Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport bieden 45 sportclubs uit de Maasstad een gratis energiescan aan. De scans moeten verenigingen helpen werk te maken van energiebesparing.

De begroting van de gemiddelde sportvereniging bestaat voor vijftien tot twintig procent uit energielasten. De energierekening van een sportclub bedraagt zo’n 18.000 euro per jaar. Om verenigingen te helpen hun energielasten te verminderen, kunnen Rotterdamse sportverenigingen al ruim een jaar gebruikmaken van Scoren met Energie. Negen verenigingen nemen deel aan dit programma. Zij tonen aan dat besparingen tot veertig procent mogelijk zijn. Dit realiseren ze bijvoorbeeld door energiezuinige installaties en ledverlichting te benutten.

“Veel verenigingen hebben het financieel niet gemakkelijk en energielasten vormen een grote kostenpost”, zegt wethouder Adriaan Visser (financiën, binnenstad, cultuur en sport). “We willen verenigingen helpen bij energiebesparing. De eerste clubs die deelnemen aan Scoren met Energie, hebben hier al profijt van. Voor andere verenigingen willen we de drempel verlagen om ook met energiebesparing te starten. Met de gratis energiescans willen we hen over de streep trekken. Daarmee dragen we ook bij aan een duurzamere stad.”

45 gratis scans: wie het eerst komt..
De scans, die normaal 500 euro per stuk kosten, kunnen het begin vormen van deelname aan Scoren met Energie. Deze scan brengt de besparingsmogelijkheden per club concreet in beeld. Na de scan voert Rotterdam Sportsupport een gesprek met de vereniging over de mogelijkheden van energiebesparende maatregelen. Ook worden praktische financieringen aangedragen. De clubs krijgen ook hulp bij het betrekken van de leden om het draagvlak voor energiebesparing en bewustwording te vergroten. Sportverenigingen met een eigen accommodatie komen in aanmerking voor de scan. De 45 clubs die zich als eerste melden kunnen gebruikmaken van het gratis aanbod.

Nieuwe landelijke subsidieregeling
Vorige week maakte het rijk een subsidieregeling bekend waarmee sportverenigingen dertig procent korting kunnen krijgen op energiebesparende maatregelen. Er is vanaf 1 januari 2016 zes miljoen euro aan te vragen. Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport roepen verenigingen op om nu de energiescan uit te voeren om in 2016 niet naast de mogelijkheden van de subsidieregeling te grijpen.

Heeft jouw club interesse in de energiescan? Neem dan contact op met jouw accounthouder. Voor andere vragen over Scoren met Energie kun je contact opnemen met Penny Nugteren: p.nugteren@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Stephan Vos

Stephan Vos

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat