Gymnastiek leidt tot een goede motoriek. Turnlust Pernis geeft daarom trainingen op een basisschool en wil dit ook doen bij bijvoorbeeld voetbalclubs. Ken jij het Nijntje beweegdiploma? Het uitgangspunt is dat kinderen van twee tot zes jaar laagdrempelige gymnastiekoefeningen doen en daardoor een betere motoriek ontwikkelen. Na een reeks lessen kunnen zij het Nijntje beweegdiploma halen. Dit is een initiatief van Nijntje en de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU).

Turnlust Pernis is één van de gymnastiekverenigingen in ons land die trainingen verzorgen op weg naar het Nijntje beweegdiploma. ‘Aan de ene kant hopen we zo op den duur nieuwe jeugdleden te begroeten, aan de andere kant vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk jongens en meisjes een goede motoriek ontwikkelen’, zegt secretaris en trainer Diana Spruijt.

‘De KNGU streeft ernaar dat het Nijntje beweegdiploma net zo vanzelfsprekend wordt als het zwemdiploma. Logisch, want onderzoeken wijzen de voordelen uit van een goede motoriek. Het heeft bijvoorbeeld een positief effect op de leerprestaties.’

Hinkelen en koppeltjeduiken
Sinds september verzorgt Spruijt wekelijks een uur gymnastiekles aan leerlingen van de christelijke basisschool Het Waterschip in Pernis. Jongens en meisjes uit groep 1 en 2 hinkelen en koppeltjeduiken dan bijvoorbeeld. Of ze slaan tegen een stijgende of dalende ballon, stoppen een rollende bal of springen van een bank naar de grond.

Positieve reacties
‘Woensdag 7 juni is de grote dag’, vertelt Spruijt. ‘Dan kunnen ongeveer veertig leerlingen van Het Waterschip hun diploma behalen. Zij hebben dan twintig trainingen achter de rug. Zowel van leerlingen als ouders krijgen we positieve reacties.’ Dit is niet verwonderlijk. Het sport- en beweegaanbod voor heel jonge kinderen is niet zo breed als voor oudere jongens en meisjes.

Samenwerking
Welke sport een kind ook beoefent, het heeft baat bij een goede motoriek. Van topvoetballer Arjen Robben is bijvoorbeeld bekend dat hij daarom op jonge leeftijd óók aan gym deed. Spruijt: ‘Wij staan dan ook open voor samenwerking met niet-turnverenigingen. Wij kunnen eraan bijdragen dat hun jongste jeugdleden een goede motoriek ontwikkelen.’ Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar Diana Spruijt via secretariaat.turnlust@hotmail.com.

Erkende aanbieder
Turnverenigingen vinden hier informatie over het Nijntje beweegdiploma. Verenigingen die willen meedoen, moeten een door de KNGU erkende aanbieder van het diploma zijn en bijvoorbeeld een geschoolde trainer hebben die kwalitatief goede beweeglessen kan verzorgen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek.