Een mes dat snijdt aan twee kanten. Sportverenigingen die activiteiten organiseren voor senioren, zorgen ervoor dat deze groep lichaamsbeweging krijgt en regelmatig sociaal contact heeft. Pluspunten voor de club zijn bijvoorbeeld dat zich onder deze oudere leden misschien nieuwe vrijwilligers bevinden, dat de accommodatie vaker wordt benut en dat er meer evenwicht ontstaat in de leeftijdsopbouw van het ledenbestand.

Fit & Vitaal Toer
Deze maand – van maandag 18 tot en met zondag 25 september – staat in Rotterdam-Noord de Fit & Vitaal Toer op het programma. Zeven sport- en beweegaanbieders openen hun deuren voor senioren. Zij maken duidelijk wat er zoal mogelijk is.

Bij Tennisvereniging Walenburg zijn onlangs jeu de boules-banen aangelegd. Senioren kunnen kennismaken met de activiteit en de club. Voetbalvereniging Steeds Hooger heeft recent eveneens iets moois ontwikkeld dat nu volop in de schijnwerpers wordt geplaatst met als doel belangstellenden te enthousiasmeren en structureel aanbod op te starten: walking football.

Tijdens de Fit & Vitaal Toer kunnen senioren ook bekijken of zij in georganiseerd verband willen gaan tennissen (Unilever Tennisclub), wandelen (Rotterdam Atletiek), zwemmen (Van Maanenbad) of dansen (Het Danskoor en Typical Tropical).

Kansen en advies
Liana Landman is gebiedscoördinator Noord bij Rotterdam Sportsupport. Zij zegt: ‘Bij ledenwerving denken verenigingen vaak automatisch aan jeugd. Maar kijk zeker ook naar senioren. Vrijwel elke sport- of beweegvorm is ook geschikt voor ouderen. Eventueel zijn wat aanpassingen nodig. In veel Rotterdamse gebieden worden nog relatief weinig sport- en beweegactiviteiten georganiseerd voor senioren. Realiseer je dat er kansen liggen en dat je voor advies kunt aankloppen bij jouw gebiedscoördinator van Rotterdam Sportsupport.’

Noord Sport!
De Fit & Vitaal Toer maakt deel uit van Noord Sport!. Het programma begon op zaterdag 9 september en wordt beëindigd op zaterdag 30 september. In de eerste week waren er Sportentochten: basisscholieren konden meedoen aan activiteiten bij sport- en beweegaanbieders. ‘Noord Sport!’ wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën