Lekker in je vel zitten door genoeg te bewegen. Dat gevoel gun je toch iedereen? Rotterdampas helpt sportverenigingen graag om sporten voor meer mensen toegankelijk te maken. En door een actie te doen met Rotterdampas kun je als club je ledenaantal een flinke boost geven.

Met de Rotterdampas kunnen Rotterdampassers gratis of met korting leuke dingen doen op cultureel, recreatief, educatief én sportief gebied. Jaarlijks kopen zo’n 220.000 mensen in Rotterdam en regio een Rotterdampas. De pas kost standaard € 65,-, maar als je een lager inkomen hebt, studeert of kind bent, kun je in aanmerking komen voor een Rotterdampas tegen een ander tarief.

Korting én vergoeding

Bij sportverenigingen krijgen Rotterdampassers standaard € 25,- korting op de jaarcontributie van één sport(vereniging). Hiervan krijg je als sportclub per lid € 20,- vergoed door Rotterdampas. Deze vergoeding kun je eenvoudig in één keer declareren. Naast de € 5,- investering per lid zijn hier voor sportverenigingen dus geen kosten aan verbonden.

Extra aandacht

Doe je als vereniging een actie met Rotterdampas, dan wordt deze getoond in de Rotterdampas app en op rotterdampas.nl. Rotterdampas besteedt bovendien regelmatig aandacht aan sporten, waarbij steeds weer andere sportpartners in de spotlight staan. Ook jouw sportvereniging club kan dus voorbijkomen in het magazine, de jaargids, mailings en op social media. Die 220.000 Rotterdampassers kunnen dus niet om je club heen!

Samenwerken

Interesse in een samenwerking met Rotterdampas? Leuk! Dit werkt als volgt:

 • Meld je aan via rotterdampas.nl en dien een actie in
 • Kies bij ‘Registratiewijze’ voor ‘Rotterdampas Scan’r app’ of ‘Webterminal’
 • Kies bij ‘Maak je actie’ voor ‘Jaaractie’
 • Vul bij het veld ‘Waarop geef je korting?’ in: ‘1x € 25,- korting op de jaarcontributie’
 • Informeer jullie (nieuwe) leden over deze actie.
 • Declareer maandelijks je vergoeding via de Rotterdampas Scan’r app of webterminal

Meer weten?

Kijk hier of neem contact met Rotterdampas op via projecten@rotterdampas.nl. Meer informatie en de Rotterdampas voorwaarden vind je hier. Rotterdampas werkt graag met sportverenigingen samen voor nóg meer sportplezier in en om Rotterdam!

Verder nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met je gebiedsconsulent van Rotterdam Sportsupport? We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Martine Willemse

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen
Martine Willemse

Vanaf 1 juli 2023 kunnen Rotterdammers die een sport-, spel- of scouting evenement organiseren een financiële bijdrage ontvangen. Met de ‘010 Sport- en Spel regeling’ van Gemeente Rotterdam kan iedereen vanaf 18 jaar die een activiteit of evenement zonder winstoogmerk wil organiseren de subsidie aanvragen. Ook verenigingen mogen een activiteit organiseren met behulp van deze regeling, die dan wel geschikt moet zijn voor niet-leden.

Lees hier ons uitgebreide Support-artikel.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jans van Meerten

financieel medewerker
Jans van Meerten

Vanaf 1 juli 2023 kunnen Rotterdammers die een sport-, spel- of scouting evenement organiseren een financiële bijdrage ontvangen. Met de ‘010 Sport- en Spel regeling’ kan iedereen vanaf 18 jaar die een activiteit of evenement zonder winstoogmerk wil organiseren de subsidie aanvragen. Ook verenigingen mogen een activiteit organiseren met behulp van deze regeling, die dan wel geschikt moet zijn voor niet-leden.

De evenementen zijn laagdrempelig en hebben een open karakter. Dit betekent dat er bijvoorbeeld geen lidmaatschap nodig is. De activiteiten of evenementen zijn gericht op sporten, spelen, scouten of bewegen. Zo is er voor ieder wat wils. Door met passend aanbod in te spelen op de behoefte van de Rotterdammers, hebben meer Rotterdammers plezier in het sporten en bewegen, is het idee achter de subsidie. De gemeente stimuleert kleine en middelgrote evenementen waarin de lokale gemeenschap organisatorische inbreng heeft. Dit draagt bij aan het samenleven en de levendigheid in de wijken, doordat bewoners met elkaar kennismaken.

Looptijd

De subsidieregeling start per 1 juli 2023 en de aanvraag mag maximaal €10.000 zijn. Totaal stelt de gemeente 150.000 euro in 2023 beschikbaar op volgorde van ontvangst.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bianca Hamstra

pedagogisch adviseur
Bianca Hamstra

Wat doen sportverenigingen aan ledenbinding- en behoud? Hoe werf je nieuwe vrijwilligers en hoe kan je huidige vrijwilligers (beter) waarderen? Bestuurders van verschillende Rotterdamse sportverenigingen met veel 55-plussers kwamen onlangs bij elkaar samen op een bijeenkomst van Rotterdam Sportsupport. De clubs wisselden ervaringen met elkaar uit en leerden van elkaars uitdagingen.

“Het is heel nuttig om met andere verenigingen in gesprek te gaan die dezelfde doelgroep hebben,” zegt Ruud Pauptit, voorzitter van jeu-de-boulesvereniging Les Francophiles. “Er is veel herkenning, we lopen vaak tegen dezelfde uitdagingen aan. Het helpt ons daarom ook om de zaken wat meer te relativeren omdat deze uitdagingen herkenbaar zijn. Bij sommige verenigingen zelfs groter. Wij hebben het samen eigenlijk al best goed voor elkaar.”

“Een leerpunt is dat we de vrijwilligerstaken kleiner maken,” vervolgt Pauptit. “Een lid geeft aan dat ze niets kan bijdragen aan vrijwilligerstaken, maar zij zorgt nu wel dat de planten iedere week water krijgen en ze leegt de kleine afvalbakjes op de tafels in de kantine. Hierdoor wordt een grotere taak als het schoonmaken van de kantine kleiner. Kortom, alle kleine beetjes helpen.”

Back2Basics

Grote indruk maakte de video van Back2Basics (zie onderstaande video) die ter inspiratie dient voor verenigingsbestuurders die werken aan hun vereniging. Zo ook op Theo Berkenbosch van BV Het Anker, die zich na het zien van de video nog meer realiseerde dat aandacht, waardering en contact leggen met leden en vrijwilligers belangrijk is voor het bewaken van de cultuur van zijn biljartclub.

Een voorbeeld: “Een lid was met gemopper weggelopen van een biljartmiddag en bleef een paar weken weg. Er zat duidelijk iets niet lekker. Door met deze persoon in gesprek te gaan, te luisteren en zijn verhaal aan te horen zijn ze weer nader tot elkaar gekomen en is hij weer elke week op de club te vinden. Later is er met nog met een ander lid contact opgenomen die was gestopt uit onvrede; ook hij voelde zich gehoord en gezien en is weer terug.”

Een aantal algemene tips over ledenwerving en -behoud 

 • Ervaring leert dat ongeveer 60% van de nieuwe leden via contacten van leden binnenkomt. De huidige leden zijn dus belangrijke ambassadeurs van de vereniging, want hun enthousiaste verhalen kunnen nieuwe leden aantrekken. Een extra gelegenheid kan zijn als je een speciaal toernooi organiseert, waarbij leden worden uitgenodigd om deel te nemen met een eigen team van vrienden, familie of buren.  
 • Check of het sportaanbod past bij de beoogde (nieuwe) doelgroep. Als je bijvoorbeeld meer 55-plussers wil werven die nog niet met pensioen zijn, is het aan te raden om activiteiten aan te bieden buiten werkuren. In de avond of het weekend bijvoorbeeld.  
 • Doe een scan van de omgeving. Welke andere verenigingen of aanbieders zitten in de wijk? Kun je aansluiting vinden bij een andere organisator van activiteiten voor jullie doelgroep? Is er bijvoorbeeld een volkstuinvereniging die je kunt benaderen voor een activiteit of waar je een poster kunt ophangen? 
 • Zorg dat er tijdens een open dag of inloopmoment voldoende vrijwilligers aanwezig zijn voor de instructie, maar ook voor een gastvrije ontvangst, kopje koffie en uitleg over de mogelijkheden binnen de vereniging. 
 • De vereniging is van alle leden. Laat als bestuur merken dat je een van de leden bent door mee te doen met activiteiten of bijvoorbeeld een informeel praatje te maken om interesse te tonen in wat leeft binnen de vereniging en de leden. 
 • Heb je al iemand die aandacht besteedt aan leden met lief & leed? Een kaartje of bloemetje vanuit de vereniging is altijd welkom! 

Algemene tips met betrekking tot vrijwilligers 

 • Maak zichtbaar wat vrijwilligers doen en wie de vrijwilligers zijn. Zet mensen in het zonnetje met een interview over waarom zij iets doen voor de club en wat de motivatie is achter het vrijwilligerswerk. 
 • Maak zichtbaar wat er gebeurt als zaken binnen de vereniging niet worden gedaan. Veel taken en werkzaamheden zijn voor een gemiddelde lid onzichtbaar totdat het zichtbaar wordt gemaakt.  
 • Heb begrip voor leden die op hun leeftijd weinig tot niets kunnen bijdragen als vrijwilliger aan de vereniging; wees dankbaar met wat zij wél kunnen. Een cake bakken voor de speelmiddag is ook een bijdrage leveren. 
 • Waardeer je vrijwilligers: door een schouderklopje, te zien en benoemen wat ze doen of gedaan hebben. Organiseer één per jaar een bedankmomentje voor vrijwilligers. 
 • Werk met een waarderingsprincipe van lintjes, erelidmaatschap, lid van verdienste, vrijwilliger van de maand/het jaar etc. 
 • Een lief & leed-commissie/persoon is voor seniorenverenigingen een belangrijke bindingsfactor met leden en vrijwilligers. 
 • Zorg voor kleine en behapbare taken, besteed uit wat kan en houd in eigen beheer wat moet. 
 • Bepaal wat need-to-do (nodig is om te doen, red.) is en wat nice-to-do (leuk is om te doen, red.) is. 
 • Zorg voor een warm welkom van leden, bouw een relatie op met nieuwe leden door ook te vragen hoe hun situatie is en wat hun achtergrond is. Vraag later om hulp bij een klein taakje, en ga daaruit verder opbouwen en toewerken naar vrijwilligerstaken. 
 • Meer weten? Kijk ook eens op onze website voor artikelen over vrijwilligers

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Martine Willemse

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen
Martine Willemse

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Maurits Morsink

verenigingsconsulent Organisatie
Maurits Morsink

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ineke Kalkman

projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen
Ineke Kalkman

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Per 1 april 2023 wordt er ook statiegeld ingevoerd op blikjes. Is jouw sportvereniging al een innamepunt voor de plastic flesjes? Dan verandert er niet zoveel. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden nog eens op een rij.

Wat verandert per 1 april 2023?

Vanaf deze datum wordt ook statiegeld op metalen drinkverpakkingen ingevoerd. Net zoals bij de kleine plastic flesjes is dit 15 cent. De blikjes kunnen in dezelfde zak kunnen worden ingeleverd als de plastic flesjes.

Is een vereniging verplicht om de verkoopprijs te verhogen met 15 cent statiegeld?

Dit is niet verplicht. De sportvereniging betaalt alleen wel statiegeld aan de grossier. Als zij dit niet doorberekenen, gaat het van de eigen marge af. Er zit geen BTW op statiegeld. Dat moet een aparte regel zijn in het kassasysteem.

Zijn sportverenigingen verplicht om blikjes en flesjes in te zamelen?

Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldblikjes en -flessen in te nemen, maar kunnen zich wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dit is een vereiste om de blikjes en flessen in te leveren bij de leverancier en zo dus een statiegeldvergoeding te ontvangen.

Hoe kun je als vereniging de blikjes en flesjes innemen?

Statiegeldblikjes en flesjes kunnen in dezelfde zak worden ingeleverd. Heb je al inzamelbakken staan voor plastic flesjes? Dan kun je de stickers en/of posters aanpassen en gaat alles in dezelfde bak. Heeft jouw sportvereniging nog niet eerder een gratis inzamelbak besteld? Stuur dan een mail naar info@statiegeldnederland.nl.

Van wie ontvang je als vereniging de statiegeldvergoeding?

Statiegeld Nederland betaalt de sportverenigingen uit nadat de grossier de gevulde zakken heeft doorgezet naar een telcentrum van Statiegeld Nederland. De uitbetaalde vergoeding wordt verrekend op basis van het aantal ingeleverde flessen bij Statiegeld Nederland.

Wat moet je als vereniging doen om een vrijwillig innamepunt te worden?

Verkooppunten, die vrijwillig gaan inzamelen, kunnen zich aanmelden op de website van Registratie Innamepunten – Statiegeld Nederland. Er volgt dan een contract waarin afspraken worden vastgelegd.  Op het moment dat de vereniging zich heeft geregistreerd als vrijwillig innamepunt, ontvangen zij van Statiegeld Nederland speciale labels/stickers met een klantnummer. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de zak met blikjes en flessen vandaan komt en hoeveel het innamepunt vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die bijvoorbeeld niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland.
         Vervolgens kunnen verenigingen speciale zakken bestellen bij de grossier/leverancier. In deze zakken kan de vereniging de blikjes en kleine plastic flessen inzamelen. Deze zakken met bijbehorende sluitende strips zijn gratis (maar met statiegeld) te bestellen bij de grossier. Deze zakken zijn in drie verschillende groottes te bestellen. Eenmaal gevuld zal de afgesloten zak, voorzien van eigen label, door de grossier worden afgevoerd.

Wat kan ik als sportvereniging met de opbrengst van het statiegeld?

Sportverenigingen mogen de statiegeldopbrengst naar eigen invulling besteden. Het is een optie om de 15 cent retour te geven aan de consument, maar dit zien wij op weinig sportverenigingen gebeuren. Vaak wordt gekozen om te sparen voor een speciaal doel op de vereniging, zoals een jeugdkamp, nieuwe materialen of bijdrage voor het eindfeest. Maar de opbrengst kan ook in de algemene clubkas of naar een goed doel.

Kunnen ‘oude blikjes’ nog verkocht worden na 1 april?

Ja, sportverenigingen mogen hun bestaande voorraad die voor 1 april 2023 is ingekocht na deze datum nog verkopen. In dit geval zit op de ‘oude’ blikjes zonder het statiegeldlogo geen statiegeldvergoeding.

Kan ik zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ blikjes tegelijk inleveren in een zak?

Ja, dat is mogelijk. Echter ontvangt de sportvereniging dan alleen statiegeld op ‘nieuwe’ blikjes met statiegeldlogo.

Hoe informeer ik de leden over statiegeld op blikjes?

De komende tijd communiceert Statiegeld Nederland nog uitgebreider over de invoering van statiegeld op blikjes. Ook biedt Statiegeld Nederland voor de innamepunten posters, stickers en andere communicatiemateriaal aan. Houd de berichtgeving en website goed in de gaten.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Irene Pekaar

contentspecialist / coördinator evenementen
Irene Pekaar

Of het nu gaat om voetbal, tennis, zwemmen of atletiek, verenigingen in alle takken van sport zagen de afgelopen decennia grote veranderingen in hun ledenbestand. Het gaat daarbij niet alleen om de omvang of samenstelling, maar ook de manier waarop lidmaatschappen worden ingevuld is veranderd.

Een deel van de sportverenigingen slaagt erin mee te veranderen en meer mensen aan zich te binden, terwijl een ander deel kampt met een toenemend ledenverloop, een vergrijzend kader en een afnemende ledeninzet. Het ‘marktaandeel’ van de georganiseerde sport (sportverenigingen) is de laatste jaren geslonken in het voordeel van de on- en anders georganiseerde sport (bij commerciële aanbieders,
zoals fitness, events en zwembaden en sporten in de openbare ruimte). Oorzaak hiervan is een veranderende wereld en daarmee andere behoeften van mensen. Veel sportverenigingen worstelen met de vraag : hoe gaan we om met deze veranderingen? Hoe kunnen we onze leden behouden? En welke aanpassingen zouden we kunnen doen om nieuwe leden naar onze vereniging te trekken?

In de whitepaper ‘flexibele lidmaatschappen’ zetten we de elementen van deze veranderende wereld die invloed hebben op sport uiteen. We laten een aantal praktische voorbeelden zien van hoe sportverenigingen en – bonden hierop inspelen. In de 5e paragraaf hebben we verschillende flexibele lidmaatschapsvormen op een rij gezet. Afsluitend laten we een stappenplan zien dat een sportvereniging kan volgen bij het inspelen op de vraag naar flexibiliteit. Dit document heeft als doel sportverenigingsbestuurders te inspireren na te denken over de noodzaak in te spelen op de veranderende behoeften van mensen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kim Santbulte

strategisch adviseur
Kim Santbulte

Het is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie: De Koningsspelen. Op donderdag 20 en vrijdag 21 april vindt alweer de elfde editie plaats. Met het door Richard Krajicek gestarte initiatief leveren scholen en sportverenigingen/scoutinggroepen een belangrijke bijdrage aan een sportieve en gezonde samenleving. Doet jouw vereniging ook mee?   

Een Koningsmatch is een samenwerking tussen een basisschool en een sportaanbieder om het sportieve gedeelte van de Koningsspelen samen te organiseren. De sportaanbieder kan dit doen door het organiseren van verschillende sportactiviteiten voor de kinderen, het beschikbaar stellen van de accommodatie, het geven van een clinic en/of het leveren van vrijwilligers.   

In 2023 zijn de Koningsspelen eenmalig op twee dagen omdat het Suikerfeest op vrijdag 21 april valt en op deze manier alle scholen én alle kinderen de gelegenheid krijgen om mee te doen met dit sportieve Oranjefeest. De onderdelen van de Koningsspelen zijn op beide dagen gelijk. 

Wat zijn de voordelen van een Koningsmatch?

 • Gelegenheid om jouw sport bij kinderen te promoten en/of leden te werven;
 • Mogelijkheid om een structurele relatie op te bouwen met scholen in de buurt; 
 • Maatschappelijke betrokkenheid creëren.

Hoe werkt de Koningsspelen?

 • Via onderstaande button geef je aan dat jouw sportvereniging graag een school wil helpen bij de organisatie van de Koningsspelen.  
 • Na het aanmelden kun je op de ‘Persoonlijke Koningsspelen Pagina’ eenvoudig zien welke basisscholen uit de buurt meedoen. 
 • Andersom zien basisscholen op hun ‘Persoonlijke Koningsspelen Pagina’ welke sportverenigingen er in de buurt willen helpen met het sportieve gedeelte.  
 • Met één klik kun je contact zoeken met de basisschool. 

Let op! Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 28 februari. Wees er dus snel bij! 
 
Wil je meer weten over de Koningsspelen of al zien welke scholen al zijn aangemeld? Ga dan naar de website van de Koningsspelen 

Contact 

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil je sparren hoe jullie de Koningsspelen kunnen inzetten voor bijv. promotie of ledenwerving voor jullie vereniging? Neem dan contact op met Karianne Lagendaal, verenigingsconsulent Leden bij Rotterdam Sportsupport, via k.lagendaal@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder! 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Karianne Lagendaal

verenigingsconsulent
Karianne Lagendaal

Voor veel sportverenigingen is het één van de grootste uitdagingen: het binden en behouden van leden. Leden vormen de vereniging en leden zijn de belangrijkste ambassadeurs van je vereniging. Hoe kun je leden binden aan je vereniging? Van het organiseren van activiteiten en communiceren met je leden tot het vorm van een projectgroep: deze flyer leert je stapsgewijs om leden (beter) te binden aan jouw vereniging.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Karianne Lagendaal

verenigingsconsulent
Karianne Lagendaal

Leden vormen de vereniging en leden zijn de belangrijkste ambassadeurs van je vereniging. Deze groep behouden is een uitdaging, maar nieuwe leden werven is wellicht een nog grotere uitdaging. Wil jouw vereniging al bij de jongste jeugd beginnen met werven? Dan helpen we je hier graag bij! Van vindplaatsen voor jeugd en het leggen van contact met ouders/verzorgers tot nazorg: in deze flyer leer je stapsgewijs hoe jouw club jeugdleden kan werven.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laura van Velzen

strategisch adviseur Interne organisatie
Laura van Velzen

Leden vormen de vereniging en leden zijn de belangrijkste ambassadeurs van je vereniging. Deze groep behouden is een uitdaging, maar nieuwe leden werven is wellicht een nog grotere uitdaging. Wil jouw vereniging al bij de jongste jeugd beginnen met werven? Dat kan bijvoorbeeld door het organiseren van een event. Van voorbereiding en evenementdag tot vervolgaanbod: in deze flyer lees je stapsgewijs hoe je dit kunt aanpakken.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bianca Hamstra

pedagogisch adviseur
Bianca Hamstra

Het percentage sportende Nederlanders is sinds 2013 nog nooit zo laag geweest, blijkt uit cijfers van NOC*NSF. De dalende sportdeelname onder pubers is het meest zichtbaar en verontrustend. Er wordt daarom ook wel gesproken van een ‘beweegcrisis’ onder pubers. In deze podcast bespreken Beau de Leeuw en Frank Vermeulen, verenigingsconsulenten bij Rotterdam Sportsupport, wat je als trainers en bestuurders kunt doen om pubers te behouden en waarom juist deze groep zo belangrijk is voor jouw vereniging.

(ook beschikbaar via iTunes, Spotify en Stitcher)

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën
Paul Baans

Het percentage sportende Nederlanders is sinds 2013 nog nooit zo laag geweest, blijkt uit onderzoek van NOC*NSF. De dalende sportdeelname onder pubers is het meest zichtbaar en verontrustend. Waar voor de coronacrisis 78% van de jongeren nog minimaal één per week sportte, is dat nu nog maar 64%. Er wordt daarom ook wel gesproken over een ‘beweegcrisis’. In dit artikel geven verenigingsconsulenten Frank Vermeulen en Beau de Leeuw 3 tips voor trainers en bestuurders om pubers (weer) in beweging krijgen. 

1. Voor bestuurders: maak pubers onderdeel van de besluitvorming

Pubers willen graag meepraten en -beslissen. Organiseer daarom een informele avond voor pubers waar ze hun mening kunnen geven over het beleid binnen de vereniging. Bestel wat pizza’s, creëer een sfeer die aanspreekt (muziek, leuke film, barbecue) en ga op een laagdrempelige manier met deze groep in gesprek. Noteer de aangedragen ideeën, probeer er ook écht iets mee te doen en kom er daarna weer op terug.   

2. Voor trainers: creëer activiteiten die verbondenheid stimuleren

Trainers hebben mogelijkheden om van een groep een hecht team te maken. Investeer aan het begin van het seizoen veel tijd in de relaties tussen spelers onderling, maar ook in de relatie tussen trainer en sporter. Plan bijvoorbeeld gesprekken in met de spelers en toon oprechte interesse. Stel open vragen en vraag door, zonder dat het te snel heel persoonlijk wordt. Door bijvoorbeeld een teamweekend te organiseren vol met leuke activiteiten, creëer je een hechte band tussen de sporters en de trainer. Zo’n sportweekend is bovendien een waardevolle herinnering voor de rest van hun leven! Als je vervolgens wekelijks bewust tijd investeert in het behouden van de relaties, zul je zien dat de verbondenheid een hele positieve invloed heeft op de sportdeelname.

3. Voor besturen & trainers: bedenk aanbod dat niet vaststaat en de agenda van de jongeren beïnvloedt

Het is nu eenmaal zo: pubers anno 2022 hebben een drukke agenda. Bijbaantjes, vrienden/vriendinnen, huiswerk en daarnaast willen ze ook nog tijd voor zichzelf. Een belangrijke reden dat pubers zich afmelden bij een vereniging, is dat zij zich niet meer kunnen committeren aan vaste tijdstippen. Probeer ook eens na te denken over het vormen van een flexibele schil binnen de club. Sportaanbod met “chill-out” (relaxte) sfeer, laagdrempelige wedstrijdjes, een locatie of activiteiten binnen de vereniging waar jongeren vrienden kunnen meenemen of sport zelf kunnen inplannen. Vorm een “community” (gemeenschap) van jongeren binnen de club die vervolgens ook eigenaarschap krijgt over de inhoud en de vorm van hun activiteiten, binnen de kaders die je als bestuur stelt. De pubers die je eigenlijk kwijt zou raken, blijven op deze manier mogelijk wel lid. En misschien staan ze ook wel open voor vrijwilligerswerk.

Probeer eens aan deze drie knoppen te draaien. Wees niet bang om out-of-the-box te denken of nieuwe initiatieven uit te rollen die je als vereniging nog nooit eerder hebt geprobeerd. Immers, if you do what you did, you get what you got (als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg).

Contact

Benieuwd hoe jullie binnen de vereniging zaken anders kunnen regelen voor pubers, maar hebben jullie moeite om dit concreet te maken? Neem dan contact met ons op en we gaan samen met jullie aan de slag!

E: f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl

E: b.deleeuw@rotterdamsportsupport.nl

T: 010 24 29 315

Bewustwording

Ook wij ontvangen de signalen dat het aantal sportende pubers afneemt. Het zijn vooral de binnensporten die sinds de coronacrisis veel lidmaatschapsopzeggingen hebben onder pubers. Waar bijvoorbeeld de voetbalclubs in aangepaste vorm hun activiteiten konden doorzetten, bleven de binnensportlocaties lang gesloten. In de onderstaande video geeft verenigingsconsulent Frank Vermeulen, die in het dagelijks leven als trainer veel werkt met pubers, zijn ervaringen over het trainen van deze groep.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bianca Hamstra

pedagogisch adviseur
Bianca Hamstra

Wie pubers verliest binnen de vereniging, verliest ook de toekomstige trainers, bestuurders of vrijwilligers die de club draaiende houden en mee helpen groeien. Daarom is het van groot belang om ze aan je vereniging te binden en uitval te voorkomen. Maar hoe houd je ze betrokken? Rotterdam Sportsupport gaat verenigingen die voor deze uitdaging staan praktische begeleiding bieden. Daarbij gaan we niet alleen over maar ook mét pubers in gesprek. Als je vereniging hier binnenkort mee aan de slag wil gaan, meld je dan bij ons aan!

Al jarenlang zien we dat jongeren in de leeftijd tussen 12 en 18 minder gaan sporten. Maar waarom schrijven pubers zich eigenlijk ‘ineens’ uit bij hun vertrouwde sportvereniging? Er zijn verschillende factoren waar verenigingen geen invloed op hebben. Denk aan school, het sociale leven, bijbaantjes en bijvoorbeeld blessures. Maar er zijn ook factoren waar een vereniging wél invloed op kan hebben. Het zijn vaak het bestuurders, trainers of ouders die beslissingen nemen over trainingen en andere activiteiten binnen de club. Maar jongeren vinden het prettig als ze het gevoel hebben dat ze belangrijk zijn en dat ze zelf kunnen bepalen wat ze doen. Dus waarom zou je ze hierin geen rol geven?

Advies op maat
Rotterdam Sportsupport gelooft in de kracht van pubers en wat zij kunnen betekenen voor de vereniging. Ze zijn de toekomst van de club; ze houden de club jong, stimuleren innovatie (door hun denkwijze en ideeën) en het zijn mogelijke vrijwilligers die de vereniging draaiende kunnen houden. Daarom gaan wij graag samen met bestuurders, vrijwilligers en/of trainers én pubers in gesprek. We nodigen clubs die hiermee aan de slag willen gaan uit om zich bij ons te melden. En omdat de situatie bij elke club anders kan zijn, bieden we advies op maat.

Keep Youngsters Involved
Met behulp van workshops en creatieve sessies hopen we de terugloop van leden in deze leeftijd te verkleinen. Om erachter te komen wat er leeft bij de pubers binnen de vereniging gaan we o.a. aan de slag met het Keep Youngsters Involved Kaartspel. Dit kaartspel is gebaseerd op een Europees onderzoek rond ‘drop-out’ bij pubers. Hier komen concrete acties uit die pubers belangrijk vinden en die zij zelf of met het clubbestuur willen opstarten. Zo betrek je ze bij de clubwerking en/of dat het sportaanbod van de vereniging beter bij ze past. En zo zorgen we ervoor dat de vereniging een aantrekkelijke plek blijft voor alle álle leden, dus ook voor pubers.

Wil jouw vereniging hier ook mee aan de slag? Neem dan contact op met Frank Vermeulen, f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jans van Meerten

financieel medewerker
Jans van Meerten

Wie pubers verliest binnen de vereniging, verliest ook de toekomstige trainers, bestuurders of vrijwilligers die de club draaiende houden en mee helpen groeien. Daarom is het van groot belang om ze aan je vereniging te binden en om uitval te voorkomen. Maar hoe houd je ze betrokken? Rotterdam Sportsupport gaat verenigingen die voor deze uitdaging staan praktische begeleiding bieden. Daarbij gaan we niet alleen over maar ook mét pubers in gesprek. Als je vereniging hier binnenkort mee aan de slag wil gaan, meld je dan bij ons aan!

Al jarenlang zien we dat jongeren in de leeftijd tussen 12 en 18 minder gaan sporten. Maar waarom schrijven pubers zich eigenlijk ‘ineens’ uit bij hun vertrouwde sportvereniging? Er zijn verschillende factoren waar verenigingen geen invloed op hebben. Denk aan school, het sociale leven, bijbaantjes en bijvoorbeeld blessures. Maar er zijn ook factoren waar een vereniging wél invloed op kan hebben. Het zijn vaak het bestuurders, trainers of ouders die beslissingen nemen over trainingen en andere activiteiten binnen de club. Maar jongeren vinden het prettig als ze het gevoel hebben dat ze belangrijk zijn en dat ze zelf kunnen bepalen wat ze doen. Dus waarom zou je ze hierin geen rol geven?

Advies op maat
Rotterdam Sportsupport gelooft in de kracht van pubers en wat zij kunnen betekenen voor de vereniging. Ze zijn de toekomst van de club; ze houden de club jong, stimuleren innovatie (door hun denkwijze en ideeën) en het zijn mogelijke vrijwilligers die de vereniging draaiende kunnen houden. Daarom gaan wij graag samen met bestuurders, vrijwilligers en/of trainers én pubers in gesprek. We nodigen clubs die hiermee aan de slag willen gaan uit om zich bij ons te melden. En omdat de situatie bij elke club anders kan zijn, bieden we advies op maat.

Keep Youngsters Involved
Met behulp van workshops en creatieve sessies hopen we de terugloop van leden in deze leeftijd te verkleinen. Om erachter te komen wat er leeft bij de pubers binnen de vereniging gaan we o.a. aan de slag met het Keep Youngsters Involved Kaartspel. Dit kaartspel is gebaseerd op een Europees onderzoek rond ‘drop-out’ bij pubers. Hier komen concrete acties uit die pubers belangrijk vinden en die zij zelf of met het clubbestuur willen opstarten. Zo betrek je ze bij de clubwerking en/of dat het sportaanbod van de vereniging beter bij ze past. En zo zorgen we ervoor dat de vereniging een aantrekkelijke plek blijft voor alle álle leden, dus ook voor pubers.

Wil jouw vereniging hier ook mee aan de slag? Neem dan contact op met Frank Vermeulen, f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marcella Somers

officemanager
Marcella Somers

Rotterdammers die willen kennismaken met een sportvereniging kunnen bij een speciaal ingericht servicepunt van Rotterdam Sportsupport terecht. Hier kunnen Rotterdammers zich melden die graag in verenigd verband willen bewegen, maar de weg naar een passende sportclub nog niet hebben gevonden.

Rotterdam kent ruim 350 sportverenigingen in meer dan 60 sporttakken. De meeste sportverenigingen heten ook niet-leden welkom. Dat doen zij door bijvoorbeeld proeftrainingen aan te bieden. Dit beteken dat iemand die geïnteresseerd is in een vereniging één of meerdere keren gratis mag meedoen.

Passende vereniging

Rotterdam Sportsupport is al sinds 2003 het servicepunt voor sportverenigingen. Om ook Rotterdammers die willen sporten te begeleiden naar een passende vereniging is Rotterdam Sportsupport een servicepunt gestart. Deze website is speciaal bedoeld voor Rotterdammers die graag willen kennismaken met een sportvereniging in de buurt, maar nog niet weten waar ze terecht kunnen. Op basis van leeftijd, adres en sportvoorkeur wordt samen met een consulent van Rotterdam Sportsupport gekeken welke mogelijkheden er zijn om bijvoorbeeld één of meerdere proeftraining(en) te volgen.

Over Rotterdam Sportsupport

Rotterdam Sportsupport, al sinds haar oprichting in 2003 het servicepunt voor Rotterdamse sportverenigingen, zet zich in voor vitale, veilige en toekomstbestendige sportverenigingen. Sportverenigingen zijn de onovertroffen kampioen in het in beweging krijgen en houden van Rotterdammers en zorgen ervoor dat iedereen sportief en maatschappelijk kan meedoen.

Wie graag wil kennismaken met een Rotterdamse sportvereniging kan een aanvraag doen op de site: www.rotterdamsportsupport.nl/proeftraining.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jans van Meerten

financieel medewerker
Jans van Meerten

Artikel laatst gewijzigd op zondag 14 november om 10.30 uur

De komende drie weken zijn bij amateursportwedstrijden geen toeschouwers toegestaan en wordt het coronatoegangsbewijs (CTB) op meer plekken gevraagd. De aangescherpte maatregelen gingen zaterdag 13 november om 18.00 uur in en duren in elk geval tot zaterdag 4 december. Het is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds gisteren 18.00 uur zijn het ‘Protocol Verantwoord Sporten’ en de FAQ van NOC*NSF bijgewerkt. Op basis van de vragen die wij afgelopen dagen kregen hierbij een greep uit het actuele Sportprotocol:  

 • Is publiek toegestaan op sportaccommodaties?
  Publiek is niet toegestaan bij trainingen en wedstrijden in de amateursport en de professionele sport. Spelers wordt gevraagd zo spoedig mogelijk na hun training of wedstrijd het complex weer te verlaten.
 • Is de 1,5 meter afstand een verplichting?
  Houd voor en na het sporten 1,5 meter afstand; en doe dat ook op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
 • Geldt de CTB-plicht ook voor vrijwilligers en mensen die functioneel aanwezig moeten zijn?
  Nee, personen die als vrijwilliger werkzaamheden verrichten zijn uitgezonderd van de CTB-verplichting. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, arbitrage en alle andere vrijwilligers.

  Ook rij-ouders vallen hieronder als zij door de afstand tussen sportlocatie en huis niet de mogelijkheid hebben tussendoor naar huis te gaan. De oproep is om het aantal ouders tot een minimum te beperken.

  Let op: Bij sporthallen waar de verhuurder de CTB-controle doet is het goed om hier vooraf afspraken over te maken.
 • Wat zijn de regels over een afhaalpunt binnen en/of buiten?
  Buiten de sportkantine kan een afhaalpunt worden ingezet en dan hoeft er ook geen check gedaan te worden op het coronatoegangsbewijs. Dit afhaalpunt mag ook na de verplichte kantinesluitingstijd van 20.00 uur nog open zijn.

  Voor een afhaalpunt binnen geldt ook een uitzondering op de CTB-plicht: op voorwaarde dat gebruik van een mondkapje verplicht is en het afhaalpunt goed is afgescheiden zodat de ctb-plichtigen niet mengen met mensen die afhalen.
 • Zijn mondkapjes verplicht wanneer er vanwege sportactiviteiten personen uit meerdere huishoudens in dezelfde auto zitten?
  Er is hiervoor geen landelijke regel, stem gezamenlijk af over het dragen van een mondkapje.
 • Zijn er specifieke steunmaatregelen voor de sport?
  Momenteel zijn er geen specifieke landelijke steunmaatregelen voor de sport. We zijn in afwachting of de Rijksoverheid een nieuw steunpakket gaat invoeren als de impact van nieuwe maatregelen voor de sport daar aanleiding toe geeft. Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport hebben jouw vereniging wel degelijk iets te bieden, namelijk:
 1. Gratis financiële APK voor sportverenigingen
  Heeft jouw vereniging voldoende zicht op hoe het tijdens de coronacrisis financieel gaat, zowel op korte als op lange termijn? Wil je als bestuur kunnen sturen in deze moeilijke periode en weten van welke compensatiemaatregelen, fondsen en subsidies je mogelijk gebruik kunt maken? Vraag dan nu de (gratis) financiële APK voor verenigingen aan!

  Verenigingsconsulent financiën Paul Baans van Rotterdam bekijkt de financiële situatie van jouw club. Het doel van de scan is om jouw bestuur te spiegelen, dan wel te voorzien van inzichten waarmee je nog beter een koers kunt kiezen om de crisis door of uit te komen. De verenigingsconsulent financiën van kijkt samen met de penningmeester de begroting en exploitatie bekijken. Als uit de scan blijkt dat jouw vereniging door bijvoorbeeld fondsen en subsidiemogelijkheden per direct de financiële uitgangspositie kan verbeteren, dan helpen we daar graag mee. Interesse? Stuur dan een mailtje naar p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315.
 2. Steunfonds vitale verenigingen
  Daarnaast is in Rotterdam een steunfonds vitale verenigingen van ruim €260.000 beschikbaar gesteld voor verenigingen die door de coronacrisis dreigen om te vallen. Rotterdam Sportsupport heeft een stappenplan ontwikkeld om te bepalen of de financiële situatie van een sportvereniging daadwerkelijk acuut is en de club in aanmerking komt voor het steunfonds. Wanneer er voor de coronacrisis sprake was van een gezonde financiële huishouding en indien andere tegemoetkomingen, kwijtscheldingen en creatieve oplossingen niet voldoende zijn, kan een vereniging aanspraak maken op het fonds. Lees hier meer.

Een totaaloverzicht van alle maatregelen lees je in het Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF. Klik hier om de veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden te lezen.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen. 

Heb je als sportvereniging een specifieke vraag over de sportaccommodatie en/of de uitvoering van de controles op binnensportlocaties? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Karianne Lagendaal

verenigingsconsulent
Karianne Lagendaal

Ook in de zomermaanden is het niet stil in Rotterdam. Er verschillende evenementen en initiatieven in de stad om Rotterdammers in beweging te brengen. Van ZomerTalent010 en Jeugdvakantieland tot de Summer Games en multi-sportplatform Inviplay. Dé kans voor sportverenigingen om zichzelf te presenteren aan de stad en mogelijk nieuwe leden te werven. Een overzicht.

Inviplay

Inviplay is een online multi-sportplatform dat goed aansluit bij de huidige wensen en behoeften van sportverenigingen. Al meerdere Rotterdamse clubs zijn aangesloten op de website. Rotterdam Sportsupport gelooft in de meerwaarde van Inviplay voor sportverenigingen om nieuw sportaanbod op te starten, leden te behouden en nieuwe leden te werven (ook binnen de huidige coronamaatregelen). Ook is het een kans extra inkomsten te genereren van betalende sporters die normaal niet of nauwelijks bij jullie op de vereniging komen. Lees hier meer.

 • Doelgroep: Alle leeftijdscategorieën.
  Wanneer: Doorlopend.
  Wat kun je als vereniging doen: Sportverenigingen kunnen hun aanbod gratis uploaden. Dit kunnen lessen zijn die passen binnen het reguliere aanbod, zoals korfbaltrainingen bij een korfbalvereniging of zwemlessen bij een zwemvereniging, maar het kunnen ook alternatieve sportactiviteiten zijn. Denk bijvoorbeeld aan bootcampoefeningen voor wijkbewoners, een potje voetbal voor dertigers (betaal per keer) of een hardloopclub voor ouders van jeugdleden. Heb je interesse of vragen over het platform? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Frederik Netten via f.netten@rotterdamsportsupport.nl. Hij helpt je graag verder!

De Summer Games

De Summer Games hebben als doel om met extra sport- en spelactiviteiten jongeren in beweging te brengen. Het evenement richt zich voornamelijk op activiteiten voor jongeren van 13 tot 27 jaar en in de periode van de meivakantie tot en met de herfstvakantie. De organisatie werkt met verschillende inschrijfrondes zodat alle geïnteresseerden de mogelijkheid krijgen om een aanvraag in te dienen. Naast financiële ondersteuning kunnen organisaties ook een beroep doen op de kennis en het netwerk van Sociaal Werk Nederland, de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation. Lees hier meer.

 • Doelgroep: Jongeren van 13 t/m 27 jaar
  Wanneer: Meivakantie t/m herfstvakantie
  Wat kun je als vereniging doen: Verenigingen die interesse hebben om extra sport- en spelactiviteiten te organiseren, kunnen contact opnemen met verenigingsconsulent Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl. Hij helpt je graag verder en kan ook adviseren over hoe deze kinderen kunnen doorstromen naar een lidmaatschap bij jouw sportvereniging.

Kinderen springen in de lucht op het sportveld
In Rotterdam zijn deze zomer diverse evenementen en initiatieven. Sluit jouw vereniging ook aan?

Zomertalent010

Met ZomerTalent010 gaan kinderen twee weken lang aan de slag met taal, muziek, kunst, sport, wetenschap, techniek, weerbaarheid & beroepsoriëntatie. ZomerTalent010 wordt georganiseerd op locaties in de wijk. De activiteiten vinden plaats in kleine groepjes met een vaste docent en mentor. Kinderen krijgen daardoor persoonlijke aandacht en heeft altijd een vast aanspreekpunt. Lees hier meer.

 • Doelgroep: Basisscholieren groep 6, 7 en 8.
  Wanneer: 26 juli t/m 6 augustus.
  Wat kun je als vereniging doen: Verenigingen die interesse hebben om kinderen bij dit evenement te enthousiasmeren voor een proefles bij hun sport(vereniging), kunnen contact opnemen met verenigingsconsulent Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl. Hij helpt je graag verder en kan ook adviseren over hoe deze kinderen kunnen doorstromen naar een lidmaatschap bij jouw sportvereniging.

Jeugdvakantieland

Rotterdam Ahoy is ook dit jaar weer omgetoverd tot het grootste speelplein van de stad. Tijdens dit evenement kunnen kinderen kennismaken met spectaculaire en vooral leuke (sport)activiteiten. Een mooi moment, ook voor sportverenigingen, om jezelf te presenteren aan de stad! Lees hier meer.

 • Doelgroep: Kinderen (2 t/m 12 jaar)
  Wanneer: 16 t/m 27 augustus
  Wat kun je als vereniging doen: Rotterdam Sportsupport is dit jaar niet vertegenwoordigd, maar dat betekent niet dat verenigingen zich niet kunnen presenteren. Verenigingen die interesse hebben om kinderen bij dit evenement te enthousiasmeren voor een proefles bij hun sport(vereniging), kunnen contact opnemen met verenigingsconsulent Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl. Hij helpt je graag verder en kan ook adviseren over hoe deze kinderen kunnen doorstromen naar een lidmaatschap bij een sportvereniging.

Jeugdfonds Sport & Cultuur Zomerstrippenkaart

Jeugdfonds Sport & Cultuur (JFSC) biedt kinderen en jongeren de kans om deze zomervakantie een sport- of cultuurprogramma te volgen. Bij de sportclub om voetbalskills te trainen, om te ontdekken hoe leuk dansen is, of om erachter te komen hoeveel theatertalent je hebt. Voor jouw vereniging ook een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met jouw vereniging! Lees hier meer over het JFSC.

 • Doelgroep: Alle kinderen die binnen de doelgroep vallen van het JFSC en (nog) geen reguliere lessen volgen in de zomervakantie.
  Wanneer: Maandag 19 juli – vrijdag 27 augustus (6 weken, met een activiteit per week)
  Wat kun je als vereniging doen: Sportverenigingen kunnen een eigen zomerprogramma aanbieden op of in de eigen locatie (of in de buitenlucht) waar kinderen wekelijks kunnen sporten. Verenigingen en intermediairs verzorgen zelf de werving van deelnemers voor de activiteiten. De aanbieder ontvangt hiervoor een vergoeding (40 euro) per kind vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam, via een aanvraag die door een intermediair wordt ingediend. Interesse? Neem dan contact op met Erik Spijker, coördinator sport Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam: Erik.rotterdam@jeugdfondssportencultuur.nl

Zomerland Hoogvliet

Zomerland Hoogvliet wordt georganiseerd door handbalvereniging ETC. In de zomervakantie van 2021 is de Botreep 10 weer het toneel van het grootste kinderfeest van Hoogvliet. Op Zomerland Hoogvliet kunnen kinderen uit Hoogvliet en omgeving dagelijks van 13.00 tot 16.00 uur verschillende sport-, spel- en funactiviteiten doen. Lees hier meer.

 • Doelgroep: Basisschoolkinderen
  Wanneer: Van 17 t/m 21 augustus en van 23 t/m 28 augustus
  Wat kun je als vereniging doen: Verenigingen die interesse hebben om extra sport- en spelactiviteiten te organiseren, kunnen contact opnemen met verenigingsconsulent Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl. Hij helpt je graag verder en kan ook adviseren over hoe deze kinderen kunnen doorstromen naar een lidmaatschap bij een sportvereniging.

Vragen?

Neem dan contact op met verenigingsconsulent Karianne Lagendaal via k.lagendaal@rotterdamsportsupport.nl. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liana Landman

projectleider Vitale sportverenigingen / verenigingsconsulent Accommodatie en Organisatie
Liana Landman

Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat door de coronacrisis bij bijna de helft van de sportverenigingen in Nederland (ernstige) zorgen bestaan over de toekomst van hun vereniging. Eén van de grootste uitdagingen is het werven en behouden van leden en zo financieel gezond de crisis door komen. Inviplay, een online multi-sportplatform dat goed aansluit bij de wensen en behoeften van sportverenigingen, speelt in op deze uitdagingen. Al meerdere Rotterdamse clubs zijn aangesloten op de website. Volgt jouw vereniging ook?  

Hoe werkt het?

Het platform is makkelijk en gebruiksvriendelijk. Sportverenigingen kunnen hun sportaanbod gratis uploaden. Dit kunnen lessen zijn die passen binnen het reguliere aanbod, zoals korfbaltrainingen bij een korfbalvereniging of zwemlessen bij een zwemvereniging, maar het kunnen ook alternatieve sportactiviteiten zijn. Denk bijvoorbeeld aan bootcampoefeningen voor wijkbewoners, een potje voetbal voor dertigers (betaal per keer) of een hardloopclub voor ouders van jeugdleden. Misschien hebben zij elkaar maanden niet gezien en is dit een mooi moment om elkaar op een sportieve manier weer te ontmoeten. Op Inviplay bouw je via de groepsfunctie makkelijk een community en sta je in contact met mensen van buitenaf. Ook is het als sportvereniging mogelijk om, in overleg met je verhuurder, de accommodatie via het platform te verhuren of open te stellen voor gebruik van derden. Denk bijvoorbeeld aan tennisbanen. Zie jij ook kansen voor jouw vereniging? Check de website voor meer informatie.

Wat levert het jouw vereniging op?

Rotterdam Sportsupport gelooft in de meerwaarde van Inviplay voor sportverenigingen om nieuw sportaanbod op te starten, leden te behouden en nieuwe leden te werven (ook binnen de huidige coronamaatregelen). Ook is het een kans extra inkomsten te genereren van betalende sporters die normaal niet of nauwelijks bij jullie op de vereniging komen. Als sportvereniging bepaal je je eigen tarief voor iedere sportactiviteit. Een klein gedeelte daarvan gaat naar het platform, de rest is een mooie opsteker voor de clubkas.

Teamsporten zoals basketbal zijn heel populair op het multi-sportplatform. Fotocredit: Inviplay.

Hoe werkt Inviplay voor de deelnemers?

Inviplay (invite and play) is een gratis dienst waarbij je aangeeft welke sporten je leuk vindt. Zodra iemand in Rotterdam iets organiseert krijg je een uitnodiging om mee te doen. Zo ontstaan lokale netwerken van sporters die elkaar uitnodigen om te gaan sporten, en daar kunnen verenigingen mooi gebruik van maken! De digitale variant van je buurjongen die vroeger aan je deur stond om te vragen of je kwam voetballen. Iedereen kan gratis iets organiseren: de uitnodigingen zorgen voor een hoge opkomst en eventuele kosten kunnen deelnemers vooraf per keer via iDeal betalen.

Webinar

Op dinsdag 8 juni organiseren we een webinar. Paul Keurentjes van Inviplay geeft dan meer uitleg over het platform. Sluit jij ook aan? Lees hier en schrijf je in!

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Karianne Lagendaal via k.lagendaal@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 06 18 11 23 47. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra Sonneveld

P&O medewerker
Sandra Sonneveld

Kosteloos of voor weinig geld naar de film, het zwembad of lekker sporten op de club. Met de Rotterdampas hebben al veel mensen leuke (sport)activiteiten kunnen doen in de stad. In september lanceert het platform een herfstmagazine met een sport special. In deze bijlage kunnen sportverenigingen met een speciale actie hun aanbod zichtbaar maken. Zo kunnen alle pashouders met een tastbare kaart opzoek naar leuke en nieuwe sportacties in de stad. Misschien wel bij jouw vereniging?   

Al ruim dertig jaar kun je met de Rotterdampas – gratis of met korting – leuke dingen doen. Het platform heeft een breed en verscheiden aanbod. Ook sportactiviteiten bij verschillende (Rotterdamse) sportverenigingen zijn hiervan een vast onderdeel. Er zijn al veel sportaanbieders aangesloten op het platform, zowel verenigingen als commerciële sportaanbieders.

Wat houdt de actie in?

Het afgelopen jaar is eens te meer gebleken dat sport belangrijk is. Niet alleen qua amusement maar vooral ook om gezond te blijven en sociaal bezig te zijn. Om dit te benadrukken en om sportaanbieders meer in de ‘spotlight’ te zetten, voegt de organisatie een sport special toe aan het herfstmagazine. Voor sportverenigingen is deze actie een kans om nieuwe leden te werven, extra inkomsten te werven en (meer) binding te creëren met de wijk en/of stad. Bijvoorbeeld door korting te bieden op een strippenkaart, trainingslessen of de jaarcontributie.

Let op: sportverenigingen kunnen alleen een plek krijgen in de sport special als ze minimaal 50% korting geven op de actie. Voor de reguliere acties van de Rotterdampas is dit percentage niet van toepassing. Het is dus ook mogelijk om als vereniging acties aan te bieden op het platform voor lagere korting, maar dan komt deze actie niet in de bijlage van het herfstmagazine. Klik hieronder voor de belangrijkste aandachtspunten om in de sportbijlage te komen:

  • De actie kan alleen tegen minimaal 50% korting worden gegeven. Het is bij deze speciale actie dus niet mogelijk om acties aan te bieden tegen lagere korting;
  • Voor de korting die de sportaanbieders geven krijgen zij via het platform promotie voor hun actie (offline en online);
  • Deelname is gratis voor verenigingen, dus er zijn geen bijkomende kosten;
  • In tegenstelling tot de reguliere Rotterdampas-voorwaarden mag een actie eenmalig maar ook meerdere keren plaatsen vinden. De actie(s) mag/mogen in 1 maand plaats vinden;
  • Het herfstmagazine loopt van 1 september 2021 t/m 30 november 2021 en wordt bezorgd aan alle pashouders;
  • Deadline voor het indienen van een actie kan tot uiterlijk maandag 24 mei;
  • Elke sportvereniging dient pashouders te registreren. Dit registeren kan via de scan’r app. Als een vereniging zich heeft aangemeld volgt naderede uitleg en wordt er een handleiding naar hen gestuurd waarin staat hoe het registreren werkt. Lees hieronder meer over het aanmelden.

Hoe nu verder?

Wil je als sportvereniging deelnemen? Maak dan een Rotterdampas-account aan als partner en dien vervolgens de actie in via dit account. Klik hier om je aan te melden. Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem dan contact op met Richard Rep via r.rep@rotterdampas.nl of bel naar 06 39 11 61 02.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra Sonneveld

P&O medewerker
Sandra Sonneveld

Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat door de coronacrisis bij bijna de helft van de sportverenigingen in Nederland (ernstige) zorgen bestaan over de toekomst van hun vereniging. Eén van de grootste uitdagingen is het werven en behouden van leden en zo financieel gezond de crisis door komen. Inviplay, een online multi-sportplatform dat goed aansluit bij de wensen en behoeften van sportverenigingen, speelt in op deze uitdagingen. Al meerdere Rotterdamse clubs zijn aangesloten op de website. Lees hier meer.

Rotterdam Sportsupport gelooft in de meerwaarde van Inviplay voor sportverenigingen om nieuw sportaanbod op te starten, leden te behouden en nieuwe leden te werven (ook binnen de huidige coronamaatregelen). Op dinsdag 5 oktober (20.00 tot 21.30 uur) organiseren we een webinar. Paul Keurentjes van Inviplay geeft dan meer uitleg over het platform dat goed aansluit bij de wensen en behoeften van sportverenigingen in deze tijd. Sluit jij ook aan?

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. Heb je nog vragen over de avond? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 06 18 11 23 47. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Erwin Nuytinck

verenigingsconsulent Accommodatie
Erwin Nuytinck

Voor veel sportverenigingen was het al één van de grootste uitdagingen: het binden en behouden van leden. Maar juist nu is dit een extra grote uitdaging geworden voor veel sportverenigingen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over ledenbinding- en behoud. Van inspirerende voorbeelden en toepasbare trainingsschema’s tot persoonlijke ondersteuning van verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport.

Welke initiatieven zien we nu en/of welke kansen liggen er voor verenigingen?

 • PAC Rotterdam zette onlangs een enquête uit onder haar eigen leden. De atletiekvereniging legde een aantal stellingen voor en gebruikt de uitkomsten van de enquête om meer inzicht te verschaffen in de behoeften bij de leden en gebruikt de uitkomsten als onderlegger voor het ontwikkelen van nieuw clubbeleid. Lijkt dit ook iets voor jouw vereniging? Verenigingsconsulent Percy Isenia helpt je graag verder. Hij is bereikbaar via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315.

 • Dit is hét Esports-evenement waar de wereld van gaming en het verenigingsleven samenkomt. De Rotterdam Gate Games voedt het verenigingsleven binnen Rotterdam met inspiratie, herkent esports enthousiastelingen en activeert deze ook samen met de jeugd. Op de website van de Rotterdam Gate Games kunnen leden meedoen aan diverse online challenges. Lees hier meer.

 • Zomerkampen
  Veel sportverenigingen zijn op zoek naar richtlijnen om, naast het reguliere sportaanbod, ook met de voorbereidingen van de organisatie van activiteiten tijdens de zomervakantie aan de slag te gaan. Op deze manier kun je (jeugd)leden extra activiteiten bieden in de zomermaanden. Let daarbij wel op de volgende aandachtspunten voor het organiseren van een veilig kamp:

  1) Zorg dat begeleiders een geldig VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen overleggen.
  2) Neem samen met de begeleiders deze gedragscode door en laat het ondertekenen.
  3) Maak afspraken met jullie VCP (Vertrouwenscontactpersoon) over bereikbaarheid/aanwezigheid.

  Let op: In de huidige omstandigheden is het nog niet mogelijk om kampen te organiseren zowel met jeugd als volwassenen. Download hier het laatste protocol Samen op Kamp. 

 • Wat kun je als sportvereniging je volwassen leden (vanaf 27 jaar) bieden, ondanks de geldende maatregelen? Hockeyvereniging Victoria en Beachclub Rotterdam ontwikkelden een alternatieve training die ook (deels) toepasbaar is voor andere sporttakken.

  Klik hier om het trainingsschema van hv Victoria te downloaden.
  Klik hier om het trainingsschema van Beachclub Rotterdam te downloaden.

 • Denk na over compensatie voor je leden. Het is verstandig om de contributie nu gewoon door te laten lopen. Wel kun je nadenken over mogelijkheden om de leden te compenseren. Dit kunnen bijvoorbeeld extra lessen zijn, een gedeeltelijke teruggave van de contributie, tegoedbonnen voor de kantine, clubpassen of een korting op het volgende seizoen. Neem dit besluit met de ALV als de gevolgen van de coronacrisis voor de vereniging duidelijk zijn. Communiceer nu al wel naar je leden dat jullie nadenken over een mogelijke tegemoetkoming.

 • Nu sportactiviteiten nog steeds grotendeels stilliggen door de coronamaatregelen staan leden en sportverenigingen voor een dilemma: het wel of niet laten doorlopen van lidmaatschappen en contributie-inning. Heldere, transparante en eerlijke communicatie naar je leden is daarom belangrijk. Veel leden weten niet dat de vereniging wel gewoon kosten maakt, ook al gaan (een gedeelte van) de trainingen niet door. In veel gevallen lopen huurkosten, abonnementen, bondsafdrachten, trainerskosten (als zij in dienst zijn van de vereniging) en kosten voor nutsvoorzieningen gewoon door. Leg dit uit aan de leden zodat ze er begrip voor hebben dat de inning van de contributie gewoon doorgaat. Download hier een voorbeeldbrief die je als bestuur naar je leden kunt sturen met een uitleg over de contributie-inning.

Digitale sessies over ledenbinding- en behoud

Rotterdam Sportsupport organiseert digitale rondetafelgesprekken voor en met Rotterdamse sportverenigingen over ledenbinding- en behoud in coronatijd. Hoe bind jij jouw leden aan de club in deze bijzondere tijd? Tegen welke uitdagingen loop je aan? En waar zie jij juist kansen? De meest actuele onderwerpen worden besproken. Verenigingen wisselen ervaringen uit met elkaar en delen praktische tips om elkaar te inspireren. Op 20 april organiseren we een nieuwe digitale sessie over ledenbinding- en behoud in coronatijd. Ben jij erbij? Lees hier meer en schrijf je in! 

Contactpersonen Rotterdam Sportsupport


De gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport staan in nauw contact met de verenigingen. Heb je een brandende vraag of kom je er niet uit? Voor iedere sportvereniging hebben wij een direct aanspreekpunt. Weet je niet wie? Selecteer dan hier jouw vereniging.
       Daarnaast hebben we verenigingsconsulenten die maatwerk leveren op gebied van ledenbinding- en behoud. Een overzicht:

Heeft jouw club vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen, kun je rechtstreeks contact opnemen met Laurens Verbaan via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 83 95 91 06. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Miranda Monster

kwartiermaker servicepunt en aanbod Beweegcoach
Miranda Monster

Voor de Rotterdamse sportverenigingen is het afgelopen jaar hectisch en onzeker geweest. Maar ondanks alle maatregelen hebben bestuurders, vrijwilligers en sporters vooral veerkracht laten zien. In de serie ‘Rotterdam. Sterker door verenigen’ vertellen verenigingen hoe ze in deze tijd juist met sport het verschil kunnen maken. In aflevering 4: Norbert Burleson en Eva Filipiak van LTC Aeolus-Oledo.

Een ledenbestand dat groeit van 680 naar een kleine 1000 leden. Voor veel verenigingen is dat een droom in deze coronaperiode, voor het bestuur van tennisvereniging Aeolus-Oledo de realiteit. “Wij zijn als tennisvereniging relatief veel open geweest”, vertelt Norbert Burleson, in het bestuur van Aeolus verantwoordelijk voor de evenementen en de recreatieve tennisser. “Natuurlijk is er bij ons ook veel veranderd. Met vier op een baan, dan weer alleen singelen. Maar omdat er veel getennist kon worden, hebben veel andere sporters voor ons gekozen.”

Sociaal en laagdrempelig

Goed nieuws uiteraard, maar ook een verantwoordelijkheid voor de vereniging, zegt Burleson. “Ongeveer anderhalf jaar geleden, zijn wij als bestuur om de tafel gegaan. Door corona is dit traject in een stroomversnelling geraakt. We hebben elkaar een aantal vragen gesteld. Wat maakt onze vereniging aantrekkelijk? Wat is onze doelgroep?” Al snel kwamen een aantal dingen naar voren. De eerste conclusie was dat leden van Aeolus het sociale, laagdrempelige karakter van de vereniging waarderen.

Ook in de wintermaanden kunnen (niet-)leden een baan huren om te tennissen bij Aeolus Oledo.

Tegelijkertijd tennist er een grote populatie zonder enorm sociaal netwerk in Rotterdam-Blijdorp. Studenten, vrijgezellen of expats (tijdelijk) in Rotterdam wonen. “Door de coronaperiode ontstond er een tegenstelling. Steeds meer oude en nieuwe leden wilden graag met elkaar tennissen of waren op zoek naar nieuwe contacten, maar er mocht steeds minder terwijl je wel graag betrokkenheid wil in deze nare periode. Daar moesten we als bestuur zeker wat mee.”

Interactie

De oplossing van Burleson en zijn medebestuurders: een enorme appgroep met ruim 200 leden. Doel van deze groep is dat zowel nieuwe als bestaande leden elk moment van de dag de kans hebben een afspraak te maken om een balletje te slaan. “Er mocht de afgelopen maanden niet heel veel, maar tennissen kon vaak wel. Sport verbroedert en het platform is een van de manieren om elkaar binnen de regels te leren kennen.”

Het verbinden van de leden was al een speerpunt van het bestuur, maar is de laatste tijd alleen maar belangrijker geworden. “Corona is erg ingrijpend, dus daar hebben we heel sterk op gefocust en dat blijven we doen. Belangrijk is dat we de komende maanden creatief en inventief blijven om de interactie tussen de leden te blijven behouden.”

“We willen overal op in kunnen spelen, dus we bedenken meerdere scenario’s. Het is moeilijk om nu al goede antwoorden te vinden, maar hopelijk kunnen we als er meer mogelijk is dan zo snel mogelijk aan de slag.”

Eva Filipiak

Creatief

Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de activiteiten- en evenementencommissie. Zij hebben de taak de aankomende periode binnen de regels die op dat moment gelden nieuwe energie binnen de vereniging te brengen. “Dat is lastig, want je weet natuurlijk niet hoe alles gaat uitpakken”, legt Eva Filipiak uit. Als lid van de commissie heeft zij met haar collega’s gedurende de coronaperiode hard nagedacht over wat er mogelijk was. “Wij hebben er bijvoorbeeld niet voor gekozen om veel digitaal te doen, omdat we hoopten dat er fysiek wat mogelijk zou zijn. Nu dat uitblijft, gaan we toch kijken wat we digitaal kunnen.”

De komende maanden staan vooral in het teken van voorbereiden. Filipiak benadrukt net als Burleson het belang van creativiteit in combinatie met een gevoel van verantwoordelijkheid. “We willen overal op in kunnen spelen, dus we bedenken meerdere scenario’s. Het is moeilijk om nu al goede antwoorden te vinden, maar hopelijk kunnen we als er meer mogelijk is dan zo snel mogelijk aan de slag.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Erwin Nuytinck

verenigingsconsulent Accommodatie
Erwin Nuytinck

Voor de Rotterdamse sportverenigingen is het afgelopen jaar hectisch en onzeker geweest. Maar ondanks alle maatregelen hebben bestuurders, vrijwilligers en sporters vooral veerkracht laten zien. In de serie ‘Rotterdam. Sterker door verenigen’ vertellen verenigingen hoe ze in deze tijd juist met sport het verschil kunnen maken. In aflevering 3: Ageeth Dirks van Golfclub Kralingen.

Het was voor Dirks en haar collega’s van de activiteitencommissie een spannend moment toen de inschrijving voor het eerste ‘evenement’ van het nieuwe jaar op Golfclub Kralingen openging. “Het is uiteraard allemaal volgens de regels. We gaan in tweetallen de baan op, houden genoeg afstand. Maar toch is het afwachten. Zitten mensen in deze tijd wel te wachten op zoiets?” Het antwoord kwam al na een paar uur. “Toen zaten we al vol. Er is zo’n behoefte aan iets leuks, dat gevoel leeft heel sterk.”

Stof

Net als voor alle andere Rotterdamse sporters waren het ook voor de golfers in Kralingen lastige tijden. Wel de baan op, niet de baan op, clubhuis dicht, clubhuis open voor alleen afhalen. “Maar wij zijn in vergelijking met veel andere sporten natuurlijk relatief veel open geweest”, vertelt Dirks. Dat er op de greens meer mocht dan bijvoorbeeld in de sporthal, was dan ook goed te merken. “Wij hebben heel veel nieuwe leden erbij gekregen, het is echt drukker geworden.”

“Het is uiteraard allemaal volgens de regels. We gaan in tweetallen de baan op, houden genoeg afstand. Maar toch is het afwachten. Zitten mensen in deze tijd wel te wachten op zoiets?”

De nieuwe aanwas bestaat volgens Dirks uit twee verschillende groepen. Mensen die voor het eerst een golfbaan opstappen en mensen die de sport herontdekken omdat alle andere sporten wegvallen. Zij hebben in het verleden ooit een golfvaardigheidsbewijs (GVB) gehaald, nodig om een rondje te kunnen lopen op de baan, maar zijn daarna vaak al jaren niet meer met de sport bezig geweest. “Ik merk het ook in mijn omgeving. Mijn overburen zijn in de coronacrisis begonnen met golf. En mijn drie kinderen, die vroeger ooit hun GVB hebben gehaald, zijn hun spullen onder het stof vandaan gaan halen en weer begonnen.”

Bij Golfclub Kralingen gaan de (sport)activiteiten ook tijdens de coronacrisis door. “Zet de club niet op slot.” Fotocredit: Edwin Hazekamp.

Zoom en Kahoot

Ondanks het feit dat er op de golfbaan in vergelijking met andere sporten meer mogelijk was, benadrukt Dirks dat het zonder de veerkracht van de vereniging een ander verhaal was geweest. “Iedereen binnen de club heeft altijd naar nieuwe mogelijkheden gezocht en heel snel geschakeld. Zo konden wij toch blijven spelen en konden nieuwe leden ondanks alle beperkingen toch hun GVB halen. En we hebben elkaar proberen te helpen. Zo is het clubhuis nog steeds dicht, maar hebben we een aantal keer eten op de baan tijdens het lopen van een ronde geserveerd. Zo steunen we ook de uitbater van het clubhuis.”

“Ga als vereniging door waar je anders ook mee bezig zou zijn. Zet de club niet op slot. Ook al is het een hele lastige tijd, blijf organiseren en zoek als het moet naar alternatieven.”

Ook naast de golfbaan hebben Dirks en haar collega’s geprobeerd de verbondenheid binnen de vereniging te behouden. “Deze winter hebben we een quiz georganiseerd en zijn we voorafgaand hieraan bij de leden borrelhappen langs gaan brengen. Dat was heel geslaagd. Ook een lid van ruim in de tachtig deed mee. Tuurlijk was dat digitale even lastig, maar het is allemaal gelukt. Ja, via Zoom en Kahoot, heel erg leuk.”

Positieve flow

Het advies van Dirks aan andere Rotterdamse verenigingen is dan ook: kijk wat wél mogelijk is. “Ga als vereniging door waar je anders ook mee bezig zou zijn. Zet de club niet op slot. Ook al is het een hele lastige tijd, blijf organiseren en zoek als het moet naar alternatieven. En natuurlijk, misschien is dat voor onze vereniging makkelijker gezegd omdat bij ons relatief veel kan. Maar ook wij zijn tegen lastige dingen aangelopen. Zorg dat je in de positieve flow komt, dan merk je dat er ook heel veel nog wel mogelijk is.”

Eerder verschenen verhalen

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jonna van der Knaap

stagiaire
Jonna van der Knaap

Voor de Rotterdamse sportverenigingen zijn de afgelopen maanden heel hectisch en onzeker geweest. Maar ondanks alle maatregelen hebben bestuurders, vrijwilligers en sporters vooral veerkracht laten zien. In de serie ‘Rotterdam. Sterker door verenigen vertellen verenigingen hoe ze in deze tijd juist het verschil kunnen maken met sport. In aflevering 2: Monique Wacker, hoofdtrainster en voorzitter van GVL (Gymnastiekvereniging Lombardijen).

De woonkamer van Wacker wordt drie keer per week omgetoverd tot een veredelde turnvloer. Een radslag hier, een pirouetje daar. Waar de Rotterdamse voorheen twaalf uur per week in de gymzaal stond, geeft ze nu haar trainingslessen in haar woonkamer voor een televisiescherm. Ze geeft tips, complimenteert, corrigeert en doet af en toe turnoefeningen voor. Iedere les wordt standaard afgesloten met een praatje. “In de periode dat de turnsters niet naar school konden, is een praatje minstens zo belangrijk als de turnoefeningen,” zegt Wacker. “Het gaat niet alleen om harde trainingen, ook het sociale component moet je in deze tijd niet uit het oog verliezen. Júist niet, zou ik zeggen. Een digitaal potje ganzenbord kan net zo nuttig zijn.” 

Contributie versus vrijwillige bijdrage  

Net als bijna iedere sportvereniging erkent ook de gymnastiekvereniging uit Lombardijen dat het een uitdaging is om de turnsters en trainsters gemotiveerd te houden. Om blessures te voorkomen en doordat het juiste sportmateriaal niet voor handen is, kiest GVL er bewust voor om niet buiten te trainen. Maar ondanks alle beperkingen verwelkomde de club uit Rotterdam-Zuid sinds september twintig nieuwe leden. In totaal heeft GVL nu ongeveer tachtig leden (alleen jeugd).

“We zijn een echte familieclub en dan merk je, zeker in crisistijd, dat je net een stapje harder loopt voor elkaar. We laten elkaar niet zomaar vallen.”

Ledengroei dus in coronatijd, ondanks de beperkingen. Wacker: “We vinden plezier veel belangrijker dan presteren of winnen. Dat is altijd ons motto geweest, ook al voor de coronacrisis. Bij de eerste lockdown zijn bijvoorbeeld alle trainsters thuis langs de deur gegaan om alle turnsters een hart onder de riem te steken. We zijn een echte familieclub en dan merk je, zeker in crisistijd, dat je net een stapje harder loopt voor elkaar. We laten elkaar niet zomaar vallen.”

Over de financiële situatie maakt GVL zich geen zorgen. Het bestuur bekijkt per maand of de contributie met een automatische incasso wordt geïnd of dat leden kunnen kiezen voor een vrijwillige bijdrage. “In het laatste geval is het aan de leden zelf wat ze kunnen missen,” stelt de voorzitter. “Sommigen kiezen ervoor om het volledige contributiebedrag te betalen, anderen kiezen voor een bedrag dat ze op dat moment kunnen missen. Die keuze laten we helemaal bij de ouders. We doen er in ieder geval alles aan om iedereen tegemoet te kunnen komen. Zulke gebaren worden heel erg gewaardeerd.”  

De jonge turnsters van GVL volgen via Zoom hun trainingen.

Regie overdragen

Wacker denkt dat er voor sportverenigingen nog veel meer mogelijk is dan er op dit moment wordt gedaan. “Laat niet alle acties bij één persoon liggen, maar probeer zoveel mogelijk werk te spreiden. Wees creatief, en kijk ook eens bij andere clubs om de hoek hoe zij omgaan met bepaalde situaties. In deze tijd lopen we allemaal tegen dezelfde problemen aan. Juist daardoor kunnen we van elkaar leren.”

“Ik zou andere verenigingen adviseren om de regie ook eens over te dragen aan de sporters zelf. De één vindt het misschien helemaal niet leuk om krachttraining te doen, maar haalt er wel energie en voldoening uit om een rondje te skeeleren buiten. Pak die kans dan ook.”

“Verder zou ik andere verenigingen adviseren om de regie ook eens over te dragen aan de sporters zelf,” vervolgt ze. “De één vindt het misschien helemaal niet leuk om krachttraining te doen, maar haalt er wel energie en voldoening uit om een rondje te skeeleren buiten. Pak die kans dan ook, want er zijn ongetwijfeld meer leden die graag met je meedoen. Zo houd je ook de motivatie hoog.”

De gymnastiekvereniging wil liever vandaag dan morgen weer terug naar de oude situatie. Volgens Wacker staan alle stoplichten op groen om straks, als de maatregelen het toelaten, weer terug te gaan naar de gymzaal aan de Molièreweg. “De plannen liggen nog in de kast, we zijn er helemaal klaar voor. We zijn financieel gezond, hebben nieuwe en betrokken leden. Ja, we komen sterker uit de coronacrisis.”

Eerder verschenen verhalen

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Voor de Rotterdamse sportverenigingen zijn de afgelopen maanden heel hectisch en onzeker geweest. Maar ondanks alle maatregelen hebben bestuurders, vrijwilligers en sporters vooral veerkracht laten zien. In de serie ‘Rotterdam. Sterker door verenigen vertellen verenigingen hoe ze in deze tijd juist met sport het verschil kunnen maken. In aflevering 1: Robin van der Aa, voorzitter van volleybalvereniging Fusion Rotterdam.

Een coureur op een bochtig racecircuit. Met hoge snelheid rijdt hij af op de verschillende uitdagingen die te wachten staan, maar tegelijkertijd heeft hij geen idee wat er precies gaat komen. Zo omschrijft Van der Aa zijn afgelopen jaar als voorzitter van de Rotterdamse volleybalvereniging Fusion Rotterdam. Wel trainen, in kleine groepjes trainen, niet binnen trainen, alleen de jeugd in kleine groepjes buiten trainen. De veranderingen bleven zich maar opstapelen.

“Het waren bijzondere maanden en dat is een understatement,” blikt Van der Aa terug. “Als bestuur weet je dat er veel werk verricht moet worden in een jaar, maar je bent voorbereid op wat er komen gaat. Dat was nu compleet anders.” Maar het laatste wat hij wil, is klagen over de veranderingen of wijzen op de tekortkomingen die zijn ontstaan.

“Wat ik vooral heb gemerkt is hoe iedereen de sportvereniging gemist heeft en hoe wij van meerwaarde kunnen zijn. Je ontdekt juist in deze tijd hoe belangrijk onze maatschappelijke rol is en hoe belangrijk sport voor mensen is. Zij kiezen specifiek voor een teamsport en dat teamaspect is de afgelopen periode volledig weggevallen. Je merkt dat mensen dat missen.”

“Volleyballen is natuurlijk wat lastiger, maar daar gaat het ook niet om. In beweging blijven en het sociale aspect, dat is belangrijk.”

-Robin van der Aa-

Supersamenwerking

In de aanloop naar het nieuwe volleybalseizoen merkt Van der Aa al dat de leden niets liever willen dan beginnen. “Het enthousiasme wanneer er weer iets mocht was groot, heel mooi om te zien.” Dus toen in december de lockdown werd aangekondigd, wist hij dat er iets voor de jeugdleden moest gebeuren. “Alleen mochten we natuurlijk niets binnen doen, dus dat was lastig voor een vereniging die binnensport aanbiedt.”

Uiteindelijk biedt de supersamenwerking tussen vijf Rotterdamse volleybalclubs uitkomst. Zo is een professional aangesteld die overstijgende zaken aan kan pakken. Via deze professional kon een groep van 40 kinderen aan de slag op een kunstgrasveld in de buurt van de hal, in de buitenlucht en volledig binnen de regels. Fusion Rotterdam maakt bijvoorbeeld gebruik van de sportvelden van WION.

“Dat was zonder deze samenwerking en de inzet van onze trainers nooit gelukt. In de kerstvakantie zijn we al begonnen en we hebben de trainingen nu ook op een duurzame, structurele manier kunnen inrichten. Volleyballen is natuurlijk wat lastiger, maar daar gaat het ook niet om. In beweging blijven en het sociale aspect, dat is belangrijk.”

Niet vanzelfsprekend

Ook de senioren zijn niet vergeten door Van der Aa en zijn collega-bestuurders. Met zowel een pubquiz binnen de vereniging als een editie met de verenigingen uit de samenwerkingen werden ook die banden aangehaald. En sinds afgelopen week is er elke woensdagavond om 20.00 de online Fusion at Home Workout. “Langzaam fit worden met z’n allen en toch ook een stip op de horizon creëren. Dat is de rol die je als vereniging kan vervullen nu, ook al biedt jouw sport niet veel perspectief.”

“Hoe gek het ook klinkt, maar er zit ook iets positiefs in. Ik noem het een verenigingsreset. Normaal gesproken moet er zoveel in een seizoen, maar nu is er ook ruimte om de dingen aan te pakken waar vaak geen tijd voor is.”

– Robin van der Aa –

Want dat realiseert hij zich maar al te goed: een volle sporthal zit er voorlopig nog niet in. “Hoe gek het ook klinkt, maar er zit ook iets positiefs in. Ik noem het een verenigingsreset. Normaal gesproken moet er zoveel in een seizoen, maar nu is er ook ruimte om de dingen aan te pakken waar vaak geen tijd voor is. En de vereniging wordt weer geactiveerd. Iedereen ontdekt nu dat een goedlopende vereniging met vrijwilligers geen vanzelfsprekendheid is. Leden gaan dat meer waarderen en melden zich nu ook als vrijwilliger. Het traject clubkadercoach, waar wij begin dit jaar mee begonnen zijn, helpt hier zeker ook bij.”

Voor andere verenigingen heeft Van der Aa een aantal adviezen. “Blijf het verenigingsgevoel benadrukken, ook al is het online. Blijf je leden betrekken. Doe online wat je online kan doen, dan is de stap dadelijk als we weer iets mogen veel kleiner. En zoek de samenwerking met andere verenigingen. Iedereen zit in dezelfde situatie en door te praten, hou je elkaar scherp.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

De stilte van de coronacrisis laat zich ook vv SDV voelen. Toch zit de voetbalvereniging niet bij de pakken neer. Ruim een jaar geleden veranderende de club van koers. Het nieuwe bestuur splitste de taken op, flexibele lidmaatschapsvormen werden ontwikkeld en nieuwe sponsoren verbonden zich aan de club. De open en eerlijke communicatie naar leden is daarin de succesfactor. “We willen niet alleen de coronaregels delen, maar ook die positieve berichten zoals de verbouwing van het clubhuis of een ludieke spandoekenactie.”

Het is woensdagmiddag aan de Kralingse Zoom. Doorgaans niet de drukste dag op de Rotterdamse sportcomplexen, maar bij vv SDV is een kleine groep vrijwilligers druk bezig om het clubhuis op te lappen. Vernieuwde toiletten, de aanleg van een zomerterras en ook de clubkleuren worden doorgetrokken in het interieur. Op Instagramstories worden vluchtige kiekjes gedeeld van de werkzaamheden.   

Nieuw bestuur

Ook in de coronacrisis draait de club op volle toeren. Hoe anders was dat in de zomer van 2019, toen het voltallige bestuur dreigde op te stappen. Het in 1947 opgerichte voetbalbolwerk stond voor een historische beslissing: de vereniging opheffen of doorgaan met een nieuw bestuur. Een jonge groep enthousiaste leden besloot na een buitengewone algemene ledenvergadering dat het tijd was voor een nieuwe generatie om in te stappen. “We wilden ruim zeventig jaar historie niet zomaar verloren laten gaan,” zegt huidige penningmeester Adriaan Liefaard (37).   

Het nieuwe bestuur wordt gevormd door een groep twintigers en dertigers. Bijzonder: alle functies zijn dubbel bezet. Dat werkt prima, stelt Liefaard. “Ik kan echt alle clubs aanraden om op deze manier te werken. Het heeft veel voordelen, zeker in de huidige tijd wanneer mensen steeds vollere agenda’s hebben. Je kunt de werklast verdelen, inhoudelijk met elkaar sparren en je voelt je minder eenzaam in je werk. Bovendien ben je als vereniging minder kwetsbaar wanneer iemand onverwachts uitvalt.”

De voetbalvereniging maakte in het voorjaar van 2020 gebruik van het stimuleringsbudget, dat onderdeel is van het Actieprogramma Verenigingen. Het programma bevat tal van acties die bijdragen aan vitale, veilige en toekomstbestendige sportverenigingen. vv SDV ontving advies voor wat betreft de doelgroep/persona inclusief bijbehorende communicatie(kanalen) en vanuit het stimuleringsbudget kreeg de club een financiële bijdrage voor het opzetten van nieuwe vormen van sponsorwerving die de voetbalvereniging vitaal en toekomstbestendig maakt. Zo ging vv SDV een partnership aan met kledingsponsor Robey en lanceerde de club een fonkelnieuwe website (inclusief webshop en professionele video’s) afgestemd op de doelgroep waar de meeste leden in passen.

“Ik kan echt alle clubs aanraden om te werken met dubbele functies. Je kunt de werklast verdelen, inhoudelijk met elkaar sparren en je voelt je minder eenzaam in je werk.”

– Adriaan Liefaard

WhatsApp-groepen

De open en eerlijke communicatie met de leden is heel belangrijk geweest in het proces, stelt Liefaard. Volgens het bestuurslid is het een groot voordeel dat alle huidige bestuurders ook zelf actief zijn als spelend lid. Hierdoor hebben ze een sterke binding met de teams, zegt hij. “De afstand tussen bestuur en leden is klein. We zitten allemaal bij elkaar in de WhatsApp-groepen en dollen net zo hard mee. Dit zorgt ook voor veel meer binding. Als we een beslissing moeten nemen die gevoelig kan liggen, zoals een eenmalige contributieverhoging tijdens de coronacrisis om financiële verliezen op te vangen, wordt dat minder gezien als beslissing van het bestuur maar als teammaatje die het beste voor heeft voor de club. Dat zorgt voor meer acceptatie.”           

Ledenbinding is al langer een belangrijk thema binnen vv SDV. Al jaren heeft de Kralingse club een 7×7-competitie op woensdagavond voor met name niet-leden. Om meer binding met deze groep voetballers te creëren, werd een evenementenlidmaatschap geïntroduceerd. Met dit flexibele lidmaatschap konden deze voetballers ook deelnemen aan bijvoorbeeld de Mosselavond of een clubtoernooi in de zomer. Liefaard: “We wilden ook deze groep betrokken houden dus gaven we ze aandacht op onze social media-kanalen (denk aan bekers die coronaproof toch zijn uitgereikt) en we nodigden ze uit op clubavonden. Als je je op een positieve manier laat horen, zorgt dat voor betrokkenheid. Sinds afgelopen zomer hebben we er zelfs twee zaterdagelftallen bijgekregen waardoor we zelfs gegroeid zijn met een team op de zaterdag (een elftal was weggevallen, red.).”

“Als we een beslissing nemen die gevoelig kan liggen, zoals een eenmalige contributieverhoging tijdens de coronacrisis om financiële verliezen op te vangen, wordt dat minder gezien als beslissing van het bestuur maar als teammaatje die het beste voor heeft met de club.”

– Adriaan Liefaard

Communicatie is inmiddels een structureel onderdeel geworden van de organisatie. Zo gaat er maandelijks een nieuwsbrief uit naar de leden, sponsoren en samenwerkingspartners. Ook deelt de club wekelijks diverse activiteiten op het Instagram-kanaal. Als er bijvoorbeeld weer wordt geklust op woensdagmiddag of bij de lancering van de nieuwe website. Ook de presentatie van de nieuwe tenues werd onlangs nog zeer groots aangekondigd op social media. “We hebben nog steeds voldoende initiatieven lopen die zichtbare resultaten opleveren. We willen niet alleen de coronaregels delen, maar ook die positieve berichten zoals de verbouwing van het clubhuis of een ludieke spandoekenactie. Dat soort initiatieven kost natuurlijk tijd en energie maar daarmee houd je leden betrokken. De positieve sfeer blijft dan (langer) hangen en we zien steeds meer initiatieven die uit leden zelf komen.”

Vrijwilligers van vv SDV klussen aan het clubhuis.

Sponsoren

De aanvoerders van de verschillende elftallen worden daarnaast actief betrokken in de communicatie. Ook de bestuurders onderhouden veel persoonlijk contact met de leden. “Dat wordt enorm goed ontvangen. Zo had een aantal teams van de vroeg afgebroken 7×7 competitie de contributie nog niet betaald. We hebben toen een belrondje gedaan met de vraag of ze alsnog aan deze verplichting wilden voldoen ook om de club te steunen in deze lastige tijden. Het belletje werd heel goed ontvangen en leverde leuke gesprekken op, juist dat persoonlijke contact en de openheid werd gewaardeerd. Iedereen betaalde ook binnen no time.”  

De proactieve manier van communiceren leverde, ook ten tijde van de coronacrisis, nieuwe sponsoren op. Liefaard: “Binnen het netwerk van die leden ligt een enorme potentie. Toen we via onze kanalen steeds zichtbaarder werden, gingen leden die berichten ook verspreiden in hun eigen netwerk. Zo kwamen we in contact met een aantal bedrijven die graag wilden bijspringen. Deze bedrijven hebben we vervolgens uitgenodigd op de club en dat zorgde direct voor enthousiasme. In ruil voor hun financiële bijdrage geven wij de sponsor weer zichtbaarheid op sociale media of via clubacties. Zo helpen we elkaar allemaal.”        

Heeft Liefaard nog tips voor andere verenigingen? “Je moet juist in deze periode blijven communiceren. Dat is niet heel ingewikkeld, maar je moet het wel volhouden. Én prioriteit geven.”

Op dinsdagavond 19 januari (20.00 tot 21.00 uur) organiseert Rotterdam Sportsupport een interactieve en (digitale) livesessie voor de communicatiecommissie van jouw vereniging. We bespreken die avond de meest actuele onderwerpen rondom het coronavirus en de start van het nieuwe seizoen. Ook wisselen we ervaringen uit met andere verenigingen, delen we praktische tips en inspireren we elkaar! Wil je deelnemen? Aanmelden kan via deze link.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Samantha Leenders

office assistant
Samantha Leenders

Hoe houden we leden betrokken? Het was al één van de grootste uitdagingen voor verenigingen, maar dit vraagstuk is op dit moment urgenter en actueler dan ooit. Maar niet getreurd: met een beetje creativiteit en optimisme is er nog steeds heel veel mogelijk. Met deze tips houd je de leden betrokken en zorg je toch nog voor dat echte verenigingsgevoel tijdens de feestmaand.

Het is van belang dat je als vereniging, juist nu, activiteiten blijft aanbieden om van waarde te blijven voor je leden. Check vooral bij hen waar de behoeften liggen en hoe je als vereniging een bijdrage kunt leveren. Met de tips in dit artikel inspireren we clubs leden te blijven binden en behouden met leuke activiteiten richting de feestdagen. Daarnaast delen we vanaf nu elke week een leuke activiteit om verenigingen te ondersteunen en inspireren bij ledenbindende activiteiten. Heb je zelf aanvullende tips of ideeën en mooie voorbeelden? Laat het ons dan weten! Hierbij een overzicht:

 • Maak een ouderwetse telefoonketting om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen of om gewoon gezellig bij te praten.
 • Haal voor andere leden, die bijvoorbeeld slecht te been zijn of weinig tijd hebben, een kerstboom.
 • Doe een wedstrijd wie het mooiste en origineelste kerstfiguur kan lopen of fietsen op bekende applicaties als Strava, Komoot of Google. Inspiratie nodig? Bekijk dit voorbeeld.
 • Organiseer een digitale kerstbingo met een extra prijs voor de deelnemer met de foutste kerstoutfit.
 • Vergeet de Sinterklaasviering niet. Hoewel je niet fysiek bij elkaar kunt komen in het clubhuis, kun je nog steeds lootjes trekken en een cadeautje voor iemands deur leggen.
 • Schrijf een mooi gedicht voor elkaar en lees deze digitaal voor. Lees hier de belangrijkste aandachtspunten voor de Sinterklaasviering op de club anno 2020.
 • Organiseer een speurtocht door de wijk waarbij men op zoek moet naar de pietjes achter de ramen. Een leuke teamactiviteit en mooie manier om binden te krijgen met de wijk.
 • Organiseer een digitale pubquiz met als thema de top 2000 of denk aan een fout kerstuur.
 • Geef een ‘rondje voor je club’. Op de website rondjevoorjeclub.nl kun je jouw vereniging, ook nu de kantines gesloten zijn, financieel steunen met het geven van een virtueel rondje.
 • Organiseer een originele fotoshoot in de clubkleding met een speciale achtergrond. Doe dit bijvoorbeeld in een sportieve houding. Er is vast iemand binnen jouw vereniging met een goed fototoestel en/of iemand die een fotocursus heeft gevolgd. Deze shoot is een mooie aanvulling op gemiste inkomsten en iets moois om te delen met je leden!
 • Stuur een kaart met een pakkende/opbeurende tekst naar andere leden. Op de achterkant van de kant is wellicht nog ruimte om een persoonlijke boodschap te schrijven. Leuk voor de kerst. Heb je iets meer tijd nodig? Dan is een nieuwjaarsboodschap ook een goed idee!

Vragen?

Heb je vragen met betrekking tot ledenbinding? Neem dan contact op met Martine Willemse via m.willemse@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Martijn Blok

strategisch adviseur
Martijn Blok

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marita Verkaik

directeur-bestuurder
Marita Verkaik

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jans van Meerten

financieel medewerker
Jans van Meerten