Een sportwedstrijd bij een vereniging is in principe onmogelijk zonder scheidsrechter. Waar zouden we dus zijn zonder de bijna 150.000 leidsmannen en -vrouwen, juryleden en officials die zich wekelijks inspannen? Van zaterdag 3 tot en met zondag 11 oktober is het de Week van de Scheidsrechter. Maar ook in de rest van het jaar is het natuurlijk goed om als vereniging of sporter jouw waardering te laten blijken. Lees over 4 manieren om dat te doen.

 1. Goede ontvangst bij de vereniging
  Heet de scheidsrechter welkom, bied iets te drinken aan of verstrek een consumptiebon en wijs de weg naar de kleedkamer voor scheidsrechters. Dan voelt de scheidsrechter dat zijn aanwezigheid wordt gewaardeerd en weet hij bij vragen de gastheer te vinden.
 1. Aandacht in de communicatie
  Hoe vaak licht jouw club de inzet of prestaties van een scheidsrechter uit via de communicatiemiddelen? Denk aan een artikel in het clubblad, foto op Facebook of een tweet. Plan dit onderwerp structureel in, zodat er regelmatig aandacht is voor scheidsrechters.
 1. Na afloop bedanken
  Bedank de scheidsrechter na afloop voor zijn inzet. De spelers doen dit op het veld, maar een vrijwilliger kan de erkentelijkheid benadrukken buiten de lijnen, bijvoorbeeld met een persoonlijk dankwoord of een aardigheidje. Het is een kleine moeite, waarmee je veel kunt bereiken. Laat je dankbaarheid niet afhangen van de scheidsrechterlijke beslissingen tijdens de wedstrijd. Je bedankt de scheidsrechter tenslotte voor zijn inzet.
 1. In het zonnetje zetten
  Behalve bezoekende scheidsrechters lopen bij elke vereniging ook eigen arbiters rond. Zet hen eens in het zonnetje, bijvoorbeeld tijdens een evenement. V.O.C. organiseert jaarlijks een leuk groepsuitje voor de scheidsrechters. Lees hier meer over de aanpak van deze vereniging.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fieke de Goede

Fieke de Goede

interim projectleider Rotterdam Sport op Maat