Hoe zorgen we ervoor dat jeugdleden uit vele verschillende culturen sportief en respectvol omgaan met elkaar, met de tegenstander en met de trainers? Hockeyclub Feijenoord deed zijn voordeel met studenten van Hogeschool Rotterdam. Sinds vorige maand zijn er tien gedragsregels.

We hebben plezier en we zijn aardig tegen elkaar. We zijn eerlijk en geven elkaar een kans. Het zijn voorbeelden van de gedragsregels die sinds vorige maand gelden voor de veertig leden van HC Feijenoord. Ze staan niet alleen vermeld op grote posters, maar ook op hesjes en kaartjes.

Lid jeugdcommissie Freke van de Pol legt uit: ‘Tijdens de training dragen de jongens en meisjes een hesje. Op elk hesje staat een regel plus de bijbehorende illustratie. Je toont als drager het gedrag dat hoort bij die regel. Verder staan de tien regels en illustraties op een kaart die de trainer bij zich heeft. Overtreedt iemand een regel, dan toont de trainer die kaart ter herinnering.’ HC Feijenoord heeft geen eigen accommodatie, maar komt uit op Cruyff Courts in Rotterdam-zuid. Het heeft ook de ambitie een Sportplusvereniging te worden: een club die de Rotterdamse maatschappij sterker probeert te maken via de inzet van Sport. Dit programma wordt gecoördineerd door Rotterdam Sportsupport, dat de betrokken verenigingen ondersteunt.

Van de Pol: “Wij zoomen in op sociale samenhang. Onze leden zijn afkomstig uit vele verschillende culturen. Het is belangrijk dat zij leren samen plezier te maken en sportief en respectvol zijn. Ik ben ook docent van de verdiepingsstudie ‘Geweld in de leefomgeving’ voor studenten die een sociale opleiding volgen aan Hogeschool Rotterdam. Acht van hen hebben de opdracht gekregen een gedragscode voor sportiviteit en respect op te stellen die kinderen kunnen begrijpen. Tijdens een gesprek en via oefeningen hebben we de regels uitgelegd aan de jongens en meisjes.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Gert-Jan Lammens

Gert-Jan Lammens

directeur