Trackers, wearables, nanotechnologie. Hoe kan technologie zaken makkelijker, beter of leuker maken voor je vereniging? In het Bibliotheektheater Rotterdam gingen vrijwilligers van Rotterdamse sportverenigingen op 12 maart 2018 met elkaar in gesprek over hoe je als club kunt inspelen op de steeds sneller veranderende wereld. Ook was er een primeur: de bijeenkomst was voor het eerst online te volgen.

De bijeenkomst ‘De Toekomst van de Sportverenigingen’ is een initiatief van Rotterdam Sportsupport. Uit het jaarlijkse vitaliteitsonderzoek voor Rotterdamse verenigingen, blijkt dat van de 200 respondenten ruim drie kwart van de Rotterdamse verenigingen een veranderopgave ziet richting de toekomst. Trendwatcher Margot van Beusekom nam de deelnemers daarom mee in de nieuwste ontwikkelingen, trends en uitdagingen voor sportclubs. Eén van uitdagingen met het oog op de toekomst is hoe je millennials kunt betrekken bij je vereniging. “Veel uitgangspunten kennen we wel, zoals dat millennials geen sturing van bovenaf willen of niet houden vergaderen. Maar het gaat er juist om dat we ons bewust worden van de verschillen tussen de generaties,” aldus de oprichtster van Firma Leef!.
Daarnaast ging Van Beusekom onder andere dieper in op de mogelijkheden die er zijn om door middel van sport energie op te wekken, zoals platen onder het kunstgrasveld die energie opwekken naarmate er meer op gelopen wordt. “Binnen de sport kijken we nu nog vooral naar hoe we energie kunnen besparen.”

Liveverbinding
Voor het eerst was er de mogelijkheid om de avond online te volgen. Op de Facebookpagina en website van Rotterdam Sportsupport en op de gloednieuwe internetzender Recht Uit Rotterdam was een onlineverbinding met het Bibliotheektheater Rotterdam. Vanuit de huiskamer kon iedereen de presentatie van Van Beusekom volgen. Onder leiding van presentator Jan-Dirk Stouten was er de mogelijkheid om online vragen te stellen aan Van Beusekom en verenigingsadviseur Yusuf Celik.

Lees op deze pagina het online magazine, bekijk hieronder de aftermovie of kijk de gehele avond terug door middel van de livestream. De energieke en open houding van de clubs kenmerkten deze avond. Samen met de clubs zorgt Rotterdam Sportsupport ervoor dat het verenigingsleven ook in de toekomst een centrale rol heeft in Rotterdam. Kijk, lees én ervaar de toekomst!

Verenigingsondersteuning is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Rotterdam Sportsupport. Elke vereniging heeft een gebiedscoördinator binnen Rotterdam Sportsupport. Deze persoon beantwoordt vragen, geeft advies en stimuleert verenigingen in te spelen op (sport)behoeften vanuit de wijk. Voor meer informatie over de ondersteuningsproducten voor Rotterdamse sportverenigingen klik hier.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Maaike Tieman

communicatieadviseur / clubkadercoach
Maaike Tieman