Ze prikken papiertjes en ander afval, vouwen de gewassen theedoeken, sorteren flesjes voor de bar en maken zich op nog véél meer manieren verdienstelijk. Elke maandag gaan bij V.O.C. zeven mensen met een verstandelijke beperking aan de slag onder begeleiding van Pameijer-medewerker Femke Plug.

Zij zegt: “Zowel de overheid als Pameijer wil graag dat cliënten werken naar vermogen. Dat betekent geen dagbesteding meer in onze eigen dagcentra, maar activiteiten elders in de maatschappij. Een open omgeving als een sportclub, waar iedereen kan komen aanlopen, is toch iets anders dan dagbesteding binnen de vier muren van een dagcentrum. Onze cliënten hebben het dan ook super naar hun zin bij V.O.C. Niet alleen hebben ze het idee zich nuttig te maken door echt werk te verrichten. Ook vinden ze het fijn om een praatje te maken met de mensen bij de club, zoals vrijwilligers en sportende leden.”

Vrienden en vriendinnen
Vijf jaar geleden sloegen Pameijer en de voetbal- en cricketvereniging de handen ineen. “Het is een plezier om te werken met onze vrienden en vriendinnen van Pameijer”, vertelt verenigingscoördinator Fred van Roon. “De club is blij dat ze klusjes kunnen uitvoeren. Bovendien brengen ze een heel aangename sfeer mee. Ze zijn leuk, lief en enthousiast. We lunchen ook gezamenlijk en na afloop is er vaak nog tijd om een balletje te trappen.”

De werkzaamheden vergroten de eigenwaarde van de cliënten en zijn goed voor hun sociale netwerk. Van Roon: ‘Eén van de deelnemers komt nu zondags op eigen gelegenheid naar de club voor de wedstrijd van het eerste team. Een andere voert ook op de andere doordeweekse ochtenden werkzaamheden uit bij ons.”

Jaarlijkse sportdag
De eerste vrucht van de samenwerking tussen de sportvereniging en welzijnsorganisatie was de sportdag voor cliënten van Pameijer, een gezamenlijk project van Pameijer-medewerkers en ruim twintig V.O.C.-vrijwilligers. De dag werd inmiddels alweer voor het vijfde jaar georganiseerd. Plusminus zestig personen deden in juli mee. Onder hen bevonden zich ook jongens en meisjes van Kinderdagcentrum Myosotis, onderdeel van Pameijer.

“De belangrijkste reden voor dit initiatief is dat we mensen met een beperking een fijne dag in de buitenlucht willen bezorgen”, zegt Karin Beaumont, voorzitter Sportpluscommissie van V.O.C. “Het succesnummer is penalty’s nemen op doelmannen uit onze selectie. De vreugde bij een doelpunt is niet te beschrijven.”

Dankzij de sportdag is een band ontstaan, benadrukt Beaumont. “Cliënten van Pameijer herkennen na een jaar de V-O.C.-vrijwilligers en komen blij naar hen toe. En wij hebben onmiddellijk in de gaten dat een enthousiaste deelnemer van vorig jaar er niet bij is en vragen aan medewerkers van Pameijer wat de reden is.”

Dit artikel komt uit het Sportplusmagazine ‘De plus van de club’. Dit is een jaarlijkse uitgave waarin Rotterdam Sportsupport laat zien hoe Rotterdamse sportverenigingen zich maatschappelijk inzetten voor de stad. Lees hier het hele magazine:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek.