Is de grasmat aan vervanging toe? Lekt het dak van je clubgebouw? Of is het tijd om dat ene talent te ondersteunen op weg naar de top? Hoe financier je dat? Crowdfunding kan een manier zijn om de grote betrokkenheid bij de club van leden en hun netwerk te verzilveren in euro’s. Op deze manier kun je kleine en grote doelen realiseren. Mark Kovac, stagiair Communicatie bij Rotterdam Sportsupport, zet 4 handige tools voor crowdfunding door clubs op een rij.

 1. Crowdfunding voor Clubs

  Deze website biedt een kant-en-klaar platform waarmee je heel makkelijk kunt zien hoeveel geld er al is opgehaald. Betalen kan via iDeal. Je stelt een of meerdere campagnes in en de ‘crowd’ kan vervolgens een donatie doen. Uiteraard zijn hiermee zowel kleine als grote doelen te financieren. Het handige van Crowdfunding voor Clubs is dat je per campagne kunt bepalen of je de sportvereniging als geheel inzet, of kiest voor gerichte projecten voor een bepaald team. Daarnaast kunnen donateurs ook via persoonlijke pagina’s doneren. Er zijn twee kostencomponenten: donateurs betalen €0,50 per donatie en daarnaast gaat 7,5% van de donatie naar het platform en de administratie.

 2. Steun de Club

  Bij Steundeclub.nl heb je dezelfde mogelijkheden als bij de eerstgenoemde tool, echter zit het verschil in de support van het platform zelf. Via de online omgeving biedt de website je een toolbox met tips voor optimaal succes. De donaties worden maandelijks uitbetaald en de website claimt meer leden voor jouw sportvereniging te realiseren. De kosten bedragen €99 per jaar voor het platform en 7,5% van de donatie-inkomsten.

 3. Clubkit

  Met Clubkit heb je een online omgeving om sponsors en (jeugd)leden met elkaar te verbinden. Middels het programma ‘Sponsor ballen’ kunnen leden interactief op zoek naar sponsors. Verzamelen zij 5 ballen? Dan krijg je een nieuw virtueel item. Het doel is uiteindelijk een complete virtuele sportoutfit. De complete outfit is dan gelijk aan het behalen van het streefbedrag. Op deze manier krijg je een leuke competitie tussen teams en individuele spelers. Er zijn geen opstartkosten, maar reken wel op het afdragen van commissie over de opbrengsten. Minimaal 70% van de opbrengsten gaat naar de vereniging, de mate waarin je commissie afdraagt hangt af van het sponsorprogramma dat je kiest. Bekijk hier de voorbeeldpagina van Atomium ’61.

 4. Wij zijn Sport

  Ben jij topsporter en heb je een missie? Wees creatief en ondernemend en profiteer van je eigen achterban. Het principe van Wij zijn Sport draait om het geven van gulle donaties, zodat de sporter profiteert. Daarnaast krijgen de donateurs er ook iets voor terug. De (top)sporters leveren een tegenprestatie in de vorm van een clinic, persoonlijke videoboodschap of sportadvies. Wij Zijn Sport doet een intake met de sporter of het team om de betrouwbaarheid naar donateurs te waarborgen. Op deze manier worden tevens een aantal criteria van deelname doorgelopen. De transactiekosten bedragen 2% van de donatie. Zodra de campagne is geslaagd, ontvangt Wij zijn Sport een succesfee voor het platform en de begeleiding (10%). De overige 90% gaat naar de topsporter of het topsportteam.

Waarom crowdfunding?

Het inzetten van crowdfunding om jouw doelen te realiseren, is op basis van no-cure-no-pay. Heb je je doelen niet behaald? Geen probleem. Formuleer subdoelen om je achterban op de hoogte te houden van de laatste stand van zaken. Zelf een campagne beginnen zonder gebruik van een crowdfundingplatform is een tijdrovende onderneming. Met behulp van de bovenstaande tips heb je een eigen website, ideale betalingsmogelijkheden en makkelijke online tools.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Maaike Tieman

Maaike Tieman

communicatieadviseur / clubkadercoach