Hoe kunnen betere sportmogelijkheden worden gerealiseerd voor mensen met een autistische stoornis? Welke specifieke behoeften hebben zij en op welke manier kunnen verenigingen worden ondersteund om daaraan te voldoen? Dat zijn vragen die leven binnen sportkoepel NOC*NSF, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bij de KNVB. Vertegenwoordigers lieten zich op dinsdag 25 november inspireren bij twee Rotterdamse clubs.

Unity99 en NOCKralingen presenteerden zichzelf eind november als verenigingen die sporters met een autistische afwijking prima weten te bedienen. Dat deden zij op verzoek van Lucia van der Laarse. De combinatiefunctionaris Rotterdam Sport op Maat had vanuit NOC*NSF het verzoek gekregen in Rotterdam een werkbezoek te organiseren dat in het teken stond van sport en autisme.

Zij vertelt: ‘NOC*NSF en het ministerie van VWS willen graag meer weten over bijvoorbeeld de behoeften van deze sporters. Vanuit dit departement is daarom de werkgroep ‘Vanuit Autisme Bekeken’ opgezet. Het doel is verenigingen en sporters nog beter te kunnen ondersteunen.’

Van der Laarse vervolgt: ‘Dat kan zijn in de vorm van aangepaste of verbeterde eigen diensten. De Academie voor Sportkader van NOC*NSF verzorgt bijvoorbeeld bijscholingen voor coaches en trainers. Maar je kunt ook denken aan de ambitie om sporten voor autisten een plek te geven binnen de structuren van de aangesloten sportbonden.

De vertegenwoordigers van NOC*NSF, het ministerie van VWS, de KNVB en andere gasten werden op hun wenken bediend door Unity99 en NOCKralingen. Bij Unity99, een vereniging gespecialiseerd in zelfverdedigingssporten, hebben tachtig van de 800 leden een autistische stoornis. Oprichter en eigenaar Patrick van Daalen verzorgde een budotraining die speciaal is ontwikkeld voor kinderen en jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum. NOC Kralingen telt drie teams voor mensen met een autistische stoornis. De bezoekers woonden een training bij.

Zowel de sporters, trainers als gasten toonden zich enthousiast. Van der Laarse: ‘Zo zei Jozef van Vooren, hoofd wedstrijdzaken van KNVB-district West II, dat het bezoek aanleiding vormt het onderwerp nog prominenter op de KNVB-agenda te krijgen.’ MEE Rotterdam Rijnmond, één van de samenwerkingspartners binnen Rotterdam Sport op Maat, was ook vertegenwoordigd tijdens de nuttige dag.

De dag was ook bedoeld om andere Rotterdamse verenigingen van ideeën te voorzien. Van der Laarse: ‘Twee vrijwilligers van honk- en softbalvereniging Saints en een vrijwilliger van hockeyvereniging Leonidas woonden ’s avonds de presentaties van Unity99 en NOCKralingen bij. Het is altijd nuttig om succesverhalen te vernemen en informatie uit te wisselen.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sonny Noordermeer

projectleider Schoolsportvereniging
Sonny Noordermeer