Tafeltennis is voor veel mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte een uitgelezen sport om te revalideren of fit te blijven. Logisch dat zorgprofessionals cliënten verwijzen naar Tafteltennisplus bij TTV Alexandria ’66.

Een astmapatiënt, iemand met een donorhart, een sportieveling met een spierziekte, een tafeltennisser die vanwege een beroerte halfzijdig verlamd is en veel personen die vanwege een dwarslaesie of open rug in een rolstoel zitten. In grote lijnen is dat de samenstelling van de elfkoppige groep ‘Tafeltennisplussers’ bij TTV Alexandria ’66.

Sport en saamhorigheid
Onder deskundige begeleiding spelen zij wekelijks hun trainingspartijtjes. Dat doen ze in de wetenschap op den duur desgewenst door te stromen naar een reguliere sport- en trainingsgroep binnen de vereniging. “Deze leden vinden beweging fijn en nuttig, maar genieten er ook van in een andere omgeving te zijn en plezier te hebben met andere mensen”, zegt voorzitter en trainer Saskia Meijer. “Het merendeel heeft vanwege de beperking of ziekte geen baan en zit vaak thuis.”

Huisartsen en fysiotherapeuten
De meeste deelnemers aan Tafeltennisplus kwamen via een zorg- of welzijnsorganisatie bij TTV Alexandria ’66 terecht. Rijndam Revalidatie en MEE Rotterdam Rijnmond zijn de hofleveranciers. Fysiotherapeuten verwijzen ook. Meijer: “Fysiotherapeuten, maar ook huisartsen willen of kunnen vaak een cliënt attenderen op sport- en beweegmogelijkheden, bijvoorbeeld om stijfheid en andere aandoeningen te voorkomen. Helaas kent menige zorgprofessional geen geschikte partijen. Weet dat wij graag mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte helpen aan hun fitheid te werken.”

Geringe inspanning
Tafeltennis kan op elk niveau worden gespeeld, ook bij geringe inspanning. Daarom is de sport zeker ook geschikt voor mensen met bijvoorbeeld hartproblemen. Na drie proeflessen weet Meijer waartoe de deelnemer in staat is. Als die beslist lid te worden, houdt zij daarmee rekening bij de bewegingsintensiteit en oefenvormen.

Revalidatie
Ed Hagers is sportconsulent bij MEE Rotterdam Rijnmond, een organisatie die sportadvies op maat geeft en een passende sportplek zoekt voor mensen met een beperking. Hij merkt dat sport goed is voor de persoonlijke ontwikkeling, dat het bijdraagt aan het zelfvertrouwen. “Ik heb onder meer ex-cliënten van Rijndam Revalidatie met TTV Alexandria ’66 in contact gebracht”, zegt de man die samen met de Nederlandse Tafeltennisbond een handboek ontwikkelde over het nut van tafeltennis als revalidatiesport.

Hij legt uit: “Bij tafeltennis verbeter je je coördinatie, lenigheid, kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. Dat is belangrijk voor het verrichten van algemene dagelijkse behandelingen. Ik geef hierover workshops in revalidatiecentra. TTV Alexandria ’66 was van de partij tijdens de workshop bij Rijndam Revalidatie aan de Westersingel om duidelijk te maken wat ze kan betekenen op dit vlak.”

Dit artikel komt uit het Sportplusmagazine ‘De plus van de club’. Dit is een jaarlijkse uitgave waarin Rotterdam Sportsupport laat zien hoe Rotterdamse sportverenigingen zich maatschappelijk inzetten voor de stad. Lees hier het hele magazine:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marco van de Geer

pedagogisch adviseur
Marco van de Geer