Vijf tot tien procent van de Nederlandse bevolking is bi- of homoseksueel. Dit geldt dus ook voor heel wat leden en bezoekers van sportverenigingen. Clubs dienen ervoor te zorgen dat zij zich evenals ieder ander veilig voelen en zo goed kunnen presteren. In het beste geval is zo’n benadering onderdeel van een algehele cultuur van respect, waarbij álle leden wel varen. Rotterdam Sportsupport en de John Blankenstein Foundation kunnen ondersteunen.

Trainers en spelers die aan het begin van het seizoen onderling benadrukken dat iedereen met respect wordt behandeld, ongeacht bijvoorbeeld afkomst of seksuele geaardheid. Clubleden die elkaar durven te corrigeren wanneer ‘homo’ als scheldwoord wordt gebruikt. Het zijn zomaar twee voorbeelden van zaken die de John Blankenstein Foundation bestuursleden, vrijwilligers, leden en ouders kan bijbrengen.

De Foundation, vernoemd naar wijlen betaaldvoetbalscheidsrechter John Blankenstein, kan evenals Rotterdam Sportsupport verenigingen helpen omstandigheden te creëren waarin iedereen zich veilig voelt. Dat betekent dat iemand zichzelf kan zijn, plezier heeft en beter kan presteren.

Sanne Scholten van Rotterdam Sportsupport: ‘Homoseksualiteit wordt door veel verenigingen niet als een thema gezien, terwijl het wel degelijk aandacht nodig heeft.’ Workshopbegeleider Nico Willemsen van de John Blankenstein Foundation: ‘Homoseksualiteit is vaak onzichtbaar en onbesproken. Veel clubs denken dat ze voldoende tolerant zijn, maar onbewust wordt de hetero-norm gehanteerd. Dit draagt er aan bij dat veel homomannen zich onveilig voelen en er liever niet voor uitkomen homo te zijn.’

Hierbij valt te denken aan een jongen die niet uitkomt voor zijn homoseksualiteit, omdat hij graag wil blijven voetballen en bang is dat niet meer te kunnen als hij uitkomt voor zijn geaardheid. Een onveilige omgeving draagt bij aan dat idee.

Verenigingen kunnen werken aan verbeteringen en hebben de mogelijkheid zich daarbij te laten ondersteunen door de John Blankenstein Foundation. Zo waren er onlangs workshops voor trainers, leiders, verzorgers en bestuurders die betrokken zijn bij de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Amateurvoetbalvereniging SV Erasmus uit dezelfde stad gaat binnenkort ook met het thema aan de slag. In grote lijnen draait het om het kweken van bewustwording en respect en dit vervolgens omzetten in zichtbare daden. Hiervan wordt de hele vereniging sterker.

Willemsen: ‘Onze Foundation staat voor een aanpak waarin homoacceptatie een onderdeel is van het streven om te komen tot een veiliger sportklimaat, sportiviteit en respect. Wij zeggen: acceptatie begint met gedragsverandering van de meerderheid. Wie dit wil bereiken, doet er goed aan acceptatie op te nemen in de bestaande verenigingspraktijk. Denk aan het opstellen en respecteren van gedragsregels voor coaches, spelers, bestuurders, leiding, medische staf en vrijwilligers. Draag deze regels ook uit, ga met elkaar over dit thema in gesprek en maak duidelijk dat homo’s welkom zijn. Je kunt het onderwerp ook opnemen als vast agendapunt tijdens bestuursvergaderingen en er artikelen over plaatsen in communicatie-uitingen.’

Een onderdeel van de workshops is ‘het delen van het persoonlijke verhaal’, zo vervolgt Willemsen. ‘Wij nodigen vaak een (oud-)voetballer uit die tot de doelgroep behoort en vertelt over hoe het voor hem voelde om zichzelf niet te kunnen zijn en hoe bevrijd deze sporter zich voelde nadat hij zich volwaardig onderdeel van het team wist. Tijdens het gezamenlijk bespreken van zo’n verhaal wordt het belang van een veilig sportklimaat heel persoonlijk gemaakt. Hierdoor merk je vaak dat de angst bij de omgeving een stuk wordt weggenomen, en er ruimte ontstaat voor begrip. Zo komen we hopelijk stap voor stap naar een situatie waarbij homo-zijn in de sport ook de normaalste zaak van de wereld is.’

Rotterdam kent een aantal officieel door de gemeente benoemde homo-ambassadeurs die als doel hebben dat homoseksualiteit meer geaccepteerd en beter bespreekbaar raakt. Rotterdam Sportsupport wil meehelpen het thema op de kaart te zetten. Een van de middelen daartoe is bekendheid geven aan de kansen die de John Blankenstein Foundation biedt. Hier leest u meer en kunt u contact zoeken.

Scholten: ‘Geïnteresseerden kunnen zich ook wenden tot Rotterdam Sportsupport via info@rotterdamsportsupport.nl of 010 242 93 15. Wij hebben twee pedagogisch adviseurs die verenigingen kunnen helpen een veilig sportklimaat te creëren. Acceptatie van homoseksualiteit vormt daar een onderdeel van.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter