Maar liefst 136 kinderen, vaak met een niet-Nederlandse achtergrond, werden in een halfjaar tijd lid van een Rotterdamse hockeyvereniging. Dat deden zij na clinics te hebben gevolgd bij combinatiefunctionaris Yari Annick Kuipers van Rotterdam Sportsupport. In totaal maakten ruim 1550 jongens en meisjes via haar activiteiten kennis met hockey. Annick Kuipers gaat meestal met kinderen aan de slag op school, maar is ook actief op pleinen in wijken.

Wat houdt hockey in? Hoe houd je een stick vast? Op dat soort kwesties gaat combinatiefunctionaris hockey Yari Annick Kuipers steevast in aan het begin van de eerste clinic voor een groep. Daarna volgen een warming-up, oefeningen in balvaardigheid en een partijspel. Kinderen volgen drie clinics.

Zijn ze enthousiast geraakt over de sport en overwegen ze lid te worden van een vereniging, dan staan er negen instroomtrainingen op het programma bij de dichtstbijzijnde club. Kuipers: ‘Het is belangrijk dat dan ook een ouder van de partij is. Ik vertel wat het betekent om lid te zijn van een vereniging: je moet komen opdagen bij trainingen en wedstrijden, je dient contributie te betalen, et cetera. Gezien dat laatste noem ik ook het Jeugdsportfonds Rotterdam.

Tussen begin november en eind mei plukte bijvoorbeeld Tempo ’34 de vruchten van de activiteiten. De hockeyvereniging sloot tientallen nieuwe leden in de armen. In een halfjaar tijd vonden bijna 140 kinderen hun weg naar een Rotterdamse club. Negen van hen werden lid via Schoolsportvereniging Pendrecht of Schoolsportvereniging Tarwewijk. ‘Vijf van hen zijn jongens’, zegt Kuipers. ‘Daar zijn we blij mee, want hockey leeft vooral bij meisjes.’

In mei en juni gaf Kuipers op Sportplaza Zuiderpark clinics aan kinderen onder twaalf jaar. Van de tien deelnemers stroomden er twee door naar een vereniging. Op Sportplaza Zuiderpark werkte Kuipers samen met Thuis Op Straat, een organisatie die zorgt voor leefbaarheid en sociaal klimaat op straat, in de wijk en op het plein.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Gert-Jan Lammens

Gert-Jan Lammens

directeur