In het Van Donge & De Roo stadion organiseerde Rotterdam Sportsupport gisterenavond de eerste editie van het Rotterdamse trainerscongres. Het congres, met als thema ‘De trainer van de toekomst’, werd bezocht door ongeveer 150 trainers van meer dan 75 verenigingen. Thomas Verhaar – trainer van Excelsior Rotterdam 021 – was één van de sprekers op de avond. Ook konden de trainers verschillende workshops volgen van experts in het trainersvak. De deelnemers beoordeelden het congres met een gemiddelde score van 8,4.  

Rotterdam telt ruim 3500 jeugdtrainers en -coaches. Samen delen zij dezelfde passie: de jeugd in Rotterdam in beweging brengen en houden. Zij vervullen een onmisbare rol voor de tienduizenden jeugdsporters in Rotterdam, maar lopen ook tegen de nodige uitdagingen aan. Het trainerscongres was daarom hét moment om trainers te inspireren, ervaringen te delen met andere coaches en antwoord te krijgen op de vragen die zij hebben over het trainen van huidige jeugd.  
       Gert-Jan Lammens, directeur van Rotterdam Sportsupport, kijkt trots terug op een geslaagde eerste editie van het trainerscongres. “Het lukt niet elke vereniging om de bezetting, opleiding en begeleiding van trainers zelf te organiseren, terwijl die behoefte er wel is. De veelzijdigheid van onderwerpen die voor trainers van belang zijn is groot; van vaktechnisch tot sociaalpedagogisch. Daarnaast zijn er ook maatschappelijke ontwikkelingen waar trainers mee te maken hebben. Met dit congres wilden we deze trainers hulp bieden bij deze uitdagingen en erkenning geven voor hun goede werk.”

Workshop Teambuilding met Stephan Vos in de kleedkamer van het Van Donge & De Roo Stadion.

Theorie en praktijk

Het plenaire programma werd afgetrapt door Thomas Verhaar. De trainer van Excelsior Rotterdam 021 werd geïnterviewd door dagvoorzitter Bart Nolles. In het openingswoord van de avond stipte Verhaar, zelf al jarenlang jeugdtrainer in Rotterdam, aan dat de kinderen centraal moeten staan. “Vertrouwen, veiligheid en vrijheid zijn daarin belangrijk,” aldus de Rotterdammer. “Dat kan alleen binnen een gezamenlijke cultuur met heldere afspraken en consequenties als die afspraken niet worden nagekomen.”
     Na het plenaire deel gingen de trainers door naar workshoprondes waar ze konden kiezen uit een elftal theoretische en praktische workshops. Van onder meer mentale weerbaarheidstraining (Danielle van der Klein-Driessen) en het omgaan met niveauverschillen (Mohamed Benziane) tot het coachen van kijkgedrag (Patrick Woerst). Op het hoofdveld van het Van Donge & De Roo Stadion gingen enkele workshopleiders direct in de praktijk aan de slag. Naast alles wat er te leren en ervaren was, kenden verschillende sportbonden licentiepunten toe voor het volgen van het congres.    

Op het hoofdveld van het Van Donge & De Roo Stadion gingen enkele workshopleiders direct in de praktijk aan de slag.

Over Rotterdam Sportsupport

Rotterdam, een stad waar iedereen sportief en sociaal kan meedoen. Dat is waar Rotterdam Sportsupport elke dag met volle inzet en overtuiging aan werkt. We weten, uit onderzoek en ervaring, dat je met verenigd sporten en bewegen Rotterdammers blijvend in beweging brengt en hun sociale leven verrijkt. Vitale, veilige en toekomstbestendige verenigingen zijn daar cruciaal in. Met een groot deel van de ruim 350 Rotterdamse sportverenigingen en 31 scoutinggroepen werken we samen. Tegelijkertijd brengen we hun sport- en beweegaanbod op verschillende, vaak vernieuwende manieren binnen bereik van Rotterdammers waar dat niet vanzelfsprekend voor is. Bijvoorbeeld via de Schoolsportvereniging voor schoolgaande jeugd, of via het Beweegcoach-platform voor zorg-, welzijns- en andere sociale professionals om hun cliënten toe te leiden naar structureel sport- of beweegaanbod.

“Het lukt niet elke vereniging om de bezetting, opleiding en begeleiding van trainers zelf te organiseren, terwijl die behoefte er wel is. Met dit congres wilden we deze trainers hulp bieden bij deze uitdagingen en erkenning geven voor hun goede werk.”

Gert-Jan Lammens (directeur Rotterdam Sportsupport)

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Ineke Kalkman

projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen
Ineke Kalkman

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven