Met de campagne Kom uit je schuld roept de gemeente Rotterdammers die in de schulden zitten op om in actie te komen en iets aan de situatie te doen. Verschillende sportverenigingen in de stad ondersteunen de campagne, maar zijn tegelijkertijd al veel langer bezig met het aanpakken van het vraagstuk. TTV Alexandria ’66 is zo’n vereniging die zich al jarenlang bezighoudt met armoedeproblemen van de leden.

Zou je jezelf willen voorstellen?

“Mijn naam is Saskia Meijer en ik zit nu ruim acht jaar in bestuur van TTV Alexandria ‘66, waarvan zeven jaar als voorzitter. In deze rol heb ik de kans gegrepen om met Sportplus te starten. We hebben hier een speciale commissie voor binnen de vereniging. In het bestuur valt Sportplus onder mijn taken, maar het is verder ook goed geborgd in de club.”

Vertel eens iets TTV Alexandria’66. Hebben jullie veel minder draagkrachtige leden/gezinnen?

“Voor een tafeltennisvereniging zijn wij relatief groot. Wij hebben 270 leden, waarvan 55 jeugdleden. Daarnaast hebben wij een hechte ouderengroep en bieden wij ook tafeltennis aan voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Vanuit al die groepen hebben wij leden die het financieel lastig hebben, maar het speelt vooral onder de ouderen en leden met een beperking.”

Hebben jullie specifiek aanbod dat juist ook mensen trekt die minder draagkrachtig zijn?

“Zes jaar geleden zijn wij met het Achtergestelde bakkie koffie begonnen. Dit idee komt uit de horeca waar klanten voor één kopje koffie betalen en er twee krijgen. Het andere bakje koffie is voor iemand die het niet kan betalen. Dit vonden wij een mooi gebaar en hebben dat dan ook geïntroduceerd bij de leden. In de e-mail die wij jaarlijks naar alle leden versturen om de contributie te innen, bieden wij de mogelijkheid een extra bedrag over te maken voor de leden die het een stuk minder breed hebben. Tot nu toe komt er elk jaar genoeg binnen om dat potje gevuld te houden.”

Waaraan merk je als vereniging dat er leden/gezinnen zijn die het financieel lastig hebben?

“Wanneer de contributie niet wordt betaald en leden ook niet op een aanmaning reageren, gaan wij als bestuur het gesprek aan. Diegene in het bestuur die het lid het beste kent, bespreekt dit met hem of haar. Gaat om weinig mensen hoor, het is niet zo groot, maar het wordt wel gewaardeerd. Soms vertellen leden uit zichzelf dat ze het financieel lastig hebben en de contributie niet kunnen betalen. Tegelijkertijd merk ik als trainer snel genoeg wanneer er een moeilijke persoonlijke situatie is en dan ga ik zelf direct het gesprek aan.”

Wat doe je in de gevallen dat je dat vermoed bij kinderen of volwassenen?

“Leden kunnen niet uit zichzelf gebruik maken van het speciale potje, maar dat gebeurt eigenlijk ook nooit. Wij kijken per geval wat er mogelijk is en dan zorgen we voor een op maat gemaakte oplossing. Alleen is het niet zo dat wij dan structureel de contributie voorschieten. Wij bieden bijvoorbeeld aan om het eerste half jaar te betalen en dan gaan we het gesprek weer aan.”

Wat is jouw persoonlijke drijfveer om je ook hiervoor in te zetten?

“Wij zijn een sociale vereniging. Wanneer je van mensen met bijvoorbeeld financiële problemen ook nog het sporten afpakt, worden die problemen alleen maar groter hebben wij gemerkt. Daarom zoeken wij als vereniging, zeker sinds wij ook Sportplusvereniging zijn, altijd naar manieren om zo veel mogelijk mensen te laten sporten. Of dat nou leden met een beperking of met financiële problemen zijn. Leden weten ook dat wij zo’n vereniging zijn, maar dat kost wel tijd.”

Wil je nog iets anders meegeven aan andere verenigingen?

“Om dit gevoel binnen je vereniging te creëren, heb je tijd nodig. Het is niet vanzelfsprekend. Bij ons zijn er ook meerdere jaren vol met investeringen aan vooraf gegaan. Maak een duidelijk stappenplan, praat met je leden en geef als bestuur altijd duidelijk aan dat je het met elkaar en voor elkaar doet.”

Carola Nagy

projectmanager Toekomstbestendige sportverenigingen en Sportplus
Carola Nagy

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens