Wist je dat de gemiddelde Rotterdamse sportvereniging jaarlijks 18.000 euro kwijt is aan energie? Dat is vijftien tot twintig procent van de begroting. Vaak kun je dat bedrag met eenvoudige maatregelen flink omlaag brengen. Lees de 10 tips voor snelle energiebesparing van Penny Nugteren, projectleider Scoren met Energie.

  1. Vervang TL-lampen door TL-Eco. Of wijzig ze met een adapterset tot TL-HF
    Met deze maatregel ben je circa 25 tot 30% goedkoper uit dan met een gewone TL. Deze ingreep verdient zichzelf binnen een jaar of vijf terug.
  2. Vervang gloeilampen door spaarlampen
    Een voorbeeld: een vereniging vervangt vijf gloeilampen van 60 watt door spaarlampen van 12 watt. Deze lampen branden dagelijks gemiddeld drie uur. Dan bespaart de club met deze vijf lampen 45 euro per jaar, want het gebruik is 260 kilowattuur minder.
  3. Breng radiatorfolie aan achter de radiatoren
    Radiatorfolie vermindert het warmteverlies via de gevel achter de radiator. Bij een niet-geïsoleerde muur scheelt elke vierkante meter folie ruim 8 m3 aardgas per jaar. Bij 20 m2 radiatoroppervlak levert radiatorfolie dus een jaarlijkse besparing op van ruim 160 m3 aardgas, ofwel 72 euro.
  4. Installeer waterbesparende douchekop en tijdsgebonden drukknop
    Douchen kost veel energie. Met een waterbesparende douchekop wordt ongeveer 30% bespaard.
  5. Repareer lekkende kranen/douches
    Tien druppels water per minuut lijkt weinig, maar dit loopt op tot 1100 liter per jaar. Dat kost de vereniging circa 155 euro.
  6. Aanbrengen van deurveren op buitendeuren
    Vaak verdwijnt veel warmte tijdens het openen van de buitendeur. Met een deurveer sluit de deur sneller en wordt onnodig warmteverlies tegengegaan.
  7. Vermijd onnodige branduren van de buiten-/veldverlichting
    Veldverlichting vraagt ontzettend veel stroom. Heeft jouw vereniging bijvoorbeeld zes masten? Een uur zonder verlichting bespaart de club dan circa 2,50 euro. Onderzoek bijvoorbeeld of kan worden getraind op een half veld.
  8. Zet de verwarming een graadje lager
    Wie de thermostaat overdag één graad lager zet, bespaart ongeveer 7% op het energieverbruik voor verwarming. Zet verder de thermostaat op tijd op 15 ºC, bij voorkeur al een uur voordat het clubhuis sluit.
  9. Schoonhouden van koelingen 
    De condensor is een soort radiator van lamellen (met een zwarte kleur). De koelmotor vervoert hierdoorheen de warmte naar buiten. Op de lamellen zet zich stof en vuil af. Hierdoor vraagt het apparaat meer energie om de warmte te kunnen afvoeren. Houd daarom de condensors schoon. Dat leidt tot een besparing van 10% op de energie voor koeling.
  10. Tips koel- en vriesapparatuur:
  • Regelmatig ontdooien van vriezers
    Ontdooi een vriesvak/vriezer regelmatig (tweemaandelijks of wanneer er een laag ijs opzit). Een ijslaagje van twee millimeter vraagt al circa 10% extra elektriciteitsverbruik van het apparaat.
  • Plaats koel- of vriesmeubelen zo koel mogelijk
    Plaats een koelkast op minstens tien centimeter afstand van de muur. Houd de achterzijde stofvrij. Zorg er ook voor dat de temperatuur in de ruimte zo laag mogelijk is. Zet het apparaat dus niet in de buurt van de keukenkachel of het fornuis. Houd het ook uit de zon.
  • Vervang versleten deurrubbers
    Defecte deurrubbers sluiten niet goed af. Het gevolg: er komt meer warme en vochtige lucht in het koelapparaat. Dit vergroot ijsafzetting en het elektriciteitsverbruik van het apparaat.
  • Koel niet dieper dan nodig
    Hoe dieper er wordt gekoeld, hoe meer elektriciteit het apparaat verbruikt. De wettelijk voorgeschreven maximum temperaturen zijn: -18°C (diepvries), 1-4°C (diep-gekoeld) en 7-10°C (gekoeld).
  • Vervang koelkasten en vriezers door A-label apparatuur

Meer weten? Download hier het e-book van Scoren met Energie. Wil jouw vereniging meedoen aan Scoren met Energie? Neem contact op met Penny Nugteren via p.nugteren@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke