Gisteravond is Sportzone Charlois als derde van dertig Rotterdamse verenigingen gestart als Sportplusvereniging. Sportzone Charlois is een uniek initiatief waarbij zes verenigingen samen invulling geven aan hun maatschappelijke rol in de deelgemeente.

Woordvoerder Harrie Dechering: ‘De Sportzone bestaat uit verenigingen die open staan voor iedereen en samen iets willen betekenen voor de wijk. Samen sta je sterker als verenigingen en kun je ook een breder sportaanbod bieden. Met Sportplus willen wij aantonen een serieuze partner te zijn voor organisaties in de deelgemeente die iets willen met sport.”

De maatschappelijke inzet van Sportzone gaat variëren van het samenwerken met zorgaanbieders om sport aan te bieden voor mensen met gezondheidsklachten, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Tot het samenwerken met scholen en een BSO om jeugd meer sportaanbod te bieden op en naschooltijd.

Binnen sportzone wordt er al deelgenomen aan de schoolsportvereniging en hebben verschillende verenigingen al een aanbod voor ouderen en gehandicapten. Er is een start gemaakt met de samenwerking met fysiotherapeuten en huisartsen om mensen met gezondheidsklachten naar de verenigingen te begeleiden. Dit kan nog veel verder uitgebouwd worden.

De maatschappelijke activiteiten richten zich ook op gezonde voeding. Een gezond aanbod in de sportkantines en adviezen op het gebied van voeding aan de leden van de verenigingen. Binnen Sportzone Charlois is iedereen welkom en moet iedereen een plek kunnen vinden. Van 4 tot 5 jarige tot ouderen en mensen die om wat voor reden dan ook nu niet participeren in de maatschappij.

Sportplus is een maatregel uit het Uitvoeringsprogramma Sport, waarmee de gemeente nadrukkelijk in sport investeert. Voorzitter Ed Goverde, van de deelgemeente Charlois gaf donderdag het startschot voor Rotterdams derde Sportplusvereniging. ‘Als deelgemeente zijn wij ontzettend trots. Sport is onmisbaar in de samenleving. Sportplus ziet dat je naar dingen op zoek moet om sport nog meer als middel in te kunnen zetten.

Uiteindelijk zullen er in 2014 in Rotterdam dertig Sportplusverenigingen zijn. Zij gaan zich inzetten op maatschappelijke terreinen als onderwijs, gezondheid, veiligheid, werk/re-integratie en participatie. Ondersteund door Rotterdam Sportsupport maken de Sportplusverenigingen plannen om hun maatschappelijke ambities vorm en inhoud te geven.

 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Beau de Leeuw

Beau de Leeuw

projectcoördinator Toekomstbestendige sportverenigingen