Een trainersbegeleider kan het verschil maken voor sporters, trainers én de vereniging. Deze functie draagt bij aan de kwaliteit van de trainers én de trainingen. Een trainersbegeleider begeleidt gedurende het seizoen de minder ervaren trainers of trainers die ergens tegenaan lopen en zelf graag begeleiding willen. Dit doet de trainersbegeleider door een aantal trainingen te bezoeken. Op basis daarvan krijgt de trainer feedback en tips over het geven van veilige, plezierige en leerzame trainingen. De feedback op de trainer is positief, opbouwend en vanuit een paar eenvoudige basisprincipes.

Wat leer je tijdens de training?

Met deze 4-delige training leer je de vaardigheden van een trainersbegeleider om daarna zelf jeugdtrainers te begeleiden binnen jouw vereniging. Zo leer je onder meer hoe je de vier inzichten over trainerschap toepast, leer je observeren en analyseren en krijg je de beste tips om een positief feedbackgesprek te voeren. Door de ontwikkeling van de trainers verbetert de kwaliteit van de trainingen en dit levert meer plezier op voor de trainers en leden. Op deze manier werk je aan het behoud van trainers én zorg je voor meer structuur op het gebied van opleiding en coaching binnen jouw vereniging.

Na deze training kun je:

  • Het gedrag van de trainer tijdens een training of wedstrijd observeren en analyseren
  • Je observaties benoemen in een feedbackgesprek en daarbij praktische tips geven
  • Bewustwording creëren bij de trainer over hoe die overkomt op de sporters en hoe het contact voor, tijdens en na de training of wedstrijd is
  • De trainers en coaches stimuleren tot verdere ontwikkeling

Voor wie is de training?

Voor alle sportverenigingen in Rotterdam met jeugdteams die één of meerdere trainersbegeleiders willen binnen de vereniging. Denk bijvoorbeeld aan trainers die het leuk vinden om ook andere trainers te begeleiden of ouders met een achtergrond in pedagogiek of onderwijs. Er is geen basisniveau nodig om deze training te volgen.

Praktische informatie

  • Twee trainingsreeksen per jaar (voorjaar en najaar)
  • Vier bijeenkomsten van twee uur
  • Locatie: Kantoor Rotterdam Sportsupport (Olympiaweg 10, derde etage) en twee trainingen op locatie bij een sportvereniging
  • Licentiepunten: 8 (NRB), 6 (KNVB, KNGU, Nevobo, NBB en Atletiekunie), 2 (KNZB), SL4 – BWF1 (Badminton Nederland) en verlenging (NTTB)