Het is sinds dit jaar verboden alcohol te schenken aan jongeren onder achttien jaar. Eind 2013, toen deze nieuwe wet dus bijna een feit was, handelde nog slechts 27% van de gecontroleerde Rotterdamse sportverenigingen hiernaar. Supermarkten (62%) en de horeca (45%) namen al veel meer hun verantwoordelijkheid. Dat is gebleken uit metingen van de gemeente. Wilt u werk maken van goed alcoholbeleid? Dan kunt u ondersteuning krijgen.

Sportverenigingen horen te streven naar een gezonde leefstijl. Ze hebben bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid te voorkomen dat bij jongeren de hersenen negatief worden beïnvloed door alcoholconsumptie. Verder wil een club vanzelfsprekend vermijden geldboetes te krijgen of de alcoholvergunning te verliezen omdat de alcoholwet is overtreden.

Zie hier de belangrijkste redenen voor verenigingen om geen alcohol te schenken aan jongeren onder achttien jaar. Denis Wiering is programmamanager Drugs & Alcohol bij de gemeente Rotterdam. Hij zegt: ‘Het is wetenschappelijk aangetoond dat alcoholgebruik door jongeren onder de achttien jaar negatieve gevolgen heeft op vele terreinen. Het is niet goed voor de ontwikkeling van de hersenen, beïnvloedt bijvoorbeeld de vorming van het geheugen en geweten en draagt evenmin bij aan een goede spieropbouw. Dat moet een sportvereniging niet willen. Twijfel je bijvoorbeeld over iemands leeftijd? Vraag die persoon dan altijd met een identiteitsbewijs aan te tonen minstens achttien jaar te zijn.’

Sinds 2012 ziet de gemeente toe op naleving van de regels over alcoholverkoop. Het verbod op schenken onder achttien jaar hoort daar nu ook bij. Wiering: ‘De wet spreekt voor zich. Een vereniging waarbij wordt geconstateerd dat ze alcohol schenkt aan jongeren, krijgt een geldboete. Normaal gesproken bedraagt die voor een sportvereniging 1360 euro. Bij de derde overtreding binnen een jaar kan de vergunning om alcohol te schenken ingetrokken worden.’

Wilt u verantwoord alcoholbeleid ontwikkelen en onder meer weten hoe wordt voorkomen dat jongeren onder achttien jaar alcohol drinken? Youz, het jongerenmerk van Bouman GGZ, heeft op verzoek van de gemeente de Sportcode ontwikkeld. Lees hier over de ervaringen van voetbalvereniging VVOR.

Ook geïnteresseerd? Zoek contact met Kim Santbulte van Rotterdam Sportsupport via k.santbulte@rotterdamsportsupport.nl of 010 242 93 15 of Sanne van Delft van Youz via s.delft@youz.nl of 088 – 230 30 48.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter