Hoe komt een Sportplusvereniging tot de juiste keuzes en hoe maakt zij haar ambities waar? Rotterdam Sportsupport gaat in elk geval bij de tweede lichting Sportplusverenigingen werken met een business model gedachte.

Nog meer structuur, nog meer overzicht en nog meer duidelijkheid over de te zetten stappen. De vier Sportplusadviseurs van Rotterdam Sportsupport laten hun verenigingen voortaan kennismaken met een business model. De eerste negen officiële Sportplusverenigingen hebben inmiddels hun weg gevonden of zijn daar goed mee bezig. Met de ontwikkeling van ‘tools’ die kunnen worden ingezet door de Sportplusadviseurs, maakt Rotterdam Sportsupport het mogelijk nog betere ondersteuning te verlenen aan de tweede lichting. Die zal bestaan uit tien clubs.

Sportplusadviseur Penny Nugteren vertelt: ‘Op één A4’tje staan de stappen die een club moet zetten om goed invulling te geven aan de ontwikkeling van nieuw verenigingsaanbod. Dat overzicht, dat wordt verkregen door middel van het business model, is niet alleen nuttig voor de verenigingen zelf, maar ook voor – potentiële – partners en sponsors. Daarmee krijgen toenaderingen onmiddellijk een degelijk en doordacht karakter.’

Hoe ziet het er uit in de praktijk? Nugteren: ‘De Sportpluscommissie binnen de vereniging dient zich te verdiepen in een aantal vraagstukken. Wie vormen je doelgroep? Wat heb je de doelgroep te bieden? Via welke weg ga je de doelgroep benaderen? Doe je dat bijvoorbeeld via de website, via bestaande leden of, wanneer je mensen met overgewicht aan het sporten wilt krijgen, via huisartsen? Wat zijn de kosten van de energie die je erin wilt steken en wat levert het op? Met welke partners ga je verder je doelen realiseren? Heb je bijvoorbeeld een zorginstelling in je netwerk of kan Rotterdam Sportsupport de link leggen? In welke constructie ga je samenwerken met een partner en wie doet wat binnen de club zelf? Dankzij deze aanpak kun je niets over het hoofd zien en is sprake van een uniforme werkwijze, zonder dat het gewenste maatwerk in het gedrang komt.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen