Jongeren die alcohol willen kopen bij een sportvereniging hebben nog lang niet altijd een ID bij de hand. Bovendien vragen barmedewerkers er ook nog niet altijd naar. Daarom houdt het Trimbos-instituut van 8 t/m 14 september 2016 de landelijke actieweek ‘NIX zonder ID’.

Sinds 1 januari 2014 is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Ook zijn jongeren onder de 18 jaar strafbaar als ze alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes. Bijvoorbeeld in de sportkantine. Die leeftijdsgrens is er niet voor niks. Alcohol is schadelijk voor de gezondheid, is kankerverwekkend en kan de ontwikkeling van de hersenen van jongeren onder de 24 jaar flink verstoren. Daarom is het naleven van NIX 18 een zaak van ons allemaal.

Wat kunnen jongeren doen?
Wat nog te weinig gebeurt, is dat jongeren spontaan hun legitimatiebewijs laten zien bij de aankoop van alcohol. Voor verkopers in sportkantines is het moeilijk om de juiste leeftijd van de kopers in te schatten. Zij zijn er daarom enorm mee geholpen als jongeren tot 25 jaar spontaan hun ID tonen.

Wat kunnen barmedewerkers doen?
Ook verenigingen kunnen nog veel verbeteren. Consequent vragen naar een ID is nodig om de verkoop van alcohol aan minderjarigen aan banden te leggen. Het is niet altijd makkelijk om naar een ID te vragen, maar het is in het belang van ons allen om dat wel te doen. Want NIX18: dat doen we samen! Genereer hier eenvoudig een poster voor jouw vereniging.

Rotterdam ondersteunt de landelijke actieweek ‘NIX Zonder ID’ en onderneemt deze week zelf ook acties om dit onderwerp onder de aandacht brengen bij sportverenigingen en horeca. De stad zet zich met het programma Drugs en Alcohol II; Blijf helder onverminderd in om dit onderwerp de aandacht te brengen. Want minder gebruik hangt samen met betere schoolprestaties, minder schoolverzuim, minder onderprestatie en minder schooluitval. Maar ook met een betere gezondheid, minder geweld en overlast. Rotterdam wil dat jongeren kansrijk, veilig en gezond opgroeien.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anne Nurra

Anne Nurra

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat / clubkadercoach