Hoe herken je gedrag uit de straatcultuur en hoe ga je ermee om? Deze vraag stond maandagavond centraal tijdens de kennis- en netwerksessie in Theater Zuidplein. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont: ‘Je kunt jongeren beïnvloeden als zij de relatie de moeite waard vinden. Mijn belangrijkste tip voor trainers en jongerenwerkers is dus ook: investeer in de relatie!’

Hoe investeer je in de relatie? Gebruik daarvoor de Big Five van Steven Pont. Elk element binnen de Big Five koppelde hij aan een vinger van zijn hand, op deze manier kun je ze eenvoudig onthouden:

  1. De duim staat voor status
    Geef de jongere een positie binnen de relatie en ga het gesprek aan op basis van gelijkwaardigheid. Daarnaast helpt het om regelmatig complimenten en bevestiging te geven. Voorkom te allen tijden dat de jongere gezichtsverlies lijdt. Groepen waarin de straatcultuur dominant is zijn heel erg hiërarchisch georganiseerd. Het lijden van gezichtsverlies doet iets met de positie van de jongere binnen de groep.
  2. De wijsvinger staat voor zekerheid
    Met de wijsvinger laat je zien ‘daar gaan we heen’. Het geeft richting en zorgt ervoor dat jouw gedrag voorspelbaar wordt voor de jongere. Dit geeft zekerheid.
  3. De middelvinger staat voor autonomie
    Laat de jongere meebeslissen over (kleine) zaken. Hierdoor ervaren ze dat hun mening ertoe doet. Zorg dat je alle macht die je niet nodig hebt weggeeft. Voorbeeld: Als je het belangrijk vindt dat jouw kind fruit eet en het levert vaak strijd op. Vraag het kind dan of hij/zij het fruit vóór of na het eten wil. Het kind krijgt op deze controle over de situatie. Jij hoeft geen macht meer uit te oefenen om het op jouw moment gedaan te krijgen en het kind ervaart autonomie.
  4. De ringvinger staat voor verbondenheid
    Zorg dat je de namen kent van alle jongeren en spreek ze ook persoonlijk aan. Zorg dat je ze leert kennen en dat je weet wat hen beweegt. Het geven van positieve bijnamen kan zorgen voor nog meer verbondenheid. Voorbeeld: Geef een jongen de bijnaam Ronaldo en hij voelt zich bij het noemen van die bijnaam op een positieve manier gezien en verbonden met jou als trainer/coach.
  5. De pink staat voor redelijkheid
    Laat jongeren redelijkheid ervaren door zelf ook te leveren wat je van hen vraagt. Wil je dat ze op tijd komen? Kom zelf ook op tijd. Wil je dat ze hun afspraken nakomen? Doe dat zelf dan ook. Wil je dat ze jou met respect behandelen? Behandel hen dan ook met respect.

Door een relatie op te bouwen op basis van bovenstaande elementen voorkom je dat jongeren een lage status, onzekerheid, onderdanigheid, eenzaamheid en onredelijkheid ervaren en hierdoor vermijdend gedrag gaan vertonen. Kortom: Aan de slag!

Sfeerimpressie van de avond:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter