Steeds meer sportverenigingen zetten stappen om hun club rookvrij te maken. De Nederlandse Hartstichting verzamelde wat mooie voorbeelden van sportverenigingen. Lees hoe clubs dit aanpakken en doe ook mee!

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting vertelt: “Sportverenigingen nemen een belangrijke plaats in in het leven van opgroeiende kinderen. In mijn ogen hebben zij een voorbeeldfunctie. Ik ben er trots op dat steeds meer sportverenigingen de uitdaging aandurven om hun terrein rookvrij te maken.”

Ervaringen rookvrije verenigingen
Afgelopen jaar zijn diverse verenigingen aan de slag gegaan met een rookvrij sportterrein.

  • Sander Wessel, penningmeester FC Abcoude: “De materialen van de Hartstichting, zoals de voorbeeldbrief, waren erg nuttig.
  • Cees van den Hout, bestuurslid Sportpark Hier-O en tennisvereniging ’t Lobje: “Er zijn zeker geen leden weggegaan vanwege de rookvrije vereniging, het trekt juist nieuwe leden aan.”
  • Piet Hein Knoop, bestuurslid HV Abcoude: “De handhaving valt heel erg mee. We spreken mensen soms aan, maar leggen vooral de nadruk op gewenst gedrag. Die positieve benadering werkt!”
  • Jetske ten Caat, bestuurslid korfbalvereniging SKF: “Als eerste stap hebben we het nieuwe terras rookvrij gemaakt en ook hebben we een rookvrij toernooi georganiseerd.”

‘Er zijn zeker geen leden weggegaan vanwege rookvrij, het trekt juist nieuwe leden aan.’

Voetbalclub RCL geeft goede voorbeeld

Voetbalvereniging RCL in Leiderdorp is een van de voorlopers. De vereniging besloot eind 2015 om stapsgewijs een rookvrij sportterrein in te voeren.

Voorzitter Kees van der Burg: “Toen ik het idee van een rookvrije vereniging in het bestuur bracht, moesten de andere bestuursleden eerst even wennen. Maar al snel waren alle bestuursleden voor het initiatief, ook de rokers.”

Lees ook het verhaal van Robert, vader van 3 zonen die bij RCL voetballen.

Gratis Fanpakket
Voor clubs die daadwerkelijk aan de slag gaan om hun sportterrein rookvrij te maken is er een speciaal Fanpakket Rookvrij Sporten. Er zijn 100 gratis fanpakketten beschikbaar. Wacht dus niet te lang!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra van Zevenhuijzen

Sandra van Zevenhuijzen

teamcoördinator P&O en Financiën