Vrijdag 21 september werd het eerste officiële externe reclamebord bij een Rotterdamse vereniging geplaatst. Sportverenigingen in Rotterdam kunnen sinds kort gebruik maken van de mogelijkheid om reclame-uitingen buiten het complex zichtbaar te maken. Dit om extra inkomsten te genereren. De Rotterdamse Studenten Rugbyclub RSRC in Kralingen was de eerste die hier concrete actie op heeft ondernomen.

Voorheen was het verboden om extern gerichte reclame te plaatsen maar Leefbaar Rotterdam en D66 hebben via een motie in de Gemeenteraad bewerkstelligd dat reclame van sportverenigingen niet langer alleen intern gericht hoeft te zijn. Voor de Rotterdamse clubs gelden er sindsdien drie extra mogelijkheden. Ze mogen de reclameborden langs de velden spiegelen zodat ze ook vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Men mag een speciaal ontworpen welkomstbord bij de entree van het complex neerzetten én clubs kunnen het terrein en omgeving voorzien van gesponsorde banieren.

Rotterdam Sportsupport, de organisatie die Rotterdamse verenigingen ondersteunt, geeft aan dat het in de praktijk nog niet storm loopt met de aanvragen. Dit komt onder meer doordat clubs het lastig hebben met het vinden van sponsoren of dat de locatie het niet toelaat om van deze extra mogelijkheden gebruik te maken. RSRC had daarentegen de sponsor voor dit bord snel gevonden. Meindert Osinga, voorzitter van de Stichting Oud RSRC, vertelt: “Als studentenclub kunnen wij uiteraard alle extra inkomsten goed gebruiken. Wij hebben onze reeds bestaande sponsoren benaderd met de vraag of zij wat extra zichtbaarheid konden gebruiken. Wij zitten op een locatie waar flink wat verkeer langskomt en dat is uiteraard aantrekkelijk voor een sponsor. We waren er zo uit. ”

Niet alle vormen van reclame aan de weg zijn toegestaan. Zo zijn reclameborden op een willekeurig hek langs de weg of op verder afgelegen toevoerwegen bijvoorbeeld niet toegestaan. De gemeente wil een wildgroei aan reclame voorkomen. Daarom is het voor het entreebord en de banieren noodzakelijk om een vergunning aan te vragen. Meer informatie kan worden verkregen via info@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën