Sportverenigingen hebben een zorgplicht. Dit betekent dat zij sporters/deelnemers moeten beschermen tegen gevaarlijke situaties. Het is aan hen om ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen en – als zich onverhoopt wel een ongeval voordoet – de ernst van het letsel te beperken. Rotterdam Sportsupport ontvangt met regelmaat vragen over cursussen die betrekking hebben op EHBO, BHV of de mogelijkheden voor de aanschaf van AED’s.

AED

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Elke minuut waarin niet wordt gereanimeerd met behulp van een AED, daalt de overlevingskans van het slachtoffer met circa 10%. Een ambulance is echter vaak pas na 15 minuten aanwezig. De aanwezigheid van een AED kan dus letterlijk het verschil maken tussen leven en dood. In Nederland mag iedereen een AED gebruiken.
      De hartstichting geeft in dit artikel een aantal tips over waar je op moet letten bij de aanschaf van een AED. Wil je met jouw vereniging een AED aanschaffen? Op website van BuurtAED.nl kun je een actie starten om geld in te zamelen. Als sportvereniging bepaal je zelf hoe je dit geld wil inzamelen. Dit kan bijvoorbeeld samen met buurtbewoners of omliggende verenigingen, maar ook met donateurs, leden, vrijwilligers en/of andere betrokkenen. Lukt het niet om het volledige bedrag op te halen, dan krijgen alle donateurs het geld weer teruggestort.

LTC PLaswijck heeft onlangs voor €1.275 een AED aangeschaft. De tennisclub uit Hillegersberg-Schiebroek heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. In het informatiemenu vind je het onderzoek van LTC Plaswijck met prijzen, afwegingen en leveranciers.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Foto: Hartstichting Nederland.

BHV

Een BHV’er (bedrijfshulpverlener) is een persoon die is opgeleid om in geval van nood de aanwezige mensen in veiligheid te brengen. Hij/zij kan onder andere reanimeren en verbanden aanleggen. Breekt er bijvoorbeeld brand uit in een sporthal, dan weet de BHV’er hoe hij/zij een ontruiming in gang moet zetten, de brandweer wordt gewaarschuwd en eventuele gewonde personen worden verzorgd.     
Heb je als vereniging personeel in dienst, dan ben je wettelijk verplicht voor bedrijfshulpverlening te zorgen. Heb je als vereniging alleen vrijwilligers, dan is dit niet verplicht, maar nog steeds aan te raden. Voor iedere sportvereniging geldt namelijk een algemene zorgplicht. Hoe je de BHV het beste inricht, verschilt per club. Op de website van sportkoepel NOC*NSF lees je de bepalingen over BHV die voor jouw vereniging van belang kunnen zijn.

Aanbieders
In Nederland zijn verschillende aanbieders van BHV-cursussen. Dit zijn zowel e-learnings als trainingen op locatie en cursussen die zijn toegespitst op sportverenigingen. Er bestaat geen wettelijke norm voor de kwaliteit van deze cursussen. Je bent als sportvereniging dus vrij in de keuze voor een BHV-opleider of opleidingsinstituut (bron: NOC*NSF). Oriënteer je goed, voordat je een aanbieder kiest. De kosten hiervoor kunnen (deels) vergoed worden via de Bijdrage Kaderopleidingen van Rotterdam Sportsupport. Een geschikte aanbieder voor een BHV-training is BHV Nieswaag in Barendrecht.
      Je kunt uiteraard binnen je eigen vereniging ook inventariseren welke bestuurders, vrijwilligers, trainers en/of leden voor hun werk al een opleiding tot BHV’er hebben gevolgd.  

EHBO

Een EHBO-cursus leert je levensreddende technieken en handelingen toe te passen in noodsituaties. Omdat je als sportvereniging een algemene zorgplicht hebt, dienen de omstandigheden op de sportvereniging dusdanig te zijn dat zij de veiligheid, gezondheid en het welzijn van zowel leden als vrijwilligers worden gewaarborgd. En dat kan met opgeleide EHBO’ers!
   Het Rode Kruis organiseert EHBO-cursussen voor sportverenigingen. Deze cursussen zijn voor letsels bij het slachtoffer uitgebreider dan bij een BHV-cursus. In het informatiemenu staan voorbeeldoffertes voor een cursus uitgebreide EHBO Sport (12 uur) en voor een reanimatie/aed training (4 uur). Voor elke training geld minimaal 6 personen en een maximum van 12 personen per groep. De cursussen kunnen bij voldoende animo ook gegeven worden op locatie van jouw eigen vereniging. De kosten hiervoor kunnen (deels) vergoed worden via de Bijdrage Kaderopleidingen van Rotterdam Sportsupport.

En dan nog dit..

De gemeente Rotterdam heeft verschillende cursussen ingekocht die vrijwilligers kosteloos kunnen volgen via Zorgzaam010. Verenigingen kunnen bij dit vrijwilligersplatform informeren naar de mogelijkheden en het huidige aanbod cursussen. Voor vragen kun je contact opnemen via info@zorgzaam010.nl of bellen naar 088-8000603. Houd de website van Zorgzaam010 aan voor de laatste informatie.

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Je kunt niet meer om de populariteit van podcasts heen. Bijna de helft (49%) van de Nederlanders boven de 16 jaar luistert tegenwoordig wel eens naar een podcast. Dat komt neer op ongeveer 6,9 miljoen luisteraars. Welke kansen biedt dit audio-communicatiemiddel voor jouw vereniging?

Doel- en doelgroepen

Met een podcast kun je verschillende groepen bereiken en allerlei doelen nastreven. Zo kun je bijvoorbeeld de betrokkenheid van je eigen leden vergroten of sponsoren betrekken bij jouw vereniging. Het werven van nieuwe leden via een podcast is niet aan te raden. Het luisteren van een podcast vraagt al een hoge betrokkenheid. Wanneer deze betrokkenheid er nog helemaal niet is, is een podcast niet effectief.

Format

Afhankelijk van het doel kun je het format bepalen. Een format zijn enkele herkenbare elementen die iedere keer hetzelfde of vergelijkbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan: titel, openingstune + inleidende tekst, intro, middenstuk, afsluiting + outro.

Ideeën voor podcastseries

  • Duik met verschillende gasten/(oud-)leden in de clubhistorie.
  • Bespreek ter ere van het jubileum de hoogtepunten in het x-jarig bestaan.
  • Vraag elke aflevering een vrijwilliger naar diens drijfveren.
  • Bespreek een grote verandering (nieuw clubgebouw) met verschillende betrokkenen.
  • Leg prikkelende inhoudelijke stellingen voor.
  • Laat de ene gast een vraag stellen aan een andere gast in de volgende aflevering.
  • Laat sponsoren elkaar inspireren binnen de businessclub.
  • Leer het eerste team beter kennen door hen te vragen naar opleiding, werk en andere wetenswaardigheden.
  • Laat leden aan het woord met vernieuwende ideeën.

Wat heb je nodig?

Goede opnameapparatuur is heel belangrijk. Voorbeelden hiervan zijn een heldere microfoon, opnameprogramma, mengpaneel en aanvullende videocamera. Vooral kraakheldere audio is cruciaal. Deze podcastset van Rode wordt veel gebruikt door professionals. De geschatte kosten hiervoor bedragen ongeveer 1500 euro.
     Je kunt als sportvereniging uiteraard ook een goedkoper alternatief aanschaffen of bij leden/vrijwilligers informeren naar beschikbare apparatuur. Verder zijn er verschillende (gratis) apps waarmee je een podcast kunt opnemen en bewerken. De kwaliteit van deze apps is wel verschillend.

Voorbeeld van opnameapparatuur: een microfoon, koptelefoon en een mengpaneel.

Hoe ga je aan de slag?

Is je podcast opgenomen, bewerkt en afgerond? Dan kun je gaan publiceren! Streamingsdiensten als SoundCloud, Spotify, iTunes of Pocket Casts zijn populair onder luisteraars. Het publiceren van je podcast kun je doen door je podcast eerst te uploaden op een centraal hosting platform, die de podcast vervolgens doorplaatst naar diverse streamingsdiensten. Let op! Aan het kosten op dit soort platforms zitten vaak maandelijkse kosten verbonden, variërend van 10 euro tot 200 euro per maand. Wil je liever geen kosten maken? Bij SoundCloud kun je een gratis account aanmaken met beperkte uploadmogelijkheden (ongeveer één uur audio per maand). Vervolgens kun je de link van je podcast doorplaatsen op de website, socials en/of digitale nieuwsbrief.
     Heb je ervoor gekozen om je podcast te filmen, dan is YouTube natuurlijk een ideaal medium. Mensen kijken het allereerste naar de titel dus zorg voor een korte en pakkende titel. Ook bij YouTube zijn er geen kosten verbonden aan het uploaden van een podcast. Zie onderstaande video:

Aan de slag!

Heeft jouw vereniging al een leuke podcast die ons wil laten horen? Of heb jij leuke ideeën voor een podcastserie die we hierboven toe kunnen voegen? Of heeft jouw club een vraag over hoe aan de slag te gaan? Laat het ons weten door te mailen naar Lennert van Driel via l.vandriel@rotterdamsportsupport.nl of te bellen naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Als bestuurder van een sportvereniging komt er veel op je af. De verzekeringen van je vereniging zijn misschien niet het eerste waar je oog voor hebt maar toch is het belangrijk om ook hier aandacht aan te besteden. Het is namelijk essentieel om goed verzekerd te zijn tegen mogelijke risico’s en aansprakelijkheid.

Het is belangrijk dat het bestuur zich bewust is van welke verzekeringen de vereniging al heeft en welke nodig zijn. Vaak denken verenigingen dat ze goed verzekerd zijn, maar blijkt bij een schadeclaim dat de dekking minder uitgebreid is dan ze dachten. Kijk daarom goed naar de huidige verzekeringen en wat deze precies dekken.

Onderverzekering

Een veelvoorkomend probleem is onderverzekering van opstallen. Dit betekent dat het bedrag waarvoor het clubgebouw verzekerd is lager is dan de herbouwwaarde van het gebouw. In geval van schade kan dit leiden tot grote financiële problemen voor de vereniging. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van de herbouwwaarde van het clubgebouw en stem de opstalverzekering hierop af.

Naast de opstalverzekering zijn er nog andere essentiële verzekeringen voor sportverenigingen:

  • Aansprakelijkheidsverzekering
    Deze verzekering dekt schade aan personen en/of zaken waarvoor de vereniging aansprakelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een speler die tijdens een wedstrijd per ongeluk een toeschouwer raakt met een bal.
  • Bestuursaansprakelijkheidsverzekering
    Deze verzekering beschermt het bestuur van de vereniging tegen persoonlijke aansprakelijkheid voor fouten die zij in hun functie als bestuurder maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet op orde hebben van de financiële administratie
  • Evenementenverzekering
    Deze verzekering is relevant wanneer je evenementen organiseert zoals een jubileum, een clubfeest of een (internationaal) toernooi. Houd dan rekening met situaties waardoor er schade kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan plotseling noodweer, diefstal of een ongeval.

Verzekeringsadviseur

Bestuurders doen er ook goed aan na te denken over welke verzekeringen nodig zijn en om deze op tijd af te sluiten. Wanneer je twijfelt over je verzekeringen of wanneer je onderverzekering vermoedt, kun je de vereniging het best laten adviseren door een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Zo kun je er zeker van zijn dat jullie goed verzekerd zijn en dat de vereniging niet voor onaangename verrassingen komt te staan bij eventuele schadeclaims.

Voor het verzekeren van je sportvereniging kan je terecht bij alle grote verzekeraars in Nederland. Ook zijn er een aantal partijen gespecialiseerd in verzekeringen voor de sportwereld:

Ook belangrijk: evalueer regelmatig de verzekeringen en kijk of deze nog voldoen aan de behoeften van de vereniging. Als de vereniging bijvoorbeeld groeit en nieuwe activiteiten ontwikkelt, kan het zijn dat aanvullende verzekeringen nodig zijn. Ook wanneer er collectieve verzekeringen via de sportbond zijn afgesloten, doen clubs er goed aan om op de hoogte te zijn van de voorwaarden. Zo kan het bestuur goed inschatten of er voldoende dekking is voor de vereniging

Preventie

Tot slot is het van belang dat sportverenigingen ook aandacht besteden aan preventie van schade en ongevallen. Door bijvoorbeeld regelmatig onderhoud uit te voeren aan de opstallen en sportmateriaal, kunnen veel problemen voorkomen worden. Daarnaast is het belangrijk dat leden en vrijwilligers goed geïnformeerd zijn over veiligheidsregels en -procedures tijdens trainingen en wedstrijden.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Wil jouw vereniging ook ervaren wat gaming kan betekenen voor jouw leden? Leen dan een keer onze gamecase met Playstation 5 en VR-brillen en maak er een mooi evenement van. Via de button onderaan de pagina kun je de gamecase en VR-brillen aanvragen bij Rotterdam Sportsupport.

Waarom een gamecase voor jouw vereniging?

Een gamecase is een koffer met ingebouwd scherm en plek voor een Playstation en controllers. Steeds meer verenigingen kiezen ervoor om een gamecase te plaatsen in de hoek van de kantine om ook jeugdleden (beter) bij de vereniging te betrekken, zoals XerxesDZB. De gamecase is ook makkelijk te verplaatsen naar andere locaties binnen de club.

De uitgeleende gamecase van Rotterdam Sportsupport bij een sportvereniging.

Wat is een VR-bril?

Een virtual reality bril (VR-bril) is een bril die gebruik maakt van speciale computertechniek waardoor het lijkt alsof jij als gebruiker tijdens vr games in een andere werkelijkheid bent. Een VR-headset, vaak met ingebouwde schermen, zorgt ervoor dat je kijkt naar een beeld dat door een computer is bedacht. Ideaal voor in de sportkantine.

Al enthousiast geworden? Vraag de gamecase en VR-brillen kosteloos aan bij Rotterdam Sportsupport door het onderstaande formulier in te vullen!

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent van Rotterdam Sportsupport. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Welke gezonde(re) keuzes kan jouw sportvereniging maken in de kantine? JOGG-Teamfit helpt jouw vereniging op weg. Een nee, de patat, bitterballen en broodjes frikandel hoeven niet uit de kantine te verdwijnen.

JOGG-Teamfit helpt sportverenigingen om de omgeving stap voor stap gezonder te maken. Door het gehele land staan coaches van JOGG-Teamfit klaar om te helpen met de drie thema’s: een gezondere menukaart, verantwoord alcoholbeleid en een rookvrijterrein. Wil je als vereniging op één of meerdere van deze drie thema’s geholpen worden? Dan kun je je via deze link aanmelden.

Na je aanmelding geeft de coach van JOGG-Teamfit inzicht in hoe jouw vereniging ervoor staat op één of meerdere thema’s. Een ondersteuningstraject onder begeleiding van de JOGG Team-fitcoach volgt met inspiratie, beloningen, tools en challenges. 

Voorster Hockeyclub uit Twello introduceerde de bruine tosti, een gezonde variant van de tosti. “Vanaf het begin liep deze tosti als een tierelier,” bestuurslid Ellen Bellert.

Gezondere alternatieven

Om direct de grootste angst van veel verenigingen, kantinebeheerders en sporters weg te nemen: nee, de patat, bitterballen en broodjes frikandel hoeven niet uit de kantine te verdwijnen. Wel wordt er gekeken naar gezondere alternatieven en/of met welk gezonder aanbod kun je de menukaart in de kantine gemakkelijk kunt uitbreiden.

Wil je meer weten over wat JOGG-Teamfit voor jouw vereniging kan betekenen? Ga dan naar hun website. Heb je vragen voor Rotterdam Sportsupport? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Vorig jaar is onderzocht in welke mate criminele inmenging op dit moment aanwezig is in de amateursport en wat de risico’s hiervan zijn in de toekomst. Uit dit onderzoek blijkt dat er in Rotterdam bovengemiddeld veel sprake is van criminele inmenging. De gemeente blijft de Rotterdamse sportverenigingen monitoren op dit onderwerp. In dit artikel informeren we verenigingen daarom over de ontwikkelingen van criminele inmenging binnen de (Rotterdamse) amateursport en geven we handvatten om deze vorm van criminaliteit te voorkomen.

Wat is ondermijning/criminele inmenging?

Criminele inmenging is een vorm van criminaliteit waarbij de dader de “bovenwereld” misbruikt voor het plegen van strafbare feiten. Door een afhankelijkheidsrelatie op te bouwen, bijvoorbeeld door het sponsoren van substantiële bedragen, kan een dader de sportvereniging misbruiken voor persoonlijk gewin en/of criminele activiteiten. Criminele inmenging komt voor in allerlei gradaties. Hieronder benoemen we een aantal voorbeelden.

Risico’s en signalen

Sportverenigingen zijn financieel grotendeels afhankelijk van hun contributies en kantine-inkomsten, aangevuld met de bijdragen van sponsoren. Door die afhankelijkheid kan je geneigd zijn om iets terug te willen doen voor personen die de club (ruimhartig) ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn het aannemen van cash sponsorgeld, privégebruik van het clubhuis door een sponsor of zelfs het met opzet verliezen van een wedstrijd (matchfixing). Een vereniging kan zodoende op een glijdende schaal terecht komen waarbij steeds meer wordt toegestaan. Dit is uiteraard een zeer onwenselijke situatie.

Er zijn verschillende signalen waarvoor je extra alert moet zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • activiteiten in het clubhuis buiten de normale openingstijden;
  • onbekende personen die (uit het niets) de club willen sponsoren;
  • contante donaties/sponsorbijdragen;
  • opvallende kasverschillen.

Dergelijke signalen betekenen niet dat er persé sprake is van criminele inmenging maar wel dat extra waakzaamheid is aan te raden.

Wat kun je als sportvereniging doen?

Er is een aantal dingen dat je als bestuurder kunt doen om het risico op ondermijning/criminele inmenging te verkleinen:

  1. Het tegengaan van criminele inmenging begint bij het opdoen van meer kennis over het onderwerp. Lees daarom deze tips van Rotterdam Sportsupport goed door.
  2. Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) heeft een e-Learning Financiële integriteit gemaakt waarin je meer kunt leren over het voorkomen en herkennen van ondermijning en criminele inmenging. Deze e-Learning neemt ongeveer 40 minuten in beslag en is zeer aan te raden voor bestuurders en andere functionarissen van sportverenigingen.
  3. Laat bestuurders en vrijwilligers een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen. De VOG inzetten voor de screening van vrijwilligers en bestuurders kan jouw vereniging ook helpen in het tegengaan van ondermijning en criminele inmenging. Het CVSN is een campagne gestart om het gebruik van de VOG nog meer onder de aandacht te brengen. Lees hier meer.
  4. Werk altijd met sponsorovereenkomsten waarin duidelijk de rechten en plichten van de sponsor en vereniging staan beschreven.

Wat doet Rotterdam Sportsupport tegen criminele inmenging?

We blijven de situatie in Rotterdam zo goed mogelijk monitoren. Zo maken we op basis van ons jaarlijkse vitaliteitsonderzoek inzichtelijk welke sportverenigingen in Rotterdam extra vatbaar kunnen zijn voor criminele inmenging. Het gaat dan vooral op verenigingen waar bestuurders zichzelf relatief laag beoordelen op thema’s als financiën, bestuur en organisatie. De gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport gaan met deze verenigingen in gesprek. Verder zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over criminele inmenging en blijven we relevante informatie delen met clubs.    

Contact

Heb je een vermoeden van criminele inmenging in jouw club of wil je gewoon over dit onderwerp met ons in gesprek? We hebben sinds dit jaar een verenigingsconsulent die specifiek op dit thema jouw vereniging kan helpen. Neem hiervoor contact op met de verenigingsconsulent in jouw gebied.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Je bent op zoek naar een vrijwilliger voor een leuke klus bij jouw vereniging. Maar hoe maak je duidelijk wat je zoekt en wat je van iemand verwacht? En niet te vergeten, wat kan en mag een vrijwilliger van jouw vereniging of van jou als bestuurder verwachten? Lees hieronder de tips!

Functieprofiel

Herkenbaar? Een grote lap tekst met daarin vooral vaak de woorden ‘moeten’ en ‘verwachten’. Een opsomming van taken en verantwoordelijkheden en weinig enthousiasmerende woorden. Als het tegenzit hangt deze vacature op het mededelingenbord in de kantine. Niet echt de manier om als mogelijke vrijwilliger enthousiast te worden om iets te willen doen voor je vereniging of die van je kinderen.

Als je gaat zoeken via de sportbond of via NOC*NSF kom je zeker goede handboeken tegen waarin complete organisaties, inclusief bijbehorende functieprofielen uitgewerkt staan. Dit is een voorbeeld van de KNVB. Allemaal beschrijven ze de functie, maar je kunt je afvragen of je iemand vindt die zich hieraan wil binden.

Gebruik deze teksten dan ook bij voorkeur niet in de werving, maar zorg er wel voor dat ze binnen je vereniging vastliggen zodat wel duidelijk is welke verantwoordelijkheden er afgesproken zijn.

Werven

Als je start met werven, let dan op de onderstaande punten. Een vacaturetekst, of liever gezegd een goede rolbeschrijving, voldoet aan een aantal voorwaarden:

  • Houd je tekst kort, krachtig en energiek;
  • Zoek, als het kan, naar een persoonlijke toon;
  • Vertel in een ‘verhaalvorm’ wat jouw vereniging zoekt, met een korte omschrijving;
  • Geef aan hoeveel tijd de klus kost;
  • Maak duidelijk wat de verwachtingen zijn;
  • En vergeet niet te melden wat het je als vrijwilliger oplevert.

Hieronder vind je een aantal creatieve voorbeelden van verenigingen met gepubliceerde vacatures:

  1. DESZ
  2. Nieuw Westland
  3. VOC Rotterdam
  4. Scouting Hillegersberg

Doelgroep

Stel, je zoekt als vereniging een trainer voor een bepaald team; wat is er aantrekkelijker dan die bewuste doelgroep een rol te laten spelen in je vacaturetekst? Bijvoorbeeld door een leuke foto, een quote of misschien wel een tof filmpje.

Als je eenmaal een aantrekkelijke vacaturetekst hebt – en je hebt deze binnen je vereniging gecommuniceerd via de website, social media en de diverse WhatsApp-groepen, dan is het helaas geen kwestie van afwachten op de tientallen reacties die binnenstromen. Het echte werven van vrijwilligers begint namelijk nu pas. Lees daarover meer in onze andere artikelen!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Het is voor veel sportverenigingen vaak een uitdaging: het intern delen van informatie. Vaak worden diensten als Dropbox of de eigen computer van bestuurders gebruikt om ledenlijsten, contactgegevens of andere informatie te delen. Voor non-profitorganisaties zoals sportverenigingen zijn er mogelijkheden om tegen lage tarieven – soms gratis – licenties aan te vragen voor clouddiensten om informatie centraal te regelen. Hieronder een overzicht.

Microsoft Office 365    

Microsoft heeft een speciale regeling voor overheden, onderwijs en non-profitorganisaties. In het geval van non-profitorganisaties gaat het erom dat deze organisaties niet op winst gericht zijn, zoals sportverenigingen. Als je als club kunt aantonen dat je geen winstoogmerk hebt, kun je een aanvraag voor Office 365 indienen. In Nederland worden deze aanvragen gecontroleerd door Techsoup. De volgende zaken moet je bij de digitale aanvraag overhandigen (bron: Microsoft).

  • Uittreksel Kamer van Koophandel van de sportvereniging
  • Begroting van de sportvereniging
  • Missie van de sportvereniging

Na ongeveer twee weken hoor je of de aanvraag voor een licentie is goedgekeurd. Vervolgens kun je kiezen uit verschillende pakketten. Afhankelijk van het aantal licenties en de functionaliteiten, zijn deze pakketten gratis of tegen een aantrekkelijk tarief te verkrijgen. Bekijk hier het hele overzicht met de verschillende licentievormen.

Google Workspace    

Ook Google heeft een speciale regeling voor non-profitorganisaties, zoals sportverenigingen. Met Google Workspace kunnen verenigingen in een online omgeving op één plek met elkaar samenwerken. Bij alle Google Workspace-abonnementen krijg je als bestuurder met een gepersonaliseerd e-mailadres toegang tot samenwerkingsprogramma’s zoals Gmail, Agenda, Meet, Chat, Drive, Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Formulieren en Sites.  Afhankelijk van het aantal licenties en de functionaliteiten, zijn deze pakketten gratis of tegen een laag tarief aan te vragen.  Bekijk hier het hele overzicht met de verschillende licentievormen en ga aan de slag!

Contact

Heb je nog tips voor ons of heb je vragen over dit artikel? Laat het ons dan weten door contact op te nemen via info@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Vorig jaar is onderzocht in welke mate criminele inmenging op dit moment aanwezig is in de amateursport en wat de risico’s hiervan zijn in de toekomst. Uit dit onderzoek blijkt dat er in Rotterdam bovengemiddeld veel sprake is van criminele inmenging. De gemeente blijft de Rotterdamse sportverenigingen monitoren op dit onderwerp. In dit artikel geven we handvatten om deze vorm van criminaliteit te voorkomen.

Wat is ondermijning/criminele inmenging?

Criminele inmenging is een vorm van criminaliteit waarbij de dader de ‘bovenwereld’ misbruikt voor het plegen van strafbare feiten. Door een afhankelijkheidsrelatie op te bouwen, bijvoorbeeld door het sponsoren van aanzienlijke bedragen, kan een dader de sportvereniging misbruiken voor persoonlijk gewin en/of criminele activiteiten. Criminele inmenging komt in allerlei vormen voor. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden.

Risico’s en signalen

Sportverenigingen zijn financieel afhankelijk van hun contributies en kantine-inkomsten, aangevuld met de bijdragen van sponsoren. Door die afhankelijkheid kun je als vereniging geneigd zijn om iets terug te doen voor personen die de club (royaal) ondersteunen. Bijvoorbeeld het aannemen van cash sponsorgeld, privégebruik van het clubhuis door een sponsor of zelfs het met opzet verliezen van een wedstrijd (matchfixing). Een vereniging kan zo ongewenst in een situatie terecht komen waarbij steeds meer wordt toegestaan.

Wees extra alert bij signalen zoals:

  • activiteiten in het clubhuis buiten de normale openingstijden;
  • onbekende personen die (uit het niets) de club willen sponsoren;
  • contante donaties/sponsorbijdragen;
  • opvallende kasverschillen.

Zulke signalen betekenen niet direct dat er sprake is van criminele inmenging, maar kunnen wel verdacht zijn.

Wat kun je als sportvereniging doen?

  1. Het tegengaan van criminele inmenging begint bij het opdoen van meer kennis over het onderwerp. Lees daarom deze factsheet van Rotterdam Sportsupport goed door.
  2. Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) heeft een e-Learning Financiële integriteit gemaakt waarbij je meer kunt leren over het voorkomen en herkennen van ondermijning en criminele inmenging. Deze e-Learning neemt ongeveer 40 minuten in beslag en is zeer aan te raden voor bestuurders en andere functionarissen van sportverenigingen.
  3. Laat bestuurders en vrijwilligers een VOG ( Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen. De VOG inzetten voor de screening van vrijwilligers en bestuurders helpt jouw vereniging ook bij het tegengaan van ondermijning en criminele inmenging. Het CVSN startte een campagne om het gebruik van de VOG nog meer onder de aandacht te brengen. Lees hier meer.
  4. Werk altijd met sponsorovereenkomsten waarin duidelijk de rechten en plichten van de sponsor en vereniging staan beschreven.

Wat doet Rotterdam Sportsupport tegen criminele inmenging?

We monitoren de situatie in Rotterdam zo goed mogelijk. Zo bepalen we op basis van ons jaarlijkse vitaliteitsonderzoek welke sportverenigingen in Rotterdam extra vatbaar zijn voor criminele inmenging. Het gaat dan vooral om verenigingen waar bestuurders zichzelf relatief laag beoordelen op thema’s als financiën, bestuur en organisatie. De gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport gaan met deze verenigingen in gesprek. Verder zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over criminele inmenging en blijven we relevante informatie delen met clubs.    

Contact

Heb je een vermoeden van criminele inmenging in jouw club of wil je gewoon over dit onderwerp met ons in gesprek? We hebben sinds dit jaar een verenigingsconsulent die jouw vereniging specifiek op dit thema kan helpen. Neem hiervoor contact op met de verenigingsconsulent in jouw gebied.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Vrijwilligers, jouw vereniging kan niet zonder! Maar hoe vind en vooral hoe bind je die vrijwilligers aan jouw club? Hoe krijg je jouw leden zover dat ze graag iets voor hun club willen betekenen? Het begint bij de organisatie van jouw vereniging en bij jou als bestuurder!

De komende maanden organiseert Rotterdam Sportsupport een aantal sessies gericht op de onlosmakelijk met elkaar verbonden thema’s organisatie en vrijwilligers. Tijdens diverse inspiratiesessies, mede georganiseerd door NOC*NSF, nemen we jullie als bestuurders mee in de aansturing en organisatie van jouw club in het algemeen en welke relatie daar ligt voor het vinden en behouden van vrijwilligers.

De inspiratiesessie ‘Is jouw club klaar voor de toekomst?’ vindt plaats op:

  • Datum:                 Donderdag 7 april
  • Tijd:                      20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
  • Locatie:                Kantoor Rotterdam Sportsupport | Olympiaweg 10 (derde etage)

Hoe ziet jouw club er over tien jaar uit? Wat zijn de valkuilen en waar liggen de kansen? Welke ambities heb je voor jouw vereniging en hoe realiseer je deze? En welke mensen heb je daarvoor nodig? We dromen graag over de toekomst, maar het liefst maken we van die dromen werkelijkheid.

Tijdens deze sessie word je meegenomen en geïnspireerd om zelf verder aan de slag te gaan. Het DNA van de club, de visie op de gouden driehoek ‘sportaanbod – accommodatie – kader’ en het inspelen op maatschappelijke veranderingen staan daarbij centraal. Verder:

  • Bespreken we mogelijke valkuilen en kansen van jouw vereniging;
  • Leer je hoe je continuïteit van de club kunt waarborgen en daarmee een gezonde toekomst creëert;
  • Is er ruimte om met de andere bestuurders te netwerken en tips en good practices met elkaar uit te wisselen onder leiding van de expertconsulenten op deze thema’s.

De inspiratiesessie ‘Modern Besturen’ vindt plaats op:

  • Datum:                         Donderdag 12 mei
  • Tijd:                             20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19:45 uur)
  • Locatie:                       Kantoor Rotterdam Sportsupport | Olympiaweg 10 (derde etage)

Staan jullie als bestuur stil bij de veranderde omgeving, bij kansen of bedreigingen voor je club? Hoe gaat het met het reilen en zeilen van de vereniging én met de toekomstbestendigheid? Hoe ga je als bestuur om met zaken als leiderschap, optimale samenstelling van de organisatie, het uitnodigen van nieuwe bestuursleden en positieve positionering? Tijdens deze inspiratiesessie:

  • Leer je kansen signaleren om jouw bestuur te versterken;
  • Leer je wat leiderschap en visie binnen een vereniging betekenen;
  • Word je geïnspireerd om verder met het thema aan de slag te gaan;
  • Is er ruimte om met de andere bestuurders te netwerken en tips en best practices met elkaar uit te wisselen onder leiding van de expertconsulenten op deze thema’s.

Aanmelden

Als bestuurder kun je aan deelnemen aan een losse sessie of het gehele traject volgen. Aanmelden kan via dit formulier of door te klikken op de button in het informatiemenu. Stimuleer binnen de vereniging vooral meerdere personen om zich in te schrijven. Op die manier wordt de opgedane kennis binnen de vereniging beter geborgd.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Bianca Post-van der Hoek via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

* Later dit jaar organiseren we ook nog inspiratiesessies over de ‘Vier inzichten over bestuurders’ en ‘Vrijwilligersmanagement (inclusief online module). Houd hiervoor onze website in de gaten.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Hoe kan de volleybalsport in Rotterdam op een duurzame manier worden versterkt zodat verengingen ook in de toekomst vitaal en toekomstbestendig blijven? In Rotterdam gingen vijf volleybalverenigingen in 2020 deze uitdaging aan met een zogenaamde ‘Supersamenwerking’. De clubs haken hiermee aan op het plan Superclubs van Nevobo en combineren dit met het Rotterdamse Actieprogramma Verenigingen.

De samenwerkende verengingen zijn Volley Zuid, Hou Stand, RVC/Libanon ‘50, Fusion en Beach Club Rotterdam. In Rotterdam worden op vijf thema’s doelen nagestreefd:

  • Het versterken van kader.
  • Het vergroten van de maatschappelijke rol.
  • Intensievere samenwerking tussen de verenigingen.
  • Organiseren van meer sportaanbod.
  • Een impuls geven aan het beachvolleybal.

Binnen elk thema zijn een aantal subdoelstellingen geformuleerd (dertien in totaal). Van centrale extra jeugdtrainingen tot een uitgewerkt vrijwilligersbeleid voor elke verenigingen. De ‘Supersamenwerking’ sluit ook (deels) aan op het Actieprogramma Verenigingen. Dit programma bevat tal van acties die bijdragen aan vitale, veilige en toekomstbestendige sportverenigingen. Het afgelopen jaar is Rotterdam Sportsupport gericht aan de slag gegaan met een sportverenigingen in Rotterdam op thema’s als flexibele lidmaatschappen. De samenwerking tussen de volleybalverenigingen past binnen de doelgerichte acties van het Actieprogramma.

‘’In verschillende sessies hebben we gesproken over wat de verenigingen uit deze samenwerking willen halen en om dat te vertalen in doelstellingen die aansluiten bij het Actieprogramma Verenigingen van Rotterdam Sportsupport en het plan Superclubs vanuit de Nevobo,” zegt Martijn Kroonen van Beach Club Rotterdam. “In deze sessies hebben we lang termijn doelstellingen opgesteld die vereniging overstijgend zijn. Hier is het fundament gelegd voor een duurzame samenwerking, die een boost geeft aan het volleybal in Rotterdam en onze verenigingen sterker maakt.”

“Deze samenwerking en de ondersteuning vanuit Rotterdam Sportsupport en de Nevobo maken het voor ons als clubs mogelijk om toch deze stap richting professionalisering te zetten.”

Esther Warnert (RVC/Libanon ’50)

Over de samenwerking

‘’In de coronatijd hebben we onder andere een pubquiz en beachvolleybaltoernooi georganiseerd voor alle leden van onze verenigingen,” zegt Michel van Jaarsveld, voorzitter van Volley Zuid. “Zo hebben we met leuke activiteiten de leden de mogelijkheid gegeven om voor het eerst kennis te maken met de andere verenigingen Ook de komende tijd zitten nog een aantal gezamenlijke trainers- en scheidsrechtersopleidingen in de planning en gaan we de Rotterdamse volleybalvisie verder uitschrijven.”

Daarnaast onderzoeken de volleybalverenigingen de mogelijkheden van flexibele lidmaatschappen, één van de doelstellingen uit het Actieprogramma. Van Jaarsveld over de samenwerking: “Maar we zijn nog wel op zoek naar mogelijkheden om meer structurele financiële middelen te bewerkstelligen. Op die manier kunnen we nog verder voortuitkijken en is de samenwerking niet meer afhankelijk van de jaarlijkse toekenning van budgetten.”

Volley Zuid is één van de deelnemende verenigingen in de ‘Supersamenwerking’.

Professional

De vijf volleybalverenigingen worden in deze samenwerking ondersteund door een professional. Deze professional – in de persoon van William Klaver – kan het vrijwillig kader ondersteunen, begeleiden en opleiden. Dit is een aanvulling op de al bestaande verenigingsondersteuning van Rotterdam Sportsupport. Esther Warnert van RVC/Libanon ’50 benadrukt het belang van een professional die kan bijdragen aan de ambities van de volleybalverenigingen. ‘‘Als individuele vereniging zijn we te klein om een professional in dienst te nemen. In sommige andere sporttakken is dat al wel gebruikelijk. Deze samenwerking en de ondersteuning vanuit Rotterdam Sportsupport en de Nevobo maken het voor ons als clubs mogelijk om toch deze stap richting professionalisering te zetten.”

Warnert geeft ook aan dat de professional geen vervanging is van de huidige inzet van vrijwilligers. “De professional helpt aan een extra stevig fundament te bouwen voor onze verenigingen en het volleybal in Rotterdam. Als spin in het web kan de professional de verbinding leggen tussen verenigingen, bestuurders, leden en andere betrokken partijen. Het afgelopen jaar hebben we gezien dat dit tot mooie activiteiten en kennisuitwisseling heeft geleid.’’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Artikel laatst gewijzigd op zondag 14 november om 10.30 uur

De komende drie weken zijn bij amateursportwedstrijden geen toeschouwers toegestaan en wordt het coronatoegangsbewijs (CTB) op meer plekken gevraagd. De aangescherpte maatregelen gingen zaterdag 13 november om 18.00 uur in en duren in elk geval tot zaterdag 4 december. Het is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds gisteren 18.00 uur zijn het ‘Protocol Verantwoord Sporten’ en de FAQ van NOC*NSF bijgewerkt. Op basis van de vragen die wij afgelopen dagen kregen hierbij een greep uit het actuele Sportprotocol:  

  • Is publiek toegestaan op sportaccommodaties?
    Publiek is niet toegestaan bij trainingen en wedstrijden in de amateursport en de professionele sport. Spelers wordt gevraagd zo spoedig mogelijk na hun training of wedstrijd het complex weer te verlaten.
  • Is de 1,5 meter afstand een verplichting?
    Houd voor en na het sporten 1,5 meter afstand; en doe dat ook op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
  • Geldt de CTB-plicht ook voor vrijwilligers en mensen die functioneel aanwezig moeten zijn?
    Nee, personen die als vrijwilliger werkzaamheden verrichten zijn uitgezonderd van de CTB-verplichting. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, arbitrage en alle andere vrijwilligers.

    Ook rij-ouders vallen hieronder als zij door de afstand tussen sportlocatie en huis niet de mogelijkheid hebben tussendoor naar huis te gaan. De oproep is om het aantal ouders tot een minimum te beperken.

    Let op: Bij sporthallen waar de verhuurder de CTB-controle doet is het goed om hier vooraf afspraken over te maken.
  • Wat zijn de regels over een afhaalpunt binnen en/of buiten?
    Buiten de sportkantine kan een afhaalpunt worden ingezet en dan hoeft er ook geen check gedaan te worden op het coronatoegangsbewijs. Dit afhaalpunt mag ook na de verplichte kantinesluitingstijd van 20.00 uur nog open zijn.

    Voor een afhaalpunt binnen geldt ook een uitzondering op de CTB-plicht: op voorwaarde dat gebruik van een mondkapje verplicht is en het afhaalpunt goed is afgescheiden zodat de ctb-plichtigen niet mengen met mensen die afhalen.
  • Zijn mondkapjes verplicht wanneer er vanwege sportactiviteiten personen uit meerdere huishoudens in dezelfde auto zitten?
    Er is hiervoor geen landelijke regel, stem gezamenlijk af over het dragen van een mondkapje.
  • Zijn er specifieke steunmaatregelen voor de sport?
    Momenteel zijn er geen specifieke landelijke steunmaatregelen voor de sport. We zijn in afwachting of de Rijksoverheid een nieuw steunpakket gaat invoeren als de impact van nieuwe maatregelen voor de sport daar aanleiding toe geeft. Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport hebben jouw vereniging wel degelijk iets te bieden, namelijk:
  1. Gratis financiële APK voor sportverenigingen
    Heeft jouw vereniging voldoende zicht op hoe het tijdens de coronacrisis financieel gaat, zowel op korte als op lange termijn? Wil je als bestuur kunnen sturen in deze moeilijke periode en weten van welke compensatiemaatregelen, fondsen en subsidies je mogelijk gebruik kunt maken? Vraag dan nu de (gratis) financiële APK voor verenigingen aan!

    Verenigingsconsulent financiën Paul Baans van Rotterdam bekijkt de financiële situatie van jouw club. Het doel van de scan is om jouw bestuur te spiegelen, dan wel te voorzien van inzichten waarmee je nog beter een koers kunt kiezen om de crisis door of uit te komen. De verenigingsconsulent financiën van kijkt samen met de penningmeester de begroting en exploitatie bekijken. Als uit de scan blijkt dat jouw vereniging door bijvoorbeeld fondsen en subsidiemogelijkheden per direct de financiële uitgangspositie kan verbeteren, dan helpen we daar graag mee. Interesse? Stuur dan een mailtje naar p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315.
  2. Steunfonds vitale verenigingen
    Daarnaast is in Rotterdam een steunfonds vitale verenigingen van ruim €260.000 beschikbaar gesteld voor verenigingen die door de coronacrisis dreigen om te vallen. Rotterdam Sportsupport heeft een stappenplan ontwikkeld om te bepalen of de financiële situatie van een sportvereniging daadwerkelijk acuut is en de club in aanmerking komt voor het steunfonds. Wanneer er voor de coronacrisis sprake was van een gezonde financiële huishouding en indien andere tegemoetkomingen, kwijtscheldingen en creatieve oplossingen niet voldoende zijn, kan een vereniging aanspraak maken op het fonds. Lees hier meer.

Een totaaloverzicht van alle maatregelen lees je in het Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF. Klik hier om de veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden te lezen.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen. 

Heb je als sportvereniging een specifieke vraag over de sportaccommodatie en/of de uitvoering van de controles op binnensportlocaties? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

In 2021 is voor sportverenigingen een aanvullende financiële bijdrage beschikbaar van € 5 per lid van 18 jaar en ouder. Om aanspraak te maken dient de vereniging wel het vitaliteitsonderzoek van Rotterdam Sportsupport in te vullen.

De coronatijd is voor veel sportverenigingen een enorm uitdagende periode. Onder meer op het thema Financiën zien we knelpunten dan wel maken verenigingen zich zorgen. Rotterdam Sportsupport deelt die zorgen en ondersteunt hierin de clubs. Als extra ondersteuning verbinden we in 2021 een aanvullende financiële bijdrage aan deelname aan het vitaliteitsonderzoek. Dit is een eenmalige bijdrage van € 5 per lid van 18 jaar en ouder. Na 2021 komt deze extra bijdrage te vervallen. Deze bijdrage komt bovenop een eventuele Bijdrage Jeugdsport en is een extra steun in de rug voor alle verenigingen in deze tijd. Wanneer er zwaardere financiële knelpunten zijn voor de vereniging of de vereniging inteert op reserves waardoor zij op langere termijn in de problemen kan komen, neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent.

Hoe kan de vereniging deze éénmalige bijdrage aanvragen?

Door mee te doen aan het vitaliteitsonderzoek vraagt de vereniging automatisch deze bijdrage aan. Er is geen apart aanvraagproces. De uitnodiging voor het onderzoek is eind april naar de verenigingen gestuurd. Heeft jouw vereniging geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. Het invullen van het onderzoek kan tot en met half juni 2021.

Zijn er nog andere voorwaarden?

Deze bijdrage is uitsluitend voor Rotterdamse sportverenigingen. Stichtingen, scoutinggroepen en commerciële aanbieders komen niet in aanmerking. Bij verenigingen die in een grijzer gebied opereren bepaalt Rotterdam Sportsupport welke in aanmerking komen voor deze bijdrage en wat de hoogte van de bijdrage is.

Hoe wordt de hoogte van het bedrag bepaald?

In het vitaliteitsonderzoek wordt gevraagd naar het aantal leden van 18 jaar en ouder. In tegenstelling tot de Bijdrage Jeugdsport worden ook leden meegeteld die niet zijn aangemeld bij de sportbond. Het ingevulde aantal wordt wel gecontroleerd. Wanneer aanvullende informatie nodig is voor deze controle wordt er contact met de vereniging opgenomen.

Wanneer krijgen we de bijdrage uitgekeerd?

Het moment waarop de bijdrage wordt uitgekeerd is afhankelijk van wanneer de vereniging het onderzoek invult. Zodra het onderzoek is ingevuld gaan we aan de slag met de controle. Naar verwachting kunnen de eerste verenigingen hun bijdrage in juni verwachten, maar als aanvullende informatie vereist is, kan dit betekenen dat de bijdrage pas in het derde kwartaal van 2021 wordt uitgekeerd.

Vragen?

Neem dan contact op met Bryan Bastiaanse via b.bastiaanse@rotterdamsportsupport.nl. Hij helpt je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) treedt per 1 juli 2021 in werking. Als gevolg van deze wet zullen (sport)verenigingen een aantal zaken moeten checken en wijzigen, bijvoorbeeld over het tegenstrijdige belang van de bestuurder.

Op donderdagavond 24 juni organiseert Rotterdam Sportsupport daarom een kennissessie/vragenuurtje. Hierin leggen we uitgebreid uit wat de wetswijzigingen voor jouw vereniging inhouden. Ook leggen we uit welke vervolgacties je als sportbestuurder zelf moet nemen. Uiteraard is er ook de gelegenheid om vragen te stellen. Het is zodoende niet nodig om via internet een (kostbaar) abonnement/programma te kopen om aan de WBTR te gaan voldoen. Lees hier meer over de wetswijziging.

Aanmelden

Wil je deelnemen? Aanmelden kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. Is jouw vereniging van plan om binnenkort de statuten – om een andere reden – aan te passen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent of met verenigingsconsulent Antoine Schijf via a.schijf@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. Samen zorgen we ervoor dat de WBTR-wijzigingen ook meteen worden meegenomen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

In deze bijzondere periode wil NOC*NSF sportverenigingen extra ondersteunen. Op basis van de opgehaalde behoefte de sportkoepel webinars ontwikkeld op thema’s als communicatie en een gezonde sportomgeving.

Tijdens deze webinars wordt jouw sportvereniging, in groepsverband, concreet op weg geholpen aan de hand van een breed scala aan thema’s. De webinars bevatten vele praktijkgerichte handvatten en voldoende ruimte voor vragen, zodat je na jouw deelname meteen aan de slag kunt gaan. Bestuurders en/of andere clubvrijwilligers die interesse hebben in een webinar kunnen via het onderstaande overzicht een geschikte dag kiezen en zich inschrijven. Let op: vol = vol. Wees er dus snel bij!

  • Onder leiding van Martin van Berkel
    Aanvang: 19.30 uur
    Data:
    – 22 maart: Klik hier om aan te melden.
    – 1 april: Klik hier om aan te melden

    Communicatie is belangrijk voor iedere sportorganisatie. Maar hoe houd je jouw leden nou op een juiste manier op de hoogte en in welke frequentie? Tijdens dit webinar wordt jouw sportorganisatie concreet op weg geholpen om communicatie optimaal in te zetten in tijden van corona. Dit webinar bevat vele praktijkgerichte handvatten en voldoende ruimte voor vragen, zodat je na jouw deelname meteen aan de slag kunt gaan.

    Tijdens dit webinar:

    • Geven we je tips over communicatie in tijden van crisis;
    • Kijken we naar de beste communicatiemiddelen die je nu kunt gebruiken, zoals social media en online tools;
    • Doe je concrete inspiratie op voor creatieve mogelijkheden om zowel leden, vrijwilligers, partners en de buurt te blijven betrekken.

  • Onder leiding van Lutger R. Brenninkmeijer en Ine Kloster
    Aanvang: 19.30 uur
    Data:
    – 23 maart: Klik hier om aan te melden
    – 31 maart: Klik hier om aan te melden

    Hoe ziet jouw club er over tien jaar uit? Wat zijn de valkuilen en waar liggen de kansen? Welke ambities heb je voor jouw sportorganisatie en hoe realiseer je deze? We dromen graag over de toekomst – maar het liefst maken we van die dromen werkelijkheid.

    Tijdens dit webinar:
    • Gaan we in gesprek over de actualiteiten die spelen binnen jouw club en hoe je hier juist op kunt participeren;
    • Bespreken we mogelijke valkuilen en kansen van jouw sportorganisatie;
    • Leer je hoe je continuïteit van de club kunt waarborgen en daarmee een gezonde toekomst creëert.

  • Onder leiding van Irene Walk
    Aanvang: 19.30 uur
    Data:
    – 24 maart: Klik hier om aan te melden
    – 29 maart: Klik hier om aan te melden

    Is het eigenlijk niet logisch om je als club in te zetten voor een gezonde sportomgeving? Dat jullie sportclub voelt als een prettige gezonde plek waar je lekker en gezond kunt eten en drinken. En waar jongeren geen ongezond gedrag aanleren, zoals roken of problematisch alcohol drinken, tot ernstige problemen aan toe. Het webinar geeft je inzichten waarom dit voor een sportorganisatie relevant is en hoe je dat kunt realiseren.

    Tijdens dit webinar:
    • Gaan we in op jouw vragen om voor jouw club te werken aan een gezonde sportomgeving;
    • Krijg je concrete tips om dit aan te pakken (welke invloed?) en vol te houden (borging);
    • Krijg je een aanbod tot (gratis) persoonlijke begeleiding van de club op maat.

Aanmelden

Aanmelden kan tot maximaal één dag voor de webinar. Na aanmelding ontvang je een bevestiging van de inschrijving en één dag (24 uur) voor de betreffende webinar ontvang je een e-mail voor deelname. Deze mail bevat een hyperlink en bijbehorende uitleg zodat je kunt deelnemen aan de webinar. Om de webinars zo succesvol mogelijk te laten verlopen en de deelnemers zo goed mogelijk te kunnen voorzien van advies, is een goedwerkende internetverbinding noodzakelijk en een laptop/tablet met goede camera en microfoon wenselijk.

Vragen

Heb je vragen over deze webinars of heeft jouw vereniging behoefte aan verdere ondersteuning? Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Aanmelden voor deze bijeenkomst is helaas niet meer mogelijk. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Antoine Schijf via a.schijf@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Voor de Rotterdamse sportverenigingen is het afgelopen jaar hectisch en onzeker geweest. Maar ondanks alle maatregelen hebben bestuurders, vrijwilligers en sporters vooral veerkracht laten zien. In de serie ‘Rotterdam. Sterker door verenigen’ vertellen verenigingen hoe ze in deze tijd juist met sport het verschil kunnen maken. In aflevering 3: Ageeth Dirks van Golfclub Kralingen.

Het was voor Dirks en haar collega’s van de activiteitencommissie een spannend moment toen de inschrijving voor het eerste ‘evenement’ van het nieuwe jaar op Golfclub Kralingen openging. “Het is uiteraard allemaal volgens de regels. We gaan in tweetallen de baan op, houden genoeg afstand. Maar toch is het afwachten. Zitten mensen in deze tijd wel te wachten op zoiets?” Het antwoord kwam al na een paar uur. “Toen zaten we al vol. Er is zo’n behoefte aan iets leuks, dat gevoel leeft heel sterk.”

Stof

Net als voor alle andere Rotterdamse sporters waren het ook voor de golfers in Kralingen lastige tijden. Wel de baan op, niet de baan op, clubhuis dicht, clubhuis open voor alleen afhalen. “Maar wij zijn in vergelijking met veel andere sporten natuurlijk relatief veel open geweest”, vertelt Dirks. Dat er op de greens meer mocht dan bijvoorbeeld in de sporthal, was dan ook goed te merken. “Wij hebben heel veel nieuwe leden erbij gekregen, het is echt drukker geworden.”

“Het is uiteraard allemaal volgens de regels. We gaan in tweetallen de baan op, houden genoeg afstand. Maar toch is het afwachten. Zitten mensen in deze tijd wel te wachten op zoiets?”

De nieuwe aanwas bestaat volgens Dirks uit twee verschillende groepen. Mensen die voor het eerst een golfbaan opstappen en mensen die de sport herontdekken omdat alle andere sporten wegvallen. Zij hebben in het verleden ooit een golfvaardigheidsbewijs (GVB) gehaald, nodig om een rondje te kunnen lopen op de baan, maar zijn daarna vaak al jaren niet meer met de sport bezig geweest. “Ik merk het ook in mijn omgeving. Mijn overburen zijn in de coronacrisis begonnen met golf. En mijn drie kinderen, die vroeger ooit hun GVB hebben gehaald, zijn hun spullen onder het stof vandaan gaan halen en weer begonnen.”

Bij Golfclub Kralingen gaan de (sport)activiteiten ook tijdens de coronacrisis door. “Zet de club niet op slot.” Fotocredit: Edwin Hazekamp.

Zoom en Kahoot

Ondanks het feit dat er op de golfbaan in vergelijking met andere sporten meer mogelijk was, benadrukt Dirks dat het zonder de veerkracht van de vereniging een ander verhaal was geweest. “Iedereen binnen de club heeft altijd naar nieuwe mogelijkheden gezocht en heel snel geschakeld. Zo konden wij toch blijven spelen en konden nieuwe leden ondanks alle beperkingen toch hun GVB halen. En we hebben elkaar proberen te helpen. Zo is het clubhuis nog steeds dicht, maar hebben we een aantal keer eten op de baan tijdens het lopen van een ronde geserveerd. Zo steunen we ook de uitbater van het clubhuis.”

“Ga als vereniging door waar je anders ook mee bezig zou zijn. Zet de club niet op slot. Ook al is het een hele lastige tijd, blijf organiseren en zoek als het moet naar alternatieven.”

Ook naast de golfbaan hebben Dirks en haar collega’s geprobeerd de verbondenheid binnen de vereniging te behouden. “Deze winter hebben we een quiz georganiseerd en zijn we voorafgaand hieraan bij de leden borrelhappen langs gaan brengen. Dat was heel geslaagd. Ook een lid van ruim in de tachtig deed mee. Tuurlijk was dat digitale even lastig, maar het is allemaal gelukt. Ja, via Zoom en Kahoot, heel erg leuk.”

Positieve flow

Het advies van Dirks aan andere Rotterdamse verenigingen is dan ook: kijk wat wél mogelijk is. “Ga als vereniging door waar je anders ook mee bezig zou zijn. Zet de club niet op slot. Ook al is het een hele lastige tijd, blijf organiseren en zoek als het moet naar alternatieven. En natuurlijk, misschien is dat voor onze vereniging makkelijker gezegd omdat bij ons relatief veel kan. Maar ook wij zijn tegen lastige dingen aangelopen. Zorg dat je in de positieve flow komt, dan merk je dat er ook heel veel nog wel mogelijk is.”

Eerder verschenen verhalen

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) treedt per 1 juli 2021 in werking. Als gevolg van deze wet zullen (sport)verenigingen een aantal zaken moeten checken en wijzigen, bijvoorbeeld over het tegenstrijdige belang van de bestuurder. Op 3 december jl. heeft NOC*NSF een webinar gehouden over deze nieuwe wetgeving.

Wat gaat er eigenlijk veranderen?

  1. Belet of ontstentenis
    De statuten moeten een regeling gaan bevatten wat te doen bij belet (tijdelijke afwezigheid) of ontstentenis (vacature) van álle bestuurders van de vereniging.
  2. Tegenstrijdig belang
    De WBTR bepaalt dat een bestuurder niet mag deelnemen aan de beraadslaging en besluitvorming over een onderwerp, als hij daarbij een (in)direct persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de sportvereniging (en de daaraan verbonden onderneming). Staat nu een andere regeling in de statuten, dan zal deze per 1 juli a.s. niet meer van toepassing zijn.
  3. Meervoudig stemrecht
    Een bestuurder van een (sport)vereniging kan nooit meer stemmen uitbrengen dan de overige bestuurders tezamen. Bij veel sportverenigingen is niet afgeweken van de basisregel dat iedere bestuurder één stem heeft. In dat geval hoeven de statuten op dit punt niet te worden aangepast.
  4. Aansprakelijkheid
    Voor sportverenigingen die vennootschapsbelastingplichtig zijn kwalificeert de WBTR bepaalde vermoedens bij faillissement als (on)weerlegbaar. Overigens, ook bij niet commerciële verenigingen kunnen bestuurders bij faillissement aansprakelijk worden gesteld, alleen ligt dan de bewijslast bij de curator. Dit gold ook al voor intrede van de WBTR.

Wat moet ik nu als bestuurder doen?

De wet is vanaf 1 juli van toepassing. Sportverenigingen zullen zich vanaf die dag aan de wet moeten houden. Er is een overgangsregeling afgesproken. Sportclubs worden bij een eerstvolgende wijziging van de statuten – om welke andere reden dan ook – geacht deze in lijn te brengen met de WBTR.   

Hoe gaan wij jouw vereniging helpen?

Wij gaan jouw sportvereniging ondersteunen. Het is niet nodig om via internet een (kostbaar) abonnement/programma te kopen om aan de WBTR te gaan voldoen. Op donderdagavond 22 april en woensdagavond 12 mei organiseert Rotterdam Sportsupport daarom een kennissessie/vragenuurtje. Hierin leggen we uitgebreid uit wat de wetswijzigingen voor jouw vereniging inhouden. Ook leggen we uit welke vervolgacties je als sportbestuurder zelf moet nemen.

* Op 21 april organiseren we ook een digitaal vragenuurtje, maar vanwege de grote belangstelling is het niet meer mogelijk om je hiervoor aan te melden.

Is jouw vereniging van plan om binnenkort de statuten – om een andere reden – aan te passen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent of met verenigingsconsulent Antoine Schijf via a.schijf@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. Samen zorgen we ervoor dat de WBTR-wijzigingen ook meteen worden meegenomen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Binnensportlocaties zijn tot in elk geval t/m 9 februari gesloten. Buitensportlocaties mogen onder strikte voorwaarden wel worden gebruikt. Klik hier om de actuele maatregelen te bekijken.

Wil je als binnensportvereniging gebruikmaken van een buitensportlocatie? Neem contact op met de verenigingsconsulent van jouw gebied. Wij verkennen graag samen met jou de mogelijkheden.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is 10 november aangenomen in de Eerste Kamer. Hiermee zal de wet nu formeel in werking treden op 1 juli 2021. Dus aankomende zomer al. Dit lijkt verder weg dan het is, want er zijn veel zaken die sportverenigingen moeten gaan regelen in relatie tot deze wet.  Op donderdag 3 december organiseert NOC*NSF daarom een webinar om deze nieuwe wet, die van groot belang is voor sportbestuurders, nader toe te lichten.

Waarom is deze wet relevant: 

  1. Persoonlijke hoofdelijke aansprakelijkheid van sportbestuurders. 
  2. Besturen moeten een aantal zaken goed afspreken en regelen omgaande stemrecht, belet, toezicht en financieel bestuur.
  3. Vele gemaakte afspraken moeten statutair via de notaris vastgelegd gaan worden.

Aanmelden

NOC*NSF legt alles graag uit tijdens het webinar van donderdag 3 december van 16.00-17.00 uur. Bestuurders van sportverenigingen zijn van harte uitgenodigd voor deelname aan dit webinar. Zet dit bericht dus vooral ook door naar jullie verenigingsbestuurders. Aanmelden voor dit webinar kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

(artikel laatst gewijzigd op 1 december om 16.14 uur)

De Rijksoverheid heeft dinsdagavond 17 november bekendgemaakt dat de maatregelen per 19 november teruggaan naar zoals deze twee weken geleden golden. Het betreft de volgende maatregelen: 

Sporten is beperkt mogelijk

  • De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in alle publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties. Deze verplichting geldt in eerste instantie voor drie maanden. Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt deze bepaling ingetrokken door de Rijksoverheid. Lees hier de veelgestelde vragen van NOC*NSF over de mondkapjesplicht.
  • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Zorg dat herkenbaar is welke sporter bij welk groepje hoort en dat de viertallen zo veel mogelijk een vaste samenstelling hebben en dat er zo min mogelijk wordt gewisseld tussen de groepen.
  • Wedstrijden zijn niet toegestaan. Alle competities van de amateursportploegen zijn voorlopig uitgesteld. Voor kinderen tot 18 jaar is sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan. Kinderen en jeugd kunnen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging;
  • Wanneer er binnen in dezelfde ruimte sporters vanaf 18 jaar samen met jeugd en kinderen sporten dan gelden wel de aantallen van maximaal 30 personen. En voor sporters vanaf 18 jaar de 1,5 meter en groepjes van maximaal 4 personen;
  • Als ondersteuning noodzakelijk is bij de sportactiviteit van een sporter dan is het toegestaan om één ouder/verzorger op de sportlocatie aanwezig te laten zijn. Voor deze persoon geldt ook dat het daar geldende protocol nageleefd moet worden;
  • Voor binnensporten geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte. Trainer/begeleider telt binnen mee bij het totale aantal van 30 personen. Bij teamsporten zijn boven de 18 jaar groepen van maximaal 4 personen toegestaan. Voor jeugd geldt de groepsgrootte niet bij sporten;
  • Trainers mogen bij jeugd t/m 12 jaar binnen de anderhalve meter komen. Bij jeugd vanaf 13 jaar moeten trainers de anderhalve meter waarborgen, tenzij dit noodzakelijk is om de veiligheid bij de sport te waarborgen zoals het vangen van jeugdleden bij het turnen.
  • Voor groepslessen bij individuele sporten (zoals bootcamp, yoga of spinning) geldt het maximaal aantal van 30 personen per binnenruimte. Buiten en bij teamsporten zijn groepen van maximaal 4 personen toegestaan;
  • In binnensportlocaties is het altijd verplicht om de deelnemers een locatie toe te wijzen waar hun sportactiviteit dient plaats te vinden. Hierin geldt het maximum aantal van 30 personen per ruimte;
  • Voor buitensportlocaties geldt dat het alleen bij meer dan 250 deelnemers verplicht is om de deelnemers een locatie toe te wijzen waar hun sportactiviteit dient plaats te vinden en is het bovendien bij meer dan 250 ook verplicht om de gezondheid van de aanwezigen te verifiëren en te werken met reserveringen;
  • Kaderleden, officials, vrijwilligers, coaches en medewerkers die een rol hebben bij sportactiviteiten mogen aanwezig zijn;
  • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten;
  • Accommodaties speciaal voor horecasport (bv. een biljartclub/dartclub) sportbeoefening kan, maximaal 30 personen, 1,5 meter afstand en de horecafunctie is dicht;
  • Sportkampen worden gezien als sportactiviteiten en kunnen plaatsvinden, mits er wordt toegezien op het naleven regels begeleiders en ouders;
  • Er vindt een gezondheidscheck plaats voor aanvang van de sportactiviteit;
  • Na afloop van de sportactiviteit dien je de sportaccommodatie zo snel mogelijk te verlaten;
  • Kinderen en jongeren moeten, ook als ze geen lid zijn van een vereniging, zoveel mogelijk de kans krijgen om mee te sporten op de sportaccommodaties.
  • Nog een algemene noot: sommige maatregelen geven niet direct uitsluitsel en kunnen (voor bepaalde sporttakken en -beoefeningen) nog grijze gebieden bevatten. Het is niet wenselijk om de grens van het net wel of net niet toelaatbare op te zoeken. Voor sportspecifieke vragen verwijzen we naar de bondsprotocollen.

Bekijk hier het aangepaste sportprotocol van NOC*NSF en bekijk hier de noodverordening van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. En lees hier de veelgestelde vragen op Rijksoverheid.nl en hier de veelgestelde vragen van NOC*NSF.

Financiële gevolgen

Op dit moment zijn er verschillende regelingen waarvoor clubs mogelijk in aanmerking komen, zoals de vernieuwde NOW-regeling en het steunfonds vitale verenigingen. Bekijk hier het onlangs bijgewerkte totaaloverzicht.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Allerlei dilemma’s en uitdagingen zijn aan verenigingsbestuurders voorbij gekomen in de afgelopen maanden. Gelukkig laten de coronaregels het toe dat de jeugd nog lekker mag sporten. Maar wat te doen met het Sinterklaasfeest?  

Gebruik van het clubhuis, de komst van Sint en Piet, in groepsverband zingen, iemand die foto’s maakt of de muziekinstallatie bedient, een vrijwilliger die lekkers uitdeelt. Helaas past dit, soms strikt genomen, allemaal niet binnen de huidige richtlijnen. Met een beetje omdenken is er alsnog wat van te maken, bijvoorbeeld de coronacoördinator die toch aanwezig is ook andere functies geven, maar past dat dan nog binnen ‘zoek de grens niet op?’ 
Wij begrijpen dan ook dat veel sportverenigingen de keuze maken om het Sinterklaasfeest dit jaar aan de club voorbij te laten gaan. Zoals zij in 2020 al veel meer activiteiten hebben moeten afzeggen. Gekoesterd wordt dat er door de jeugd wel regulier gesport mag worden en verder is het helaas niet anders.
Verenigingen die besluiten om toch (online) een Sinterklaasfeest te vieren, wijzen wij graag naast de coronarichtlijnen op deze brief voor sportverenigingen en scholen waarin wethouder Bert Wijbenga (o.a. Integratie en Samenleven) aangeeft dat het een wens is van de gemeenteraad om vanuit de gemeente geen sinterklaasfestiviteiten te subsidiëren waarbij de Pieten zwart zijn. Ongeacht of een vereniging gebruik zou maken van subsidie voor het Sinterklaasfeest, geven wij vanuit Rotterdam Sportsupport graag het volgende mee als input bij het dilemma of en hoe Sinterklaas op de club gevierd wordt dit jaar. 

Aandachtspunten

Wat kun je als sportvereniging doen zodat de viering voor iedereen prettig kan zijn, ook in de coronatijd? Hieronder hebben we een lijst gemaakt met de belangrijkste aandachtspunten:

  • Vanuit respect naar al je leden adviseren wij om je te houden aan de landelijke richtlijnen voor wat betreft Piet. Dat wil zeggen: dat je gebruik maakt van een roetveeg of regenboog Piet. Ontdoe Piet in ieder geval van alle kunstmatig aangebrachte raciale kenmerken en attributen (huidskleur, lippen, kroeshaar, oorringen, accent);
  • Neem als verenigingsbestuur een standpunt in en draag dit ook uit;
  • Communiceer helder en tijdig met ouders. Maak duidelijk waarom je voor deze oplossing kiest;
  • Heb je een verschil van inzicht met ouders? Ga met elkaar in gesprek. Niet om elkaar te overtuigen maar om visies uit te wisselen. Hulp nodig? Neem contact op met Rotterdam Sportsupport, we adviseren je graag. Blijven ouders ontevreden na het gesprek? Wijs hen op de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de vertrouwenscontactpersoon van de eigen club of sportbond.

Ook vanwege financiële nood wordt door veel gezinnen het Sinterklaasfeest niet perse als prettig ervaren. Veel kinderen uit zo’n thuissituatie krijgen geen cadeaus op 5 december of wanneer ze thuis hun schoen zetten. Extra leuk dus als ze op de sportvereniging wel een kleinigheidje krijgen. Maar wellicht kun je als vereniging meer betekenen. Wanneer je weet dat dit speelt binnen gezinnen van jullie vereniging, kun je ouders/verzorgers eventueel attenderen op de onderstaande initiatieven die ervoor zorgen dat ook kinderen die uit minder bedeelde gezinnen komen kunnen genieten van het Sinterklaasfeest:

Vragen

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je graag iemand van Rotterdam Sportsupport spreken over dit thema? Neem dan voor vragen met betrekking tot het coronavirus contact op met René Biemans en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. En voor vragen met betrekking tot het thema discriminatie met Ineke Kalkman, projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen, via i.kalkman@rotterdamsportsupport.nl

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

(artikel laatst gewijzigd op 5 november om 16:55 uur)

De Rijksoverheid heeft dinsdagavond 3 november bekendgemaakt dat er strengere maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat het aantal coronabesmettingen daalt. De landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag 4 november om 22:00 uur en voor minimaal twee weken. Het betreft de volgende maatregelen: 

  • Maximaal 2 volwassen personen mogen met elkaar sporten. Zij houden onderling 1,5 meter afstand.
  • Groepslessen voor volwassenen bij sportaanbieders zijn verboden.
  • Zwembaden zijn gesloten.

Dat maakt dat dit de actuele maatregelen zijn waar verenigingen mee te maken hebben:

  • Maximaal 2 personen mogen met elkaar sporten (binnen en buiten) in een groepje. Zij houden onderling 1,5 meter afstand.
  • Voor binnensporten geldt een maximum van 2 personen per groepje (exclusief instructeur). En er geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte. Let op: één trainer die meerdere duo’s traint valt onder ‘groepslessen’ en die zijn verboden. Er mogen wel meerdere tweetallen op het veld aanwezig zijn zonder trainer of met één trainer per tweetal.
  • Voor buitensporten geldt een maximum van 2 personen per groepje (exclusief instructeur). Zij houden onderling 1,5 meter afstand. Let op: één trainer die meerdere duo’s traint valt onder ‘groepslessen’ en die zijn verboden. Er mogen wel meerdere tweetallen op het veld aanwezig zijn zonder trainer of met één trainer per tweetal.
  • In teamverband sporten onder begeleiding van een trainer/leider/instructeur mag dus enkel in een groep van 2. Dit geldt ook voor verenigingssporten (binnen en buiten).
  • Meerdere groepjes van 2 zonder trainer mag alleen als dit ongeorganiseerd en spontaan plaats vindt.
  • Groepslessen voor volwassenen bij sportaanbieders zijn verboden. Dit verbod geldt voor groepslessen die binnen en buiten plaatsvinden.
  • Zwembaden zijn gesloten.
  • Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.
  • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
  • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
  • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel. Kinderen met klachten blijven thuis.
  • Publiek bij sport is niet toegestaan.
  • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Bekijk hier het aangepaste sportprotocol van NOC*NSF en bekijk hier de noodverordening van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. En lees hier de veelgestelde vragen op Rijksoverheid.nl en hier de veelgestelde vragen van NOC*NSF.

Financiële gevolgen

Op dit moment zijn er verschillende regelingen waarvoor clubs mogelijk in aanmerking komen, zoals het steunfonds vitale verenigingen en de TASO-regeling. Bekijk hier het totaaloverzicht.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

(Artikel laatst gewijzigd op 3 november om 09:32 uur)

Nu vergaderen in onze regio niet is toegestaan in het clubhuis en ook het uitsteltermijn van vier maanden nabij is, wordt een volledig digitale ALV (Algemene Ledenvergadering) ook voor jouw vereniging hoogstwaarschijnlijk onvermijdelijk. Met maximaal twee mensen bijeen met een afstand van 1,5 meter zou je voor de camera een digitale bestuurstafel kunnen creëren. Iets voor jouw vereniging? Lees hier de mogelijkheden.

* Het is in onze regio voor verenigingen niet toegestaan om te vergaderen in het clubhuis, zo schrijft de noodverordening voor van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Verlenging tijdelijke wet Covid-19

De tijdelijke wet Covid-19 maakt het mogelijk om bepaalde besluiten doorgang te laten krijgen, denkend aan het (her)benoemen van een bestuurslid of een voorgenomen fusie. Deze wet maakt het voor verenigingen ook mogelijk om een volledige digitale ALV te houden, ook als dit niet in de statuten is opgenomen. De wet is op 24 april 2020 in werking getreden en is door opnieuw te zijn verlengd nu van kracht tot 1 december 2020. Met deze laatste verlenging is bovendien bepaald dat de regels slechts kunnen vervallen indien tenminste twee maanden voor de bestaande vervaldatum een openbare aankondiging daarvan is gedaan. Dat impliceert dat ervan kan worden uitgegaan dat een tijdelijke voorziening tenminste de komende twee maanden nog toepasselijk zal zijn, tenzij inmiddels een eerdere vervaldatum daarvan is aangekondigd. Dit zou betekenen dat de digitale ALV tot 1 februari 2021 kan worden gehouden.

Statutair

Besturen van verenigingen, stichtingen en coöperaties kunnen de termijn voor het opstellen van een jaarverslag en een financieel overzicht over 2019 verlengen van 6 maanden naar uiterlijk 10 maanden na afloop van het boekjaar. De statuten van een vereniging kunnen nu al bepalen dat leden tijdens de ALV elektronisch kunnen stemmen. Het was eerder echter nog niet mogelijk de gehele ALV volledig digitaal (dus bijvoorbeeld via videoverbinding) te laten plaatsvinden. De COVID-wet maakt dat nu mogelijk.
Tip: neem als extra agendapunt/stemronde tijdens de ALV op dat een aanpassing/ toevoeging in de statuten gemaakt kan worden om naast fysiek ook digitaal stemmen en online vergaderen mogelijk te maken in de toekomst. Check daarnaast altijd de eigen statuten van jouw vereniging. Neem bij vragen of onduidelijkheid contact op met Rotterdam Sportsupport.

Aankondiging

Als het bestuur een digitale vergadering wil houden, moet dit bij de oproeping (en uitnodiging) voor de ALV vermeld worden. Vermeld hierbij duidelijk van welke tool gebruik zal worden gemaakt. Eventueel kan een lid, als hij zelf niet kan deelnemen aan de vergadering, een ander lid machtigen voor het uitbrengen van zijn stem tijdens de digitale ALV, tenzij de statuten bepalen dat dit niet mogelijk is.

Afspraken

De voorzitter van de vergadering is tijdens de ALV verantwoordelijk voor het goed en efficiënt laten verlopen van de ALV. Test hiervoor daarom van tevoren goed of alle middelen werken. De voorzitter mag hiervoor op grond van de COVID-wet regels bepalen. Deze regels moeten aan het begin van de ALV verteld worden, zodat iedereen zich eraan kan houden. Dit zijn bijvoorbeeld regels over wie vragen mag indienen, het al dan niet thematisch beantwoorden van de vragen of het sluiten van een discussie. Als de verbinding tijdens de ALV hapert of iemand door andere omstandigheden niet goed kan deelnemen aan de digitale ALV, heeft dit geen gevolgen voor de rechtsgeldigheid van de besluitvorming. Daarnaast kan het goed helpen bij de start van de ALV de rolverdeling en de daarbij behorende taken te benoemen om de digitale ALV in goede banen te laten verlopen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de voorzitter de ‘moderator’ is en de secretaris de vragen in de chat bijhoudt.

Stemmen

Op grond van de COVID-wet kan het bestuur van de vereniging dus bepalen dat de ALV volledig digitaal gaat plaatsvinden en dat door de leden ook digitaal moet worden gestemd. Het maakt dus niet uit wat de statuten hierover bepalen. Hierbij moet wel aan de volgende voorwaarden worden voldaan: 

  • De ALV is digitaal voor leden te volgen (bijvoorbeeld met een livestream via audio of video).
  • De leden hebben tot uiterlijk 72 uur voorafgaand aan de ALV de mogelijkheid gekregen om schriftelijk of elektronisch vragen te stellen over de onderwerpen die op de agenda staan.
  • De vragen van leden moeten uiterlijk tijdens de ALV worden beantwoord en de antwoorden moeten beschikbaar zijn voor de leden, bijvoorbeeld via de website of een e-mail. Dit zodat de leden de antwoorden op de vragen kunnen betrekken bij het uitoefenen van het stemrecht.
  • Tijdens de ALV moeten vragen van leden zo goed mogelijk worden beantwoord, tenzij dit redelijkerwijs niet mogelijk is.
  • De stemgerechtigde moet identificeerbaar zijn.
  • Zorg dat de stemming wordt vastgelegd, zodat deze achteraf altijd nog geraadpleegd kan worden.

Ook is het mogelijk dat de ALV niet als fysieke bijeenkomst wordt voorbereid. In dit geval worden alle stukken en gevraagde besluiten vooraf per email opgestuurd naar alle leden en wordt gevraagd om vooraf te stemmen en/of vragen in te dienen. Voor het indienen van vragen moeten de leden tot uiterlijk 72 uur voorafgaand aan de ALV in de gelegenheid worden gesteld. Let op: de ALV moet alsnog met een liveverbinding worden uitgezonden om de vragen van de leden te beantwoorden. Daarnaast moeten de antwoorden op de website van de vereniging worden geplaatst of via een elektronisch communicatiemiddel toegankelijk worden gemaakt voor de leden.

Elektronische communicatiemiddelen

Inmiddels zijn meerdere applicaties hiervoor ontwikkeld. Hieronder een aantal punten waar je aan kunt denken met een aantal mogelijke aanbieders. Daarnaast heeft NOC*NSF een selectie gemaakt van aanbieders voor sportbonden en/of verenigingen. 

1. Platform
Kies een platform om digitaal te vergaderen (en neem er indien nodig een abonnement op). Enkele voorbeelden:

2. Stemtool
Kies een stemtool als er gestemd moet worden en schat in hoe complex of eenvoudig de gewenste besluitvorming is. Enkele voorbeelden van stemtools zijn:

  • Online ALV *: geschatte kosten € 150 per jaar, plus € 0,95 per stem.
  • Votecompany: geschatte kosten €150 per vergadering. Als live-begeleiding nodig is, komen er kosten bij. Lees ook ervaring van Orca.
  • Het is ook mogelijk om de ‘raise hands’ functie in Zoom en Microsoft Teams te gebruiken.

* In de afgelopen maanden hebben we meerdere verenigingen gevolgd die Online ALV gebruikten voor hun digitale ALV waarbij gebruiksvriendelijkheid, overzichtelijk, chatfuncties en stemmogelijkheden als positieve punten naar voren kwamen.

3. Microfoon
Overweeg een speciale microfoon, als je met meer bestuursleden in een ruimte zit, om echo’s te voorkomen. Er zijn bepaalde bluetooth speakers die tevens kunnen dienen als microfoon. Deze microfoon is omni directioneel dus makkelijk om met meerdere mensen te vergaderen op één plek. Zie hier een voorbeeld.
Waar rekening mee gehouden moet worden om te bepalen welke elektronische communicatiemiddelen geschikt zijn voor het doel van de bijeenkomst is, gaat het om:

  • Beraadslaging: proces, presentatie en rapportage.
  • Interactie: discussie en moderatie
  • Stemproces: identificatie, machtigingen, differentiatie en techniek.

Niet alle (bovengenoemde) elektronische communicatiemiddelen ondersteunen de digitale stemgerechtigde procedure. Lees je goed in of laat je hier goed over informeren.

Vervolg

De COVID-wet is tijdelijk en beoogt alleen de periode waarin de corona-maatregelen van kracht zijn te bestrijken. Na de tijdelijke wet keert de oude situatie weer terug. Een volledig digitale algemene vergadering zal dan niet meer mogelijk zijn en een gedeeltelijke digitale algemene vergadering met digitaal stemrecht alleen wanneer de statuten dit mogelijk maken. Will je deze mogelijkheid voor de toekomst blijven behouden? Dan adviseren wij om de statuten hierop aan te passen als deze daar op dit moment niet in voorzien. 

Ervaring

Inmiddels is bij ons bekend dat er sinds eind maart 2020 ongeveer twintig verenigingen aan de slag zijn gegaan met een digitale ALV. Hieronder een aantal punten en quotes van verenigingen:

  • Veelal hogere opkomst van leden bij de ALV. Bij een aantal ruim het dubbele;
  • Stemverloop heel snel en soepel, vaak binnen één minuut inzichtelijk wie wat gestemd heeft;
  • Met een bestuurslid als procesbegeleider en een bestuurslid als inhoudelijke presentator werkt het goed om in beeld te zijn.

“Dankzij de input en hulp van Rotterdam Sportsupport hebben we op tijd de juiste software kunnen bemachtigen. Hierdoor konden we onszelf bekend maken met de mogelijkheden van Online ALV. Het was even wennen en daarom hebben we als bestuur eerst een oefensessie gehouden. Persoonlijk vind ik de chat ideaal en duidelijk. Je kunt alle vragen goed bewaren en beantwoorden. Het stemmen, het belangrijkste onderdeel, ging ook perfect. Alle resultaten zijn direct opgeslagen.“

– Suad Basic – (Egelantier Boys)

Meer info

Voor meer informatie zoals tips bij het voorbereiden van, tijdens of na een digitale ALV check andere gerelateerde artikelen op onze website:

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van informatie van de Rijksoverheid, NOC*NSF, KvK, Vereniging en Recht, en Rotterdam Sportsupport.


Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

De gemeente Rotterdam doet samen met Kieskompas, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus Universiteit onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van het coronavirus. Ook Rotterdamse sportverenigingen kunnen bijdragen aan dit onderzoek door een enquête in te vullen en/of deze te verspreiden binnen hun netwerk.

Juist in deze coronacrisis is het belangrijk onderzoek te doen naar de opvattingen en ervaringen van inwoners van Rotterdam, stellen de onderzoekers. Hiermee willen ze dat zo veel mogelijk verschillende meningen worden gehoord. Daarom de vraag om de onderstaande link (liefst z.s.m.) zelf in te vullen en/of door te sturen te sturen naar jouw contacten in de Rotterdamse samenleving. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 15 minuten.

Klik hier of op de button in het informatiemenu om de vragenlijst in te vullen.

Verspreiden

De resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek zijn belangrijk voor onze stad, voor organisaties en overheden. Je kunt deze link eenvoudig verspreiden per e-mail, onder je WhatsApp-contacten of door het te plaatsen op de socials. Deelname aan dit onderzoek is gegarandeerd anoniem.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven