22 verenigingen uit gemeente Rotterdam mogen zich sinds woensdag officieel Sportplusvereniging noemen. Zij onderscheiden zich met onder meer hun succesvolle maatschappelijke activiteiten en hun gezonde organisatorische en sociale huishouding.

Sportplus staat voor Rotterdamse sportverenigingen die een brede maatschappelijke rol willen vervullen. Voorbeelden hiervan zijn het aanbieden van sportactiviteiten voor bijzondere doelgroepen, het aanbieden van sport in de wijk en het openstellen van de accommodatie voor gebruik door anderen. Rotterdam Sportsupport ondersteunt deze verenigingen bij hun maatschappelijke inzet.

Jaarlijkse toetsing
Rotterdamse sportverenigingen kunnen jaarlijks deelnemen aan een toetsingstraject om aanspraak te maken op de ‘Sportplusstatus’. Een toetsingscommissie, die werkt in opdracht van Rotterdam Sportsupport, neemt onder meer de kwaliteit en borging van de maatschappelijke activiteiten, de interne organisatie, de sociale veiligheid en de financiën onder de loep. De verenigingen die de toetsing goed doorstaan, ontvangen een Sportpluspredicaat. Afhankelijk van de score per club is dit voor één of twee jaar.

Wethouder Adriaan Visser reikte woensdag de predicaten aan de nieuwe Sportplusverenigingen uit. Hij zegt: ‘Sporten en bewegen dragen op vele manieren bij aan een vitaal Rotterdam. Sportplusverenigingen zetten zich optimaal in om extra waarde te bieden aan hun omgeving. Het is belangrijk dat daarbij ook relaties gelegd worden met andere sectoren. We zien die samenwerking steeds meer gestalte krijgen en verbeteren. Het Sportpluspredicaat toont aan dat een vereniging een betrouwbare, kwalitatieve partner is voor het uitvoeren van maatschappelijke programma’s. Dit biedt inzicht welke verenigingen interessant zijn om mee samen te werken. Dit moet bijdragen aan extra successen.”

Vijf nieuwkomers
Van de 22 verenigingen mochten zeventien zich ook vorig jaar al een Sportplusvereniging noemen. Hockeyvereniging OMHC doorstond de toetsing dit jaar niet. De nieuwkomers in het selecte gezelschap zijn 010 Trojans (American football), Abdel-kwan (taekwondo), PAC (atletiek), Sportclub Excelsior (voetbal) en TPP Rotterdam (zaalvoetbal).

De zeventien verenigingen die al Sportplusvereniging waren en ook blijven zijn Atomium ’61 (handbal), ckv N.I.O. (korfbal), HC Feijenoord (hockey), HSV Saints (honk- en softbal), LTC Plaswijck (tennis), Nikantes (korfbal), OZC (korfbal), Portland Poema’s (honk- en softbal), RHV Snelwiek (handbal), RKC WION (korfbal), Rotterdam Atletiek, Rotterdam Basketbal, RSV Sperwers (korfbal), TTV Alexandria ’66 (tafeltennis), Unity99 (karate), V.O.C. (voetbal en cricket) en XerxesDZB (voetbal).

Volgend jaar toetst de commissie opnieuw een serie Rotterdamse verenigingen. Clubs die zich hiervoor willen laten toetsen, kunnen zich melden bij Rotterdam Sportsupport.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Karianne Lagendaal

Karianne Lagendaal

verenigingsconsulent