Rotterdammers die van sporten én gamen houden kunnen deze zomer in hun handen wrijven. In Rotterdam worden onder de noemer ‘Summer of Esports’ de hele zomer initiatieven en activiteiten gestart op het gebied van esports. Ook voor sportverenigingen staat er het nodige op de agenda. Over VR-ervaringen, dance battles en diverse sport-simulaties.

Esports en gaming zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Om hierop aan te sluiten komt er in Rotterdam een zomerprogramma voor zowel fanatieke gamers als Rotterdammers en sportverenigingen die kennis willen maken met de mogelijkheden van esports.

Rotterdam Gate Games

Dit is hét evenement waar de wereld van gaming en het verenigingsleven samenkomt. “Met de Rotterdam Gate Games willen we verenigingsleven binnen Rotterdam voeden met inspiratie, esports enthousiastelingen herkennen en deze ook activeren samen met jeugd,” zegt Frederik Netten, verenigingsconsulent vernieuwend sportaanbod bij Rotterdam Sportsupport: “Dit om het activiteiten pallet succesvol te verbreden zodat er meer binding en betrokkenheid ontstaat bij verenigingen.”

Hoe werkt dit onderdeel van de Summer of Esports? Je wordt op de proef gesteld met uitdagingen die de grenzen van gaming en het verenigingsleven doorbreken. Test bijvoorbeeld je voetbalkwaliteiten in de Real-life FIFA Skill Games of trek een full body gaming suit aan en waan je volledig in de wereld van virtual reality. Meer een Mobile-gamer? We’ve got you covered in de mobile arena! Denk jij dat je het in je hebt om de beste te worden op alle onderdelen of wil jij jouw vereniging op de kaart zetten als dé gaming-vereniging van Rotterdam? Doe dan mee aan de online challenges, volg het stappenplan en kwalificeer je voor de Rotterdam Gate Games. De website van de Rotterdam Gate Games gaat binnenkort online. Houd onze kanalen daarom nauwlettend in de gaten!

Sportvereniging van de toekomst

Volgens wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, zorg, ouderen en sport) groeit de populariteit van esports enorm. “Een trend die heel goed past bij een innovatie en creatieve stad als Rotterdam. Summer of Esports is daar een prachtig voorbeeld van. Rotterdam loopt voorop in de uitrol van esports en daar kan ik alleen maar trots op zijn. Het is een ontwikkeling die nog vele kansen biedt voor de toekomst.”

Zomerprogramma

Tijdens de ‘Summer of Esports’ komt in Rotterdam Ahoy een arena waar deelnemers het tegen elkaar op kunnen nemen in een virtuele wereld. Met een Virtual Reality-bril op duiken, rollen en springen ze door de arena om de titel binnen te halen. Op het veld van Sparta worden 22 Playstations geplaatst. Esporters wijkbewoners en kinderen uit de wijk spelen hier een FIFA toernooi tegen elkaar. De winnaars worden gekroond tot ‘Kampioen van Rotterdam’.
     Daarnaast komt er een dansbattle met het spel Just Dance. Dansers en danseressen worden gevraagd om een dansvideo in te sturen. De winnaars krijgen een uitnodiging om in de Euromast de finale te spelen onder begeleiding van de zangkunsten van Emma Heesters.
     Ook is er een fietswedstrijd op het SS Rotterdam, hierbij fietsen tien teams de eerste etappe van de Tour de France, maar dan digitaal. In het Zwembad Rotterdam wordt ook digitaal gefietst. Dit is onderdeel van een triatlon waarbij in het zwembad wordt gezwommen en via loopbanden ook virtueel wordt hardgelopen.

Bekijk hieronder de introductievideo van de Summer of Esports:

Stimuleringsbudget

Rotterdamse verenigingen die aan de slag willen met esports kunnen gebruik maken van het stimuleringsbudget, dat onderdeel is van het Actieprogramma Verengingen. Dit budget kan worden aangevraagd door sportverenigingen die duurzaam invulling willen geven aan de focusacties uit het Actieprogramma Verenigingen, zoals het opzetten en organiseren van activiteiten met betrekking tot esports. Lees hier meer over het stimuleringsbudget en de voorwaarden die eraan gekoppeld zijn.

Meer informatie

De Summer of Esports wordt georganiseerd door House of Esports en Sportscloud in samenwerking met de betrokken partners uit het living lab (Rotterdam Ahoy, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, Erasmus Esports, Hogeschool Rotterdam, Albeda, Usportfor, Trust en Gemeente Rotterdam) en Thinc Ahead, de Euromast, SS Rotterdam, het Kasteel, Feyenoord, Excelsior en Sparta. Kijk voor de volledige zomerprogrammering op www.summerofesports.nl.

Wil jouw vereniging ook aan de slag met Esports of heb je vragen over dit thema? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Frederik Netten via f.netten@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën