Hoe zorg je er als club voor dat scheidsrechters optimaal bijdragen aan sportiviteit en respect op het voetbalveld? Danny Makkelie, internationaal KNVB scheidsrechter, was maandag 9 mei als spreker te gast bij de platformbijeenkomst van de Rotterdamse aanpak Veilig Voetballen. Tijdens deze platformbijeenkomst haalden de 19 aanwezige voetbalclubs kennis op over een veilig sportklimaat en wisselden ze onderling ervaringen uit. Arbiter Makkelie vertelde over zijn ervaringen en deelde 5 tips voor clubs om actief met scheidsrechters aan de slag te gaan:

 1. Stel een scheidsrechterscoördinator aan
  De coördinator kan de scheidsrechters indelen, opleidingen regelen en hen begeleiden en voorzien van feedback. Daarnaast is de scheidsrechterscoördinator hét aanspreekpunt voor de clubscheidsrechters. De coördinator kan ook zorgen voor een herkenbaar tenue en andere benodigdheden (fluitje, scorekaart etc.).
 2. Organiseer een spelregelavond
  Met een spelregelavond voor (jonge) scheidsrechters kun je jaarlijks op een leuke manier aandacht besteden aan deze vrijwilligers en daarbij ook gelijk hun spelregelkennis opfrissen. Tijdens deze avond kun je bijvoorbeeld een quiz doen met de aanwezige spelleiders. Clubs kunnen, tegen betaling, zelfs een scheidsrechter uit het betaald voetbal inhuren om deze quiz te verzorgen.
 3. Zorg dat scheidsrechters binnen de club op kunnen klimmen
  Door de ontwikkelingen van scheidsrechters te volgen kun je zien wanneer zij toe zijn aan een nieuwe stap. Het fluiten van hogere/oudere teams is vaak een mooie volgende stap.
 4. Geef talenten de kans om zich ook buiten de club verder te ontwikkelen
  Loopt er een getalenteerde scheidsrechter rond bij jou op de club en zou hij/zij het liefst op topniveau willen fluiten? Breng het districtskantoor van de KNVB op de hoogte en misschien wordt jullie clubscheidsrechter gescout door de KNVB. Kenmerken van een goede scheidsrechter zijn: duidelijk communiceren, snel kunnen beslissen, goede mentale en fysieke conditie en straalt uit dat hij/zij ambassadeur is van sportiviteit en respect.
 5. Spreek als bestuur je waardering uit voor scheidsrechters
  Scheidsrechters staan regelmatig onder grote druk en treden wekelijks op als ambassadeur van jouw club. Het is goed om dit als bestuur regelmatig te benoemen. Het tonen van waardering zal bovendien een positief effect hebben op het aantal leden dat scheidsrechter wil worden.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marita Verkaik

Marita Verkaik

manager / plaatsvervangend directeur