Ongeveer 2.000 islamieten met een Marokkaanse achtergrond zijn op vrijdag 22 april in Nederlands grootste moskee doordrongen van de waarde van sport. Mede op initiatief van Rotterdam Sportsupport hield de imam een preek over dit onderwerp in de Essalaam Moskee. Hetzelfde gebeurde in vijf andere moskees in de Maasstad.

Meer sportende allochtone jongeren en ook meer betrokkenheid van allochtone ouders bij sportverenigingen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Rotterdam Sportsupport en de Nederlandse Sport Alliantie (NSA) hebben de medewerking gevraagd van imams. Zij gelden als autoriteit binnen de islamitische gemeenschap en prediken elke vrijdag in een moskee. En zo kon het gebeuren dat vorige maand vele gelovigen gedurende meer dan een halfuur hoorden hoe sport kan bijdragen aan onder meer gezondheid, integratie en opvoeding. De locaties: Essalaam Moskee, Dar Al-Hijra Moskee, Kocetepe, Masjid Ghausia, Masged Abu Bakr en Al Whada. Projectmedewerker Kim Santbulte van Rotterdam Sportsupport vertelt dat veel bezoekers zich konden vinden in de boodschap dat beweging gezond is. ‘Een aantal oudere mensen vroeg mij ook waar sportaanbod is voor hen.’

In een aantal moskees konden gelovigen ook kennismaken met sporten en sportclubs. Er waren bijvoorbeeld vertegenwoordigers van voetbalvereniging Overmaas en taekwondovereniging Abdel Kwand in de Essalaam Moskee. Namens Rotterdam Sportsupport gingen de verenigingsmanagers korfbal en tafeltennis in op de betreffende sporten. In de Dar Al-Hijra Moskee, vooral bezocht door Marokkanen en Somaliërs, praatten kaderleden van Tempo’34 aanwezigen bij over hun hockeyvereniging.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Erwin Nuytinck

verenigingsconsulent Accommodatie
Erwin Nuytinck