronacrisis nog niet actief waren.
  Wanneer: Augustus tot oktober 2020
  Wat kun je als vereniging doen? Ga naar www.lekkerloptebewegen.nl en zie met welke stappen je hieraan kunt bijdragen. Dit stappenplan bevat onder meer campagnelogo’s en -video’s, animaties, afbeeldingen en postertemplates die clubs op hun eigen (social media) kanalen kunnen delen. En zet ook vooral de hashtag #lekkerlopentebewegen in. Op die manier zorgen we er met alle Rotterdamse sportaanbieders samen voor zo veel mogelijk Rotterdammers te bereiken. Want hoe meer support hoe beter!  

 • NOC*NSF en Albert Heijn gaan heel Nederland (jong en oud) na de zomervakantie aansporen om er weer gezond tegenaan te gaan. Bijvoorbeeld door een sportvereniging te ontdekken die bij hem/haar past. Dit doen beide partijen met een sportactie waarmee iedereen verschillende sporten kan uitproberen en de sfeer op de club kan proeven.

  Doelgroep: Jeugd, jongeren, volwassenen
  Wanneer: 10 augustus tot 25 oktober
  Wat kun je als vereniging doen? Vanaf 10 augustus kunnen verenigingen hun sportaanbod aanmaken op het platform clubbase. Denk hierbij bijvoorbeeld aan proeflessen, training of clinics. Hiervoor kun je gebruik maken van het online platform inclusief promotietool dat gratis ter beschikking wordt gesteld. Als club communiceer je vervolgens actief dat je meedoet aan de sportactie. Zorg vervolgens voor een hartelijk welkom van de deelnemers en uiteraard goede en enthousiaste trainer(s).

Evenementen

 • Rotterdam Ahoy is ook dit jaar weer omgetoverd tot het grootste speelplein van de stad. Tijdens dit evenement kunnen kinderen kennismaken met spectaculaire en vooral leuke (sport)activiteiten. Een mooi moment om jezelf te presenteren aan de stad!

  Doelgroep: Kinderen (2 t/m 12 jaar)
  Wanneer: 3 t/m 28 augustus
  Wat kun je als vereniging doen? Rotterdam Sportsupport is dit jaar niet vertegenwoordigd, maar dat betekent niet dat verenigingen zich niet kunnen presenteren. Verenigingen die interesse hebben om kinderen bij dit evenement te enthousiasmeren voor een proefles bij hun sport(vereniging), kunnen contact opnemen met verenigingsconsulent Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.

 • Niemand naar huis zonder vakantieherinnering. In Rotterdam kunnen 6.000 kinderen uit 28 wijken tijdens de vakantieweken terecht bij de Zomercampus010. De zomercampus is een initiatief van Samuel Schampers, voorzitter van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam. De zomercampus bestaat uit een programma op het gebied van sport, cultuur en vakoverstijgend leren tien dagdelen, verspreid over een aantal weken. 

  Doelgroep: Basisscholieren (groep 3 t/m 7) en leerlingen van het voortgezet onderwijs
  Wanneer: 20 juli t/m 28 augustus
  Wat kun je als vereniging doen? Verenigingen die interesse hebben om kinderen te enthousiasmeren voor hun sport, kunnen contact opnemen met onze verenigingsconsulent Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.

 • Dit is hét evenement waar de wereld van gaming en het verenigingsleven samenkomt. Met de Rotterdam Gate Games voeden we het verenigingsleven binnen Rotterdam met inspiratie, herkennen we esports enthousiastelingen en activeren we deze ook samen met jeugd. Rotterdam Gate Games is onderdeel van de Summer of Esports, een pallet aan activiteiten en initiatieven op gebied van esports in Rotterdam.

  Doelgroep: Jeugd, jongeren
  Wanneer: Augustus
  Wat kun je als vereniging doen? Op de website van de Rotterdam Gate Games kunnen leden meedoen aan diverse online challenges. Hiermee kunnen ze zich uiteindelijk kwalificeren voor de Rotterdam Gate Games. Bekijk hier het stappenplan en speel een real-life FIFA Skill Game of trek een full body gaming suit aan en waan je volledig in de wereld van virtual reality. Vragen? Neem dan contact op met onze verenigingsconsulent Frederik Netten via f.netten@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315.

 • Stichting Rotterdamse Sporticonen eert Rotterdamse sporthelden door onder hun naam en met hun medewerking gratis jeugdsportevenementen te organiseren die de gezondheid van de Rotterdamse jeugd bevorderen. De evenementen zijn er voor álle kinderen. Ook en juist kinderen voor wie sporten bij een club niet vanzelfsprekend is, zoals kinderen met een beperking en kinderen met sociale of financiële problemen. Hoogste doel is om juist hen via de evenementen naar een clublidmaatschap te begeleiden. Rotterdam Sportsupport kan hierin ondersteunen.

  Doelgroep: Jeugd (4 t/m 12 jaar)
  Wanneer: Klik hier voor overzicht van alle evenementen
  Wat kun je als vereniging doen? Verenigingsteams en individuele Rotterdamse kinderen kunnen zich hier voor maar liefst 13 verschillende sporttakken inschrijven.

 • Vanaf september staan er weer verschillende Rotterdamse topsportevenementen op het programma. Ook hier worden verschillende side-events bij georganiseerd om jongeren kennis te laten maken met verschillende sportactiviteiten.

  Doelgroep: Jeugd, jongeren
  Wanneer:  Zie het onderstaande overzicht
  Wat kun je als vereniging doen? Verenigingen die interesse hebben om kinderen bij dit evenement te enthousiasmeren voor een proefles bij hun sport(vereniging), kunnen contact opnemen met onze verenigingsconsulent Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.

 • Steeds meer Rotterdammers bereiken de leeftijd van 55 jaar. Ze worden bovendien steeds ouder. Dan wil je graag gezond en gelukkig zijn, maar dat gaat vaak niet vanzelf. Sommigen kunnen een duwtje in de goede richting gebruiken, sommigen kunnen met een duwtje een ander helpen. Door bijvoorbeeld meer te bewegen, gezond te eten en drinken, ontspanning te vinden, talenten te benutten en moderne technologie (eHealth) te gebruiken. Iedereen kan eigenlijk wel iets doen voor zichzelf of voor een ander. Op deze manier kunnen Rotterdammers van 55+ zich vitaal en gezond blijven voelen! De gemeente Rotterdam helpt hier graag een handje bij, samen met andere organisaties en bewoners uit de stad. Bijvoorbeeld door het organiseren van Safari Fitfestivals voor de Rotterdamse 55-plussers. De wens is om dit in alle gebieden te gaan organiseren.

  Doelgroep: 55-plussers
  Wanneer: Vrijdag 25 september
  Wat kun je als vereniging doen?: Verenigingen die interesse hebben om een clinic aan te bieden, zich melden bij verenigingsconsulent Kim Santbulte via k.santbulte@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.

 • Steeds meer Rotterdammers bereiken de leeftijd van 55 jaar. Ze worden bovendien steeds ouder. Dan wil je graag gezond en gelukkig zijn, maar dat gaat vaak niet vanzelf. Sommigen kunnen een duwtje in de goede richting gebruiken, sommigen kunnen met een duwtje een ander helpen. Door bijvoorbeeld meer te bewegen, gezond te eten en drinken, ontspanning te vinden, talenten te benutten en moderne technologie (eHealth) te gebruiken. Iedereen kan eigenlijk wel iets doen voor zichzelf of voor een ander. Op deze manier kunnen Rotterdammers van 55+ zich vitaal en gezond blijven voelen! De gemeente Rotterdam helpt hier graag een handje bij, samen met andere organisaties en bewoners uit de stad. Bijvoorbeeld door het organiseren van Safari Fitfestivals voor de Rotterdamse 55-plussers. De wens is om dit in alle gebieden te gaan organiseren.

  Doelgroep: 55-plussers
  Wanneer: Zaterdag 26 september
  Wat kun je als vereniging doen?: Verenigingen die interesse hebben om een clinic aan te bieden, zich melden bij verenigingsconsulent Kim Santbulte via k.santbulte@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.

Vragen?

Neem dan contact op met verenigingsconsulenten Percy Isenia of Kim Santbulte via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of k.santbulte@rotterdamsportsupport.nl. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

Antoine Schijf

verenigingsadviseur Schiedam / verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen

De sportdeelname onder kinderen is dramatisch gedaald maakte NOC*NSF vorige week bekend bij de presentatie van Zo sport Nederland, Trends en ontwikkelingen in sportdeelname (2013-2019). In april 2019 werd nog door 85 procent van de 5-12 jarigen wekelijks aan sport gedaan, nu in 2020 is dat in de maand april nog maar 35 procent. Schrikbarende cijfers! Deze daling is onder andere een gevolg van de coronacrisis, maar ook voor de coronacrisis kampte sommige sportverenigingen al met dalende ledenaantallen. Rotterdam Sportsupport ondersteunt sportverenigingen in Rotterdam, zo ook bij het behouden van leden én het aantrekken van nieuwe leden.

Huidige leden behouden

Om huidige leden te behouden is het van belang activiteiten aan te bieden die aansluiten op de behoeften van de leden. Vraag je leden wat ze willen en hoe jij als vereniging hier op in zou kunnen spelen. Denk daarnaast aan zaken als wie ben ik als club (identiteit/kernwaarden) en wat past bij onze clubcultuur. Bel ons gerust als je hier ondersteuning bij wilt. Nu bijvoorbeeld veel mensen niet op vakantie gaan deze zomer biedt dit clubs kansen om langer open te blijven en het aanbod uit te breiden met een speciaal zomeraanbod. Om huidige leden te behouden zou je aan de volgende activiteiten kunnen denken:

 • Gevarieerder en meer sportaanbod organiseren zoals bootcampclubs, multisporttrainingen, ouder en kind-trainingen, looptrainingen en krachttrainingen.
 • Interne trainingen en onderlinge competities.   
 • Organiseer sociale binding via online borrels, quiz-avonden en bingo’s. Een aantal voorbeelden hiervan vind je hier.
 • Zorg voor persoonlijk contact. Stuur bijvoorbeeld je leden een kaartje of een andere ‘gadget’. Een turnvereniging stuurde zijn leden een springtouw om thuis te blijven bewegen en mee te doen aan de Rope Skipping Challenge.
 • In de leeftijdsklasse tot en met 12 jaar is het mogelijk (dag)zomerkampen aan te bieden. Voor 13 jaar en ouder zal uiterlijk 1 juli door de gemeente Rotterdam beleid worden gecommuniceerd.

Nieuwe leden werven

Leden behouden is een uitdaging, maar nieuwe leden werven is wellicht een nog grotere uitdaging. Voordat je aan de slag gaat met leden werven is het raadzaam een stap terug te doen en stil te staan bij de marketingstrategie van de vereniging; wat voor type club zijn we, hoe staat de club bekend, hoe wil de club bekend staan, hoe werven we nieuwe leden en wat communiceren we? Rotterdam Sportsupport kan je helpen bij het opstellen van een marketing- en communicatiestrategie. Hierbij enkele ideeën voor ledenwerving uit de recente praktijk:

 • Organiseer open trainingen voor kinderen en volwassenen. Lees hier meer.
 • Creëer een nieuw lidmaatschap voor de zomerperiode, een combilidmaatschap met off- en online trainingen en bedenk hierbij een toffe campagne. Meer weten? Lees hier meer.
 • Organiseer eSports vanuit huis en online toernooien voor huidige leden en ook voor vriendjes, zoals bijvoorbeeld FIFA 20 en NBA 2K20 toernooien bij VOC, Neptunus en Rotterdam Basketball.  
 • In de leeftijdsklasse tot en met 12 jaar is het mogelijk (dag)zomerkampen aan te bieden. Voor 13 jaar en ouder zal uiterlijk 1 juli door de gemeente Rotterdam beleid worden gecommuniceerd.
 • Bedrijfssporten in tijden van thuiswerken in coronatijd. Benader bedrijven in de buurt en sponsoren van je club en bied hen een passend aanbod.
 • Zoek samenwerking met organisaties waar potentiële leden te vinden zijn. Voor jeugd zijn scholen een hele belangrijke doelgroep, maar ook buurt- en kinderopvangorganisaties en andere sportaanbieders. De promotie en communicatie van je acties is eenvoudiger en effectiever als je aanhaakt en samenwerkt.

Actieprogramma Verenigingen

Naast de verschillende ideeën om leden te behouden en te werven is er ook het Actieprogramma Verenigingen (hierna: APV), dit programma is opgesteld door de gemeente in nauwe samenwerking met verenigingen en lokale sportorganisaties, zoals Rotterdam Sportsupport en Sportbedrijf Rotterdam. Met het APV daagt sportwethouder Sven de Langen sportverenigingen uit in te spelen op veranderende sportbehoeften van Rotterdammers; kun je nieuwe doelgroepen aanspreken, is er vernieuwend sportaanbod nodig, heb je de juiste lidmaatschapsvormen? Om de sportverenigingen bestand te maken voor de toekomst bevat het APV een aantal focusacties; flexibele lidmaatschappen, multisportaanbod & blending, eSports, nieuwe organisatie-, bestuurs- en ALV-vormen, ondersteuning sponsorwerving en multifunctioneel gebruik van velden en kantines.

Heeft jouw vereniging een duurzaam plan dat inspeelt op voorgaande acties dan kan je per direct aanspraak maken op stimuleringsbudget. Klik hier voor meer uitleg over het APV, aanvragen is heel simpel. Heeft jouw vereniging nog geen uitgewerkt plan maar wil je wel graag de mogelijkheden verkennen op één van deze thema’s? Onze verenigingsconsulenten denken graag me je mee!

Coronamaatregelen

Wanneer jouw vereniging aan de slag gaat met het opzetten van activiteiten de komende periode, houd dan de laatste updates in de gaten in het coronadossier.

Wij helpen je graag!

Heb je vragen over of wil je aan de slag met ledenwerving- en behoud of het Actieprogramma Verenigingen? Neem dan contact op met Martine Willemse via m.willemse@rotterdamsportsupport.nl of bel naar  010 242 93 15.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marion den Elsen

Marion den Elsen

secretaresse

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liana Landman

Liana Landman

projectleider Vitale sportverenigingen / verenigingsconsulent Accommodatie en Organisatie

Eén van de focusacties in het Actieprogramma Verenigingen is om verenigingen, aan de hand van gegevens over verschillende levensfasen en sportidentiteiten, te stimuleren meer flexibele lidmaatschappen te ontwikkelen. In deze tekst nemen we een aantal contributievarianten en voordelen van flexibele lidmaatschapsvormen onder de loep. Van strippenkaarten en kwartaallidmaatschappen tot teamcontributies. 

“De hedendaagse sporter is op zoek naar flexibiliteit en vrijheid,” zegt Frederik Netten, verenigingsconsulent vernieuwend sportaanbod bij Rotterdam Sportsupport. “Dit vindt de sporter bij sportverenigingen waar ze op flexibele basis kunnen sporten. Deze clubs hebben hun aanbod aangepast aan de multisporter en de veranderende vraag van de sporter. We zien nu veel sporters die zich niet kunnen vinden in de huidige lidmaatschapsvormen en daarom op zoek gaan naar alternatieven buiten de verenigingen om. Bij de traditionele sportverenigingen zien we bijvoorbeeld minder flexibele lidmaatschappen dan bij de individuele sporten. Toch zijn er genoeg kansen, ook voor de traditionele sportvereniging.”

Welke vormen van flexibele lidmaatschappen bestaan er al?  *

 • Strippenkaart
  Het slechts betalen voor het afnemen van een training of wedstrijd zien we in de sport nog niet veel terug. De zomersporten spelen hier al wel meer op in, bijvoorbeeld een 10 rittenkaart. Voor leden die niet het hele jaar willen of kunnen spelen, heeft bijvoorbeeld badmintonvereniging UVO-Spirit in Amsterdam-Noord een strippenkaart geïntroduceerd. Hiermee kan iemand tien keer komen spelen. De strippenkaart is een jaar geldig. Bij elk bezoekje aan een speelavond wordt een strip afgetekend.
 • Kwartaal- en halfjaarlidmaatschap
  In de meeste takken van sport werken clubs met lidmaatschappen voor een heel seizoen of kalenderjaar. Toch is dit niet overal het geval. Bij in tennis en atletiek komen bijvoorbeeld ook veel andere varianten voor. Bij tennisclub Joymere (Almere) bestaan zomer- en winterlidmaatschappen en bij atletiekvereniging PAC Rotterdam is het mogelijk om een lidmaatschap voor een kwartaal aan te gaan.
 • Teamcontributie
  Bij teamsporten die op recreatief niveau worden beoefend, tellen de teams vaak relatief veel spelers. Dat maakt het voor individuele spelers vaak makkelijker om af en toe andere prioriteiten te stellen dan de wekelijkse competitiewedstrijd. Bij hockeyclub ‘s-Hertogenbosch spelen ze daarop in. Een team kan daar opteren voor een teamcontributie. Die staat gelijk aan de contributie van achttien leden. Voor maximaal vier extra spelers hoeft bij deze hockeyclub dus niet worden betaald.
 • Duo-lidmaatschap
  Voor hockeyers in seniorenteams die niet altijd beschikbaar zijn, heeft HC Rotterdam het duo-lidmaatschap. Met dit type lidmaatschap is het voor twee leden mogelijk om samen als één volwaardig lid te spelen in een competitieteam. Lees hier de voorwaarden.
 • Competitie-/trainingslid
  Bij teamsporten die op recreatief niveau worden beoefend is trainen niet altijd meer aan de orde maar draait het meer om het spelen van wedstrijden. Aan een trainingsmoment in de week is geen behoefte meer. Automatisch heb je met een tegenhanger te maken, teams die niet meer de behoefte hebben om in het weekend op te moeten draven om een wedstrijd te spelen houden het bij een trainingspotje op een doordeweekse avond.
 • Korting
  In de meeste takken van sport werken clubs met lidmaatschappen voor een heel seizoen of kalenderjaar. Maar er zijn ook verenigingen die onderscheid maken in leeftijden, kinderen, studenten en 65+ bijvoorbeeld. Voor hen geldt in dit soort gevallen een ander kortingstarief.
 • Slapend lidmaatschap
  Bij tennisvereniging LTC Plaswijk ’62 in Rotterdam-Hillegersberg bestaat een ruime keuze uit verschillende lidmaatschapsvormen. Het is zelfs mogelijk om slapend lid te worden. Bij zwangerschap, ziekte, verblijf in het buitenland of een serieuze blessure kan het gewone lidmaatschap namelijk voor een tijdje (maximaal een jaar) worden omgezet in een slapend lidmaatschap. De kosten hiervoor bedragen ongeveer een kwart van het gewone lidmaatschap.
 • SportOn
  SportOn is een voorbeeld van een pilot in Rotterdam met flexibele lidmaatschappen. Op dit online platform kunnen sporters losstaande trainingen boeken bij verschillende sportverenigingen in Rotterdam. Het platform is een uitkomst voor de multisporter, die graag verschillende sporten op een flexibele manier wil beoefenen. Op dit moment zijn ruim dertig verenigingen aangesloten bij SportOn.

Een deel van deze voorbeelden is geïnspireerd op ‘Het grote ideeënboek voor clubs’ van Arko Sports Media.

Wat zijn de gevolgen voor de penningmeester?

“Het grote voordeel is dat een vereniging het hele jaar door inkomsten ontvangt en dat zo de liquiditeitspositie over een heel jaar verbetert,” zegt Paul Baans, verenigingsconsulent financiën en penningmeester bij zijn eigen tennisvereniging. “Als je de inkomsten verspreid over een langere periode, kun je die verantwoordelijker uitgeven aan doeleinden die leden mogen verwachten voor een lidmaatschap, bijvoorbeeld sportmaterialen of onderhoud. Bovendien kom je minder snel in de verleiding om in moeilijke tijden het geld uit te geven aan bestemmingen waar het niet voor is bedoeld.”
     Baans verwacht wel een toename van de administratie druk, die meer wordt verspreidt over het jaar. “Waar je bij één soort lidmaatschap ieder lid op hetzelfde moment en op dezelfde manier kan benaderen, is er voor het flexibele lidmaatschappen een verspreiding van werkzaamheden. Je zult in je financiële administratie verschillende lidmaatschapsvormen moeten aanmaken én hierbij de verschillende voorwaarden moeten vastleggen (prijs, periode etc.). Ook moet je op verschillende momenten in het jaar een contributie-inning uitvoeren.”
     Maar niet getreurd: tegenwoordig zijn er handig tools, zoals ClubCollect of Tikkie, om dit soort werkzaamheden sneller en efficiënter af te handelen Baans: “Met deze toepassing kun je veel leden tegelijk benaderen. Daarnaast kunnen strippenkaarten eventueel worden afgenomen (en betaald) in de kantine.” 

Statuten en/of huishoudelijk reglement

Nog een belangrijke algemene tip: controleer of de statuten en het huishoudelijk reglement van jouw vereniging het toelaten om te werken met flexibele lidmaatschapsvormen. Indien hierover niets staat opgenomen, is het raadzaam om de statuten en/of het huishoudelijk reglement hierop aan te passen. Dit moet gebeuren door goedkeuring van de algemene ledenvergadering. Maar ook als de statuten en het huishoudelijk reglement niet aangepast hoeven te worden, is het raadzaam de leden te betrekken bij de besluitvorming en ze duidelijk te informeren welke rechten ze kunnen ontlenen aan het type lidmaatschap.   

Heb je vragen over flexibele lidmaatschapsvormen of wil je hiermee aan de slag? Neem dan contact op met Frederik Netten via f.netten@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. Heb je vragen over financiën? Neem dan contact op met Paul Baans, verenigingsconsulent financiën bij Rotterdam Sportsupport, via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jokko de Wit

Jokko de Wit

verenigingsconsulent Financiën

Blijft jouw sportvereniging open deze zomer? Heb je al passend sportaanbod bepaald? Is het verstandig nieuwe leden te werven in deze tijd? En hoe houd je je huidige leden vast nu je ze minder of iets anders te bieden hebt dan voorheen? Op donderdagavond 9 juli (20.00 tot 21.30 uur) houden we een interactieve en (digitale) livesessie. We wisselen die avond ervaringen uit met andere verenigingen, delen praktische tips en inspireren elkaar!

Wil je deelnemen? Aanmelden kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. We sturen 24 uur voorafgaand aan de sessie een link naar de digitale omgeving van de sessie. Mocht je deze niet hebben ontvangen, stuur dan een e-mail naar m.willemse@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marjolein Baan

Marjolein Baan

pedagogisch adviseur

De coronacrisis heeft bij veel Rotterdamse sportverenigingen al voor heel wat hoofdbrekens gezorgd. Het actief houden van de (jeugd)leden ondanks alle opgelegde maatregelen was en is geen gemakkelijke opgave. Jeugdschaakvereniging Kralingen, die is aangesloten bij de Schoolsportvereniging, had al snel de gouden oplossing: neem de leden mee naar buiten.

Het is begin april wanneer voorzitter Poulien Knipscheer van JSV Kralingen na een nieuwe persconferentie aan het denken wordt gezet. De schaaklessen die de vereniging op scholen door heel de stad verzorgt, zijn dan al een aantal weken niet doorgegaan. “Ook wij waren natuurlijk totaal overvallen door de hele situatie. De scholen waren dicht, dus geen lessen. Tijdens die persconferentie werd bekend gemaakt dat kinderen tot en met 12 jaar wel samen buiten mochten spelen. Toen was de stap snel gemaakt, want dan kan schaken buiten op een kleedje dus ook…”
      Knipscheer regelt wat picknickkleden en zoekt in de buurt van de schoolgebouwen naar parkjes waar de kinderen in alle rust kunnen schaken. “Op een schoolplein gaat het niet, dan wordt de groep al snel te groot. En in het begin werkten we sowieso nog met aanmelden en kleine groepjes van maximaal zes kinderen, zodat we niet de regels zouden overtreden.”

Maanden geen les

Hoe simpel het idee van de vereniging in eerste instantie ook lijkt, achteraf blijkt het verplaatsen van de schaaklessen een gouden zet. Het mes snijdt namelijk aan twee kanten. Aan de ene kant hebben de schakers in het groen een aanzuigende werking op andere kinderen die ineens ook interesse tonen in de schaaksport. En aan de andere kant is het voor de bestaande leden een ideale mogelijkheid om toch bij de vereniging betrokken te blijven.
     “De reacties waren in eerste instantie soms ook aarzelend. Maar kinderen en ouders zagen al snel dat het een hele laagdrempelige manier is om toch bezig te blijven. Je hebt helemaal geen tafels en stoelen nodig om te schaken. Een kleed en een bord met wat stukken is genoeg. En als we binnen waren gebleven, hadden we maanden geen les kunnen geven.”

Twintig kinderen

Hoewel de scholen inmiddels weer open zijn en de schaaklessen ook weer op de ‘normale’ manier gegeven kunnen worden, zijn de picknickkleden nog niet opgeborgen. Op sommige locaties schaken er per les inmiddels al twintig kinderen tegelijk in een parkje. “Normaal is Koningsdag voor ons het belangrijkste moment van het jaar om nieuwe leden te werven, naast de kennismakingstoernooien op de club. Die mogelijkheden vielen weg, maar toch verwachten we dat ons ledenaantal zeker niet gedaald is. Daar zijn wij heel blij mee.”
     Niet alleen voor de eigen vereniging heeft de tactiek van JSV Kralingen gewerkt. Uit het hele land is er belangstelling voor de ervaringen met buiten schaken. “Het was totaal niet de bedoeling dat wij een soort voorbeeldfunctie zouden krijgen. Maar binnen de schaakwereld is wat wij doen blijkbaar toch iets bijzonders.”

Ga naar buiten

Maar als het aan Knipscheer ligt, blijft het niet alleen bij de schaakverenigingen. Ze hoopt met haar verhaal ook andere verenigingen te inspireren. “Tegen iedereen zeg ik: ga gewoon naar buiten. Zie vooral niet te veel problemen. Je ontdekt vanzelf wat wel en wat niet kan. Ik kan niet veel sporten bedenken die buiten niet kunnen. Het is gewoon een kwestie van willen en gewoon doen. En door buiten te sporten stimuleer je niet alleen je eigen leden, maar ook iedereen die jullie ziet sporten. Dat is alleen maar mooi meegenomen.”

Bekijk hieronder de promotievideo van schaken bij de Schoolsportvereniging:

Heeft jouw club vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Lennert van Driel

Lennert van Driel

communicatiemedewerker

Rotterdammers die willen kennismaken met een sportvereniging kunnen vanaf nu bij een speciaal ingericht servicepunt van Rotterdam Sportsupport terecht. Hier kunnen Rotterdammers zich melden die graag in verenigd verband willen bewegen, maar de weg naar een passende sportclub nog niet hebben gevonden.

Rotterdam kent 350 sportverenigingen in meer dan 60 sporttakken. Sinds de maatregelen rondom het coronavirus zijn versoepeld openen sportverenigingen langzaamaan weer hun deuren. Steeds meer sportverenigingen heten ook niet-leden weer welkom, voor zover de huidige opgestelde protocollen rondom sport dat toelaten.

Passende vereniging

Rotterdam Sportsupport is al sinds 2003 het servicepunt voor sportverenigingen en de komende tijd kunnen ook Rotterdammers die willen sporten zich hier melden. Om hen te begeleiden naar een passende vereniging is Rotterdam Sportsupport een servicepunt gestart. Deze website is speciaal bedoeld voor Rotterdammers die graag willen kennismaken met een sportvereniging in de buurt, maar nog niet weten waar ze terecht kunnen. Op basis van leeftijd, adres en sportvoorkeur wordt samen met een consulent van Rotterdam Sportsupport gekeken welke mogelijkheden er zijn om bijvoorbeeld één of meerdere proeftraining(en) te volgen.

Belang van bewegen

Met dit initiatief onderstreept de gemeente Rotterdam het belang van bewegen (bij de sportvereniging). Eerder formeerde wethouder Sven de Langen (volksgezondheid, zorg, ouderen en sport) een ‘gelegenheidselftal’ naar aanleiding van de impact van het coronavirus op de Rotterdamse sport. Uit de gesprekken met deze klankbordgroep kwam als wens om in te zetten op ledenwerving en ledenbehoud.

Over Rotterdam Sportsupport

Rotterdam Sportsupport, al sinds haar oprichting in 2003 het servicepunt voor Rotterdamse sportverenigingen, zet zich in voor vitale, veilige en toekomstbestendige sportverenigingen. Sportverenigingen zijn de onovertroffen kampioen in het in beweging krijgen en houden van Rotterdammers en zorgen ervoor dat iedereen sportief en maatschappelijk kan meedoen.

Wie graag zou willen kennismaken met een Rotterdamse sportvereniging kan een aanvraag doen op de site: www.rotterdamsportsupport.nl/proeftraining.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Janny van Bergeijk

Janny van Bergeijk

verenigingsconsulent Leden

Trainers van sporters met een beperking hoeven sinds kort niet meer de anderhalve meter in acht te nemen wanneer dit noodzakelijk is. Toch staan veel verenigingen die aangepaste sporten aanbieden nog voor veel uitdagingen in de coronatijd. Moniek Meijer (Rijvereniging De Hazelaar) en Mignon Vierstraete (Portland Poema’s) over aangepast sporten in de huidige omstandigheden. “Het is voor deze doelgroep heel hard nodig om weer in beweging te komen.”

Rijvereniging De Hazelaar:

Rijvereniging De Hazelaar draait inmiddels weer op volle toeren. Jonge kinderen, volwassenen, senioren: alles wat zelf mentaal en fysiek uit de voeten kan is sinds een aantal weken weer enthousiast begonnen. De groep mindervalide ruiters, van kleine tot meervoudige beperkingen, worstelt echter nog met de huidige omstandigheden. “Zie het als een soort ladder: hoe ernstiger de beperking, hoe lastiger het voor ons is om paardrijden op de manage mogelijk te maken,” zegt bestuurslid Moniek Meijer. “Nog steeds zit een deel van onze mindervalide rijders thuis omdat het onder de huidige omstandigheden organisatorisch niet mogelijk is om iedereen verantwoord te laten paardrijden.”
     Eén van de uitdagingen is dat een gedeelte van deze groep ruiters is gehuisvest in een wooninstelling. Veel van deze instellingen staan het (nog) niet toe dat de jongeren contacten hebben met de buitenwereld. Dit geldt ook voor veel kinderen en jong volwassenen met een beperking die voor de quarantaine bij hun ouders/verzorgers zijn ingetrokken. Meijer: “We zouden deze groep hartstikke graag verwelkomen. Het zijn onze leden, ze betalen nog steeds contributie en voor veel van hen is het bezoekje aan de manage het enige uitje wat ze hebben. De ouders smeken ons om iets te doen, maar dat gaat nu niet. Dat maakt het extra zuur.”  

“Nog steeds zit een deel van onze mindervalide ruiters thuis omdat het onder de huidige omstandigheden organisatorisch niet mogelijk is om iedereen verantwoord te laten paardrijden.”

Moniek Meijer | Bestuurslid Rijvereniging De Hazelaar

En dan is er nog vervoer op maat: het halen en brengen van de ruiters zorgt voor logistieke uitdaging. De busjes van Trevvel mogen maximaal één persoon vervoeren en ze moeten – ruiters die slecht ter been zijn uitgezonderd – iedereen bij het hek afzetten tien minuten voor de les, terwijl dit in de oude situatie doorgaans een half uur kostte. “In de oude situatie werden de ruiters rond een uurtje of vier afgezet, dronken de ouders een bakje koffie en stond het busje drie tot vier uur later weer klaar om naar huis te rijden. Nu mag je maximaal een uur paardrijden. Het vervoer stelt ons voor een enorme logistieke uitdaging. En een strakke planning bovendien.”
     “Het is daarnaast voor ouders van de mindervalide ruiters niet toegestaan om op het terrein te zijn,” vervolgt Meijer. “Het is niet leuk om twee ouders, die altijd aanwezig zijn en bovendien de steun en toeverlaat van hun kind, te vertellen dat ze niet bij de les aanwezig mogen zijn. Toch proberen we het belang van de ruiter voorop te stellen. Als ik een meisje van negen jaar zie die het moeilijk vindt dat haar ouders er niet zijn, dan zetten we de auto voor het hek en kunnen ze vanuit daar heel even toekijken. Dat is de realiteit. We denken dat alles weer mag, maar de praktijk is weerbarstiger. Iedere dag zeggen we tegen elkaar: we gaan realiseren wat mogelijk is onder de huidige omstandigheden, zolang het verantwoord en veilig is. Daar blijven we voor strijden.”

Portland Poema’s:

Waar bij Portland Poema’s normaliter de G-honkballers vijftig weken per jaar kunnen sporten, is het nu al maanden stil bij de honkbalvereniging uit Rotterdam-Zuid. Ook hier zit een groot deel van de sporters met een beperking geïsoleerd bij hun wooninstelling, die veelal hun eigen protocollen hanteren. “Het honkballen bij Portland Poema’s zat bij iedereen in het systeem, het was onderdeel van de week,” zegt Mignon Vierstraete. “Om toch in contact en in beweging te blijven hebben we de laatste tijd veel gedaan met videobellen, leuke filmpjes naar elkaar opsturen, praten over honkbal gerelateerde onderwerpen en wat praktische oefeningen in samenwerking met de coaches. Dat is het dan ook wel. We blijven daarom het gesprek voeren met de wooninstellingen om hun protocollen door te nemen en te kijken hoe we de sportactiviteiten voor deze groep zo spoedig mogelijk weer kunnen oppakken.”

Het is een groep die qua gezondheid zwakker is dan de volwassenen. Denk aan sporters met suiker- of hartziekten of iemand met een spastische slokdarm.”

Mignon Vierstraete | Portland Poema’s

De grootste uitdaging voor Portland Poema’s wordt het organiseren van de sportactivitieten onder de huidige omstandigheden. Naar verwachting opent de honkbalvereniging per 1 juli haar deuren voor de G-honkballers. Vierstraete: “We zullen voor deze groep de activiteiten en de uitleg heel visueel moeten maken. Het is een voordeel dat honkbal geen full contactsport is, dus we kunnen veel oefeningen doen. Toch moet je goed uitleggen hoe je de pionnen neerzet, dat knuffelen niet mag, handen wassen verplicht is en dat je op anderhalve meter afstand van elkaar moet blijven. Dit soort regelmatigheden zullen we er moeten inslijpen.”   
     Het sporten in de aangepaste omstandigheden vergt de nodige aandacht, juist voor deze doelgroep, stelt Vierstraete: “Het is een groep die qua gezondheid zwakker is dan de volwassenen. Denk aan sporters met suiker- of hartziekten of iemand met een spastische slokdarm. Hoe gaan we de activiteiten voor iedereen veilig en verantwoord organiseren? Moeten we tegen sommige spelers zeggen dat ze moeten thuisblijven? Dat soort vragen houdt ons nu bezig. Het is in voor deze doelgroep ieder geval heel hard nodig om snel weer in beweging te komen en elkaar te ontmoeten om uit het sociale isolement te komen.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bryan Bastiaanse

Bryan Bastiaanse

coördinator monitoring en verantwoording projecten

De sportdeelname onder kinderen is dramatisch gedaald maakte NOC*NSF vorige week bekend bij de presentatie van Zo sport Nederland, Trends en ontwikkelingen in sportdeelname (2013-2019). In april 2019 werd nog door 85 procent van de 5-12 jarigen wekelijks aan sport gedaan, nu in 2020 is dat in de maand april nog maar 35 procent. Schrikbarende cijfers! Deze daling is onder andere een gevolg van de coronacrisis, maar ook voor de coronacrisis kampte sommige sportverenigingen al met dalende ledenaantallen. Rotterdam Sportsupport ondersteunt sportverenigingen in Rotterdam, zo ook bij het behouden van leden én het aantrekken van nieuwe leden.

Huidige leden behouden

Om huidige leden te behouden is het van belang activiteiten aan te bieden die aansluiten op de behoeften van de leden. Vraag je leden wat ze willen en hoe jij als vereniging hier op in zou kunnen spelen. Denk daarnaast aan zaken als wie ben ik als club (identiteit/kernwaarden) en wat past bij onze clubcultuur. Bel ons gerust als je hier ondersteuning bij wilt. Nu bijvoorbeeld veel mensen niet op vakantie gaan deze zomer biedt dit clubs kansen om langer open te blijven en het aanbod uit te breiden met een speciaal zomeraanbod. Om huidige leden te behouden zou je aan de volgende activiteiten kunnen denken:

 • Gevarieerder en meer sportaanbod organiseren zoals bootcampclubs, multisporttrainingen, ouder en kind-trainingen, looptrainingen en krachttrainingen.
 • Interne trainingen en onderlinge competities.   
 • Organiseer sociale binding via online borrels, quiz-avonden en bingo’s. Een aantal voorbeelden hiervan vind je hier.
 • Zorg voor persoonlijk contact. Stuur bijvoorbeeld je leden een kaartje of een andere ‘gadget’. Een turnvereniging stuurde zijn leden een springtouw om thuis te blijven bewegen en mee te doen aan de Rope Skipping Challenge.
 • In de leeftijdsklasse tot en met 12 jaar is het mogelijk (dag)zomerkampen aan te bieden. Voor 13 jaar en ouder zal uiterlijk 1 juli door de gemeente Rotterdam beleid worden gecommuniceerd.

Nieuwe leden werven

Leden behouden is een uitdaging, maar nieuwe leden werven is wellicht een nog grotere uitdaging. Voordat je aan de slag gaat met leden werven is het raadzaam een stap terug te doen en stil te staan bij de marketingstrategie van de vereniging; wat voor type club zijn we, hoe staat de club bekend, hoe wil de club bekend staan, hoe werven we nieuwe leden en wat communiceren we? Rotterdam Sportsupport kan je helpen bij het opstellen van een marketing- en communicatiestrategie. Hierbij enkele ideeën voor ledenwerving uit de recente praktijk:

 • Organiseer open trainingen voor kinderen en volwassenen. Lees hier meer.
 • Creëer een nieuw lidmaatschap voor de zomerperiode, een combilidmaatschap met off- en online trainingen en bedenk hierbij een toffe campagne. Meer weten? Lees hier meer.
 • Organiseer eSports vanuit huis en online toernooien voor huidige leden en ook voor vriendjes, zoals bijvoorbeeld FIFA 20 en NBA 2K20 toernooien bij VOC, Neptunus en Rotterdam Basketball.  
 • In de leeftijdsklasse tot en met 12 jaar is het mogelijk (dag)zomerkampen aan te bieden. Voor 13 jaar en ouder zal uiterlijk 1 juli door de gemeente Rotterdam beleid worden gecommuniceerd.
 • Bedrijfssporten in tijden van thuiswerken in coronatijd. Benader bedrijven in de buurt en sponsoren van je club en bied hen een passend aanbod.
 • Zoek samenwerking met organisaties waar potentiële leden te vinden zijn. Voor jeugd zijn scholen een hele belangrijke doelgroep, maar ook buurt- en kinderopvangorganisaties en andere sportaanbieders. De promotie en communicatie van je acties is eenvoudiger en effectiever als je aanhaakt en samenwerkt.

Actieprogramma Verenigingen

Naast de verschillende ideeën om leden te behouden en te werven is er ook het Actieprogramma Verenigingen (hierna: APV), dit programma is opgesteld door de gemeente in nauwe samenwerking met verenigingen en lokale sportorganisaties, zoals Rotterdam Sportsupport en Sportbedrijf Rotterdam. Met het APV daagt sportwethouder Sven de Langen sportverenigingen uit in te spelen op veranderende sportbehoeften van Rotterdammers; kun je nieuwe doelgroepen aanspreken, is er vernieuwend sportaanbod nodig, heb je de juiste lidmaatschapsvormen? Om de sportverenigingen bestand te maken voor de toekomst bevat het APV een aantal focusacties; flexibele lidmaatschappen, multisportaanbod & blending, eSports, nieuwe organisatie-, bestuurs- en ALV-vormen, ondersteuning sponsorwerving en multifunctioneel gebruik van velden en kantines.

Heeft jouw vereniging een duurzaam plan dat inspeelt op voorgaande acties dan kan je per direct aanspraak maken op stimuleringsbudget. Klik hier voor meer uitleg over het APV, aanvragen is heel simpel. Heeft jouw vereniging nog geen uitgewerkt plan maar wil je wel graag de mogelijkheden verkennen op één van deze thema’s? Onze verenigingsconsulenten denken graag me je mee!

Coronamaatregelen

Wanneer jouw vereniging aan de slag gaat met het opzetten van activiteiten de komende periode, houd dan de laatste updates in de gaten in het coronadossier.

Wij helpen je graag!

Heb je vragen over of wil je aan de slag met ledenwerving- en behoud of het Actieprogramma Verenigingen? Neem dan contact op met Martine Willemse via m.willemse@rotterdamsportsupport.nl of bel naar  010 242 93 15.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kim Santbulte

Kim Santbulte

projectleider Rotterdam Sport op Maat

De situatie rondom het coronavirus versnelt voor sportverenigingen ook de ontwikkelingen van nieuwe initiatieven, zoals esports en gaming. Van het organiseren van online gamewedstrijden voor jeugdleden en digitale trainingsavonden tot de aanleg van esportsfaciliteiten in het clubhuis (als de maatregelen dit weer toestaan). Dit is hét moment om aan de slag te gaan.

Een verbinding tussen de online- en offlinewereld biedt veel kansen voor verenigingen. Als sportvereniging kun je hiermee, ook in deze periode, meer zijn dan alleen een reguliere sportaanbieder. Uit diverse onderzoeken blijkt dat online gamen ook de cognitieve vaardigheden stimuleert. Daarnaast is het een middel om jongeren te bereiken, een positief imago op te bouwen en nieuwe leden te werven.

Nieuw aanbod

Frederik Netten, verenigingsconsulent bij Rotterdam Sportsupport: “Rotterdam heeft de ambitie om de esportshoofdstad van Nederland te worden. De stad wil de kracht van esports op een positieve manier benutten, ook sportverenigingen kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Deze tak van sport toepassen als nieuw aanbod in het verenigingsleven biedt veel kansen. Het is een manier om leden betrokken te houden en het draagt bij aan de toekomstbestendigheid van je vereniging.”
      “Het opzetten en organiseren van esports kan vaak al op een laagdrempelige manier,” vervolgt Netten. “Bijvoorbeeld door het organiseren van onderlinge online competities met games als FIFA (voetbal) en NBA (basketbal). Maar ook, als de omstandigheden het weer toelaten, door middel van fysieke ontmoetingen in de kantine of het clubhuis, eventueel aangevuld met beweegactiviteiten op de sportvelden. Rotterdam Sportsupport ondersteunt verenigingen die met esports aan de slag willen.” 

Initiatieven

In Rotterdam zijn al veel positieve ontwikkelingen gaande rondom esports. Ook een aantal sportverenigingen ontdekt steeds meer de toegevoegde waarde van deze tak van sport en grijpt, mede aangewakkerd door de coronacrisis, de kans om nieuwe initiatieven te ontplooien. Een overzicht:

 • #StayHome clubkampioenschappen
  De jonge leden van Rotterdam Basketbal speelden op Hemelvaartsdag de #StayHome clubkampioenschappen. Vanuit hun eigen woon- of slaapkamer speelden zij online NBA 2K20, een populair basketbalspel. Ook de jeugdleden van VOC en Neptunus-Schiebroek speelden onlangs een #StayHome toernooi maar dan voor het spel FIFA 20. Beide toernooien werden georganiseerd in samenwerking met mCon en WePlay Esports.
 • Esportswall Spartaan’20
  De voetbalvereniging uit Rotterdam-Zuid beschikt binnenkort over een stevige esportswall. Deze muur bevat twee Playstations 4 en twee volledige weggewerkte 32’’ televisieschermen, inclusief de nieuwste FIFA game. Door deze ontwikkeling krijgen de jeugdleden van Spartaan’20 vanaf het komende seizoen de mogelijkheid om na hun voetbalwedstrijd in de kantine een potje FIFA tegen elkaar te spelen.
 • Digitale schaakavonden
  Bij SV Onesimus uit Kralingen-Crooswijk worden dit seizoen geen fysieke clubavonden meer gehouden. De schaakvereniging organiseert ter vervanging de trainingsavonden iedere donderdagavond via het digitale platform Lichess. Leden kunnen zich inschrijven voor een avond naar keuze. Een prima alternatief! 
 • Samenwerking Rotterdam en mCon esports
  Rotterdam wist onlangs één van de meest succesvolle esportsclubs van Nederland aan zich te binden: mCon esports. Door de samenwerking met mCon esports is Rotterdam de eerste stad in Nederland die een topteam aan zich bindt. Hiermee onderstreept Rotterdam de ambitie om de esportshoofdstad van Nederland te worden. Lees hier meer.
 • Esports Summer College
  Tijdens een twee uur durende live uitzending in de Onderzeebootloods namen ervaringsdeskundigen van o.a. Twitter, Ahoy, ESL, de Politie en SportsCloud de kijkers op 27 mei mee in de mogelijkheden van esports & gaming. De uitzending gemist? Bekijk het hier terug.
 • Podcast over de kracht van esports
  Luistertip: in een podcast van Rotterdam Sportsupport vertelt Jan Smeets, vicepresident van Erasmus Esports, o.a. over de kracht van esports (voor het verenigingsleven) en welke kansen er liggen voor reguliere sportaanbieders. Beluister de podcast hier (ook beschikbaar via Itunes, Spotify en Stitcher).

Stimuleringsbudget

Rotterdamse verenigingen die aan de slag willen met esports kunnen gebruik maken van het stimuleringsbudget, dat onderdeel is van het Actieprogramma Verengingen. Dit budget kan worden aangevraagd door sportverenigingen die duurzaam invulling willen geven aan de focusacties uit het Actieprogramma Verenigingen, zoals het opzetten en organiseren van activiteiten met betrekking tot esports. Lees hier meer over het stimuleringsbudget en de voorwaarden die eraan gekoppeld zijn.

Wil jouw vereniging ook aan de slag met Esports of heb je vragen over dit thema, bijvoorbeeld over het organiseren van een toernooi? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Frederik Netten via f.netten@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315. Bekijk hieronder introductievideo van Freek:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marita Verkaik

Marita Verkaik

manager / plaatsvervangend directeur

In deze bijzondere periode wil NOC*NSF sportverenigingen extra ondersteunen. Op basis van de opgehaalde behoefte en in samenwerking met de Rabobank heeft de sportkoepel webinars ontwikkeld op de thema’s ledenbinding, financiën en communicatie. Deelname is kosteloos.

De webinars worden landelijk via de lokale overheid en de Adviseur lokale sport vanuit de Services van het Sportakkoord aangeboden. Bestuurders en/of andere clubvrijwilligers die interesse hebben in een webinar kunnen via het onderstaande overzicht een geschikte dag kiezen en zich inschrijven via de betreffende link. Het is mogelijk en aanbevolen om met drie personen van één vereniging deel te nemen. Op die manier kun je de opgedane kennis binnen de vereniging meteen delen en makkelijk samen toepassen. De webinars zijn interactief: centraal staan de issues van de club, de actualiteit en elkaar lokaal – online – ontmoeten. Let op: per webinar kunnen maximaal honderd mensen deelnemen. Wees er dus snel bij!

 • Hoe ga je om met de financiële gevolgen van de coronacrisis voor jouw vereniging? Van welke regelingen kan je gebruik maken en welke kansen zijn er om het financiële gat te dichten? Tijdens webinar:

  • Leren verenigingen hoe ze om kunnen gaan met het tijdelijk wegvallen van inkomstenbronnen;
  • Geven we inzicht in manieren om uitgaven te beperken en mogelijk toch ook al nieuwe inkomsten te genereren voor de verenigingen;
  • Krijgen de verenigingen informatie over de algemene regelingen die geldig en toepasbaar zijn voor de sportbranche;
  • Zoeken we samen naar een nieuw evenwicht in financiën voor de verenigingen.

  De webinar staat onder leiding van Peter van Baak. Peter is onder andere eigenaar van SponsorVisie en medeoprichter van AdsToSport. Overzicht data:

  – Maandag 22 juni | 20.00-21.30 uur| Aanmelden
  – Dinsdag 23 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Woensdag 24 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Donderdag 25 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Maandag 29 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Dinsdag 30 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Woensdag 1 juli | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Donderdag 2 juli | 20.00-21.30 uur| Aanmelden
  – Maandag 6 juli | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Dinsdag 7 juli | 20.00-21.30 uur | Aanmelden

 • Hoe kan jouw vereniging zowel de interne- als externe communicatie optimaal inzetten in tijden van de coronacrisis? Welke communicatieaanpak, welke tools en succesvolle content? Tijdens webinar:

  • Bespreken we het belang van blijven communiceren in tijden waarin je elkaar niet ‘live’ kunt ontmoeten;
  • Zoeken we naar een communicatieaanpak waarmee de verenigingen iedereen op een aantrekkelijke manier kan blijven betrekken;
  • Krijgen de verenigingen concrete tips over communicatie in tijden van crisis;
  • Kijken we naar de beste communicatiemiddelen die verenigingen nu kunnen gebruiken, zoals social media en online tools;
  • Laten we creatieve mogelijkheden zien voor het contact richting leden, vrijwilligers, partners en de buurt.

  De webinar staat onder leiding van Martin van Berkel. Overzicht data:
  – Maandag 22 juni | 20.00-21.30 uur| Aanmelden
  – Dinsdag 23 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Woensdag 24 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Maandag 29 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Dinsdag 30 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Woensdag 1 juli | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Dinsdag 7 juli | 20.00-21.30 uur | Aanmelden

 • Hoe kan jouw vereniging betrokkenheid creëren en leden actief blijven binden, juist in deze tijd? Hoe kun je toch contact houden, je leden iets bieden en daarmee je leden behouden? Tijdens webinar:

  • Leren verenigingen hoe ze om kunnen gaan met deze vreemde situatie waarin de leden elkaar niet ‘live’ kunnen ontmoeten;
  • Bespreken we creatieve mogelijkheden om binding te creëren;
  • Krijgen verenigingen leuke voorbeelden van activiteiten die leden vanuit huis kunnen doen;
  • Zoeken we nieuwe manieren en geven we inzichten over het behouden van een teamgevoel;
  • Gaan we op zoek naar mogelijkheden hoe verenigingen in contact kunnen blijven met hun leden.

  De webinar staat onder leiding van Danny Meuken. Overzicht data:
  – Maandag 22 juni | 20.00-21.30 uur| Aanmelden
  – Dinsdag 23 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Woensdag 24 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Donderdag 25 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Maandag 29 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Dinsdag 30 juni | 20.00-21.30 uur | Aanmelden
  – Donderdag 2 juli | 20.00-21.30 uur | Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden kan tot maximaal één dag voor de webinar. Na aanmelding ontvang je een bevestiging van de inschrijving en één dag (24 uur) voor de betreffende webinar ontvang je een e-mail voor deelname. Deze mail bevat een hyperlink en bijbehorende uitleg zodat je kunt deelnemen aan de webinar. Om de webinars zo succesvol mogelijk te laten verlopen en de deelnemers zo goed mogelijk te kunnen voorzien van advies, is een goedwerkende internetverbinding noodzakelijk en een laptop/tablet met goede camera en microfoon wenselijk.

Vragen

Heb je vragen over deze webinars of heeft jouw vereniging behoefte aan verdere ondersteuning? Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Wim Wisse

Wim Wisse

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde

Een sessie creatief denken, een kleine korfbalpubquiz, een vraag&antwoord-rondje en dat allemaal onder het genot van een borrel. Sportplusvereniging NIO organiseerde onlangs een digitale borrel voor een deel van haar leden. Ook Rotterdam Sportsupport en wethouder Sven de Langen sloten aan bij de call.    

Welke acties kun je bedenken om op een creatieve manier geld in de clubkas te brengen van NIO? Met deze vraag gingen de jonge leden van de Rotterdamse korfbalvereniging, vooral variërend in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, aan de slag. En niet zonder succes, want deze sessie leidde al snel tot creatieve ideeën en inzichten. Eén van de uitkomsten was bijvoorbeeld om een actie te houden met de verkoop van zelfgemaakte brownies. Met dit idee is de club inmiddels enthousiast van start gegaan. Leuk detail: wethouder De Langen is de eerste afnemer van de brownies, die de vereniging binnenkort uitdeelt op het Rotterdamse stadhuis.   


Vraag&antwoord

Er was tijdens deze digitale borrel ook ruimte voor een vraaggesprek met De Langen. De wethouder beantwoordde tussen het borrelen en de spelletjes door vragen van de korfballers uit Hillegersberg-Schiebroek. Zo heeft de club de ambitie om in de toekomst het huidige korfbalveld te vervangen, bij voorkeur door een veld met kleinere afmetingen. De vraag aan de wethouder hoe dit te realiseren. Maar er werden ook luchtige vragen gesteld en beantwoord, bijvoorbeeld over hoe de werkdag van de wethouder er op dit moment uitziet. Met de DigiBorrel blijft De Langen, juist in deze periode, betrokkenheid bij de Rotterdamse sportverenigingen.
“We kijken terug op een geslaagde borrel,” zegt Percy Isenia van Rotterdam  Sportsupport. “De sfeer was ontspannen en ongedwongen en de inbreng van de deelnemers was heel waardevol. Hierdoor ontstonden veel nieuwe ideeën en inzichten waarmee NIO direct aan de slag kan.”

Wil jouw vereniging ook een digitale borrel organiseren of heb je vragen over het thema ledenbinding? Neem dan contact op met Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315.
Heb je tips en inspiratie nodig voor verenigen in coronatijd? Lees hier de mooiste initiatieven in Rotterdam en omstreken!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën

Het kabinet heeft woensdagavond de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus verder versoepeld. Voor de sport houdt dat in dat per 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen op anderhalve meter afstand van elkaar. Sinds 29 april mocht de jeugd tot en met 18 jaar georganiseerd en onder begeleiding onder voorwaarden al weer samen sporten.

Als het virus onder controle blijft, kan per 1 september een volgende stap worden gezet: alle binnensporten zijn dan weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen dan plaatsvinden zonder publiek.

Relevante versoepelingen en maatregelen op een rij:

 • Georganiseerd en begeleid buiten sporten en bewegen voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar is toegestaan.
 • Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan met ingang van 11 mei, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.
 • Evenementen zijn in beginsel verboden tot 1 september.
 • Binnen- en buitenzwembaden mogen vanaf 11 mei weer open.
 • Sportwedstrijden zijn vanaf 1 september weer mogelijk, maar zonder publiek.
 • Over andere evenementen wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.
 • Sport- en fitnessclubs en binnensport blijven vooralsnog gesloten tot 1 september. Er is een uitzondering voor instellingen voor topsport.
 • Kantines en kleedkamers van sportverenigingen blijven gesloten tot 1 september.

Protocollen & noodverordening

In navolging van eerdere versoepeling zal ook nu veilig en verantwoord opstarten voorop staan. NOC*NSF werkt aan een landelijk sportprotocol voor openstelling voor volwassenen. Dit protocol komt naar verwachting vrijdag 8 mei beschikbaar. Mogelijk volgen er ook vanuit verschillende sportbonden aangepaste of aanvullende protocollen. Daarnaast zal de regionale noodverordening opnieuw worden vastgesteld, deze verduidelijkt wat bepaalde versoepelingen lokaal zullen betekenen. Rotterdam Sportsupport volgt nauwgezet alle berichtgeving over de aankondigde versoepeling en informeert verenigingen zodra er nieuws is. Tot die tijd kunnen verenigingen uiteraard bij ons terecht met al hun vragen. Wij zullen met het beschikbaar komen van de protocollen en de noodverordening zoveel mogelijk antwoorden proberen te beantwoorden. Wij hebben hierover dagelijks contact met onder andere NOC*NSF, sportbonden en Gemeente Rotterdam (afdeling Sport, Veilig en Stadsontwikkeling).

Checklist voorwaarde voor openstelling voor volwassenen

De gemeente stelt veiligheid voorop en zal hierbij het landelijk sportprotocol, dat via NOC*NSF beschikbaar komt, volgen. Daarnaast gelden ook de sportspecifieke protocollen die door de sportbonden zullen worden opgesteld. De gemeente Rotterdam verwacht van alle sportverenigingen dat zij deze protocollen in praktijk brengen én handhaven. Verenigingen die eerder de checklist voor openstelling jeugd hebben ingediend, verzoeken we om ons hun startdatum voor volwassenen te mailen via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl. Verenigingen die eerder nog geen checklist hebben ingediend dienen voor officiële toestemming de vernieuwde checklist, die vrijdag 8 mei rond 17.00 uur – volgend op het landelijk sportprotocol van NOC*NSF – beschikbaar komt, in te vullen. Deze checklist zal beschikbaar komen via de site en sociale media van Rotterdam Sportsupport.

Vragen & antwoorden

Klik hier voor antwoorden van de Rijksoverheid op onder andere de volgende vragen:

 • Gaan trainingen en sportwedstrijden door voor volwassenen?
 • Kan ik als volwassene op sportaccommodaties terecht om te sporten?
 • Is het de bedoeling dat sportaccommodaties hun terrein ook openstellen voor mensen die geen lid zijn van de club?
 • Ik wil graag met vrienden of bekenden samen sporten in de buitenlucht. Op welke manier kan dat veilig?
 • Wordt het virus doorgegeven als ik dezelfde sporttoestellen als een rekstok of bank gebruik?
 • Kan ik nog bridge spelen, schaken of andere denksporten doen?
 • Hoe zit het met sportevenementen en activiteiten na 19 mei, gaan die wel door?
 • Kan het virus doorgegeven worden via zweet?

Klik hier voor vragen en antwoorden van NOC*NSF. Deze vragen en antwoorden zullen na het beschikbaar komen van het nieuwe sportprotocol verder worden aangevuld.

Heeft jouw club vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Salima Bouhtala

Salima Bouhtala

projectcoördinator Schoolsportvereniging

Sinds vorige week kunnen kinderen en jongeren tot en met 18 jaar onder bepaalde voorwaarden weer sporten bij hun sportvereniging. Een flinke organisatorische uitdaging om alles in goede banen te leiden, maar dat weerhoudt een groot aantal clubs er niet van om de deuren (voor de wijk) weer te openen. Een rondje langs de Rotterdamse sportvelden.

Het was een levendige bedoening aan de Hazelaarweg. Naast sportclubs als Neptunus-Schiebroek en HC Rotterdam ging de jeugd bij rijvereniging De Hazelaar ook weer aan de slag. Voor ruim tachtig jonge ruiters was het een weerzien met hun paard of pony, die ze ruim zes weken hebben moeten missen. “Ik zag veel kinderen met een glimlach van oor tot oor en er werd zelfs ook een traantje gelaten,” aldus bestuurslid Moniek Meijer. “Dat deed me echt heel goed. Zeker omdat ik heb gezien hoe hard er met elkaar is gewerkt. We zijn namelijk tijdens de sluitingstijd open geweest voor werkzaamheden, want juist in deze periode hebben we met een kleinere groep mensen, naast de doorlopende werkzaamheden, bergen werk moeten verzetten om de paarden en pony’s te verzorgen en in beweging te houden. Deze instructrices, bestuurders en vrijwilligers hebben bergen werk verzet.”
Toch maakt Meijer zich ook zorgen, en dan met name over de groep ruiters – 180 stuks – voor wie het paardrijden nog te vroeg komt. “We laten nu nog een grote groep liggen, zoals kinderen met een lichamelijke beperking. Deze groep heeft fysieke hulp nodig bij het uitvoeren van alle activiteiten en dat is onder de huidige omstandigheden nog niet mogelijk. Deze kinderen betalen wel gewoon contributie en krijgen er niets voor terug. De dankbaarheid van het bestuur is dan ook ontzettend groot. We hopen dat er voor hen snel een oplossing komt. Daar maken we ons hard voor.”   

Corona-cirkel

Frank Vermeulen van Rotterdam Sportsupport bracht woensdagavond een bezoek aan hockeyvereniging Victoria. De verenigingsconsulent Veilig Sportklimaat was te spreken over de goede organisatie van de Kralingse vereniging. “Je merkte dat voor iedereen alles direct duidelijk was vanaf het moment dat je de parkeerplaats opreed. Eelco (technisch coördinator, red.) stond bij de ingang om een oogje in het zeil te houden en alles in goede banen te leiden. Het was voor iedereen duidelijk wat van hem of haar werd verwacht.”
De communicatie naar de leden, met duidelijke plattegrondjes en gele looprichtingen, was helder volgens Vermeulen. “Iedereen was duidelijk en tijdig geïnformeerd. Ik kan me goed voorstellen dat als je met bordjes en pijltjes werkt dat de kans bestaat dat je per ongeluk tegen iemand aan loopt, maar met de duidelijk gele belijning op de grond was dit eigenlijk onmogelijk.”
De hockeyvereniging kwam met creatieve oplossingen om voldoende afstand te bewaren tussen spelers en train(st)ers. Zo was er bijvoorbeeld de zogenoemde corona-cirkel; spe(elst)ers moesten bij de uitleg van de trainer buiten deze cirkel blijven om de anderehalvemeter afstand te waarborgen. “Ik ben een groot voorstander van het gebruik van materiaal zodat kinderen automatisch op de goede plek gaan staan,” aldus Vermeulen. “En op deze manier verklein je ook de kans op onnodige contactmomenten.”

Ik ben een groot voorstander van het gebruik van materiaal zodat kinderen automatisch op de goede plek gaan staan.”

Frank Vermeulen – Rotterdam Sportsupport


‘Lekker buiten sporten’

Ook LMO startte voorzichtig met de eerste trainingen. De voetbalvereniging uit Rotterdam-Zuid doet dat vooralsnog alleen voor de eigen leden, stelt voorzitter Fred Dorst in dagblad Trouw. “Dit is voor ons ook allemaal nieuw. We willen eerst even kijken hoe het loopt en daarna besluiten of we ook jongeren uit de wijk een mogelijkheid bieden.”
LTC Plaswijck ’62 volgt dezelfde werkwijze. “We hebben gezegd: we kijken eerste twee weken hoe we de trainingen voor onze eigen jeugdleden kunnen organiseren. Als dat staat, en alles loopt soepel, laten we ook introducés toe,” aldus bestuurslid Eveline Padberg.
De jeugdleden moeten zich digitaal inschrijven voor de tennistraining. Maar waar ze normaliter hun komst nog moeten bevestigen in de hal, hoeft dat in de nieuwe situatie niet om onnodige contactmoment te voorkomen. Padberg: “Door de digitale inschrijvingen kunnen we precies zien wat de piekmomenten zijn. We draaien met een team van commissieleden en vrijwilligers diensten van vier uur om erop toe te zien dat de regels worden nageleefd. Soms moeten we een kind aanspreken die niet staat ingeschreven of een ouder die toch het terrein opkomt, maar meestal gaat het gewoon goed.” Daarna lachend: “Noem het ‘Management by walking around’. We dragen fluorescerende hesjes, dus we zijn goed herkenbaar. Stralen we toch een beetje gezag uit.”

We dragen fluorescerende hesjes, dus we zijn goed herkenbaar. Noem het ‘Management by walking around’. Stralen we toch een beetje gezag uit.”

Eveline Padberg – LTC Plaswijck’ 62

Opletten

PAC Rotterdam hervatte ook trainingen voor de jeugd. Verplicht handen wassen, geen ouders langs de lijn en voorafgaand aan de training een uitleg over de nieuwe regels: de routines zijn veranderd, maar het plezier was er niet minder om. Het NOS Journaal bracht een bezoek aan de atletiekvereniging. “Het is heel onwennig,” aldus voorzitter Martin Blok in het achtuurjournaal. “Je moet goed opletten dat iedereen zich aan de regels houdt, ook ik want ik heb al snel de neiging om iemand af te stappen en te zeggen: hé, wat leuk dat je er bent. Maar dat doen we voorlopig nog maar even niet.”
“Het is goed voor de kinderen dat ze weer even lekker buiten kunnen sporten,” vulde een ouder aan. “Ze hebben het gemist en ook voor de ouders is het lekker dat de kinderen zelf aan de slag kunnen gaan.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Shanna Levenswaard

Shanna Levenswaard

projectcoördinator

HC Rotterdam organiseerde onlangs een digitale informatieavond voor alle leden van de vereniging. Via dit webinar blijft de club in deze crisistijd graag in contact met de leden. Zo houdt de Rotterdamse hockeyvereniging alle betrokkenen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus en andere activiteiten op en rond de vereniging.

Het was een geslaagd uur met meer dan tweehonderd online deelnemers en praatjes van onder anderen de voorzitter en penningmeester. Ook werd de voorzitter van de KNHB, Erik Cornelissen, ‘ingevlogen’, kregen de leden een update over de status van de blaashal en liet men andere leuke acties zien, zoals de pachter die een thuisbezorgd-service heeft opgezet en iedere vrijdag honderd maaltijden maakt voor de Rotterdamse Voedselbank. Uiteraard was er ook genoeg ruimte voor het stellen van vragen via de chatfunctie, die live werden beantwoord door de bestuursleden. Deze online informatieavond van HC Rotterdam is een mooi voorbeeld van hoe je als vereniging in contact kan blijven met jouw leden in deze tijd en toch een gevoel van verbinding kan creëren.

Nieuwe media

De digitale meeting werd erg goed ontvangen door de leden en het bestuur. Diederik Chevalier (voorzitter): “Door de inzet van nieuwe media hebben we onze leden kunnen betrekken bij de club. Vooral de mogelijkheid om vragen te stellen en interactie aan te gaan, zorgt ervoor dat je als bestuur dicht bij de leden staat.”
“Een ongelofelijk bijzondere dag, dat een webinar met ruim tweehonderd leden zo’n verbondenheid kan oproepen,” vult Erna Truijens (bestuurslid) aan. “Het gaf ondanks de afstand toch een fijn huiskamergevoel. Ik ben trots op mijn bestuursvrienden.”

Digitale tools

De bijeenkomst werd georganiseerd met Zoom Webinars, een meer uitgebreide versie van Zoom dan de gratis versie waarmee je kunt videobellen met maximaal honderd personen tegelijkertijd en maximaal veertig minuten. Wil je weten welke tools je nog meer kunt gebruiken voor een digitale meeting? In dit artikel hebben we een aantal handige tools op een rij gezet.

Wil jouw club ook aan de slag met een digitale meeting of heb je vragen hierover? Neem dan contact op met Ron Stieding, verenigingsadviseur van Rotterdam Sportsupport, via r.stieding@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marjolein Baan

Marjolein Baan

pedagogisch adviseur

Jouw club is normaal gesproken ‘kampioen in verenigen’. Maar in deze tijd is dat een grote uitdaging. Wat als de core business van je vereniging door de sluiting ineens wegvalt? Steeds meer Rotterdamse verenigingen nemen het initiatief om op een andere manier te verenigen. Wij delen een aantal mooie initiatieven ter inspiratie en geven je tips om succesvol te verenigen.

Deze clubs blijven ook tijdens sluiting verenigen

 • Nikantes Corona tussendoortje: Nikantes heeft een mooie positieve, transparante en open nieuwsbrief gemaakt waarin de voorzitter vertelt wat deze corona-tijd voor hem, voor de club en voor de leden betekent. De nieuwsbrief doet een beroep op de saamhorigheid van de leden en brengt de leden toch een beetje samen. En omdat zij de niet-officiële zaalkampioenen nu niet fysiek kunnen huldigen, worden zij digitaal gehuldigd in dit leuke bericht.
 • v.v. Rozenburg: omdat de leden nu de voortgang van de bouw van het nieuwe pannaveld niet kunnen zien, krijgen ze een virtueel kijkje met een fotoverslag. Zo kunnen ze er toch een beetje bij zijn.
 • The Hookers: met diezelfde insteek zijn ze bij The Hookers gaan filmen met een drone zodat iedereen die de club mist, toch even mee kan kijken.
 • HC Rotterdam: HC Rotterdam is meer dan hockey alleen. Een plek waar jong en oud elkaar ontmoet. Omdat de club en de leden dat de komende tijd moeten missen, stimuleren zij dat teams elkaar vinden via Instagram, TikTok, Facebook en Twitter. In een bericht geven ze aan dat de club ‘van ons allemaal is’ en iedereen dus de zorg draagt om deze beroerde tijd met elkaar door te komen. Een belangrijke boodschap: ‘let daarbij een beetje op elkaar. Ook daar hebben wij als leden van HC Rotterdam een belangrijke rol!’  Ook sprak de voorzitter de leden en ouders toe in een live update via zoom.
 • TC Schiebroek: ook bij TC Schiebroek konden de leden rekenen op een praatje van het bestuur. Het bestuur hoopt dat iedereen gezond is en vertelt wat de gevolgen zijn voor de tennisclub.
 • De Betrokken Spartaan: in een mooie video laten ze zien dat iedereen bij Sparta meeleeft en dat zij graag hun steentje bijdragen in deze moeilijke tijden. Ze brachten bloemen langs bij zorginstellingen in de regio. Eerder deelde Sparta al clubkleurplaten voor de Spartaantjes die zich thuis vervelen.
 • Schaakvereniging Erasmus: nu de deuren van de schaakvereniging gesloten zijn, is de club op zoek gegaan naar andere oplossingen. Schaakvereniging Erasmus organiseerde voor het eerst een online schaaktoernooi waar 21 mensen aan deelnamen. En het volgende online toernooi staat alweer op de planning!
 • Excelsior Rotterdam: deze club heeft ook een oplossing voor als de verveling thuis gaat toeslaan: documentaires. Nu er geen voetbal is, delen ze verschillende kijktips van documentaires over Excelsior om het clubgevoel sterk te houden. Ook kun je bij Excelsior voetballen tegen profs! Excelsior4All organiseerde namelijk een online FIFA-toernooi.
 • Korfbalvereniging OZC: organiseert een leuke online pubquiz met de hashtag #samenvooruit. Een mooi initiatief om toch te verenigen in deze tijd.
 • sv Charlois: biedt in samenwerking met de Werkshop gratis huiswerkbegeleiding voor hun jeugdleden of kinderen van de oudere leden om de ouders wat te ontlasten als ‘juf’ of ‘meester’.
 • FC IJsselmonde: wie maakt de mooiste stoepkrijtcreatie? De club roept haar leden op om een mooie creatie van stoepkrijt te maken. Op de mooiste vijf creaties kan via social media worden gestemd en de drie met de meeste stemmen krijgen bij de heropening van de club een mooie prijs.
 • Sv. Atomium ’61: ook bij sv. Atomium ’61 wordt een eerlijk verhaal gedeeld vanuit de vrijwilligers van de vereniging. Ze geven een inkijkje in de vraagstukken waar de vereniging voor komt te staan: hoe gaat het verder met de competitie? Welke financiële gevolgen heeft het voor club? Ze durven dus eerlijk de onzekerheden te delen, maar met een positieve twist: dat we er samen wel weer uitkomen. Ook op Instagram komt dit saamhorigheidsgevoel terug. Ze gooien een bal de digitale wereld in. Word je genomineerd om de bal te vangen? Vang hem dan op, laat een trucje zien en gooi hem verder. Op die manier laten ze zien dat ze niet opgeven en toch een beetje samen zijn.
 • Sportersvoorelkaar.nl: tot slot nog een mooi initiatief van twee bonden.
  De KNBB (Koninklijke Nederlandse Biljartbond) en NJBB (Nederlandse Jeu de Boules Bond) slaan de handen ineen om sporters die nu thuis zitten in contact met elkaar te brengen. Beide sportbonden hebben een grote groep ouderen onder haar leden. Deze groep is het meest vatbaar en heeft de grootste kans om in een sociaal isolement te komen. Via dit platform kun je je opgeven om biljarter of bouler te bellen voor een praatje of aangeven dat je graag een keer gebeld wil worden door een andere biljarter of bouler.

Zo blijf je succesvol verenigen!

Zet deze mooie lijst met good practices van de Rotterdamse verenigingen je aan het denken? Onderstaande tips helpen jou om het verenigingsgevoel onder de leden sterk te houden.

 • Wees eerlijk, open en transparant: de clubs die hun eigen gevoelens op papier zetten en een inkijkje geven in wat er voor hen allemaal speelt op dit moment kunnen op veel steun van hun leden rekenen. Er wordt duidelijk uitgelegd wat de gevolgen zijn voor de club en dat het voor het bestuur ook een onzekere periode is. Dit uitspreken zorgt voor vertrouwen en dat is precies wat er in deze periode nodig is. Eerlijk, open en transparant zijn kan er op die manier bijvoorbeeld ook voor zorgen dat leden minder snel hun lidmaatschap op zullen zeggen in deze onzekere periode. Een win-win voor beide partijen dus.
 • Een vereniging draag je samen: verenigingen zijn bij uitstek plaatsen om te verenigen, iets wat in deze periode in fysieke vorm niet mogelijk is. Hoe mooi is het dat clubs hun manier van verenigen anders invullen en vertalen naar de online wereld? En dan niet alleen maar zenden, maar ook hun leden oproepen om samen mooie dingen op te zetten. Zoals de bal doorgooien bij Atomium ’61. Zo voel je je in deze, toch wel wat eenzame tijd, verbonden met je club en de andere leden. Dat biedt houvast.
 • Denken in kansen: natuurlijk is het voor iedereen een onzekere periode, maar samen kunnen we ook in deze tijd oplossingen bedenken om te verenigen. Of het nou gaat om oplossingen tegen verveling thuis, bloemen afleveren (op gepaste afstand) bij de zorg of schaken online aanbieden… Door te onderzoeken wat nog wél mogelijk is, kun je als club een positieve twist geven aan een moeilijke tijd. Je kunt als club natuurlijk altijd contact opnemen met je gebiedsconsulent om te sparren over wat je in deze tijd voor je leden kunt betekenen.

Een ander mooi initiatief dat zeker op deze pagina thuis hoort is zijn alle thuis workouts en challenges die de Rotterdamse clubs aanbieden voor hun leden en andere geïnteresseerden. Eerder bundelden we al een hoop initiatieven en inspiratie in dit artikel. Heeft jouw club ook zo’n mooi voorbeeld als de clubs hierboven? Deel ze dan met m.tieman@rotterdamsportsupport.nl om ze toe te voegen aan dit artikel.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ron Stieding

Ron Stieding

verenigingsconsulent Organisatie en Vrijwilligers

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Salima Bouhtala

Salima Bouhtala

projectcoördinator Schoolsportvereniging

In Rotterdam zijn er zo’n 60.000 huishoudens met schulden. Dat levert vele Rotterdammers dagelijks stress en geldzorgen op. Zo’n één op de vijf kinderen groeit op in armoede. Grote kans dat dit ook bij jouw vereniging speelt. Clubs willen dat iedereen kan blijven sporten, ook als iemand het niet goed meer kan betalen. Wees daarom alert op signalen van armoede en weet wat je kunt doen.

In de woensdag gelanceerde publiekscampagne “Kom uit je schuld” vraagt de gemeente Rotterdam aandacht voor geldzorgen. Met deze campagne wil ze het taboe op schulden doorbreken. Het signaleren van het betalingsachterstanden begint bij een goed gesprek. Maar hoe doe je dat als je weet dat iemand zich schaamt voor z’n schulden? Deze tips kunnen je helpen bij het signaleren: 

 • Geen clubtenue
  Het kan zijn dat kinderen niet beschikken over een clubtenue of het juiste materiaal om te kunnen sporten. Het kan erop wijzen dat er geen of onvoldoende middelen aanwezig zijn om dit aan te schaffen. Wees er alert op en maak het bespreekbaar binnen je vereniging.
 • Contributieachterstanden
  Het niet of te laat voldoen aan de contributieverplichting hoeft niet altijd door nalatigheid te komen, maar het kan ook een signaal zijn van sluimerende armoede. Wees je ervan bewust dat, naast de contributieverplichting, clubleden ook met extra kosten worden geconfronteerd. Bijvoorbeeld reiskosten, voor een teamuitje, bedankje voor een trainer of een kamp vaak een extra bijdrage gevraagd. Als je weet dat mensen het financieel moeilijk hebben, kun je samen kijken hoe je deze situatie zo goed mogelijk oplost. Het zou vervelend zijn als leden door geldzorgen niet volledig kunnen meedraaien bij jou op de club. Weet bijvoorbeeld dat het Jeugdfonds Sport Rotterdam de contributie voor kinderen (2 tot 18 jaar) vergoedt.
 • Doorvragen bij uitschrijvingen
  Als leden zich uitschrijven bij jouw vereniging, vraag dan door naar de achterliggende reden als je vermoedt dat geldzorgen meespelen. Als iemand een krappe beurs heeft, wijs ze dan op lokale regelingen.

Verder nog belangrijk: er is veel schaamte rondom schulden. Realiseer je daarom dat ouders of verzorgers vaak een drempel voelen om erover te praten of gebruik te maken van financiële ondersteuning. Vaak vinden zij de procedures voor het aanvragen daarvan ook lastig.

Hulp bieden

In samenwerking met professionals heeft de gemeente Rotterdam de toolbox ‘Geld enzo’ ontwikkeld die zowel online als offline beschikbaar is. Dit koffertje bevat een overzicht van de gemeentelijke regelingen, tips van deskundigen om armoede bespreekbaar te maken en een budgetjaarplanner. Online staan er verhalen van experts over het herkennen en bespreekbaar maken van geldzorgen en inspiratievideo’s. Klik hier voor de toolbox. Je leest hier o.a. zeven tips om het gesprek over geldzorgen aan te gaan. 
Voor clubs die graag aan de slag willen met dit thema, heeft Rotterdam Sportsupport promotiemateriaal beschikbaar. Je kunt deze posters en flyers aanvragen door een e-mail te sturen naar m.witsenburg@rotterdamsportsupport.nl. Het materiaal wordt dan zo spoedig mogelijk geleverd.

VraagWijzer en Jongerenloket
Rotterdammers met schulden en/of geldzorgen kunnen terecht bij VraagWijzer en het Jongerenloket:

 • VraagWijzer | Een gratis loket van de gemeente Rotterdam (14 locaties) voor informatie over onder meer geldzaken
  – Afspraak maken? Online via de pagina VraagWijzer of door te bellen met 14 010
  – Als het nodig is, dan begeleiden de medewerkers van de VraagWijzer je naar andere organisaties, zoals het wijkteam, de Kredietbank of een budgetmaatje.
 • Jongerenloket | Voor jongeren tussen 18 en 26 met vragen over geld, wonen en school
  – Meer informatie? Online via de pagina Jongerenloket, bel naar (010) 267 13 00 of mail naar info@jongerenloket.rotterdam.nl.

Lees hier meer over de campagne “Kom uit je schuld”.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum

Hockeyclub Delfshaven wil veel meer dan alleen goede hockeyers opleiden. De club presenteert zich al sinds de oprichting in 2015 als een vereniging van en voor de wijk. Met de nieuwe Multisportvereniging (MSV) Delfshaven hoopt de club die ambitie nog beter waar te kunnen maken.

Het is vrijdagmiddag, vijf uur. Op het Cruijff Court naast het stadion van voetbalclub Sparta staat René Dinant met een grote tas vol hockeysticks te wachten. De kinderen die op het veld druk aan het voetballen zijn, kijken hem wat raar aan. “Maar”, verzekert de buurtsportcoach van Sportplusvereniging HC Delfshaven, ”er komen zo kinderen speciaal om te hockeyen. Vorige week waren er acht en die zouden weer terugkomen.” Tien minuten later hebben de jonge voetballers ruimte gemaakt voor acht kinderen met een hockeystick, tot grote vreugde van Mirjam van Rijn. De oprichter van HC Delfshaven kijkt met een grote glimlach op haar gezicht naar het veld. “Kijk nou hoe leuk dit is. Hier doe je het als vereniging toch voor? En sommige kinderen zijn er al voor de tweede keer. Dan zijn ze om.”

Maatschappelijke betrokkenheid

Sinds de oprichting in 2015 probeert HC Delfshaven al de vereniging te zijn voor kinderen die de stap naar een sportclub wat minder makkelijk kunnen maken. Maatschappelijke betrokkenheid staat vanaf het begin al hoog in het vaandel. Met succes, maar dat was nog niet genoeg. “We willen nog structureler het verschil maken, ook voor de kinderen die niet bij ons op de vereniging zitten”, legt Van Rijn uit.

Samen met de Betrokken Spartaan en Thuis op Straat heeft HC Delfshaven daarom de nieuwe Multisportvereniging Delfshaven opgericht. Op vijf verschillende veldjes in de wijk maken de kinderen kennis met verschillende sporten. “Zo willen we de afstand naar de vereniging verkleinen. Maar tegelijkertijd willen we ook dat de kinderen zich serieus ontwikkelen. Dus zijn er goede trainers aanwezig op de veldjes die gericht met de kinderen aan de slag gaan. Net als bij andere verenigingen.” Rotterdam Sportsupport steunt het maatschappelijke initiatief van HC Delfshaven, onder meer in de vorm van een financiële bijdrage en het reguliere ondersteuningsaanbod.  

Pandatoernooi in Delfshaven

Begin oktober werd het officieuze startschot voor het statushoudersproject – een van de samenwerkingen tussen HC Delfshaven en MSV Delfshaven – gegeven met een speciaal hockeytoernooi: het Pandatoernooi. Kinderen van Syrische vluchtelingen speelden wedstrijdjes tegen jeugdteams van HC Delfshaven. “In Tilburg ben ik vier jaar geleden begonnen met het opzetten van een vereniging voor deze kinderen”, zegt Dinant. “Zij worden namelijk vaak vergeten, terwijl zij al helemaal niet de dupe mogen worden van alles. De naam Panda is ook ooit bedacht door één van de kinderen. Voor het toernooi hebben we de teams uit Tilburg uitgenodigd en hebben ze wedstrijdjes tegen elkaar gespeeld. Dat was erg geslaagd.”

Het toernooi laat volgens Van Rijn mooi zien waar de nieuwe sportvereniging voor staat. “Wij willen dat niemand buiten de boot valt. Juist voor de kinderen in moeilijke situaties, of ze nou in Nederland geboren zijn of pas twee weken hier wonen, is sport een ideale uitlaatklep.” Samen met de stichting Vluchtelingen voor Vluchtelingen hoopt ze ook die tweede groep aan zich te kunnen binden. “We veranderen niets door te kletsen”, zegt Marco Schiffer van de stichting. “Je kunt echt wat veranderen voor deze kinderen, maar dan moet je wel allemaal gas geven.”

Deze vrijdagmiddag hockeyt iedereen gebroederlijk samen op het kunstgrasveldje. Van buurtkinderen tot een gezin dat net in Nederland is aangekomen. Van Rijn: “Via MSV krijgen de kinderen de kans om hun talenten te ontwikkelen. Het is echt een meerjarenplan, dit is pas het begin. We nodigen iedereen in Delfshaven uit om aan dit project mee te doen”.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liesbeth van der Meer

Liesbeth van der Meer

strategisch adviseur / leidinggevende

Ruim negen op de tien verenigingen in Rotterdam noemt zichzelf vitaal. Op de vitaliteitsindex scoren verenigingen gemiddeld een 79 (schaal van 0-100). Dat blijkt uit het vitaliteitsonderzoek van Rotterdam Sportsupport. Dit jaar vulden 201 verenigingen de vragenlijst in.

Het jaarlijkse vitaliteitsonderzoek helpt Rotterdam Sportsupport haar dienstverlening en projecten te versterken, zodat deze nog beter aansluiten bij de behoeftes van de verenigingen en we verenigingen zodoende nog gerichter kunnen ondersteunen. In het onderzoek reageerden bestuursleden op stellingen over accommodatie, financiën, organisatie en structuur, leden, vrijwilligers en veilig sportklimaat. Een overzicht:

Accommodatie
Knelpunten omtrent de accommodatie worden het meest genoemd door de verenigingen (17%). Ook geeft een derde aan de accommodaties te willen verbeteren of uit te breiden. Doordat vraagstukken rondom dit thema veelal complex zijn en maatwerk betreffen, wordt per situatie gekeken op welke manier we ondersteuning kunnen bieden. De gebiedscoördinator kan jouw vereniging desgevraagd bijstaan.

Financiën
Verenigingen zeggen beter in staat te zijn geld te reserveren voor onderhoud en investeringen (70%) dan in 2018 (59%). Ook geven kleine verengingen aan dat het innen van contributie gemakkelijker af gaat (83% van de kleine verenigingen versus 63% procent van de grote verenigingen). Verder geeft ruim de helft van de verenigingen aan moeite te hebben met het binden van sponsoren. Op donderdag 12 december behandelen we het onderwerp sponsoring tijdens de Grow 010 Challenge. Lees hier meer.

Heeft jouw vereniging behoefte aan andere ondersteuning op dit thema? Neem dan contact op met jouw gebiedscoördinator.

Organisatie en structuur
Ruim zeven op de tien clubs zegt in staat te zijn in te spelen op maatschappelijke veranderingen. Kleinere verenigingen geven aan hier nog minder goed klaar voor te zijn. Bij grotere verenigingen zien we ook vaker dat er een duidelijke organisatiestructuur is geïmplementeerd en dat de club over een actueel beleidsplan beschikt.
Het komende jaar gaat Rotterdam Sportsupport aan de slag met nieuwe bestuursvormen en stijlen die het makkelijker maken om als bestuurder de organisatie van de vereniging te ‘draaien’. Inspiratie hiervoor vinden we bij verenigingen die nu al vernieuwend organiseren.

Leden
Rotterdam kent een grote diversiteit aan verenigingen. Ook op ledenaantal. Gemiddeld hebben de deelnemende verenigingen een ledenaantal van 340, uiteenlopend van clubs met 15 leden tot wel 2.500. De meeste verenigingen geven dan ook aan in staat te zijn om nieuwe leden te werven. Daarbij geven verenigingen aan beter in staat te zijn hun leden te behouden (85%). Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar toen 80% van de clubs aangaf in staat te zijn om leden te behouden. We moeten helaas wel concluderen dat kleine verenigingen vaker aangeven dat het aantal leden onvoldoende is voor een toekomstbestendige vereniging (21%). Om kleine verenigingen (minder dan 200 leden) te helpen met ledenwerving hebben we het Fonds Kansen voor de Sport ingericht. Lees hier meer.

Veilig Sportklimaat
De meeste verenigingen kijken positief naar het hebben van een veilig sportklimaat. Gezien de omvang van het thema en de vele onderwerpen, zien we nog wel ruimte voor verbetering. We zijn dan ook blij om te zien dat veel verenigingen hebben aangegeven het aankomende jaar een of meerdere onderwerpen te willen oppakken. Vooral de onderwerpen ouderbetrokkenheid, oog voor problemen van jeugdleden en waarden- en normenbeleid worden door veel verenigingen genoemd om mee aan de slag te gaan.

Heeft jouw verenging behoefte aan ondersteuning op Veilig Sportklimaat of vragen over dit thema, bijvoorbeeld op gebied van ouderbetrokkenheid, het signaleren van zorgsignalen of seksueel overschrijdend gedrag? Neem dan contact op met jouw gebiedscoördinator.

Tevredenheid
Met een 7,7 als tevredenheidscijfer geven de clubs aan zeer tevreden te zijn over de inzet van Rotterdam Sportsupport. Het merendeel van de verenigingen heeft dan ook geen verbeterpunten en ziet graag dat Rotterdam Sportsupport haar werkzaamheden op deze manier blijft doorzetten. De verenigingen die wel verbeterpunten noemen, willen voornamelijk vaker en proactiever contact met Rotterdam Sportsupport.

Op dinsdagavond 10 december 2019 organiseren we een spiegelbijeenkomst voor verenigingen die met ons willen meedenken over ons programma en ondersteuning. Wil je met ons meedenken om de kracht van verenigingen te vergroten? Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar y.celik@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Michelle Witsenburg

Michelle Witsenburg

consulent en projectcoördinator Sport als middel / onderzoekscoördinator

Kampt jouw vereniging met een teruglopend ledenaantal of blijft de gewenste ledengroei uit? Dan kunnen wij je helpen! Je bent donderdag 7 november van harte welkom voor de tweede avond van de Grow 010 Challenge. We gooien tijdens deze avond het proces van ledenwerving en -behoud op de schop.

We zijn te gast bij Wellnesselande in Barendrecht. Samen met onze partner Matrix Fitness laten zij zien hoe ondernemers in de fitnessbranche iedere dag bezig zijn met het in de markt zetten van hun bedrijf en het bedenken van nieuw aanbod om te blijven inspelen op de behoefte van hun doelgroep. Eén van de beste retentiespecialisten van Nederland daagt jou deze avond uit om na te denken over hoe voor meer binding met je leden kunt zorgen. 

Dit levert de avond jou op:
– Inzicht in de essentiële punten om jouw vereniging goed in de markt te zetten;
– Inzicht in de behoefte van jouw doelgroep;
– Inzicht in wat ervoor nodig is om de doelgroep te verleiden voor jouw vereniging;
– Strategie om in zes contactmomenten te sturen op een lidmaatschap;
– Inzicht in hoe je met krachtsport meer doelgroepen bindt. 

Algemene informatie:
Challenge avond 2: Het creëren van een wachtlijst | Ledenwerving
Datum: donderdag 7 november
Tijdstip: 19:30 – 22:00 uur (vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar)
Locatie: Wellnesselande | Bijdorp-Zuid 1, 2992 LD Barendrecht

Voor wie?
Bestuurders, clubvrijwilligers en/of trainers die op zoek zijn naar nieuwe manieren om leden te binden en werven. Biedt jouw vereniging krachttraining aan of denk je hieraan? Dan is deze avond extra interessant! Je komt er bijvoorbeeld achter hoe je eenvoudig ouders kunt binden en in beweging kunt krijgen door een nieuw concept van Matrix Fitness en Rotterdam Sportsupport.

Aanmelden
Aanmelden voor de avond kan via deze link. Je kunt je ook alvast inschrijven voor twee andere avonden van de Grow 010 Challenge – Maatschappelijk ondernemerschap en sponsoring. Geef in het inschrijfformulier aan wat voor jou van toepassing is. Meerdere personen zijn welkom.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Lennert van Driel

Lennert van Driel

communicatiemedewerker

Heb je als vereniging te maken met teruglopende ledenaantallen, een andere samenstelling van de wijk of maatschappelijke partners die willen samenwerken? Dan is doelgroepadvies een reden om in gesprek te gaan.  

Nieuwe doelgroep bereiken

Steeds meer verenigingen hebben te maken met teruglopende ledenaantallen als gevolg van veroudering van de wijk, de wens om individueel te sporten en de opkomst van urban sports. Deze (financiële) gevolgen werken door in het faciliteren van de accommodatie. Maar ook het betalen van de huur van de velden en het onderhouden van het complex. De vitaliteit van de verenigingen staat onder druk.

Dit zijn voorbeelden uit de praktijk, maar hier kan verandering in aangebracht worden. Wij geven graag advies hoe je nieuwe doelgroep(en) kunt bereiken.  

Wat kunnen wij doen? 

 • Kom je als vereniging in het nauw vanwege de veldbezetting, teruglopende ledenaantallen en kom je daardoor in de financiële problemen?  
 • Ben je als vereniging aan het groeien en wil je in kaart brengen wat nieuwe doelgroepen zijn en hoe deze kunnen bijdragen aan een vitale club? 
 • Of heb je als vereniging de keus gemaakt om zowel intern als extern maatschappelijke taken en verantwoordelijkheden te nemen door op zoek te gaan naar nieuwe doelgroepen? 

Voor al dit soort zaken kun je terecht bij Rotterdam Sportsupport. Wij dagen u uit om samen met ons deze uitdaging aan te gaan.  

Wat levert het op? 

Het levert inzicht op in de kansen voor nieuwe doelgroepen waarmee je een vitale club voor de toekomst wordt. Door aanpassingen in het sport en beweegaanbod kunnen we de bestaande leden beter faciliteren. Hiermee wordt de vereniging vitaal en toekomst bestendig. Een vitale vereniging die zelfstandig is, die zijn financiële verplichtingen kan nakomen en die zich bewust is van de mogelijkheden van de voordelen van verenigen voor de toekomst. Van sponsoren partners maken en krachtige invulling geven van het woord ‘verenigen’.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Michelle Witsenburg

Michelle Witsenburg

consulent en projectcoördinator Sport als middel / onderzoekscoördinator