De ene eigenaar van Olympisch eremetaal vertrekt als jurylid van Ons Kluppie, de andere begint. In aanloop naar de finale van Ons Kluppie 2016 blikken we vandaag op de 15 (!) jaar waarin Deborah Gravenstijn Ons Kluppie-jurylid was.

Vanaf het prille begin eind jaren ‘90 was ze jurylid van Ons Kluppie. Dit jaar gaf ze het stokje door aan Leontien van Moorsel. Dat betekent dat ex-topjudoka Deborah Gravenstijn zo’n 150 verenigingen heeft bezocht of beoordeelde die waren genomineerd voor de titel ‘Leukste club van Rotterdam’.

Waarom ben je destijds toegetreden tot de jury? Kan een topsporter ook interesse tonen voor de breedtesport?
“Een topsporter leeft in een tunnel, werkt naar een doel toe. Dat gold ook voor mij. Maar ik had het ook nodig om een wat bredere blik te hebben. Als ik een paar maanden in die tunnel had gezeten, vond ik het leuk om de genomineerde verenigingen te bezoeken en betrokken te zijn bij de verkiezing van Ons Kluppie. Vergeet niet dat ook topsporters uiteindelijk ooit zijn begonnen bij een breedtesportvereniging. Voor mij was dat bij de judo-tak in Sportcentrum Jan de Rooy in Goirle. Ik zag daar hoe belangrijk het sociale leven is bij een club. Mensen kennen elkaar, steunen elkaar. Er heerst een familiegevoel. Daarmee ben ik grootgebracht.”

Wat was het hoogtepunt in al die jaren ‘Ons Kluppie’?
“In topsport draait alles om winnen en verliezen. Vaak is het verschil tussen zege en nederlaag heel klein. Wat me vooral zal bijblijven van ‘Ons Kluppie’, is dat het in de breedtesport vaak net zo is. We noemen het breedtesport, maar eigenlijk is het topsport. Kijk eens naar de inspanningen van al die vrijwilligers om hun club zo goed mogelijk te laten draaien. Kijk eens naar de wijze waarop de genomineerde verenigingen zich bij RTV Rijnmond presenteren tijdens de verkiezing. Hoe ze hun best doen om duidelijk te maken wat hun club uniek maakt.”

“Als ze dan uiteindelijk hoorden dat ze niet bij de laatste drie kandidaten zaten of dat ze als tweede of derde waren geëindigd, heerste er vaak teleurstelling, net als een topsporter dat kan hebben. De verenigingsvrijwilligers misgunden de winnaar de prijs niet, maar waren wel ontgoocheld, omdat ze er alles aan hadden gedaan om te winnen en omdat ze stónden voor hun club. Dat vond ik indrukwekkend.”

Wat is je boodschap voor de Rotterdamse verenigingen?
“Mag ik er twee noemen? Ten eerste dat de gezonde sportkantine ontzettend belangrijk is. Laat dit niet verwateren, blijf gemotiveerd om leden en bezoekers verantwoorde alternatieven te bieden. De kantine is het centrale punt van de vereniging. Dáár kun je veel mensen helpen met een gezonde leefstijl.”

“Mijn tweede advies is: zoek de verbinding met de wijk en omgeving waarin je vereniging is gevestigd. Sta open voor maatschappelijke partners en houd in de gaten wat actuele behoeften en ontwikkelingen zijn in de omgeving. Onlangs was ik op bezoek bij IJVV de Zwervers, de winnaar van Ons Kluppie 2015. Op de accommodatie bevindt zich een kinderdagverblijf. Je ziet er ook een flinke speeltuin. Ik vind dat een goed voorbeeld van de connectie zoeken met partijen buiten de vereniging.”

RTV Rijnmond, dat Ons Kluppie samen met Rotterdam Sportsupport organiseert, maakte bij IJVV de Zwervers – winnaar van Ons Kluppie 2015 – deze afscheidsreportage van Deborah Gravenstijn.

 

 

Rotterdam Sportsupport bedankt Deborah, mede namens de vele verenigingen die deelnamen aan Ons Kluppie, voor haar enorm gewaardeerde inspanningen en de fijne samenwerking!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt