Coaches, trainers en ouders opgelet! In Rotterdam gaan bijscholingen van start voor coaches, trainers en ouders die weleens zelfstandig voor een groep recreatieve sporters staan. Voorbeelden van thema’s: trainen en coachen van jongeren met autisme en sporters met een verstandelijke handicap. De sessies worden verzorgd door docenten van NOC*NSF / Academie voor Sportkader (ASK).

Training en coaching jongeren met autisme

Structuur. Daarom draait het in de bijscholing ‘Trainen en coachen van jongeren met autisme’. Die wordt op zaterdagochtend 2 november verzorgd in Topsportcentrum Rotterdam en duurt drieënhalf uur. Projectleider Ruud Hekker van ASK: ‘Tijdens het theoretische deel gaan we in op wat autisme is en hoe het zit met autisme in de sport. Daarna zoomen we in op de inrichting van een training voor deze groep. Gebruik bijvoorbeeld pylonnetjes met dezelfde kleur en vertel vooraf precies wat er gaat gebeuren.’

Deze bijscholing is kosteloos te volgen. Ze hoort bij het landelijk programma Naar een veiliger sportklimaat, dat wordt ondersteund door van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Klik hier voor meer informatie en om aan te melden.

Sporters met verstandelijke handicap

Tijdens de ASK-bijscholing ‘Sporters met een verstandelijke handicap’ leren trainer-coaches sporters met een verstandelijke handicap op een aangepaste manier te benaderen. U bent op donderdag 24 oktober van 19.00 tot 22.00 uur welkom in Topsportcentrum Rotterdam. Deelname gaat hier wel gepaard met kosten, maar de kans is groot dat hierin kan worden voorzien via de Subsidie Kaderopleidingen van Rotterdam Sportsupport. Klik hier voor meer informatie en om aan te melden.

Andere bijscholingen

Nuttig zijn ook twee bijscholingen die niet specifiek te maken hebben met aangepast sporten en die gratis zijn te volgen omdat ze horen bij het programma Naar een veiliger sportklimaat. Vanaf dinsdag 8 oktober kunt u deelnemen aan ‘Trainen en coachen van pubers’. Die bestaat uit vier bijeenkomsten van drie uur. De bijscholing ‘Herkennen en voorkomen van seksuele intimidatie’ op zaterdagochtend 12 oktober duurt drieënhalf uur. Voor deze beide bijscholingen is Topsportcentrum Rotterdam ook de plaats van handeling.

Voor elke sporter een competente trainer/coach/instructeur en voor elke wedstrijd een competente scheidsrechter in een veilig sportklimaat, gecreëerd door competente sportbestuurders. Dat is de missie van de ASK, onderdeel van sportkoepel NOC*NSF. Rotterdam Sport op Maat werkt samen met deze opleidingenaanbieder om ervoor te zorgen dat verenigingen beschikken over gekwalificeerde vrijwilligers.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marcella Deters

Marcella Deters

interim projectleider beweegcoach