‘Dankzij de Schoolsportvereniging hebben wij weer een jeugdafdeling en worden er dankzij de grootscheepse sportdeelname vele drempels op sportieve wijze geslecht.’ Dat zegt Robin Steensma, interim bestuurslid technische zaken bij volleybalvereniging Hou Stand.

Meisjes die vaker de deur uitgaan en via volleybal hun lichaam en geest ontwikkelen. Ouders die aanvankelijk weinig van sport moesten hebben en die nu hun kind naar volleybaltraining brengen. Moeders die zich niet meer generen voor contact met de mannelijke coach van hun kinderen. De samenwerking tussen volleybalvereniging Hou Stand en de school OBS De Boog binnen Schoolsportvereniging Schiemond in de deelgemeente Delfshaven is een succesverhaal.

‘Een paar jaar geleden hadden wij nauwelijks jeugdleden meer’, vertelt Robin Steensma. ‘Er spelen ongeveer 130 volwassenen bij ons, maar van de jongeren bleef er – door verschillende oorzaken – bijna niemand over’.

‘We hebben toen een nieuwe start kunnen maken via SSV Schiemond. Gino Kohinor, onze uiterst enthousiaste trainer, ging volleybaltraining verzorgen bij OBS De Boog. En kijk nu eens: er zijn niet alleen circa veertig kinderen lid van Hou Stand geworden dankzij SSV Schiemond, er stromen er ook steeds meer door naar de jongste reguliere competitie, de zogenaamde C-jeugd. We hebben een meisjes C-team van ruim tien speelsters dat uitkomt in die competitie. Het overgrote merendeel van al die jeugdleden zijn meisjes met een allochtone achtergrond.’

Steensma benadrukt het belang van de Schoolsportvereniging. ‘Via deze weg hebben we veel meisjes aan het sporten gekregen. Dat is goed voor hun lichaam en geest. En het houdt ze van de straat. Er is veel bereikt. In het begin hadden sommige ouders bijvoorbeeld moeite met de contacten via een mannelijke trainer voor hun dochter. Nu zijn die ouders zo enthousiast, dat ze niet alleen naar het sporten van hun kinderen komen kijken, maar soms de teams coachen. Er zijn ook moeders die nu zelf van Gino volleybaltraining volgen en er zijn er zelfs die bij de recreanten van Hou Stand volleyballen.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liana Landman

Liana Landman

projectleider Vitale sportverenigingen / verenigingsconsulent Accommodatie en Organisatie