Uitsluiting van het team, verbale intimidatie of zelfs fysiek geweld. Pesten is een serieus probleem dat verschillende aspecten van het dagelijks leven beïnvloedt. Ondanks de alarmerende cijfers over pesten, blijft het onderwerp bij sportverenigingen vaak onderbelicht. Wat kun je als sportvereniging doen?  

Pesten betreft alle vormen van intimiderend gedrag met een structureel/herhalend karakter. Daarbij proberen één of meerdere personen een ander fysiek, verbaal of psychologisch schade toe te brengen. De andere persoon kan zich niet verdedigen tegen dit gedrag. Pestgedrag kan heel duidelijk zijn, bijvoorbeeld als iemand specifiek wordt buitengesloten of beledigd, maar het kan ook heel subtiel zijn (bijvoorbeeld online). Een keer je sleutels in de prullenbak terugvinden kan grappig zijn, maar iedere week alles uit de prullenbak moeten halen, is niet meer leuk. De impact van pesten kan verstrekkend zijn en leiden tot psychische problemen, verminderd zelfvertrouwen en sociale isolatie bij de slachtoffers. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat buitensluiting in je hersenen op dezelfde manier wordt geregistreerd als fysieke pijn. Soms met zelfs zelfmoord tot gevolg.

Bewustwording

Coaches en bestuursleden zich niet altijd bewust van pestproblemen binnen hun teams of relativeren het probleem, constateren pedagogisch adviseurs Marco van de Geer en Emily Valks van Rotterdam Sportsupport. “Het is belangrijk dat bestuursleden en coaches alert zijn op tekenen van pesten en adequaat reageren wanneer dit zich voordoet. Door pesten serieus te nemen en actief stappen te ondernemen om een cultuur van respect en acceptatie te bevorderen, kun je als sportvereniging écht het verschil maken in het leven van jouw leden,” aldus Valks.
      De pedagogisch adviseurs zien dat sportverenigingen worstelen met het thema. “Dit komt op meerdere manieren terug,” zegt Van de Geer. “In veel gesprekken die we met clubs voeren, merken we dat mensen het lastig vinden om ouders/verzorgers aan te spreken. Maar we zien ook dat er rondom dit thema nog veel schaamte en onwetendheid is. We hebben eens een thema-avond bij een vereniging georganiseerd naar aanleiding van de uitkomsten van een interne vragenlijst. Een aantal trainers herkende het probleem niet, terwijl wij meerdere keren met een bestuurder om de tafel hebben gezeten over het pestgedrag binnen die vereniging. Pesten gebeurt meestal niet in het zicht van trainers of bestuurders, maar juist vaak digitaal of buiten de sportvelden om. Die bewustwording is er nu nog niet altijd.”

Beleid

Een anti-pestprotocol voor sportverenigingen is daarom essentieel. Dit protocol dient als een duidelijke richtlijn voor het voorkomen, identificeren en aanpakken van pestgedrag binnen de vereniging. Valks hierover: “Een protocol geeft duidelijkheid over hoe pesten wordt voorkomen en hoe gehandeld wordt wanneer er gepest wordt. Voor (onervaren) trainers of andere vrijwilligers is het ook iets waar zij op kunnen terugvallen. Daarnaast laat je als vereniging met zo’n protocol zien dat je een veilige en positieve sportcultuur belangrijk vindt.”

“Pesten gebeurt meestal niet in het zicht van trainers of bestuurders, maar juist vaak digitaal of buiten de sportvelden om. Die bewustwording is er nu nog niet altijd.”

Marco van de Geer (pedagogisch adviseur)

Tips voor sportverenigingen (preventief vs reactief)

  • Als er op jouw vereniging kinderen worden gepest, is het belangrijk om hier direct en adequaat op te handelen. Elke pestsituatie is anders en kun je anders aanpakken. Het Stappenplan Pesten van Centrum Veilige Sport Nederland biedt houvast als je er niet uitkomt of als je twijfelt of je overal aan hebt gedacht. 
  • Maak pesten regelmatig bespreekbaar – bijvoorbeeld tijdens trainersvergaderingen of ouder-/teambijeenkomsten (zie voorbeeld ETC uit Hoogvliet) – en wees alert op de signalen. Ook de Stichting Omgaan met Pesten kan verenigingen hierbij ondersteunen.
  • Heeft jouw vereniging een vertrouwenscontactpersoon (VCP)? Betrek dan deze persoon bij je aanpak.
  • Ga met elkaar aan de slag met de ‘aanspreekcultuur’. Maak de norm van het elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Dit kan bijvoorbeeld door bij trainersbijeenkomsten af en toe de gedragscode van de club te benoemen.
  • Pesten is nooit normaal. Kijk niet weg maar pak het direct aan. Wacht niet te lang met handelen.

Ondersteuning

Rotterdam Sportsupport kan jouw vereniging ondersteunen bij dit thema. Dit kan door middel van telefonisch advies, maar ook door het organiseren van thema-avonden bij jouw vereniging en persoonlijke begeleiding. Onze pedagogisch adviseurs Marco van de Geer en Emily Valks staan voor je klaar.

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Het kan voorkomen dat er op je vereniging seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt en je hier als bestuurder mee te maken krijgt. Het kan om verbaal geweld gaan, bijvoorbeeld seksistische opmerkingen of intieme vragen over het privéleven. Maar ook om lichamelijk gedrag, zoals het ongewenst opzettelijk aanraken van iemand. Leidend is vooral dat het gedrag een grens bij iemand overschrijdt en het gedrag daarmee als vijandig, vernederend of intimiderend wordt beschouwd. Dit gedrag kan van een persoon afkomstig zijn, maar ook van een groep.

Het is in het belang van het slachtoffer, vermeend dader en overige betrokkenen belangrijk dat je als bestuurslid weet welke stappen je moet zetten. Waar meld je het? Welke instanties kunnen je bijstaan? Wat is de juiste volgorde van handelen? Dat leggen we uit in het stappenplan dat je rechts op deze pagina kunt downloaden.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Voetbal is een fantastische sport waar duizenden Rotterdammers van houden. Met elkaar dragen we de verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit zo blijft. Op een veilige en plezierige manier van de sport kunnen genieten, dat is wat voetballiefhebbers graag willen zien op de velden. Rotterdam Sportsupport en de KNVB maken zich hier hard voor met de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen (RAVV).

Graag nodigen we de Rotterdamse voetbalverenigingen uit voor de tweede platformbijeenkomst van dit jaar op woensdag 24 april. Tijdens de eerste bijeenkomst op 10 oktober jl. is een aantal thema’s besproken die jullie graag gezamenlijk willen aanpakken. Eén daarvan is de routing van het incidentenmanagement en de rol van de gedragscommissie in samenwerking met de trainers en teams.

Programma

Bij deze bijeenkomst staat centraal “Is jouw voetbalvereniging klaar voor het nieuwe seizoen?”. We gaan met elkaar in gesprek over hoe je jouw vereniging voorbereidt op een nieuw seizoen. Welke afspraken maak je met de teams en de trainers, en hoe betrek je ouders/verzorgers hierbij? Wat is de rol van de gedragscommissie en wie doet wat bij een incident? Dit zijn vragen waar we deze avond antwoorden en suggesties voor geven. Kortom, een bijeenkomst die je niet mag missen!

Onze ambassadeur John de Wolf is uiteraard ook weer aanwezig. Samen met John dagen we alle clubs uit met een leuke challenge voor het nieuwe seizoen! Ook nemen we jullie mee in de richtlijnen bij wangedrag en de routing die je in je club kan volgen bij incidenten. En er is (dit keer) voldoende tijd om elkaar te spreken, voorafgaand of bijvoorbeeld tijdens de borrel.

  • Wanneer: Woensdag 24 april
  • Waar: RVV Blijdorp, Noorderbocht 29, Rotterdam
  • Tijd: 19:45 – 21.30 uur (inloop vanaf 19:30 uur)

Voor wie?

Bestuurders, technisch- of jeugdcoördinatoren en overige betrokkenen bij de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen.

Aanmelden

Ben jij erbij? Aanmelden kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met projectcoördinator Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Voetbal is een fantastische sport waar duizenden Rotterdammers van houden. Met elkaar dragen we de verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit zo blijft. Iedereen moet op een veilige en plezierige manier van de sport kunnen genieten. Rotterdam Sportsupport en de KNVB maken zich hier hard voor door de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen een nieuw leven in te blazen. Hoe ziet de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen eruit?

Vechtpartijen, discriminatie, bedreigingen. Het aantal incidenten op en rondom de velden bij Rotterdamse voetbalverenigingen is (de afgelopen jaren) gestegen. Ook ontvangt Rotterdam Sportsupport steeds meer vragen van bestuurders die behoefte hebben aan ondersteuning op het bieden van een veilig en positief voetbalklimaat. “Dat vormde voor ons de basis om de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen een nieuw leven in te blazen,” zegt Ineke Kalkman, projectleider Veilige verenigingen met sterke jeugdafdelingen bij Rotterdam Sportsupport. “Incidenten zijn helaas van alle tijden, maar de laatste jaren zien we dat het aantal is toegenomen en dat voetbalverenigingen steeds meer moeite hebben om hier op een goede manier mee om te gaan.”

“Ik ben sportman, heb kinderen en kleinkinderen. Ik kom al van jongs af aan op de velden en heb in de loop der jaren genoeg meegemaakt waardoor ik denk dat de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen keihard nodig is. Niets doen is geen optie.”

John de Wolf

Startbijeenkomst

Op dinsdag 10 oktober organiseerde Rotterdam Sportsupport in het Topsportcentrum Rotterdam een startbijeenkomst voor bestuurders van Rotterdamse voetbalverenigingen. Het doel van de avond was om van bestuurders te horen tegen welke uitdagingen zij aanlopen en wat zij nodig hebben om iedereen op hun vereniging veilig te laten voetballen. Hier kwamen de volgende aandachtspunten uit:

  • Het opleiden, begeleiden en beschermen van scheidsrechters.
  • Incidentenmanagement (rollen, taken en procedures).
  • Wijknetwerk in beeld brengen. Welke sociale instituten zitten in de buurt?
  • Voorbeeldrollen door trainers en coaches.
  • Het gedrag van ouders lang het veld.
  • Samenwerking met andere verenigingen, de gemeente of KNVB.
  • Het tegengaan van discriminatie.

Wat kunnen jullie verwachten?

De Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen liep van 2012 tot 2018 en hielp voetbalclubs bij het realiseren van een veilig voetbalklimaat. Het doel van deze aanpak was samenwerken aan een Rotterdams voetbalklimaat waarin sportiviteit en respect centraal staan. Want dat zorgt voor nog meer plezier op en rond de velden! Binnen de Rotterdamse aanpak streven we naar een aanspreekcultuur en een eenduidig normen- en waardenbeleid voor de Rotterdamse voetbalclubs.
   Bij de nieuwe aanpak focussen we ons meer op het begeleiden en beschermen van scheidsrechters, het managen van incidenten op de vereniging en het in kaart brengen van de sociale kaart van de omgeving. Daarnaast willen we de kennis die we in het verleden hebben opgedaan herhalen. Er zijn de afgelopen jaren veel bestuurswisselingen geweest, waardoor we met de nieuwe bestuurders ook weer deels de basis van de RAVV willen meenemen.
Feyenoorder John de Wolf is ambassadeur van de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen. Zijn inmiddels legendarische reactie op de supportersincidenten tijdens de Klassieker in het voorjaar van 2023, is reden geweest om hem te vragen als boegbeeld voor deze aanpak. Voetbalverenigingen zullen De Wolf dan ook regelmatig tegenkomen op de bijeenkomsten. Ook zal hij diverse promotieactiviteiten doen voor de aanpak. Wij zijn in ieder geval erg blij met zijn medewerking!

John de Wolf (r) is ambassadeur van de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen. “Niets doen is geen optie,” aldus De Wolf.

“Ik moest zeggen wat in me opkwam. Dat was kort en krachtig. Je kon een speld horen vallen. Ook ik baalde van het incident, maar ik moest ook mijn verantwoordelijkheid pakken.”

John de Wolf over incident bij Feyenoord-Ajax in april 2023

Projectcoördinator

Bianca Post is de projectcoördinator van de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen. De verenigingsconsulent bij Rotterdam Sportsupport was van 2019 tot 2023 voorzitter van voetbalvereniging sv CWO uit Vlaardingen. Ze is daarom goed op de hoogte van wat er speelt op en langs de voetbalvelden. In de rol als projectcoördinator is ze het eerste aanspreekpunt voor de Rotterdamse voetbalverenigingen, verantwoordelijk voor het organiseren van de bijeenkomsten en zorgt ze voor de opvolging van de plannen en acties.
     “Elke voetbalbestuurder herkent het; dat mailtje in het weekend van een andere club met een melding dat een van jouw teams betrokken was bij een incident,” zegt Post. “Je verontschuldigt je aan de andere bestuurder en gaat uitzoeken wat er is gebeurd. Hoor en wederhoor toepassen is de basis; je zorgt ervoor dat het incident goed in kaart wordt gebracht door zoveel mogelijk betrokken te spreken. Dat kost tijd, tijd die je veel liever met positieve acties voor de club vult. En soms lijkt het wel of het elke week raak is. Hoe zorg je ervoor dat je het als bestuurder nog leuk, sportief en veilig houdt voor je spelers, trainers en scheidsrechters en al die andere voetballiefhebbers? Dat is soms nog een hele kluif, met emoties, verschillende belevingen van een incident en soms ook onderliggende historie of stromingen waar je als bestuurder simpelweg geen idee van hebt. Wil je dat als club goed managen, dan heb je gewoon hulp nodig en handvatten. Dan is het fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Daarvoor is de RAVV, om met alle clubs in Rotterdam samen het spelletje weer leuk en veilig te maken voor spelers, publiek en bestuur.”

Medewerkersfotografie Bianca Post - van der Hoek
Bianca Post, projectcoördinator van de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen.

En hoe nu verder?

  • Eind november ontvangen de voetbalverenigingen een vragenlijst. Hierin worden zij bevraagd naar de huidige situatie op de onderdelen van een veilig voetbalklimaat.
  • Nadat we de reacties hebben ontvangen uit de vragenlijst, plannen wij met iedere vereniging een startgesprek in. We bespreken wat er verwacht wordt van clubs die aansluiten bij de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen en hoe Rotterdam Sportsupport hierbij kan ondersteunen.
  • De reacties uit de vragenlijst en startgesprekken (de 0-meting) gebruiken we voor de verdere invulling van onder meer trainingen, bijeenkomsten en ondersteuningstrajecten.
  • Zet dinsdag 6 februari 2024 vast in je agenda, want dan is er een platformbijeenkomst. Bij deze bijeenkomst staat het thema scheidsrechters centraal en gaan we met het elkaar hebben over het werven, opleiden en beschermen van jouw scheidsrechters.
  • Op woensdag 24 april organiseren we een tweede platformbijeenkomst. Deze bijeenkomst richt zich op de start van het nieuwe seizoen.  
  • We organiseren ook nog een speciale sessie voor scheidsrechters waar we verenigingsscheidsrechters helpen omgaan met lastig gedrag en weerbaarheid. De datum volgt nog.
  • Het komende half jaar focussen we ons vooral op een preventief plan voor het seizoen 2024-2025 waar voetbalverenigingen op kunnen terugvallen.
  • We vragen meer aandacht voor de fysieke veiligheid. Dit doen we door het netwerk van de wijkagent, handhaving, gebiedsadviseur veiligheid, jongerenwerk beter in kaart te brengen. We hopen dan ook op een bredere betrokkenheid bij de uitdagingen van de clubs op dit thema.

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met projectcoördinator Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Sint en Piet Nederland zijn weer in Nederland. Sinterklaas is een feest voor iedereen. Houd er echter rekening mee dat niet iedereen prettige ervaringen heeft bij het kinderfeest. Waarom is dit? En wat kun je als vereniging doen om het een feest te maken voor iedereen? 

Het is al bijna vanzelfsprekend voor de meeste Nederlanders dat een Piet roetvegen heeft of andere kleuren, maar niet meer zwart is. Daar hoort een Piet bij die Rotterdammers verbindt met het kinderfeest en niet meer verdeelt. Een groeiend aantal mensen vindt dat de klassieke zwarte piet discriminatie in de hand werkt en dat het Sinterklaasfeest met Zwarte Pieten niet meer past bij de huidige tijdsgeest. 
Daarnaast wordt het kinderfeest vanwege de financiële thuissituatie ook niet door alle gezinnen als prettig ervaren. Als vereniging is het belangrijk om ook hier rekening mee te houden.

Aandachtspunten & tips

Wat kun je als sportvereniging doen zodat de viering voor iedereen prettig kan zijn? Vanuit respect naar al je leden adviseren wij om je te houden aan de landelijke richtlijnen voor wat betreft Piet. Dat wil zeggen: dat je gebruik maakt van een roetveeg- of regenboogpiet. Ontdoe Piet in ieder geval van alle kunstmatig aangebrachte raciale kenmerken en attributen (huidskleur, lippen, kroeshaar, oorringen, accent, etc.). Tips:

  • Via streamingsdiensten als Spotify of iTunes vind je playlists met moderne liedjes. 
  • Bekijk de versieringen die je gebruikt. Zijn deze gedateerd of al aangepast aan de nieuwe Piet?
  • Het Sinterklaasjournaal is voor veel scholen en gezinnen hét verhaal van Sinterklaas dat jaar. De makers ervan zoeken naar een insteek die kinderen aanspreekt en geven tegelijkertijd subtiel invulling aan het maatschappelijk debat. Dit verhaal biedt soms oplossingen om kleine veranderingen speels door te voeren.
  • Steeds meer sportverenigingen gebruiken hun clubkleuren als schmink voor hun Pieten.
  • Vind je het jammer dat Pieten zonder schmink herkenbaar zijn voor de kinderen? Vraag leden die onder de kinderen minder bekend zijn of benader een club in de buurt of ze Pieten willen ruilen; jouw vrijwilligers spelen Piet op een andere club en de vrijwilligers van die vereniging vermaken de kinderen op jouw club.

Financiën

Ook vanwege financiële nood wordt door veel gezinnen het Sinterklaasfeest niet perse als prettig ervaren. Veel kinderen uit zo’n thuissituatie krijgen geen cadeaus op 5 december of als ze thuis hun schoen zetten. Extra leuk dus als ze op de sportvereniging wel een kleinigheidje krijgen. Maar wellicht kun je als vereniging meer betekenen. Wanneer je weet dat dit speelt binnen gezinnen van jullie vereniging, kun je ouders/verzorgers eventueel attenderen op de onderstaande initiatieven die ervoor zorgen dat ook kinderen die uit minder bedeelde gezinnen komen kunnen genieten van het Sinterklaasfeest: 

Het bovenstaande vraagt om een andere mindset en goede communicatie. Neem daarom als verenigingsbestuur een standpunt in en draag dit ook uit. Communiceer helder en tijdig met je leden en ouders/verzorgers en maak duidelijk waarom je voor deze oplossing kiest. Heb je toch een verschil van inzicht met een ouder of verzorger? Ga met elkaar in gesprek. Niet om elkaar te overtuigen maar om visies uit te wisselen. Blijven ouders ontevreden na het gesprek? Wijs hen op de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de vertrouwenscontactpersoon van de eigen club of sportbond. Hulp nodig? Neem contact op met Rotterdam Sportsupport via de contactgegevens onderaan de pagina. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Kunnen jongens en meisjes nog samen in een tent slapen? En wat als er een stelletje ontstaat? Wil de leiding nog een biertje drinken op kamp? Is het bij iemand thuis niet veilig en vertelt een kind dit tegen jouw leiding? En hoe voer je het gesprek hierover binnen de groep? Want wat veilig of normaal voelt of lijkt voor jou, is dat misschien niet voor een ander. Hoe ga je met elkaar om in deze veranderende wereld?

Allemaal vragen en wellicht signalen waar je binnen je rol als leiding tegen aan loopt. En dat vraagt iets van jou en dat doet ook iets met jou! Op dinsdag 19 maart 2024 is de tweede sessie van het thema “Sociaal Veilig Scoutingklimaat”, georganiseerd door Rotterdam Sportsupport in samenwerking met Scouting Nederland. Deze sessie is gericht op de (team)leiding van scoutinggroepen. De eerste sessie in november was voor groepsbestuurders. Je hoeft deze dus niet gevolgd te hebben om de sessie van 19 maart te kunnen volgen.

Ondersteuning en hulp

Een onveilig scoutingklimaat of grensoverschrijdend gedrag is meer dan alleen een seksueel incident. Ook pesten, buitensluiten, ongewenst gedrag en integriteit zijn hier bijvoorbeeld onderdelen van. Hoe kun je het goede gesprek voeren over hoe je met elkaar omgaat? En wat kun je doen als er inderdaad een keer iets mis gaat? En waar kun je dan terecht voor ondersteuning en hulp. Op deze vragen en nog veel meer willen wij jullie graag antwoorden geven die je mee kan nemen naar je speltakteam om daar verder het gesprek te voeren.

Grensoverschrijdend gedrag

Tijdens deze sessie gaan we in op de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag en verklaren en duiden we termen en definities. Verder geven we voorbeelden hoe je met bepaalde situaties kunt omgaan en bespreken we jullie ervaringen rondom dit actuele thema. Ook vertellen we je wat je kunt doen en wat je moet doen met bepaalde signalen of situaties. We geven ook handvatten om met verschillende situaties om te gaan.

Parkeerinstructie

Parkeren kan aan het einde van de boulevard. Links, via het pad door het hek, vind je het gebouw van Scouting Dorus Rijkers Nesselande.

Aanmelden

Ben jij erbij? Aanmelden hier of via de button in het informatiemenu. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Ben jij ook zo’n topper die wekelijks aan de slag gaat met jeugdsporters? Dan is het trainerscongres ‘De trainer van de toekomst’ op maandag 15 april 2024 dé plek om geïnspireerd te raken, ervaringen te delen en antwoord te krijgen op de vragen die jij hebt over het trainen van ‘de jeugd van tegenwoordig’. Diezelfde jeugd die de toekomst van onze stad in handen heeft. Met de ruim 3500 jeugdtrainers en -coaches in Rotterdam delen we dezelfde missie: onze jeugd in beweging brengen en houden.

Rolmodel

Bij Rotterdam Sportsupport zien we dat trainers naast een sportinhoudelijke rol ook een onmisbaar rolmodel zijn. Gezamenlijk trainen jullie, vaak meerdere keren per week, zo’n 35.000 jeugdsporters. Kinderen en jongeren die in Rotterdam nieuwe uitdagingen in de samenleving vaak versneld en vergroot op hun bordje krijgen. Dat aspect van het trainerschap blijft vaak onderbelicht. Dit congres met verschillende workshops kan jou helpen om te gaan met de uitdagingen die het trainerschap brengt. Zodat jij nog lang en met veel plezier je rol als trainer blijft vervullen en jeugdsporters daardoor langer lid blijven van de vereniging.

Programma

  • 17.45 uur: Inloop
  • 18.30 uur: start programma met spreker Thomas Verhaar, trainer van Excelsior Rotterdam O21
  • 19.00 uur: Workshop ronde 1
  • 20.15 uur: Workshop ronde 2
  • 21.15 uur: Plenaire afsluiting
  • 21.30 uur: Netwerken

De workshops van de avond: 

  • Stephan Vos neemt je mee in de succesfactoren van een goede teambuilding en zal het hebben over zijn ervaring binnen het jongens-/ en meisjesvoetbal in binnen-en buitenland. In deze workshop bespreekt hij hoe je als trainer je verwachtingen uitspreekt, hoe je afspraken maakt en hoe je sporters aanspreekt. Je leert hoe je deze teamgesprekken voert, welke vormen je kiest, hoe je alles vastlegt, en hoe je vervolgens ook sporters kan aanspreken. Van uitspreken, naar afspreken, naar aanspreken: “Zonder relatie, géén prestatie!”

    Stephan Vos is trainer van ADO Den Haag Vrouwen 1.

  • 1 op de 8 sporters heeft ooit te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag. Deze workshop, geleid door Carmen Barranco, belicht dit belangrijke thema. Leer je bewust te worden van machtsverhoudingen tussen jou en je sporters. Ontdek hoe sporters mogelijk álles willen doen voor speeltijd. Leer hoe je moet reageren wanneer sporters elkaars grenzen overschrijden. Ontdek dat gedrag dat voor jou normaal lijkt, voor een kind of ouder grensoverschrijdend kan zijn. Carmen biedt praktische tips om hiermee om te gaan en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

    Carmen Barranco is pedagogisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport.

  • Marco van de Geer neemt je in deze workshop mee in het Positie-Relatie-Inhoud-model. In de sport biedt het dit model een waardevol inzicht in teamdynamiek en coachingcommunicatie. Het identificeert de positie van trainers en spelers, de onderlinge relaties binnen het team en de inhoud van de boodschappen die worden gecommuniceerd. Door deze elementen te begrijpen, kun je als trainer effectiever leiderschap tonen, teamrelaties verbeteren en de communicatie optimaliseren om de prestaties te bevorderen.

    Marco van de Geer is pedagogisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport.

  • In je vrije tijd trainer zijn, wat een mooi gebaar. Je zou het maar doen! Helaas loopt het niet altijd zoals je zou willen. Wat doe jij als je sporters niet luisteren, je opdracht niet lijken te begrijpen of uitdagend gedrag vertonen? Weet je hoe om te gaan met kinderen en jongeren waarbij mogelijk sprake kan zijn van autisme, ADHD of een licht verstandelijke beperking? In deze workshop gaan we in op deze vragen en geven we je handvatten mee om vanaf de eerstvolgende training of wedstrijd al toe te kunnen passen.

    Bianca Hamstra is pedagogisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport, Marjolijn de Boer is sportconsulent bij SportMEE.

  • “Faka trainer, bent u echt zo kaka?”, “Deze training is echt lauw”. Deze uitspraken zullen voor veel trainers herkenbaar zijn. Maar hoe ga je met deze taal en cultuur om? Als trainer kun je een hoop winst behalen als je weet hoe je omgaat met jongeren van diverse achtergronden. Kevin Kanu spreekt de taal van de straat als geen ander en praat je graag bij over dit thema.

    Kevin Kanu is de oprichter van Kanu Experience, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en groei van kinderen en jongeren op diverse gebieden, en trainer O12 bij Sparta Rotterdam.

  • Ouders willen het beste voor hun kind. Door als sportvereniging verbinding met ouders te maken en rolduidelijkheid te bieden, kunnen ouders een belangrijke bijdrage leveren aan sportplezier en het behalen van sportieve doelen. In deze workshop ga je op een actieve manier na, hoe je ouders leert hun kind te beschermen, te steunen en los te laten. Je deelt met andere trainers dilemma’s over sportouders, maar gaat vooral aan de slag hoe je ouders op een positieve manier betrekt en begrenst. Je maakt hierbij ouders bewust welk (pedagogisch) gedrag helpt in de auto en langs de lijn en wat niet. Je krijgt wetenschappelijke theorie, maar gaat vooral aan de slag met praktische trainingsvormen die je met ouders en kinderen samen kunt doen op het veld.

    Marc van Wingerden is docent lichamelijke opvoeding en verbonden aan Flow Mentale Training.

  • Als sportcoach kun je de maximale ontwikkeling van kinderen positief stimuleren door hun mentale weerbaarheid te trainen. Tijdens deze workshop ervaar je hoe je competenties als zelfvertrouwen en focus traint als onderdeel van jouw programma. Je gaat aan de slag met fysieke trainingsvormen voor presteren onder druk. De gebruikte werkvormen zijn wetenschappelijk onderbouwd vanuit de sportpsychologie en de pedagogiek, maar vooral praktisch toepasbaar op het veld, de baan en de mat.

    Danielle van der Klein-Driessen is sportpsycholoog en orthopedagoog bij Flow Mentale Training

  • Door technologische ontwikkelingen groeien kinderen op in een andere beweegcultuur, waarin buitenspelen geen hoofdrol meer speelt. Kinderen sporten minder en zitten vaker. Ze bewegen niet alleen te weinig, maar ook te eenzijdig. Dit is een maatschappelijk probleem dat gevolgen heeft voor belangrijke zaken zoals gezondheid, fitheid, creativiteit, maar ook voor prestaties in de sport.
    Het Athletic Skills Model introduceerde hiervoor de Schijf van 10! die bestaat uit tien grondvormen van bewegen. De wetenschappelijke en praktische onderbouwing geeft inzicht in ons beweeggedrag en biedt een structuur voor beweegprogramma’s.

    Jorick Hendriksen is Sport- en Beweeginnovator bij Athletic Skills Model, een talentontwikkelingsmodel voor de topsport.

  • Hoe geef je zowel het kind dat moeite heeft met de sport de nodige aandacht tijdens de training, maar ook de meest getalenteerde sporters en alles daartussen? In deze praktische workshop leer je hoe je alle spelers kan ondersteunen en uitdagen, ongeacht hun vaardigheidsniveau. Dit bevordert een inclusieve en ondersteunende sportomgeving voor iedereen in het team. In deze workshop leert Mohamed Benziane je hoe je als trainer op een simpele manier kan differentiëren.

    Mohamed Benziane is docent Bewegingsonderwijs en mede-eigenaar van Playfit, een bewegingsprogramma voor kleuters en peuters.

  • Deze workshop gegeven door Patrick Woerst biedt deelnemers inzicht in de kracht van een strategische kijk op sport. Door te leren hoe ze vanuit een ‘vogelperspectief’ kunnen analyseren, kunnen coaches en spelers cruciale details waarnemen die anders mogelijk over het hoofd worden gezien. Deze aanpak verbetert niet alleen het begrip van het spel, maar ook de besluitvorming en prestaties op het veld.

    Patrick Woerst is oprichter van Vantage, een bedrijf dat topsporters begeleidt.

  • Atletiektraining is fundamenteel voor elke sport omdat het de basis legt voor fysieke vaardigheden zoals snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en behendigheid. Deze elementen vormen de kern van vrijwel elke sportieve activiteit, waardoor atletiektraining een belangrijke aanvulling is op het ontwikkelen van prestatievermogen, het verminderen van blessurerisico’s en het bevorderen van algemene fysieke fitheid, ongeacht de gekozen sportdiscipline. Als je hier meer over wilt weten, doe dan mee met de workshop gegeven door Mark de Rond.

    Mark de Rond is trainer en coördinator bij Atletiek Trainingscentrum Rotterdam.

Licentiepunten

Door de samenwerking met verschillende sportbonden kun je met je deelname aan het congres licentiepunten verkrijgen:

  • KNAU (atletiek): 2 licentiepunten (niveau 3)
  • KNGU (turnen): 2 licentiepunten
  • KNVB (voetbal): 2 licentiepunten
  • KNZB (zwemmen): 1 licentiepunt
  • NBB (basketbal): 4 licentiepunten
  • NEVOBO (volleybal): 3 licentiepunten
  • NRB (rugby): 3 licentiepunten
  • NTB (tafeltennis): verlenging van de licentie
  • BNL (badminton): verlenging SO 2 t/m 4

Aanmelden

Wil je er lastminute bij zijn? Dat kan, maar aanmeldingen kunnen niet meer verwerkt worden.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

De feiten liegen er niet om: één op de acht sporters is slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Ook bij jouw vereniging kan dit dus voorkomen. Voor slachtoffers is het vaak moeilijk om hierover te praten. Maak het onderwerp bespreekbaar en start het gesprek!

Graag nodigen we je uit voor de informatiebijeenkomst ‘Start2Talk’ op 29 februari van 19:30-21:30 uur. Heb je binnen jouw vereniging al eens een melding ontvangen? Weet je wat te doen, wie je kunt bellen en waar je terecht kan voor ondersteuning? Of vraag jij je af wat je kunt doen om seksueel overschrijdend gedrag op de club te voorkomen? En ben je bekend met de meldplicht voor sportbestuurders? Deze avond gaan we in gesprek met diverse experts en krijg je informatie en handvatten om met dit moeilijke thema aan de slag te gaan.

We starten deze informatiebijeenkomst met het bespreken van een casus onder leiding van een zedenrechercheur. Verder zijn er experts aanwezig van de samenwerkingspartners zoals Centrum Veilige Sport Nederland en NOC*NSF om jullie te informeren over diverse preventiemaatregelen en mogelijkheden. Wil je graag met dit thema aan de slag binnen jouw vereniging? Neem dan collega bestuurders mee.

Voor wie?

Vertrouwenscontactpersonen en bestuurders van Rotterdamse sportverenigingen en scoutinggroepen.

Aanmelden

Ben jij erbij? Aanmelden kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. Heeft jouw vereniging interesse in een training grensoverschrijdend gedrag in de sport? Stuur dan een e-mail naar c.barranco@rotterdamsportsupport.nl. Dan nemen we contact met je op!

Follow-up

Rotterdam Sportsupport organiseert op donderdag 7 maart en woensdag 20 maart een vragenuurtje voor deelnemers van deze bijeenkomst.

4 V’s

Door als club te voldoen aan de 4 v’s, heb je een stevige basis voor sociale veiligheid en zet je al mooie stappen in de preventie van grensoverschrijdend gedrag. De 4 v’s voor veiligheid zijn:

  • Verenigingsbrede gedragscode
  • Vertrouwenscontactpersoon op de club
  • Verklaring Omtrent Gedrag vrijwilligers
  • Vakkundig geschoolde trainers/coaches

Op deze pagina zie je meer over wat jij als club kunt doen: van praktische tips tot het downloaden van het campagnemateriaal.

Inspiratie

Inspiratie nodig? Luister onze podcastserie ‘Start2Talk’ over dit onderwerp (ook beschikbaar via Spotify): 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

In 2020 deed oud-collega Pepijn Geldof onderzoek naar LHBTI-acceptatie in de sport. Karin Blankenstein, oprichtster van de John Blankenstein Foundation (JBF), reageert op een aantal quotes uit het onderzoek “Grappen moeten kunnen, anders mag er niks meer” die ook veel relevante informatie bevatten voor sportverenigingen.

“Als ik mij realiseer dat ik van onze 2500 leden maar een paar LHBTI’ers kan opnoemen, dan houdt het in dat onze vereniging niet veilig genoeg is.” 

“We hebben het hier over zichtbaarheid. Helaas zien we dit vaker. Toch kan je ook een compliment geven aan de vereniging. Juist doordat ze met elkaar in gesprek gaan, realiseren ze dat het niet sportklimaat nog niet veilig genoeg is voor LHBTI’ers. De gedachte in Nederland is vaak nog heteronormatief. We gaan ervan uit dat diegene tegenover ons tot dezelfde doelgroep behoort, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Laten we het normaliseren. Moet het nou zo moeilijk zijn dat een jongen na een weekend in een team kan zeggen dat hij een leuke jongen heeft ontmoet? Hoe mooi zou het zijn dat je je als hetero gewoon even in een ander kan verplaatsen? Sporters die zich op een veilige en open maniekunnen uitspreken; dat is de openheid die je als vereniging wilt hebben.
Daarnaast hoor ik soms: “Ja, maar hetero’s roepen toch ook niet constant dat ze hetero zijn?” Maar doen LHBTI’ers dit dan wel? Het enige wat we vragen is dat LHBTI’ers openlijk kunnen uitkomen voor hun seksuele voorkeur. Meer is het niet. Als het klimaat veilig is dat iemand voor zijn seksuele voorkeur kan uitkomen, dan heb je als vereniging een veilig sportklimaat voor LHBTI’ers.”

“Ik denk dat het niet het belangrijkste is. Maar als jij als vereniging een regenboog vlag op hebt hangen, kan dat toch een extraatje zijn waardoor iemand wel bij je vereniging komt sporten of zich veilig voelt.”

“Helemaal mee eens. Het is een heel simpel initiatief, maar toch kan het al een klein stapje in de goede richting zijn. We hebben het daarnaast vaak over de sporters zelf, maar denk ook aan de twee moeders of vaders die op de sportvereniging komen. Natuurlijk is er nog meer nodig, maar dit kan voor de doelgroep al voelen als een zekere vorm van erkenning. Twee jaar geleden was er een Haagse vereniging die bij de gemeente twaalf regenboogvlaggen had opgevraagd. Bij elke uitwedstrijd overhandigde de vereniging een regenboogvlag aan de tegenstander. Dat is een mooie handreiking.”

“Je bent toch geen homo, of stel je niet zo aan mietje. Het zijn van die sjablonen die in ons taalgebruik zitten. Althans, in het voetbalwereldje, want daar hebben we het over.“

“Het is vaak het voetbalwereldje dat wordt genoemd, maar kijk eens naar het recent gepubliceerde onderzoek van het Mulier Instituut over homo-acceptatie in de hockeywereld of een interview met Casper Boom over homo-acceptatie in de korfbalwereld. Het komt overal voor. Het woord homo wordt niet positief gebruikt. Als jij die LHBTI’er bent, dan sta je altijd voor iets dat zwak is. Er wordt vaak gezegd: “Die homo’s moeten maar tegen een grapje kunnen.” Maar zeggen we dat bij andere groepen ook? Het wordt tijd dat we daarmee stoppen.”
Wat wij bij de John Blankenstein foundation merken tijdens onze workshops is dat het ervaringsverhaal van een LHBTI’er binnenkomt. Tijdens deze workshops gaan we 1-op-1 in gesprek met bestuurders, trainers/coaches en spelers. Als een ex-sporter dan vertelt over de impact van homograppen, komt dat echt wel binnen. We gaan op een constructieve manier met elkaar in gesprek, zonder met een vinger naar elkaar te wijzen. Dat vind ik de beste manier om homograppen te tackelen.”

“Als de boys in de kleedkamer zitten, dan wordt er gezegd: “Ben je je vriendinnetje aan het appen?” Dan wordt er een grap gemaakt dat het z’n vriendje is en lacht iedereen.”

“Dit komt bij mij binnen, omdat ik weet wat het met mensen kan doen. We hebben het gewoon over liefde. Wat maakt het nou uit? Het gaat er toch om dat je als trainer/coach het beste uit je spelers haalt? Of dat nou in de hoogste klasse is of in de kelderklasse: je moet er één team van maken. Dat krijg je niet voor elkaar door dit soort uitspraken. Maak het niet te zwaar, maar benoem het wel om zo bewustwording te creëren. Leg het spel eens stil en leg uit wat iemands woorden kunnen doen met een ander. Misschien behoort iemands broer of zus ook wel tot de doelgroep.”

“We proberen tegen elkaar te zeggen dat als er iemand binnen een elftal uit de kast komt we dat met elkaar accepteren. Als diegene maar gewoon normaal blijft doen. Tuurlijk moet je de grapjes blijven houden, zoals dat je je zeep niet moet laten vallen in de douche. Dat moet gewoon blijven en kunnen. Het moet geen panische situatie worden.”

“Als diegene maar gewoon normaal blijft doen, heeft hij/zij hiervoor dan raar gedaan? Vaak wordt er ineens raar gedaan over bijvoorbeeld het douchen. De beeldvorming bij de hetero’s is ook vaak eenzijdig. Alsof alle LHBTI’ers altijd maar aan iedereen zitten tijdens het douchen. Er is nog zoveel onwetendheid. De vooroordelen en de stereotyperingen proberen we in de workshops weg te nemen door ze expliciet te benoemen. Vaak zien we dat dit werkt.”

“Het bestuur moet gewoon zeggen wat wel of geen gewenst gedrag is binnen onze vereniging. Daar moeten we elkaar gewoon op aanspreken. Aan het begin van het seizoen is het bestuur verantwoordelijk voor hoe we met elkaar omgaan. In de regels moet dit ook worden meegenomen.”  

“Mee eens. Het is belangrijk dat verenigingsbestuurders LHBTI-acceptatie integreren in de beleid en gedragsregels van de verenging. Maar het aanspreken op ongewenst is belangrijker. Dit heeft wel tijd nodig. Tijdens trainersbijeenkomsten of tijdens een ALV (Algemene Ledenvergadering, red.) kan het bestuur hier zich wel over uitspreken. Maar ook op het moment dat er nieuwe trainers worden aangenomen, is het goed om te benoemen dat er niet wordt gescholden met het woord homo. Spreek als bestuurder ook de ouders langs de lijn aan op ongewenste uitspraken.”

“De vertrouwenscontactpersoon heeft bij het stimuleren van LHBTI-acceptatie een heel belangrijke rol in de samenwerking met de trainers.”

“Klopt, de vertrouwenscontactpersoon is bij dit thema ontzettend belangrijk. Het is wel belangrijk dat deze persoon goed zichtbaar is, dus dat de leden en ouders hier een gezicht bij hebben. Vaak zie je dat deze persoon soms wordt vermeld op de website met een foto, maar dit is vaak nog niet voldoende. De vertrouwenscontactpersoon zou af en toe bijvoorbeeld ook kunnen aansluiten bij een trainingsbijeenkomst of zich aan het begin van het seizoen laten zien bij een aantal teams. Maar ook de trainer kan een bepaalde vertrouwenscontactpersoon zijn die af en toe eens aan zijn spelers/speelsters vraagt of alles nog goed gaat. Dat kan ook de persoon zijn waarbij de sporters wél uit de kast durven te komen. Iedereen zoekt toch zijn eigen vertrouwenscontactpersoon.”
Wat geven altijd aan verenigingen mee dat ze bij stoppende leden vragen wat hiervoor de reden is. Als iemand altijd enthousiast is geweest en iemand wordt stiller en komt op den duur niet meer opdagen, stel je als bestuur jezelf dan de vraag wat er aan de hand is. Juist dat stukje interesse is voor je ledenbehoud heel belangrijk.
En tot slot: LBHTI-acceptatie speelt niet alleen in Rotterdam, maar in heel Nederland. Sport is een terrein waar je gewoon jezelf moet kunnen zijn. Die geestelijke gezondheid is zo belangrijk. Een sportvereniging kan je veel geven, maar je moet het wel met elkaar doen.”

Over de John Blankenstein Foundation

De John Blankenstein Foundation is een Nederlandse stichting die zich ten doel stelt om de sociale acceptatie van LHBTI’ers in de top- en breedtesport te bevorderen. De organisatie richt zich onder meer op het verbeteren van zichtbaarheid en beeldvorming van LHBTI’ers door het bevorderen van best practices in bonds-, club- en ongeorganiseerde sportverbanden. De JBF verzorgt workshops bij sportverenigingen over seksuele diversiteit voor bestuurders, trainers/coaches en spelers. Ook neemt de John Blankenstein foundation deel aan de Alliantie Gelijkspelen, een samenwerkingsverband die bestaat uit o.a. de KNVB, sportkoepel NOC*NSF en de KNHB, en heeft als doel LHBTI-acceptatie in de sport te stimuleren.

Ondersteuning

De John Blankenstein Foundation biedt trainingen aan voor trainers/coaches en spelers vanaf 15 jaar. Kijk hier voor informatie over de workshops. Verder kunnen verenigingen die vragen hebben over dit thema of hiermee aan de slag willen terecht bij Rotterdam Sportsupport via Carmen Barranco (c.barranco@rotterdamsportsupport.nl / 010 24 29 315). Samen kijken we met zorg naar de best passende oplossing en betrekken waar nodig partnerorganisaties als de John Blankenstein Foundation, RADAR Rotterdam en/of de KNVB. 

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!


Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

In de groep jongeren tussen 13 en 18 jaar is een belangrijke negatieve verschuiving gaande als het gaat om sportcommitment (toewijding om te sporten). Dit blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van NOC*NSF over het sportgedrag binnen Nederland. Wat kan jouw vereniging doen om pubers aan je vereniging te binden?

In het onderzoek spreekt de sportkoepel over de verschillende ‘commitment levels’, oftewel: het niveau waarop iemand zich toewijdt aan sport. Zo verschilt het per individu hoeveel die persoon kan, wil en daadwerkelijk gaat sporten. Het onderzoek identificeert zes soorten ‘commitment levels’: de onverschillige en de probleemdenker (weinig commitment), twijfelaar en volger (gemiddeld commitment) en ten slotte, bereidwillige en ambassadeurs (veel commitment). Uit de cijfers blijkt dat in de groep jongeren tussen de 13 en 18 jaar slechts 44% sport met veel commitment. In de leeftijdsgroep 6 jaar 12 jaar is dit nog 62%. Dit laat zien dat vanaf 12 jaar de toewijding om te sporten sterk afneemt. 

Drijfveren en drempels

NOC*NSF deed ook onderzoek naar de drijfveren en de drempels die pubers stimuleren of juist weghouden bij het sporten. De drijfveren om te sporten bij een verenigingen die genoemd worden: het past in het leven van de sporter of veel vrienden zijn lid bij de verenigingen. Daartegenover staan de drempels: andere hobby’s dan sport, het sporten bij een vereniging is te duur. Ook worden de vaste trainingstijd en -dagen benoemd als lastig, net als de wedstrijddagen. Ouders en vrienden zijn voor de puberdoelgroep een inspiratie om te gaan en blijven sporten. 

In eerdere artikelen kwamen we al met drie succesfactoren voor het behouden van pubers. In dit artikel lichten we weer drie andere factoren toe die invloed hebben op of belangrijk zijn voor pubers om bij een vereniging te sporten. 

1) Communicatie

Communiceer direct met de jeugdleden. Informatie over de wedstrijden, uitslagen en trainingen verloopt vaak nog via ouders/verzorgers. Jongeren zijn zo afhankelijk van hun ouders om deze informatie te ontvangen. Uit meerdere Keep Youngsters Involved sessies blijkt dat jongeren graag directe communicatie hebben met de vereniging. Op deze manier weten zij zeker dat ze alle informatie ontvangen en kunnen ze zelf de wedstrijduitslagen en indelingen bekijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een WhatsApp-groep waarin de trainer alle informatie deelt. Vaak bestaan er al onderlinge WhatsApp-groepen waar een coach in kan aansluiten. Dit geeft ook de mogelijkheid voor jeugdleden om te reageren op mededelingen of mee te denken met de indeling van de training. Wees ook creatief in de communicatie. Instagram en Tiktok spreken de jeugd meer aan dan een nieuwsbrief of Facebook. 

Wil jouw vereniging weten hoe dit er precies uit kan zien voor jullie jeugdleden? De Keep Youngsters Involved sessie geeft inzicht in de behoeftes en ideeën van de pubers op de vereniging.   

2. Betrek jongeren

In een eerder artikel beschreven we al hoe belangrijk autonomie is voor jongeren. Gehoord worden en meepraten, dat vinden ze belangrijk. Het betrekken van pubers in de besluitvorming binnen de club verbetert ook de verbinding met de club. Aanvullend is het belangrijk om de jongeren in het vervolg van de besluitvorming ook een plek te geven in de uitvoering hiervan. Dit creëert eigenaarschap. Door de pubers als het ware ‘eigenaar’ te maken van hun eigen evenement of onderdeel, zullen zij gemakkelijker betrokken zijn bij het onderwerp. Daarnaast zijn pubers vaak ook bereid om te helpen wanneer dit direct aan hen wordt gevraagd. Een mooi voorbeeld is het verhaal van de jeugdcommissie van Tempo 34. Eerder verscheen er al een video en interview met drie commissieleden. Wij zien dit als een inspirerend praktijkvoorbeeld hoe verenigingen hun jongeren een stem kunnen geven en kunnen betrekken in de organisatie binnen de vereniging.  

3. Rolmodel (functie trainer)

Een gratis T-shirt, een leuke clinic, een uitnodigende flyer. Dit zijn vaak de ingrediënten die ervoor zorgen dat jongeren geïnteresseerd raken in de sport of sportvereniging. De trainer is in veel gevallen echter de voornaamste reden dat jongeren ook daadwerkelijk blijven sporten. Een goede trainer bewaakt de cultuur en sfeer in de groep, bewaakt de normen en waarden, zorgt voor veiligheid (of niet) en biedt een luisterend oor. De trainer bepaalt ook voor het grootste deel hoe de sporters zich voelen: vertrouwen in zichzelf, gevoel van waardering, gezien en gehoord worden, het gevoel dat ze zich ontwikkelen.  
     Kortom, de trainer bepaalt voor een groot deel hoe gemotiveerd de jongeren zijn om te blijven. Hoe sterker en positiever de relatie is tussen trainer en sporter, hoe groter de kans is dat ze blijven sporten. De relatie tussen trainer en sport wordt nog vaak onderschat. Het goede nieuws? Je kunt als vereniging heel veel invloed uitoefenen op deze succesfactor. Waar de agenda van de jongeren, de andere verleidingen en het kostenaspect ver buiten je invloedssfeer liggen, kun je er wél voor zorgen dat de juiste trainers voor deze groepen staan of ervoor zorgen dat deze trainers werken aan hun “social-skills”.  
 
Dit was slechts een kleine introductie voor het thema ‘rolmodel’ en de functie van de trainer. In onze vorige podcast hadden we het ook al over de rol van de trainer. De trainer/sporter-relatie is zo belangrijk in de ervaring van een (jeugd)lid, dat dit onderwerp meer verdieping vraagt. In de nabije toekomst zullen we hier dan ook verder op ingaan in de vorm van een nieuwe podcast. Houd onze website en de socials in de gaten! 

Contact 

Wil jouw vereniging aan de slag met een van de bovenstaande thema’s? Neem dan contact op met verenigingsconsulenten Frank Vermeulen en Beau de Leeuw via f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl / beau.de.leeuw@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder! 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Polarisatie, radicalisering en extremisme. Het zijn termen die steeds vaker opduiken in de media. Wat kun je als vereniging doen bij (vermoedens van) deze gedragingen? In dit artikel helpen we je op weg.   

Radicali-wat? Waar hebben we het eigenlijk over?

In de eerste plaats is het goed om te weten wat de termen polarisatie, radicalisering en extremisme eigenlijk betekenen. Radicalisering is de overkoepelende term voor polarisatie en extremisme. Het houdt in dat een persoon of groep in toenemende mate opvattingen heeft die spanningen opleveren met de democratische rechtsorde (grondrecht/principes/regels in de maatschappij) of daar zelfs haaks op staan. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Voorbeelden hiervan zijn polarisatie en extremisme.

Bij polarisatie is er sprake van het ‘wij-zij denken’. Dit betekent dat mensen recht tegenover elkaar komen te staan vanwege een ander gedachtegoed. Mogelijke verschillen waardoor polarisatie ontstaat, zijn bijvoorbeeld etnische verschillen, religieuze verschillen en de gedachten over links- en rechts georiënteerde politieke partijen.

Het kan ook zo zijn dat één of meerdere personen doelbewust de wet overtreedt om zijn/haar idealen na te streven. We spreken dan van extremisme. Dit kan voorkomen in gewelddadige vorm zoals mishandeling, maar ook in niet-gewelddadige vorm, zoals het systematisch verspreiden van ‘haat’.

Oké, en hoe kan ik dat herkennen op mijn vereniging?

Helaas is er geen checklist voor de signalen die kunnen duiden op radicalisering. Dit omdat er niet is vastgesteld welke gedragingen er nu precies toe kunnen leiden. De weg naar radicalisering is een proces en kan door vele zaken ontstaan en doorgroeien. Wel heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zes signalen op haar website staan die zorgelijk zouden kunnen zijn:

  • Isolatie van familie en oude vrienden, maar wel omgaan met een nieuw netwerk om zich heen.
  • Bezoeken van websites, social media groepen of bijeenkomsten met zorgelijke opvattingen.
  • Intensief bezig zijn met een nieuwe identiteit aannemen m.b.t. een andere ideologie of religie.
  • Gedachten en uitspraken van ‘wij-zij’ gedachten.
  • Extreem spijbelgedrag of het beëindigen van studie, sport of werk.
  • Onlangs een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt.

Andere risicofactoren zijn psychopathologie (psychosociale problemen, gedragsproblemen) en een instabiele leefsituatie. Denk daarbij aan een ontwricht gezin, werk- of huisvestingsproblemen en drank- en/of drugsgebruik. Ook blijkt dat jongeren meer radicaliseren dan andere leeftijdsgroepen.

Wat doe ik als ik vermoedens heb van radicalisering op mijn vereniging?

Goede vraag! Radicalisering kan zorgen voor een onveilige situatie, dus het is goed om te weten wat te doen bij vermoedens. Bedenk of het verstandig is om met deze persoon zelf in gesprek te gaan of dat er nog niet-radicale personen om hem/haar heen zijn die dat eventueel ook zouden kunnen doen. Een niet-radicaal netwerk is een beschermende factor voor radicalisering.  

Stel je besluit in gesprek te willen gaan met deze persoon. Probeer dan verbinding te maken en ook te behouden. Het is ook aan te raden om diegene niet af te wijzen op zijn/haar uitspraken. Dit vergroot namelijk de kans dat diegene niet meer in gesprek wil en dat hij/zij zich misschien zelfs gesterkt voelt in de eigen gedachten.

Eenmaal vermoedens van radicalisering? Probeer die persoon nog enige tijd in de gaten te houden wanneer je vermoedens niet meteen bevestigd worden. Het proces van radicalisering gaat met ‘ups’ en ‘downs’. Wanneer men zich weer gesterkt voelt in deze gedachtegang, dan zal het gedrag extremer worden. Komt er informatie op hen af dat het tegendeel laat zien? Dan kan het zijn dat het proces van radicalisering even wat minder op de voorgrond komt, terwijl bij bevestiging weer meer naar voren kan komen. Dit proces kan een aantal maanden tot zelfs een aantal jaren duren.

Professionele hulp of advies

Worden jouw vermoedens groter of worden ze bevestigd? De Gemeente Rotterdam heeft een Meld- en Adviespunt Radicalisering (MAR). Neem contact met hen op door te bellen naar het telefoonnummer 06 23 66 03 86 of door te mailen naar mar@rotterdam.nl. Lees hier meer.

Je kunt ook het landelijke adviesnummer bellen op dit thema. Het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) bieden professionele hulp. Deze hulpverleners zijn telefonisch bereikbaar via 088-2080800 en per e-mail op info@hetlse.nl. Je kunt ook altijd de pedagogen van Rotterdam Sportsupport hierover benaderen. Wij denken met je mee!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

De cijfers liegen er niet om; de Nederlandse jongeren hebben het mentaal steeds zwaarder. Ieder jaar stijgen de cijfers óf blijven de cijfers van suïcide onder jongeren gelijk t.o.v. een jaar eerder. Zeker de eenzaamheid tijdens de coronacrisis heeft de jongeren geen goed gedaan. Iedere dag overlijden er in Nederland vijf mensen aan zelfmoord. Wat kun je als vereniging betekenen voor jongeren die worstelen met suïcidale gedachten?

Het verenigingsleven is belangrijk voor ‘echt’ contact!   

Sociale contacten en de bevestiging van leeftijdsgenoten zijn voor jongeren heel belangrijk. Het geeft meer realiteitszin dan veel zaken die zij online tegenkomen, waar eerder een ideaalbeeld wordt geschetst dan de realiteit. Jongeren hebben zich hier aan vastgehouden tijdens de coronacrisis, waardoor het zelfbeeld lager is geworden. Er wordt niet voldaan aan het beeld dat social media schetsen. Het is voor jongeren hun waarheid geworden. Dit is waar zij (in hun ogen) aan moeten voldoen. Lees hier meer over de invloed van social media op het zelfbeeld van jongeren.

Op de vereniging kunnen jongeren weer ‘echt’ communiceren met elkaar. Daarom zijn de sport- en scoutingverenigingen zo belangrijk voor deze doelgroep. Als bestuurder of trainer kun je wellicht (zorg)signalen herkennen wanneer jongeren in contact zijn met elkaar of met jou bij aanwezigheid op de vereniging. Maar juist ook de afwezigheid kan iets zeggen.

Wat te doen bij (vermoedens van) gedachten aan suïcide?

Het allerbelangrijkste om te weten: vragen naar de gedachten helpt. Het is een onderwerp dat erg zwaar is en wat men ook uit de weg kan gaan om deze reden. Echter, het blijkt dat het onderwerp bespreekbaar maken ertoe kan leiden dat deze persoon zijn of haar gedachten uitspreekt, waardoor je iemand verder kunt helpen. Jouw reactie is daarbij ook van belang. Oordeel niet, maar vraag uit waardoor het komt dat deze gedachten spelen. Vervolgens kan een gevoelsreflectie helpen, waardoor degene zich gehoord voelt in zijn/haar gevoel en gedachten.

Er is ook een gratis online training beschikbaar, die je inzichten geeft over hoe een dergelijk gesprek te voeren. Wat doe je bijvoorbeeld als degene vraagt deze informatie tussen jullie te houden? De training ‘In gesprek met een jongere’ wordt aangeboden door 113 zelfmoordpreventie.

Professionele hulp inschakelen

Bij het onderwerp suïcide raden wij aan altijd contact op te nemen met 113 zelfmoordpreventie. De hulpverleners zijn professionals op dit zeer gevoelige onderwerp. Daarnaast kan Rotterdam Sportsupport jou verder helpen met hoe je hiermee omgaat. Vragen hierover? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) geldt binnen de sportvereniging als hét aanspreekpunt voor iedereen met vragen of zorgen over het welzijn van spelers, ouders/verzorgers of andere vrijwilligers. De VCP is er om hierover te praten. Het is ook mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij deze persoon aan te kaarten. Iedereen binnen de organisatie kan zich bij de vertrouwenscontactpersoon melden: sporters, ouders/verzorgers, trainers, toeschouwers, bestuurders et cetera.

Rotterdam Sportsupport organiseert dit sportseizoen digitale vragenuurtjes voor vertrouwenscontactpersonen. Tijdens deze vragenuurtjes kunnen vertrouwenscontactpersonen hun uitdagingen bespreken met de pedagogisch adviseurs van Rotterdam Sportsupport. Ook is er ruimte om vragen te stellen of casussen te bespreken met andere vertrouwenscontactpersonen. De eerst volgende is op dinsdag 21 november van 19.00 tot 20.00 uur.

Aanmelden

Wil je deelnemen? Aanmelden kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent of met pedagogisch adviseur Bianca Hamstra via b.hamstra@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

De Rotterdam Pride 2023 start vandaag en bestaat tien jaar. Van 1 t/m 11 juni staat Rotterdam in het teken van acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. De afkorting LHBTIQ+ staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen en queers.  Met ruim 350 sportverenigingen in Rotterdam kan de sport een belangrijke rol spelen in de acceptatie van LHBTIQ+’ers.  

Tips/adviezen voor sportverenigingen 

  • Maak het thema bespreekbaar. Maak LHBTIQ+ thema’s bespreekbaar binnen teams en op de vereniging. Denk bijvoorbeeld aan het benoemen van een vertrouwenscontactpersoon bij wie iedereen terecht kan. Wees ook duidelijk over een mogelijk zero-tolerancebeleid waarin discriminatie en schelden met homo of andere termen niet wordt toegestaan.  
  • Sta achter je regenboogvlag. Leden ervaren pas het gevoel van inclusie wanneer de vlag meer betekent dan alleen een symbolisch gebaar.  
  • Bedenk hoe jouw vereniging de accommodatie inclusiever kan maken. Is het mogelijk om een genderneutrale kleedkamer aan te wijzen wanneer dit nodig is? Zijn de toiletten voor ieder toegankelijk? 
  • Bewustzijn en erkenning behoren tot de belangrijkste factoren. Het is begrijpelijk dat een vereniging misschien niet direct een extra, genderneutrale kleedkamer beschikbaar kan stellen of een gemixt team kan opzetten. Maar een luisterend oor en meedenken met een lid die een seksualiteit of gender gerelateerd probleem aankaart, kan al een wereld van verschil maken. 

Eerder gepubliceerde artikelen 

Meer weten? Wellicht zijn onderstaande artikelen wel iets voor jou!

Ketelbinkie

Met maar liefst 10 sporttakken is Ketelbinkie een van de grootste multi-sportverenigingen van Rotterdam. Daarnaast is het de grootste LHBTIQ+ sportvereniging van Nederland. Vorig jaar op 18 juni (Roze Zaterdag, red.) kreeg voorzitter Huibert Breukers de Omarm Rotterdam aanvoerdersband voor zijn inzet voor gelijkheid en acceptatie in de sport.

Huibert Breukers, voorzitter van Ketelbinkie, ontvangt de Omarm Rotterdam aanvoerdersband tijdens de Roze Zaterdag (18 juni 2022).

Eerder maakte Rotterdam Spotsupport ook al een podcast over het thema LHBTIQ+ acceptatie in de sport. In deze podcast komen collega’s Beau de Leeuw en Carmen Barranco aan het woord en is hieronder te beluisteren (ook beschikbaar via iTunes en Spotify).

Weetjes

  • Drie kwart van de verenigingsbestuurders vindt aandacht voor inclusie en het tegengaan van discriminatie in de sport belangrijk (73%).
  • Sportverenigingen hebben steeds vaker beleid gericht op het tegengaan van discriminatie. Het aantal sportverenigingen met antidiscriminatiebeleid is verdubbeld ten opzichte van 2010.
  • Mannelijke teamsporters geven bijna twee keer zo vaak (18%) dan andere sporters aan, dat in hun sportgroep regelmatig grappen of negatieve opmerkingen worden gemaakt over homoseksualiteit.
  • 70% van de Nederlanders vindt dat scheidsrechters moeten ingrijpen als sporters ‘homo’ of ‘mietje’ als scheldwoord gebruiken in de sport.
  • Bij 12% van de verenigingssporters was in het afgelopen jaar positieve aandacht voor de acceptatie van homoseksualiteit binnen hun sportvereniging.
  • Vier op de vijf transgender personen voelen zich geaccepteerd binnen de sportvereniging/-organisatie waarin men actief is.
  • Bijna de helft van de transgender personen voelt zich weleens onveilig rondom sportgelegenheden (exclusief personen die nooit in de buurt van sportgelegenheden komen).
  • Bij vier op de vijf transgender personen is/was hun transgender achtergrond van invloed op hun sportgedrag, bijvoorbeeld door te stoppen met sporten bij een vereniging.
  • Met name de periode van sociale en fysieke transitie van man naar vrouw, of vice versa, stelt transgender personen voor extra uitdagingen in de sport. Het moeten wisselen van kleedkamers, sportteam en/of competities gaat vaak gepaard met (angst voor) ongepaste uitlatingen en uitsluiting.
  • In 2021 de eerste openlijk transgender en non-binaire atleten bij de olympische spelen. Ten minste 185 LHBTI+ identificerende atleten in 2021.

Hoe kan Rotterdam Sportsupport jouw vereniging ondersteunen op dit thema? 

Verenigingen die vragen hebben over dit thema of hiermee aan de slag willen, kunnen terecht bij Rotterdam Sportsupport. Samen kijken we met zorg naar de best passende oplossing en betrekken waar nodig partnerorganisaties als de John Blankenstein Foundation, RADAR Rotterdam en/of de sportbond.  Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Heeft jouw vereniging al een vrijwilliger/contactpersoon waar (jeugd)leden heen gaan voor een praatje of het bespreken van een probleem? Op dinsdag 5 maart start Rotterdam Sportsupport een nieuwe cursusreeks om vrijwilligers van Rotterdamse sportverenigingen op te leiden tot vertrouwenscontactpersoon (VCP). Deze cursus focust zich op onderwerpen die van toepassing zijn op de situatie van jeugd(leden).

Wat doet een VCP?

De VCP geldt binnen de sportvereniging als hét aanspreekpunt voor iedereen met vragen of zorgen over het welzijn van spelers, ouders of andere vrijwilligers. De VCP is er om hierover te praten. Het is ook mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij hem of haar aan te kaarten. Iedereen binnen de organisatie kan zich bij de vertrouwenscontactpersoon melden: sporters, ouders, trainers, toeschouwers, bestuurders et cetera. 
Belangrijk: een VCP is géén hulpverlener. De VCP biedt wel een luisterend oor en is een ‘zorgzame wegwijzer’. Als het nodig of gewenst is, kan hij iemand gericht en gepast toeleiden naar hulpverlening. 

Waarom een VCP binnen de club?

De sportvereniging is een afspiegeling van de maatschappij. Ongewenst gedrag kan zich dus ook hier voordoen. Denk bijvoorbeeld aan seksuele intimidatie, pesten of bedreigen. Zeker jeugdleden kunnen hiervan het slachtoffer worden. Deze groep is verschillende keren per week bij de vereniging te vinden. 

Overzicht data

  • Dinsdag 5 maart | 19.30 – 21.30 uur | Bijenkomst 1
  • Dinsdag 26 maart | 19.30 – 21.30 uur | Bijeenkomst 2
  • Dinsdag 16 april | 19.30 – 21.30 uur | Bijeenkomst 3
  • Dinsdag 14 mei | 1930 – 21.30 uur | Bijeenkomst 4

Aanmelden

Aanmelden voor de VCP-training kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. In aanloop naar de cursus ontvang je een link naar de online omgeving. Heb je nog vragen over dit thema? Neem dan contact op met Marco van de Geer via m.vandegeer@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Ben je vertrouwenscontactpersoon (VCP) bij een Rotterdamse sportvereniging/scoutinggroep en wil je inspiratie opdoen of sparren met andere vertrouwenscontactpersonen? Kom dan op maandag 13 maart naar de netwerkbijeenkomst VCP-community. Tijdens deze avond ontmoet je andere VCP’ers en ga je met deskundigen in gesprek over actuele onderwerpen. Ook behandelen we praktijkvoorbeelden die door de VCP’ers zelf worden ingebracht.

Het werk van een VCP’er is veelzijdig, uitdagend en wordt door iedereen anders ingevuld. Van verschillende sportverenigingen horen we dat VCP’ers behoefte hebben aan contact met andere VCP’ers. Daarom organiseert Rotterdam Sportsupport deze netwerkbijeenkomst. Ook als je (nog) geen opgeleide VCP’er bent maar wel graag wil aansluiten deze avond, ben je van harte welkom!

Wat doet de VCP?

De VCP geldt binnen de sportvereniging als hét aanspreekpunt voor iedereen met vragen of zorgen over het welzijn van spelers, ouders of andere vrijwilligers. De VCP is er om hierover te praten. Het is ook mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij hem of haar aan te kaarten. Iedereen binnen de organisatie kan zich bij de vertrouwenscontactpersoon melden: sporters, ouders, trainers, toeschouwers, bestuurders et cetera. Belangrijk: een VCP is géén hulpverlener. De VCP biedt wel een luisterend oor en is een ‘zorgzame wegwijzer’. Als het nodig of gewenst is, kan hij/zij iemand gericht en gepast toeleiden naar hulpverlening. 

Aanmelden

Ben jij erbij? Aanmelden kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. Heb je vragen over dit thema of de bijeenkomst? Neem dan contact op met Marco van de Geer (m.vandegeer@rotterdamsportsupport.nl) of Bianca Hamstra (b.hamstra@rotterdamsportsupport.nl) of bel naar 010-2429315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Een trainersbegeleider kan het verschil maken voor sporters, trainers én de vereniging. Deze functie draagt bij aan de kwaliteit van de trainers én de trainingen. Een trainersbegeleider begeleidt gedurende het seizoen de minder ervaren trainers door een aantal trainingen te bezoeken. Op basis daarvan krijgt de trainer feedback en tips over het geven van sociaal veilige, plezierige en leerzame trainingen. De feedback op de trainer is positief, opbouwend en vanuit een paar eenvoudige basisprincipes.

Rotterdam Sportsupport helpt verenigingen graag bij het opleiden van mensen tot trainersbegeleiders. Op maandag 18 maart start Rotterdam Sportsupport met een nieuwe cursusreeks Trainersbegeleiding ‘Coach de Coach’. De 4-delige cursusreeks organiseren we dit seizoen op ook donderdagavond. In het aanmeldformulier kun je zelf aangeven welke avond je wil aansluiten.

Voetbaltrainers die deze scholing succesvol doorlopen, ontvangen zes trainerslicentiepunten van de KNVB.

Overzicht programma

  • Maandag 18 en donderdag 21 maart | Introductiebijeenkomst en opzet trainersbegeleiding met de 4 inzichten over trainerschap | Locatie: kantoor Rotterdam Sportsupport (Olympiaweg 10, 3e etage)
  • Maandag 8 en donderdag 11 april | Observeren en analyseren | Locatie: n.t.b.
  • Maandag 22 en donderdag 25 april | Voorgesprek & nagesprek | Locatie: n.t.b.
  • Maandag 13 en donderdag 23 mei | Borgen van besturen | Locatie: kantoor Rotterdam Sportsupport (Olympiaweg 10, 3e etage)

* De bijeenkomsten starten om 19.00 uur en duren tot 21.00 uur. Na afloop van de cursusreeks organiseren we nog op een nog nader te bepalen datum een intervisiebijeenkomst.

Licentiepunten

8 (NRB), 6 (KNVB, KNGU, Nevobo, NBB en Atletiekunie), 2 (KNZB), SL4 – BWF1 (Badminton Nederland) en verlenging (NTTB)

Aanmelden

Aanmelden kan hier of via de button in het informatiemenu. Houd voor meer informatie onze website in de gaten of neem contact op met verenigingsconsulent Frank Vermeulen via f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Steeds meer verenigingen maken trainersbegeleiding belangrijk en kiezen voor een Hoofd Opleiding die de trainersbegeleiding op zich neemt. Maar waarom doen ze dit en wat levert dit deze verenigingen op? Ben je hier ook benieuwd naar als bestuurder van een voetbalvereniging? Kom dan naar deze bijeenkomst en ontdek wat een Hoofd Opleiding voor jouw vereniging kan betekenen om jeugdtrain(st)ers te begeleiden.

Wij nodigen je van harte uit om samen met andere bestuurders van Rotterdamse voetbalverenigingen in gesprek te gaan, ervaringen te delen, kansen en mogelijke bedreigingen te benoemen én vooral te verkennen wat een Hoofd Opleiding aan jouw vereniging kan toevoegen. Deze avond wordt georganiseerd door Rotterdam Sportsupport in samenwerking met de KNVB.

Overzicht belangrijkste informatie

  • Datum: Maandag 6 februari 2023
  • Tijdstip: Aanvang 19.00 uur (inloop vanaf 18.45 uur)
  • Locatie: rvv LMO, Smeetslandseweg 11, 3079 CR Rotterdam

Waarom een Hoofd Opleiding als trainersbegeleider?


Dat steeds meer verenigingen een Hoofd Opleiding aanstellen komt uit de overtuiging dat dit bijdraagt aan:

  • Alle jeugdvoetballers en -voetbalsters met veel plezier steeds beter kunnen leren voetballen, heel lang blijven voetballen en lid van de vereniging blijven;
  • Alle jeugdkaderleden begeleid kunnen gaan worden in het coachen van wedstrijden, het geven van training en het begeleiden van kinderen in een prettige sportomgeving;
  • De jeugdopleiding alle jeugdvoetballers en -voetbalsters en kaderleden daarin kan faciliteren op basis van een goed plan en een goede organisatie;
  • De vereniging zich realiseert dat de jeugdopleiding de kurk is waar de vereniging op drijft, blijft drijven en enorm kan bijdragen aan de ambities.  

Deze schets op hoofdlijnen is wat een Hoofd Opleiding misschien ook wel voor jouw vereniging kan betekenen in het begeleiden van jeugdtrain(st)ers. Een Hoofd Opleiding toevoegen aan de verenigingsorganisatie kan in vele vormen: iemand vanuit de eigen vereniging, iemand die een deel van de rol van Hoofd Opleiding op zich neemt of iemand van buiten de club. Dit is afhankelijk van wat passend is voor jouw vereniging.

Aanmelden

Ben jij erbij? Aanmelden kan door hier te klikken of via de button in het informatiemenu. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Stephan Vos, verenigingsconsulent bij Rotterdam Sportsupport, via s.vos@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

We hopen dat deze bijeenkomst ertoe leidt dat ook binnen jouw vereniging het aanstellen van een Hoofd Opleiding als trainersbegeleiding bespreekbaar wordt, zodat we kinderen én jeugdkaderleden heel lang laten genieten van voetballen. Een leven lang!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Heeft jouw vereniging al een vrijwilliger/contactpersoon waar (jeugd)leden heen gaan voor een praatje of het bespreken van een probleem? Op maandag 27 maart start Rotterdam Sportsupport een nieuwe cursusreeks om vrijwilligers van Rotterdamse sportverenigingen op te leiden tot vertrouwenscontactpersoon (VCP). Deze cursus focust zich op onderwerpen die van toepassing zijn op de situatie van jeugd(leden).

Wat doet een VCP?

De VCP geldt binnen de sportvereniging als hét aanspreekpunt voor iedereen met vragen of zorgen over het welzijn van spelers, ouders of andere vrijwilligers. De VCP is er om hierover te praten. Het is ook mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij hem of haar aan te kaarten. Iedereen binnen de organisatie kan zich bij de vertrouwenscontactpersoon melden: sporters, ouders, trainers, toeschouwers, bestuurders et cetera. 
Belangrijk: een VCP is géén hulpverlener. De VCP biedt wel een luisterend oor en is een ‘zorgzame wegwijzer’. Als het nodig of gewenst is, kan hij iemand gericht en gepast toeleiden naar hulpverlening. 

Waarom een VCP binnen de club?

De sportvereniging is een afspiegeling van de maatschappij. Ongewenst gedrag kan zich dus ook hier voordoen. Denk bijvoorbeeld aan seksuele intimidatie, pesten of bedreigen. Zeker jeugdleden kunnen hiervan het slachtoffer worden. Deze groep is verschillende keren per week bij de vereniging te vinden. 

Overzicht cursusdata:

  • Maandag 17 april | 19.30 – 21.30 uur | Bijenkomst 1
  • Maandag 15 mei | 19.30 – 21.30 uur | Bijeenkomst 2
  • Maandag 5 juni | 19.30 – 21.30 uur | Bijeenkomst 3
  • Maandag 26 juni | 19.30 – 21.30 uur | Bijeenkomst 4

Aanmelden

Aanmelden voor de VCP-training kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. In aanloop naar de cursus ontvang je een link naar de online omgeving. Heb je nog vragen over dit thema? Neem dan contact op met Marco van de Geer via m.vandegeer@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Het percentage sportende Nederlanders is sinds 2013 nog nooit zo laag geweest, blijkt uit cijfers van NOC*NSF. De dalende sportdeelname onder pubers is het meest zichtbaar en verontrustend. Er wordt daarom ook wel gesproken van een ‘beweegcrisis’ onder pubers. In deze podcast bespreken Beau de Leeuw en Frank Vermeulen, verenigingsconsulenten bij Rotterdam Sportsupport, wat je als trainers en bestuurders kunt doen om pubers te behouden en waarom juist deze groep zo belangrijk is voor jouw vereniging.

(ook beschikbaar via iTunes, Spotify en Stitcher)

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Het is weer zover. Sint en Piet Nederland zijn weer in Nederland. Sinterklaas is een feest voor iedereen. Houd er echter rekening mee dat niet iedereen prettige ervaringen heeft bij het kinderfeest. Waarom is dit? En wat kun je als vereniging doen om het een feest te maken voor iedereen? 

Het is al bijna vanzelfsprekend voor de meeste Nederlanders dat een Piet roetvegen heeft of andere kleuren, maar niet meer zwart is. Daar hoort een Piet bij die Rotterdammers verbindt met het kinderfeest en niet meer verdeelt. Een groeiend aantal mensen vindt dat de klassieke zwarte piet discriminatie in de hand werkt en dat het Sinterklaasfeest met Zwarte Pieten niet meer past bij de huidige tijdsgeest. 
Daarnaast wordt het kinderfeest vanwege de financiële thuissituatie ook niet door alle gezinnen als prettig ervaren. Door de huidige energiecrisis is het als vereniging des te meer dan ooit belangrijk om hier rekening mee te houden. Later in dit artikel gaan we hier verder op in.

Aandachtspunten & tips

Wat kun je als sportvereniging doen zodat de viering voor iedereen prettig kan zijn? Vanuit respect naar al je leden adviseren wij om je te houden aan de landelijke richtlijnen voor wat betreft Piet. Dat wil zeggen: dat je gebruik maakt van een roetveeg- of regenboogpiet. Ontdoe Piet in ieder geval van alle kunstmatig aangebrachte raciale kenmerken en attributen (huidskleur, lippen, kroeshaar, oorringen, accent, etc.). Tips:

  • Via streamingsdiensten als Spotify of iTunes vind je playlists met moderne liedjes. 
  • Bekijk de versieringen die je gebruikt. Zijn deze gedateerd of al aangepast aan de nieuwe Piet?
  • Het Sinterklaasjournaal is voor veel scholen en gezinnen hét verhaal van Sinterklaas dat jaar. De makers ervan zoeken naar een insteek die kinderen aanspreekt en geven tegelijkertijd subtiel invulling aan het maatschappelijk debat. Dit verhaal biedt soms oplossingen om kleine veranderingen speels door te voeren.
  • Steeds meer sportverenigingen gebruiken hun clubkleuren als schmink voor hun Pieten.
  • Vind je het jammer dat Pieten zonder schmink herkenbaar zijn voor de kinderen? Vraag leden die onder de kinderen minder bekend zijn of benader een club in de buurt of ze Pieten willen ruilen; jouw vrijwilligers spelen Piet op een andere club en de vrijwilligers van die vereniging vermaken de kinderen op jouw club.

Financiën

Ook vanwege financiële nood (bijvoorbeeld door de energiecrisis) wordt door veel gezinnen het Sinterklaasfeest niet perse als prettig ervaren. Veel kinderen uit zo’n thuissituatie krijgen geen cadeaus op 5 december of als ze thuis hun schoen zetten. Extra leuk dus als ze op de sportvereniging wel een kleinigheidje krijgen. Maar wellicht kun je als vereniging meer betekenen. Wanneer je weet dat dit speelt binnen gezinnen van jullie vereniging, kun je ouders/verzorgers eventueel attenderen op de onderstaande initiatieven die ervoor zorgen dat ook kinderen die uit minder bedeelde gezinnen komen kunnen genieten van het Sinterklaasfeest: 

Het bovenstaande vraagt om een andere mindset en goede communicatie. Neem daarom als verenigingsbestuur een standpunt in en draag dit ook uit. Communiceer helder en tijdig met je leden en ouders/verzorgers en maak duidelijk waarom je voor deze oplossing kiest. Heb je toch een verschil van inzicht met een ouder of verzorger? Ga met elkaar in gesprek. Niet om elkaar te overtuigen maar om visies uit te wisselen. Blijven ouders ontevreden na het gesprek? Wijs hen op de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de vertrouwenscontactpersoon van de eigen club of sportbond. Hulp nodig? Neem contact op met Rotterdam Sportsupport via de contactgegevens onderaan de pagina. We helpen je graag verder!

Vragen

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je graag iemand van Rotterdam Sportsupport spreken over dit thema? Neem dan voor vragen met betrekking tot het coronavirus contact op met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. En voor vragen met betrekking tot het thema discriminatie met Ineke Kalkman, projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen, via i.kalkman@rotterdamsportsupport.nl

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Een succesvol voorbeeld inspireert. In dit artikel gaan verenigingsconsulenten Frank Vermeulen en Beau de Leeuw in gesprek met de jeugdcommissie van hockeyvereniging Tempo ’34. De vereniging uit Rotterdam-Zuid heeft sinds een paar jaar een actieve en succesvolle jeugdcommissie. In het gesprek met deze commissie gaan we op zoek de tips en tops. In de onderstaande video zie je de hoogtepunten van deze ontmoeting en in het artikel lees je meer over het succes van de jeugdcommissie.

Op bezoek bij de jeugdcommissie van hockeyvereniging Tempo ’34.

Tempo ’34 heeft nu al een ruime periode een jeugdcommissie, gerund door en voor de jongeren van de vereniging. De commissie houdt zich bezig met het organiseren van sociale en hockey gerelateerde evenementen. Ook de organisatie van esports en gaming op de vereniging is aan hen toevertrouwd. De commissie is door jongeren zelf opgericht, nadat er behoefte was aan meer jeugd gerelateerde evenementen.

Een jeugdcommissie is een mooi voorbeeld van jeugdparticipatie en betrokkenheid binnen de vereniging. Wanneer pubers meer betrokken zijn, is de kans op het opzeggen van een lidmaatschap kleiner. Daarnaast  kunnen pubers nieuwe inzichten geven die de senioren wellicht niet hebben. Daarmee is de kans ook groot dat een mogelijk vrijwilligerstekort wordt tegengegaan. Investeren in jeugdparticipatie op de club kan dus veel voordelen bieden. Het oprichten van een jeugdcommissie is daarvan een mooi voorbeeld. Drie commissieleden van de hockeyvereniging lichten toe wat de commissie betekent voor hun vereniging.

Het ontstaan   

De jeugdcommissie bestond al langer, maar drie jaar geleden is de commissie gestart in de huidige vorm. Eén van de leden had behoefte aan meer activiteiten voor de jeugd. Destijds werd er alleen hockeykamp georganiseerd. De voorzitter van de vereniging stemde meteen in met het idee om de jeugdcommissie te starten. De club constateerde dat er meer uitstroom was bij de A- en B-klasse en dat deze groep mogelijk meer behoefte had aan een eigen commissie.           
     De jeugdcommissie begon daarom met een testevenement, een eerste feest naast het gebruikelijk hockeykamp. De commissie ging aan de slag om het vertrouwen te winnen bij de jeugd, voor wie eerder niks meer werd georganiseerd. Toen bleek dat dit evenement goed beviel bij de pubers, is de commissie uitgegroeid tot het huidige succes.

De successen   

De commissie bestaat momenteel uit tien actieve leden en daarnaast sluiten in het komende seizoen vier nieuwe leden aan (groep voelt als familie, uitjes samen, gezamenlijk evalueren, etc.). Vanwege het succes is ook besloten om de commissie op te delen. Zo wordt een deel van de activiteiten verzorgd voor de puberleeftijd, een ander deel richt zich op de senioren. Zo wordt ervoor gezorgd dat de activiteiten aansluiten op de behoefte van de doelgroep.

De leden benadrukken het succes van de evenementen. Veel toegangskaarten voor feesten worden al verkocht op de eerste dag en de beschikbare budgetten groeien door het grote animo. Hierdoor staan ook steeds meer nieuwe vrijwilligers op uit de puberleeftijd. De jeugd helpt bij het organiseren van de kampen en andere evenementen. Potentiële jeugdcommissieleden worden door de huidige groep meegenomen in het proces.

“Dit jaar heeft één van de jeugdleden ook haar vrijwilligersstage van school kunnen doen op de vereniging als onderdeel van de jeugdcommissie.”

De commissie vertelt ook trots hoe goed het contact met de jeugdleden stand houdt. Via social media wordt gecommuniceerd en via deze kanalen kunnen de pubers de jeugdcommissie ook zelf benaderen. Daarnaast komen de commissieleden regelmatig op de club en staan zij aan het veld om met de leden te praten. Zo zijn ze zichtbaar voor pubers en ouders. Dankzij de zichtbaarheid en herkenbaarheid van de jeugdcommissie zijn zij vaak ook het eerste aanspreekpunt voor pubers. Via Instagram of WhatsApp wordt regelmatig contact gezocht met de commissie, een laagdrempelige benaderingswijze.

“Goed contact met de pubers en ouders, maakt dat er veel mogelijk wordt. De ouders zien hoe leuk hun kinderen het hebben en dat opent nieuwe deuren, bijvoorbeeld in de sponsoring.”

De jeugdcommissie van Tempo ‘34 heeft het vertrouwen van de leden en het bestuur gewonnen. Mede door te luisteren en in te spelen op de behoeftes van de pubers, blijft de commissie groeien en zijn de activiteiten druk bezocht.

“De jeugdcommissie draagt bij aan het behoud van onze leden. Zeker de afgelopen tijd heeft het bijgedragen aan het betrokken houden van de leden.”

Tips

De jeugdcommissie geeft de volgende tips aan toekomstige jeugdcommissies:

  • Zorg voor goede communicatie en veel interactie met de pubers. Social media (Instagram, Facebook of TikTok bijvoorbeeld) zijn een bekende, laagdrempelige platforms voor jeugdleden;
  • Vraag om hulp wanneer dit nodig is. Houd goed contact met het bestuur en andere leden en krijg inzichtelijk waar de kansen liggen;
  • Bied hulp aan nieuwe commissieleden en neem hen mee in de organisatie. Zo blijft de jeugdcommissie toekomstbestendig;
  • Wees aanwezig en zichtbaar op de club en zorg dat de pubers de commissie weten te vinden. Op deze manier blijf je op de hoogte van wat er speelt en waar de behoeftes liggen;
  • En vooral: gewoon doen! Een jeugdcommissie heeft veel te bieden voor jouw vereniging.

Contact

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil jij graag met jouw vereniging aan de slag met een jeugdcommissie? Of wellicht heeft jouw vereniging een vraag over de doelgroep pubers? Neem dan contact op met verenigingsconsulenten Beau de Leeuw of Frank Vermeulen via b.deleeuw@rotterdamsportsupport.nl / f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer lezen? Zie ook:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Beau de Leeuw heeft namens Rotterdam Sportsupport onderzoek gedaan naar de ervaringen van niet-cisgender sporters bij Nederlandse sportverenigingen. Dit zijn personen die zich niet identificeren met hun geboortegeslacht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan transgender, non-binaire of niet met een gender te identificerende sporters. Het onderzoek laat zien hoe sportverenigingen zijn ingericht en welke invloed dit heeft op de ervaringen van niet-cisgender sporters.

Uit eerder onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de transgender sporters in Nederland wel eens een negatieve ervaring heeft gehad binnen een sportomgeving. Ook tijdens de Olympische Spelen kreeg de deelname van Laurel Hubbard, transvrouw in het Olympisch gewichtheffen, veel aandacht. Zowel positief als negatief. “De TI+ binnen de LHBTI+ gemeenschap verdient een betere, veiligere kans binnen de sport,” aldus De Leeuw, die met diens onderzoek hieraan wil bijdragen. Voor het onderzoek, dat later volledig op deze pagina wordt toegevoegd, interviewde De Leeuw 11 (oud-)leden van sportverenigingen met een genderidentiteit die niet-cisgender is.

Onze samenleving wordt steeds meer divers, op vele verschillende vlakken. Zowel in de sport als daarbuiten zijn meer mensen open over hun genderidentiteit. Ook binnen sportverenigingen blijkt dat de opties ‘man’ of ‘vrouw’ niet altijd meer voldoende zijn. Uit het onderzoek van De Leeuw komt naar voren dat niet-cisgender sporters constant geconfronteerd worden met dit onderscheid. De kleedkamers, de toiletten, de teamindeling, kledingvoorschriften maar ook taalgebruik zijn vaak ingericht voor sporters die zich identificeren als man of vrouw. Personen die zich niet herkennen in deze opdeling, bijvoorbeeld een non-binaire sporter of iemand in transitie, worden hierdoor (onbewust) uitgesloten binnen de sportvereniging, blijkt uit dit onderzoek.

Aanbevelingen/conclusies

  • Stimuleer de verbinding binnen het team en met de vereniging
    Een goede relatie met het team of de vereniging maakt de confrontatie met de dominante man/vrouw-verdeling op verenigingen meer dragelijk voor niet-cisgender sporters. Uit het onderzoek blijkt hoe belangrijk deze verbinding is. Niet-cisgender sporters die zich verbonden voelen met het team en de vereniging zijn minder aangedaan door bijvoorbeeld het gezamenlijk omkleden of de teamindeling op basis van gender. Hierdoor zijn zij minder snel geneigd om te stoppen met de sportbeoefening. Het is aan de vereniging en de trainers of begeleiders om de verbinding met het team te bevorderen en een veilig klimaat te creëren voor de leden.
  • Ga bewust om met symbolen op de vereniging
    De regenboogvlag kan een inclusief, verwelkomend symbool zijn. Desalniettemin is het van belang dat het gedrag en het beleid van de vereniging overeenkomen met wat dit symbool uitstraalt. Niet-cisgender sporters hechten meer belang aan een inclusief gevoel op de vereniging dan aan de aanwezigheid van een vlag. Zorg dat de vereniging achter de regenboogvlag staat en bewust bezig is met het creëren van een inclusieve en LHBTI+-vriendelijke sfeer.
  • Ga bewust bezig met een gender inclusieve uitstraling
    Een inclusieve uitstraling begint vaak bij het taalgebruik op de vereniging. Het taalgebruik op de website, in e-mails of tijdens de training kan in de meeste gevallen meer genderneutraal. Respondenten geven aan zich minder snel uitgesloten te voelen wanneer meer genderneutrale taal gebruikt wordt. Ook in het inschrijfproces kan eenvoudig de optie ‘anders, namelijk…’ toegevoegd worden wanneer naar gender gevraagd wordt. Het vragen naar gender kan ook volledig weggelaten worden als er slechts gevraagd wordt in welk team het lid wil spelen.
  • Zorg voor zoveel mogelijk keuzevrijheid
    Leg, waar mogelijk, de keuze bij de niet-cisgender sporters. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking tot de teamindeling maar ook de kleding waarin gesport wordt. Hier ligt ook een rol voor sportbonden. Dit onderzoek heeft betrekking tot amateursport waarbij iedereen een plek verdient in een team waarbinnen die zich veilig voelt, hierbij is keuzevrijheid een belangrijk aspect.
  • Kennis en bewustzijn van niet-cisgender sporters
    Ten slotte is het begrijpelijk dat de gemiddelde, Nederlandse sportvereniging niet alle kennis in huis heeft over de inclusie van niet-cisgender sporters. Het is dan ook van belang dat er geluisterd wordt naar de behoeftes van de doelgroep. Uit het onderzoek komt naar voren dat verenigingen wellicht welwillend zijn maar nog steeds de plank misslaan. Betrek niet-cisgender personen bij het inclusiever maken van de vereniging. Als er geen niet-cisgender leden zijn die kunnen helpen, kunnen organisaties zoals de John Blankenstein Foundation of Rotterdam Sportsupport van de nodige expertise voorzien.

Conclusie

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor De Leeuw, onderzoeker en zelf non-binaire sporter, niet altijd verrassend. “Het onderscheid tussen mannen en vrouwen is zo sterk aanwezig in de sport dat het lastig wordt wanneer iemand zich niet herkent in deze traditionele hokjes. Ondanks de welwillendheid van clubs, mist er nog een hoop kennis en bewustzijn rondom de diversiteit van gender. Iedereen verdient een plek in de sport, ongeacht gender, seksualiteit of afkomst, en daar moeten we samen voor zorgen. Ik hoop met dit onderzoek een stem te geven aan niet-cisgender sporters. Daarnaast bestuurders en trainers, maar ook verenigingsleden, een beetje meer inzicht te geven in de verschillende genders en ervaringen die zich in de sport bevinden. “

Hoe kan Rotterdam Sportsupport ondersteunen?

Verenigingen die vragen hebben over dit thema of hiermee aan de slag willen, kunnen terecht bij Rotterdam Sportsupport. Samen kijken we met zorg naar de best passende oplossing en betrekken waar nodig partnerorganisaties als de John Blankenstein Foundation, TNN en/of de sportbonden en NOC*NSF.

Aanbevelingen over het thema

Contact
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Beau de Leeuw via b.deleeuw@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Heeft jouw vereniging al een vrijwilliger/contactpersoon waar veel leden heen gaan voor een praatje of het bespreken van een probleem? Op  woensdag 13 maart start Rotterdam Sportsupport een driedelige cursusreeks om vrijwilligers van Rotterdamse sportverenigingen op te leiden tot vertrouwenscontactpersoon (VCP). Deze cursus focust zich op vertrouwenscontactpersonen die werkzaam zijn in de volwassenensport.

Wat doet een VCP?

De VCP geldt binnen de sportvereniging als hét aanspreekpunt voor iedereen met vragen of zorgen over het welzijn van spelers, ouders of andere vrijwilligers. De VCP is er om hierover te praten. Het is ook mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij hem of haar aan te kaarten. Iedereen binnen de organisatie kan zich bij de vertrouwenscontactpersoon melden: sporters, ouders, trainers, toeschouwers, bestuurders et cetera. 
Belangrijk: een VCP is géén hulpverlener. De VCP biedt wel een luisterend oor en is een ‘zorgzame wegwijzer’. Als het nodig of gewenst is, kan hij iemand gericht en gepast toeleiden naar hulpverlening. 

Waarom een VCP binnen de club?

De sportvereniging is een afspiegeling van de maatschappij. Ongewenst gedrag kan zich dus ook hier voordoen. Denk bijvoorbeeld aan seksuele intimidatie, pesten of bedreigen.  

Overzicht data

  • Woensdag 13 maart
  • Woensdag 3 april
  • Woensdag 1 mei
  • Woensdag 22 mei

Aanmelden

Ben jij erbij? Aanmelden kan via deze link of door te klikken op de de button in het informatiemenu. Heb je nog vragen over dit thema? Neem dan contact op met Marco van de Geer via m.vandegeer@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Het percentage sportende Nederlanders is sinds 2013 nog nooit zo laag geweest, blijkt uit onderzoek van NOC*NSF. De dalende sportdeelname onder pubers is het meest zichtbaar en verontrustend. Waar voor de coronacrisis 78% van de jongeren nog minimaal één per week sportte, is dat nu nog maar 64%. Er wordt daarom ook wel gesproken over een ‘beweegcrisis’. In dit artikel geven verenigingsconsulenten Frank Vermeulen en Beau de Leeuw 3 tips voor trainers en bestuurders om pubers (weer) in beweging krijgen. 

1. Voor bestuurders: maak pubers onderdeel van de besluitvorming

Pubers willen graag meepraten en -beslissen. Organiseer daarom een informele avond voor pubers waar ze hun mening kunnen geven over het beleid binnen de vereniging. Bestel wat pizza’s, creëer een sfeer die aanspreekt (muziek, leuke film, barbecue) en ga op een laagdrempelige manier met deze groep in gesprek. Noteer de aangedragen ideeën, probeer er ook écht iets mee te doen en kom er daarna weer op terug.   

2. Voor trainers: creëer activiteiten die verbondenheid stimuleren

Trainers hebben mogelijkheden om van een groep een hecht team te maken. Investeer aan het begin van het seizoen veel tijd in de relaties tussen spelers onderling, maar ook in de relatie tussen trainer en sporter. Plan bijvoorbeeld gesprekken in met de spelers en toon oprechte interesse. Stel open vragen en vraag door, zonder dat het te snel heel persoonlijk wordt. Door bijvoorbeeld een teamweekend te organiseren vol met leuke activiteiten, creëer je een hechte band tussen de sporters en de trainer. Zo’n sportweekend is bovendien een waardevolle herinnering voor de rest van hun leven! Als je vervolgens wekelijks bewust tijd investeert in het behouden van de relaties, zul je zien dat de verbondenheid een hele positieve invloed heeft op de sportdeelname.

3. Voor besturen & trainers: bedenk aanbod dat niet vaststaat en de agenda van de jongeren beïnvloedt

Het is nu eenmaal zo: pubers anno 2022 hebben een drukke agenda. Bijbaantjes, vrienden/vriendinnen, huiswerk en daarnaast willen ze ook nog tijd voor zichzelf. Een belangrijke reden dat pubers zich afmelden bij een vereniging, is dat zij zich niet meer kunnen committeren aan vaste tijdstippen. Probeer ook eens na te denken over het vormen van een flexibele schil binnen de club. Sportaanbod met “chill-out” (relaxte) sfeer, laagdrempelige wedstrijdjes, een locatie of activiteiten binnen de vereniging waar jongeren vrienden kunnen meenemen of sport zelf kunnen inplannen. Vorm een “community” (gemeenschap) van jongeren binnen de club die vervolgens ook eigenaarschap krijgt over de inhoud en de vorm van hun activiteiten, binnen de kaders die je als bestuur stelt. De pubers die je eigenlijk kwijt zou raken, blijven op deze manier mogelijk wel lid. En misschien staan ze ook wel open voor vrijwilligerswerk.

Probeer eens aan deze drie knoppen te draaien. Wees niet bang om out-of-the-box te denken of nieuwe initiatieven uit te rollen die je als vereniging nog nooit eerder hebt geprobeerd. Immers, if you do what you did, you get what you got (als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg).

Contact

Benieuwd hoe jullie binnen de vereniging zaken anders kunnen regelen voor pubers, maar hebben jullie moeite om dit concreet te maken? Neem dan contact met ons op en we gaan samen met jullie aan de slag!

E: f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl

E: b.deleeuw@rotterdamsportsupport.nl

T: 010 24 29 315

Bewustwording

Ook wij ontvangen de signalen dat het aantal sportende pubers afneemt. Het zijn vooral de binnensporten die sinds de coronacrisis veel lidmaatschapsopzeggingen hebben onder pubers. Waar bijvoorbeeld de voetbalclubs in aangepaste vorm hun activiteiten konden doorzetten, bleven de binnensportlocaties lang gesloten. In de onderstaande video geeft verenigingsconsulent Frank Vermeulen, die in het dagelijks leven als trainer veel werkt met pubers, zijn ervaringen over het trainen van deze groep.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

De feiten liegen er niet om: uit onderzoek blijkt dat ruim 20% van de jeugdsporters in Nederland te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag, waarvan één op de acht sporters slachtoffer is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan dus bij elke sportvereniging voorkomen. Daarom slaan de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de handen ineen om het onderwerp bespreekbaar te maken in deze podcastserie. In deze derde aflevering van Start2Talk hebben we twee gasten: Gwen van de Pas, filmregisseur en producent van de documentaire ‘Groomed’, en Serge Westercappel, casemanager bij Centrum Veilige Sport Nederland.

In deze podcast staat het onderwerp ‘grooming’ centraal. Het is totaal geen leuk onderwerp maar belangrijk om er over te blijven praten en informatie te delen. Grooming is een zedenmisdrijf, wat helaas ook voorkomt in de sport. Het is een proces waarbij een dader het vertrouwen wint van een ander met het doel deze persoon seksueel te misbruiken door bijvoorbeeld aanranding, verkrachting of seksuele uitbuiting. Vaak zijn het kwetsbare kinderen die hier slachtoffer van worden.

Onderbuikgevoelens

Serge: “Als je het hebt over het creëren van een veilige setting voor kinderen, dan is het essentieel dat vermoedens van grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar worden gemaakt.” Een kind zal dit niet zelf doen, daarom des te belangrijker dat mensen binnen de vereniging weten wat te doen bij wie ze aan moeten kloppen bij vermoedens. Makkelijk is dat niet, vertelt Gwen: “Wat je vaak bij verenigingen ziet, is dat mensen het zo’n enorme beschuldiging vinden dat ze heel veel bewijs denken nodig te hebben voordat ze stappen kunnen ondernemen. Maar als je een onderbuikgevoel hebt, is dat al genoeg om het te (laten) onderzoeken.”

Tips voor verenigingsbestuurders

Het proces van grooming verloopt vaak in een vast patroon. De volwassene:

  1. selecteert een slachtoffer ;
  2. wint vertrouwen , ook van de familie;
  3. bouwt een relatie op;
  4. seksualiseert de relatie;
  5. behoudt de controle.

Het herkennen van groomenterwijl het gebeurt

  • Volwassene heeft een duidelijke favoriet in een groep kinderen.
  • Volwassene probeert kansen te vinden om alleen te zijn met het kind.
  • Volwassene omhelst / raakt het kind aan waar andere volwassenen bij zijn.
  • Volwassene is erg charismatisch en aandachtig naar de omgeving van het kind.
  • Het kind heeft opeens cadeaus/traktaties waarvan het de herkomst niet kan uitleggen.

Dingen die je kunt doenbij vermoedens van grooming/misbruik

  • Durf (bedachtzaam) te handelen bij vermoedens of ‘onderbuikgevoel’.
  • Niet handelen is geen optie!
  • Overweeg vermoedens te bespreken met 1-2 andere personen in de organisatie.
  • Overweeg contact op te nemen met de ouders van het vermeend slachtoffer.
  • Neem contact op Centrum Veilige Sport Nederland voor begeleiding bij vervolgstappen.

Het herkennen van groomenachteraf

  • Het kind is erg nerveus over het delen van details over het misbruik.
  • Het kind is niet consistent in zijn/haar ideeën over het misbruik.
  • Het kind verdedigt de misbruiker (dit kan ook waar zijn tijdens het misbruik).
  • Het kind gelooft dat hij/zij heeft ingestemd met het misbruik.
  • Het kind voelt soms liefde voor zijn/haar misbruiker.
  • Het kind wil geen aangifte doen of op een andere manier actie ondernemen.
  • Het kind gelooft dat zijn/haar misbruiker nooit een ander kind pijn zou doen.

Tips hoe te ondersteunen

  • Luister bedachtzaam naar de verhalen en reflecties van het kind.
  • Veroordeel/ontken nooit de gevoelens van het kind.
  • Leg uit hoe grooming werkt: dit is waarom je je voelt zoals je je voelt.
  • Benadruk en bevestig: ‘het misbruik was fout, de misbruiker zat fout, en jij hebt niks fout gedaan.’
  • Het kind wil geen aangifte doen of op een andere manier actie ondernemen.
  • Het kind gelooft dat zijn/haar misbruiker nooit een ander kind pijn zou doen.

Contact opnemen over dit onderwerp

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Rotterdamse sportverenigingen dragen steeds meer bij aan de aanpak van jeugdproblematiek. Dat laten resultaten van het project Pedagoog op de club zien. Pedagogen zijn 250 keer geraadpleegd voor problemen met jeugdleden, sinds de start van het project in 2020. Daarnaast zijn ruim 200 clubvrijwilligers opgeleid zodat zij zelf opvoed- en opgroeiproblemen herkennen. ‘Hiermee kunnen we als vereniging het verschil maken voor jeugd.’

Zes Rotterdamse sportverenigingen krijgen extra pedagogische begeleiding. Sportpedagogen en trainersbegeleiders van Rotterdam Sportsupport zijn meerdere dagen per week aanwezig op de club. Zij ondersteunen jeugdtrainers, -coördinatoren en vertrouwenscontactpersonen. In anderhalf jaar tijd adviseerden pedagogen over 250 casussen die te maken hebben met opgroei- en opvoedproblemen. De meeste vragen gaan over druk en/of opstandig gedrag. Als gevolg van corona zijn er ook zorgsignalen zoals eenzaamheid, depressie, gebrek aan motivatie en huisvestingsproblemen waarop zij de club alert maken. Met (welzijns)partners, zoals Centrum Jeugd en Gezin, wordt vervolgens gezocht naar de juiste hulp voor deze jeugd. 

Toegankelijk 

Het project Pedagoog op de club draagt hiermee niet alleen bij aan het veilig, kansrijk en gezond opgroeien van de jeugd. De sportverenigingen zijn tegelijkertijd een toegankelijke plek om jeugdproblematiek te signaleren. Projectleider Ineke Kalkman: ‘De sportvereniging is na thuis en school de derde plek waar kinderen de meeste tijd doorbrengen. Met een jeugdspeler die geschorst wordt om ongewenst gedrag is vaak meer aan de hand. Daarom moet je kijken naar het kind achter de jeugdspeler. Met deze aanpak willen we problemen oplossen en niet verplaatsen.’ 

Opleiding 

Weinig sportverenigingen hebben de expertise in huis om opgroei- en opvoedproblemen te signaleren. Vaak zien vrijwilligers van alles maar weten zij niet hoe hierop te handelen. Daarom worden trainers, coördinatoren en vertrouwenscontactpersonen binnen Pedagoog op de club opgeleid en begeleid om afwijkend gedrag te leren herkennen, bespreekbaar te maken en te behandelen. Dit doen de pedagogisch adviseurs in samenwerking met trainersbegeleiders van Rotterdam Sportsupport. Inmiddels zijn ruim 200 trainers opgeleid bij de zes betrokken verenigingen. 

Het verschil maken 

Jeugdvoorzitter Marc Brugman van LMO ziet bij zijn voetbalvereniging de waarde van Pedagoog op de club. ‘Onze trainers en vrijwilligers krijgen meer kennis en vaardigheden aangereikt’, legt hij uit. ‘Dat is goed, want ieder kind in Rotterdam heeft het recht om veilig te kunnen sporten. Daarnaast bieden we onze trainers en vrijwilligers de kans om zich te ontwikkelen op pedagogisch vlak. Daarmee kunnen we als vereniging ook weer het verschil maken.’ 

Jeugd centraal 

Rotterdam Sportsupport streeft ernaar sportverenigingen zo zelfredzaam mogelijk te maken zodat zij blijvend van betekenis zijn voor hun jeugdleden. Dit doet zij al jaren met onder meer het opleiden van vertrouwenscontactpersonen en trainersbegeleiding. Kalkman: ‘Met 215 sportverenigingen met jeugd en ruim 30.000 jeugdleden zijn er volop mogelijkheden. Jeugd verdient het om centraal te staan waarbij alle organisaties die iets voor hen kunnen betekenen goed samenwerken.’ 

Over Pedagoog op de club 

Pedagoog op de club is een project van Rotterdam Sportsupport. Het wordt mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam, die het project financiert vanuit de Herstelaanpak Rotterdam. Sterker door Jongeren. De sportverenigingen die deelnemen zijn Atomium ’61, rvv LMO, FC IJsselmonde, rv&av Overmaas, HC Feijenoord en rksv Spartaan ’20. 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Ben je vertrouwenscontactpersoon (VCP) bij een Rotterdamse sportvereniging? Wil je nieuwe inspiratie opdoen met andere vertrouwenscontactpersonen? Sluit je dan aan bij de VCP Community. Tijdens de netwerkbijeenkomsten ontmoet je andere vertrouwenscontactpersonen en gaan jullie (met deskundigen) in gesprek over actuele thema’s.

Als vertrouwenscontactpersoon bij een sportvereniging ben je het aanspreekpunt voor iedereen met vragen, zorgen of klachten. Dit kan gaan over het welzijn van spelers, ouders of andere vrijwilligers. Je hebt vast voor jezelf bepaald hoe jij deze rol vervult binnen de vereniging. Maar wat doe je als je vastloopt met een casus? Of als je over bepaalde maatschappelijke thema’s meer kennis op zou willen doen? Of benieuwd bent naar hoe andere clubs zaken aanpakken?

Community

Speciaal voor Rotterdamse vertrouwenscontactpersonen heeft Rotterdam Sportsupport de VCP Community in het leven geroepen. Een aantal keer per jaar komen vertrouwenscontactpersonen van verschillende verenigingen samen en is er gelegenheid om op bovenstaande vragen in te gaan. 

Wat haal je hier als vertrouwenscontactpersoon uit:

  • Intervisie en netwerken: wissel met elkaar kennis en ideeën uit over de rol van vertrouwenscontactpersoon. Wie weet vul je je rugzak op een avond al met een hoop inzichten, maar wellicht is er vanuit meerdere VCP’s behoefte om vaker ervaringen uit te wisselen.
  • Meepraten en over actuele en maatschappelijke thema’s, zoals drugs en criminaliteit, online pesten of radicalisering
  • Laat je inspireren door gastsprekers en experts die ingaan op trends, cijfers en casussen.

Wil je je aansluiten bij de VCP community? Kijk dan in de agenda voor de eerstvolgende bijeenkomst en meld je aan. Kun je er niet bij zijn maar wil je wel graag meer informatie? Neem dan contact op met Marco van de Geer (m.vandegeer@rotterdamsportsupport.nl)

Lees hier meer over vertrouwenscontactpersonen of de VCP-opleiding die we aanbieden. 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Een trainersbegeleider kan het verschil maken voor sporters, trainers én de vereniging. Deze functie draagt bij aan de kwaliteit van de trainers én de trainingen. Een trainersbegeleider begeleidt gedurende het seizoen de minder ervaren trainers door een aantal trainingen te bezoeken. Op basis daarvan krijgt de trainer feedback en tips over het geven van sociaal veilige, plezierige en leerzame trainingen. De feedback op de trainer is positief, opbouwend en vanuit een paar eenvoudige basisprincipes.

Rotterdam Sportsupport helpt verenigingen graag bij het opleiden van mensen tot trainersbegeleiders. Op woensdag 4 oktober start Rotterdam Sportsupport met een nieuwe cursusreeks Trainersbegeleiding ‘Coach de Coach’. Ben jij erbij?

Voetbaltrainers die deze scholing succesvol doorlopen, ontvangen zes trainerslicentiepunten van de KNVB.

Overzicht programma

  • Woensdag 4 oktober | Introductiebijeenkomst en opzet trainersbegeleiding met de 4 inzichten over trainerschap | Locatie: kantoor Rotterdam Sportsupport (Olympiaweg 10, 3e etage)
  • Woensdag 25 oktober | Observeren en analyseren | Locatie: n.t.b.
  • Woensdag 8 november | Voorgesprek & nagesprek | Locatie: n.t.b.
  • Woensdag 23 november | Borgen van besturen | Locatie: kantoor Rotterdam Sportsupport (Olympiaweg 10, 3e etage)

* De bijeenkomsten starten om 19.30 uur en duren tot 21.00 uur. Na afloop van de cursusreeks organiseren we nog op een nog nader te bepalen datum een intervisiebijeenkomst. Op woensdag 20 december is er nog een intervisiebijeenkomst voor iedereen die ooit deze opleiding heeft gevolgd.

Aanmelden

Aanmelden kan hier of via de button in het informatiemenu. Houd voor meer informatie onze website in de gaten of neem contact op met verenigingsconsulent Frank Vermeulen via f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter