De gebiedsconsulenten zijn het gezicht van Rotterdam Sportsupport. Ze zijn het aanspreekpunt voor verenigingen en zorgen samen met collega-expertconsulenten en partners voor de best passende ondersteuning. Wie zijn deze gebiedsconsulenten? En hoe vullen ze hun werkzaamheden in? In een reeks artikelen maak je kennis met de gezichten achter de gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport. Deze keer: Anouk Meeter, actief in Feijenoord, Delfshaven en Centrum.

Hoewel ze een geboren en getogen Rotterdammer is, leerde Anouk naar eigen zeggen haar stad pas echt kennen sinds ze in september 2020 begon als gebiedsconsulent. “Opeens zie je welke ontwikkelingen er gaande zijn, wat er allemaal aan het veranderen is en in welke stadsplekken wordt geïnvesteerd,” zegt Anouk. “Een tijdje geleden stapte ik bijvoorbeeld op de fiets naar Feijenoord voor een bezoek aan Skateland Rotterdam. Ik zou daar in mijn vrije tijd niet zo snel komen, maar wat een ontzettend gave plek is dat zeg. Dat had ik nooit geweten als ik geen gebiedsconsulent was van Feijenoord. Rotterdam blijft me nog dagelijks verbazen.”  

“Als ik dan een appje krijg van de voorzitter hoe goed het bij de clubs wordt opgepikt en dat het werk bijdraagt aan een veiligere sportomgeving, denk ik: ja, daar doe ik het voor.” 

Anouk Meeter

Trainingen en wedstrijden        

Als gebiedsconsulent in Feijenoord, Delfshaven en Centrum onderhoudt Anouk contact met ruim 50 verenigingen en verschillende stichtingen en samenwerkingspartijen. Namens Rotterdam Sportsupport is ze voor deze gebieden het eerste aanspreekpunt voor het bestuur van deze clubs, al onderhoudt ze ook met andere vrijwilligers goed contact.  “Als je verenigingen echt goed wil leren kennen, moet je ook kijken bij trainingsavonden en wedstrijddagen. Hoe gaan trainers met kinderen om? Hoe is de sfeer binnen de vereniging? Dat voel je niet als je alleen in de bestuurskamer zit. Een vereniging is meer dan het bestuur. De clubcultuur moet je voelen en daarom is het belangrijk om ook bij sportactiviteiten op de accommodatie te zijn.”  

Skateland Rotterdam, één van de sportaanbieders uit Feijenoord.

GameClub

En dus stapt Anouk, die in haar vrije tijd ook hockeycoach is bij sv Victoria, met enige regelmaat op de fiets naar Feijenoord, Delfshaven of Centrum voor een bezoek aan verenigingen. De GameClub in Delfshaven is daar een voorbeeld van. Deze esportsvereniging biedt gamers van verschillende niveaus en leeftijdscategorieën een plek om te verenigen en gaming skills aan te scherpen. Een paar weken eerder was ze nog bij een activiteitencentrum die graag meer wilden sporten en bewegen, terwijl de GameClub meer leden wilde werven. Een match was snel gevonden, want als gebiedsconsulent helpt ze verenigingen ook bij het verzilveren van kansen in het gebied.          

Anouk: “Om zo’n verbinding te leggen moet je wel precies weten wat er speelt in een gebied. Je moet de lokale situaties kennen en weten wat er bij welke vereniging precies nodig is. Het kost veel tijd en energie om dat voor ieder gebied inzichtelijk te maken, maar dat maakt het werk tegelijkertijd ook ontzettend uitdagend als je dan ook van toegevoegde waarde kunt zijn voor de verenigingen.” 

Veilig sportklimaat       

RAFE (Respect, Acceptatie, Eerlijkheid en Fatsoen) is een term die je waarschijnlijk nog niet kent, maar misschien komt daar binnenkort verandering in. Het zit zo: één van de verenigingen met wie Anouk veel contact onderhoudt is Rotterdam United. De voetbalvereniging uit Delfshaven werkt al jaren hard aan een veilig sportklimaat op en rondom de velden en om deze ontwikkeling kracht bij te zetten werd de term RAFE geïntroduceerd. 

“Een mooi woord dat ook lekker bekt. Als er ongewenst gedrag is, kun je elkaar aanspreken door te zeggen dat je even RAFE moet doen. Dat je het uitspreekt als een werkwoord, iedereen weet dan ook gelijk wat je bedoelt. Wat nog mooier is, is dat veel omliggende verenigingen, zoals FC Maense en Blue Marlins, de term inmiddels ook overnemen. We willen eigenlijk dat het zich als een olievlek over het gebied en later ook de stad verspreidt. Als ik dan een appje krijg van de voorzitter hoe goed het bij de clubs wordt opgepikt en dat het werk bijdraagt aan een veiligere sportomgeving, denk ik: ja, daar doe ik het voor.” 

Anouk Meeter

Gebiedsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke