Over een kleine maand (17 april en 7 mei) start de eerste van twee centrale belavonden in de Kuip. Tijdens deze avonden kunnen verenigingen geld inzamelen voor de clubkas door loten te verkopen voor de VriendenLoterij. sv Charlois deed al eerder mee en haalde maar liefst 18.000 (!) euro op.

De belangrijkste tip die Raymon Schimmel – vrijwilliger bij Charlois – aan verenigingen wil meegeven: houd een helder en gemeenschappelijk doel voor ogen. Een opknapbeurt van de kantine, trainingspakken voor de jeugdteams, nieuwe wedstrijdballen: het zijn zomaar een aantal voorbeelden waarvoor verenigingen het geld hard nodig hebben. “In de eerste plaats kun je op deze manier duidelijk naar de mensen wie je belt communiceren waarvoor je het geld nodig hebt. Het zijn vaak mensen die bekend zijn met de vereniging en zich daarom goed kunnen voorstellen dat de inkomsten meer dan welkom zijn. Als jij een (klein)kind op de vereniging hebt lopen en je weet dat hij die nieuwe trainingspakken wil, is dat makkelijker te verkopen aan de telefoon. Iedereen die je belt moet een gevoel hebben bij dat gemeenschappelijke doel.”
“In de tweede plaats werkt een gemeenschappelijk doel versterkend bij het werven van leden om mee te doen aan de belavond,” vervolgt de vrijwilliger van Charlois. “Als leden weten waar ze het voor doen, zijn ze eerder bereid om mee te doen en lopen ze een stapje harder voor de club.”

De Kuip
Waar gaat het precies om? Op 17 april en 7 mei organiseert Rotterdam Sportsupport in samenwerking met de VriendenLoterij twee centrale belavonden in het Maasgebouw in de Kuip. Met deze actie slaan beide organisaties de handen ineen om Rotterdamse sportverenigingen te helpen aan nieuwe inkomsten. Van ieder verkocht lot gaat de helft rechtstreeks naar de clubkas. Verenigingen kunnen zich met een team van vrijwilligers aanmelden. Van elk lot dat de vereniging verkoopt (tijdens de belavond) gaat de helft van de inleg rechtstreeks naar de clubkas. Per lot is de jaarlijkse opbrengst € 94,-. Bij 50 meespelende loten voor een club, kan dit jaarlijks oplopen tot € 4.700,- extra inkomsten voor de clubkas. Naast het bedrag per lot krijgen clubs die via Rotterdam Sportsupport meespelen een extra bijdrage uitgekeerd vanuit de VriendenLoterij. Verenigingen die tijdens de twee centrale avonden meer dan 25 loten verkopen krijgen per lot eenmalig €10,- extra.

Vertegenwoordiging
Ook belangrijk: bij het samenstellen van het team is het wenselijk dat de club wordt vertegenwoordigd door verschillende lagen binnen de vereniging. “Zo bereik je een groter gedeelte van je achterban,” zegt Schimmel. “Kijk bijvoorbeeld naar mensen binnen je vereniging die een groot netwerk hebben en selecteer mensen van verschillende elftallen en commissies. Hoe meer verschillende mensen je benadert die bekend zijn met je vereniging, hoe groter de kans van slagen is dat je een lot verkoopt.”

Hoe communiceer je?
Verenigingen die deelnemen aan de actie van de VriendenLoterij, krijgen van Rotterdam Sportsupport een speciale communicatie toolkit om meer ruchtbaarheid aan de actie te geven. Schimmel: “Wij hebben heel actief gebruik gemaakt van de gratis kanalen bij Charlois. Zo hebben we op de website een nieuwsbericht geplaatst en een brief gestuurd naar de leden, maar ook via sociale media (Twitter en Facebook, red.) aandacht aan de avond besteed. Ik kan iedereen aanraden dit te doen.”   

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marita Verkaik

Marita Verkaik

manager / plaatsvervangend directeur