Op het strand sporten of een zomerfestival organiseren. Handbalvereniging ETC Hoogvliet is één van de verenigingen die steeds creatiever wordt in de zoektocht naar nieuwe leden. Inzetten op alleen de traditionele spelvormen is namelijk niet langer genoeg.

De werkweek van Stefan Huiting, penningmeester bij handbalvereniging ETC Hoogvliet, ziet er de laatste twee weken van augustus iets anders uit dan normaal. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden komt er deze periode namelijk de (gedeelde) zorg voor de ruim driehonderd kinderen die elke dag aan Zomerland Hoogvliet deelnemen, een gratis zomerfeest voor kinderen op het terrein van ETC. “Zeker anders, maar heel leuk om te doen”, zegt Huiting. “We zijn begonnen met Zomerland Hoogvliet omdat we vinden dat kinderen, waaronder ook mijn eigen kinderen, te weinig buitenspelen. Het is voor alle Hoogvlietse sportverenigingen een mooie kans om hun sport te promoten via clinics en toernooitjes.”
Hij benadrukt het belang van een dergelijke activiteit voor ETC. “We moeten het als vereniging ook echt wel van dit soort randactiviteiten hebben. Dit werkt veel beter dan bijvoorbeeld een clinic voor een winkelcentrum. De kinderen lopen nu rond op ons terrein en krijgen echt gevoel met de clubs.”

Jeugdleden
De organisatie van het zomerfestival is één van de manieren waarop de handbalvereniging een nieuwe groep potentiële leden aan wil spreken.  Met nieuwe spelvormen en activiteiten probeert ETC de groei die een tijd geleden al eens is ingezet extra te stimuleren. “Wij zijn een breedtesportvereniging met vooral veel jeugdleden. Niet dat we niet willen winnen, maar je moet reëel zijn. Als kinderen echt goed zijn en hogerop willen, zeggen wij meteen: ga alsjeblieft, pak die kans!”
Mede dankzij de hulp van Rotterdam Sportsupport is het aantal jeugdleden inmiddels gestegen tot boven de honderd. Daarbij schuwt de vereniging de bijzondere uitstapjes niet. Zo is dit jaar de eerste Zuid-Hollandse voorronde van het NK Beachhandbal op het terrein in Hoogvliet georganiseerd. “Samen met de volleybal- en korfbalvereniging hebben wij een zandveld laten aanleggen. Alleen is dat niet mogelijk, maar samen kan je meer. Op dat veld stimuleren wij het beachhandbal.” Niet alleen door de voorrondes van het NK te organiseren, maar ook via clinics voor scholen. “Het is een ander spel met meer trucs en daardoor spreek je andere groepen aan. Het beachhandbal heeft al aardig wat nieuwe leden opgeleverd. Vanuit de onderkant bouw je de vereniging op.”

Samenwerking
Huiting benadrukt het belang van de samenwerking met verschillende andere partijen, zoals Rotterdam Sportsupport. “Door het contact met de combinatiefunctionaris zijn de lijnen veel korter. Dat helpt enorm, ook in praktische zin. Zo weet ik nu bijvoorbeeld hoeveel kinderen er per school komen als we een clinic organiseren. Dat lijkt iets kleins, maar is toch wel heel handig wanneer je in een kleine gymzaal bezig bent.”
Voor verenigingen die twijfelen over het aanbieden van andere spelvormen en het aanspreken van nieuwe doelgroepen heeft de penningmeester nog wel wat tips. “Alles bij elkaar mag het de vereniging geen geld kosten. Want hoe lang gaan leden het accepteren dat het contributiegeld aan randzaken wordt besteed? Maar zolang je dat aspect in de gaten houdt, is het voor je vereniging denk ik alleen maar goed om die verbreding op te zoeken.”
Een ander advies van Huiting: probeer het ook niet allemaal alleen te doen. “Het maakt uiteindelijk namelijk niet uit welke sport ze gaan doen, als kinderen maar gaan sporten. Ik snap best dat er genoeg kinderen handbal niet leuk zullen vinden. Maar door dit soort activiteiten aan te bieden, wordt sport in het algemeen aantrekkelijker.”

Verenigingsondersteuning is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Rotterdam Sportsupport. Elke vereniging heeft een gebiedscoördinator binnen Rotterdam Sportsupport. Deze persoon beantwoordt vragen, geeft advies en stimuleert verenigingen in te spelen op (sport)behoeften vanuit de wijk. Voor meer informatie over de ondersteuningsproducten voor Rotterdamse sportverenigingen klik hier.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marita Verkaik

Marita Verkaik

manager / plaatsvervangend directeur