Maar liefst 29.000 jongens en meisjes uit Rotterdamse krachtwijken hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar dankzij een combinatiefunctionaris kennisgemaakt met een sport. Daarmee is het streefgetal voor heel 2014 (25.000) al ruimschoots overtroffen. Aan het eind van het jaar wordt duidelijk tot hoeveel lidmaatschappen bij verenigingen de activiteiten hebben geleid, maar Rotterdam Sportsupport verneemt bij clubs al veel positieve geluiden.

Wie jonger dan achttien jaar is en in een Rotterdamse krachtwijk woont, maakt een grote kans overgewicht te hebben. 25 tot 46,8% van deze groep kampt hiermee. De combinatiefunctionarissen proberen sinds 2012 een bijdrage te leveren aan vermindering hiervan.

Een belangrijke doelstelling van de 22 combinatiefunctionarissen is kinderen uit krachtwijken in beweging te krijgen. Deze medewerkers van Rotterdam Sportsupport streven ernaar dat jongens en meisjes lid worden van een sportvereniging. Als aanloop daarnaartoe organiseren zij clinics en andere activiteiten waar kinderen proeven van een sport. De combinatiefunctionarissen koppelen daartoe verenigingen, scholen en wijken aan elkaar.

Tussen de start van de combinatiefunctionarissen op 1 september 2012 en eind 2013 meldden al ruim 1400 kinderen zich aan bij een vereniging na een activiteit die was georganiseerd door een combinatiefunctionaris.

En in 2014? ‘We hebben dit jaar al 1600 activiteiten georganiseerd’, zegt teamleider combinatiefuncties Liesbeth van der Meer. ‘Het is opnieuw onze ambitie kinderen daarmee dusdanig te enthousiasmeren, dat ze lid willen worden van een vereniging. Veel clubs vertellen dat de activiteiten inderdaad tot aanwas leiden, maar het is nog even wachten op de officiële cijfers over 2014.’

De combinatiefunctionarissen schotelen kinderen veertien sporten voor: voetbal, zaalvoetbal, korfbal, volleybal, basketbal, honk- en softbal, tennis, tafeltennis, hockey, judo, karate, boksen, turnen en roeien. Twee functionarissen richten zich specifiek op aangepast sporten en twee functionarissen leveren als sportpedagoog een bijdrage aan een veilig, pedagogisch klimaat binnen sportverenigingen.

Het Rijk en de gemeente Rotterdam maken de werkzaamheden van de combinatiefunctionarissen financieel mogelijk. Rotterdam Sportsupport coördineert het project.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Yasemin Cansoy

Yasemin Cansoy

secretaresse