De gebiedsconsulenten zijn het gezicht van Rotterdam Sportsupport. Ze zijn het aanspreekpunt voor verenigingen en zorgen samen met collega-expertconsulenten en partners voor de best passende ondersteuning. Wie zijn deze gebiedsconsulenten? En hoe vullen ze hun werkzaamheden in? In een reeks artikelen maak je kennis met de gezichten achter de gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport. Deze keer: Wilco Hameetman, actief in Hillegersberg-Schiebroek, Overschie en Prins Alexander.

Of het nu gaat om stormschade, zoals onlangs bij de storm Eunice, of coronamaatregelen die sportverenigingen hard raken; vaak zijn het de gebiedsconsulenten die in dit soort situaties als eerste proactief contact zoeken met de verenigingen. Vaak via een belletje of een WhatsApp-bericht, maar soms ook door een bezoek te brengen op de sportaccommodatie. En dus had Wilco Hameetman een drukke weekstart toen hij in de derde week van februari bij meer dan dertig bestuurders informeerde over de stormschade.  

“De aanleiding is in dit geval niet heel prettig, maar we krijgen van verenigingen te horen dat ze onze betrokkenheid heel attent vinden,” aldus Wilco. “In dit geval ging het om een groot aantal verenigingen die door de storm op een of andere manier schade hebben opgelopen. Ik kan voor hen het probleem niet direct oplossen, maar kan wel meedenken in oplossingen en proberen de verbinding te leggen met de juiste partijen.”

Positieve ontwikkelingen

Als gebiedsconsulent in Hillegersberg-Schiebroek, Overschie en Prins Alexander onderhoudt Wilco contact met ruim 80 verenigingen en verschillende stichtingen en samenwerkingspartijen. Namens Rotterdam Sportsupport is hij in deze gebieden het eerste aanspreekpunt voor het bestuur van deze verenigingen. In deze rol voert hij gesprekken met de verenigingen over de vitaliteit, koers en ontwikkeling van de vereniging en koppelt – indien nodig – een expertadviseur aan de vraag of behoefte van de verenigingen. Inmiddels is Wilco 2,5 jaar actief als gebiedsconsulent en weten de bestuurders hem steeds beter te vinden. En lang niet altijd met vragen of om een probleem aan te kaarten, maar ook om positieve ontwikkelingen te melden.  

Rotterdam Basketbal is één van de verenigingen uit het gebied van Wilco. Foto: Theo Bense.

“Onlangs kreeg ik een belletje van een bestuurslid van een watersportvereniging. Hij vertelde enthousiast over hoe ze een nieuwe steiger gaan bouwen en dat de accommodatie hier en daar op de schop gaat. Het is voor mij handig om te weten welke ontwikkelingen er gaande zijn en ik kreeg daar ook weer extra energie van, want ik ging direct nadenken over mogelijke raakvlakken of kansen. Ik heb toen contact gelegd met de verenigingsconsulent accommodatiezaken bij Rotterdam Sportsupport. Het bleek dat de BOSA-regeling bijvoorbeeld nog niet was aangeschreven. Dat scheelde toch weer twintig procent op het totale inkoopbedrag. We kunnen niet alle uitdagingen voor verenigingen oplossen, maar wel op bepaalde onderdelen van extra betekenis zijn.”    

Stem van de verenigingen

Wilco stipte het eerder al aan: met het leggen van de juiste verbindingen met partijen in de gebieden is hij van toegevoegde waarde voor verenigingen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over samenwerkingen tussen verengingen die bij elkaar in de buurt liggen en gezamenlijk iets willen organiseren. Maar ook zorg- en welzijnspartijen die Rotterdammers in beweging willen krijgen, brengt hij in contact met de juiste verenigingen. 

“We kunnen niet alle uitdagingen voor verenigingen oplossen, maar wel op bepaalde onderdelen van extra betekenis zijn.” 

Wilco Hameetman

“Juist daarom is het belangrijk dat ik veel in contact sta met de verenigingen en goed op de hoogte ben van de lokale situaties. Zolang ik regelmatig aanschuif bij bestuurders aan tafel en word gevoed met informatie, kan ik de juiste verbinding leggen of ze koppelen aan het ondersteuningsaanbod van Rotterdam Sportsupport.”

“Mijn einddoel is dat zo veel mogelijk verenigingen in het gebied mij weten te vinden als het nodig is en dat ze ook precies weten bij welke uitdagingen Rotterdam Sportsupport kan helpen,” vervolgt Wilco. “Gekscherend zeg ik altijd dat mijn werk bestaat uit koffie drinken met bestuurders, maar ik haal ook echt veel informatie uit zulke gesprekken, waarna ik die koppeling kan maken. En dit is niet altijd direct, maar soms ook op de lange termijn. Daarom ben ik blij als clubs mij bellen. Ik sta dus altijd open voor het drinken van die bak koffie op de club!” 

Wilco Hameetman

Gebiedsconsulent Hillegersberg-Schiebroek, Overschie en Prins Alexander.
Wilco Hameetman

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt