Met ingang van 1 juli 2021 wordt er statiegeld ingevoerd op kleine plastic frisdank- en waterflessen. Daarnaast komt er vanaf 3 juli 2021 een wijziging in de wet om het gebruik van plastic te reduceren. Deze veranderingen hebben ook gevolgen voor sportverenigingen. Op dinsdag 13 april organiseert Rotterdam Sportsupport een digitaal vragenuurtje over dit onderwerp.    

Per 1 juli 2021 wordt statiegeld ook op kleine plastic drinkflessen ingevoerd. Per flesje (< 1liter) wordt vanaf deze datum 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het statiegeld 25 cent. Consumenten kunnen deze nieuwe groep statiegeldflessen inleveren bij diverse inzamelpunten. Er zijn een aantal partijen die straks verplicht zijn om statiegeldflessen in te nemen. Denk hierbij aan de grotere supermarktketens, treinstations, tankstations en cateraars.

Voor sportverenigingen betekent dit o.a. een stijging van de inkoopprijs (doorbelasting van het statiegeld). Ook zullen er mogelijk afspraken gemaakt moeten worden met de leveranciers over de inname van de statiegeldflesjes. Deze maatregelen moeten leiden tot minder plastic zwerfafval op sportcomplexen.

Nieuwe regelgeving over minder gebruik plastic

Vanaf 3 juli 2021 is het verboden om bepaalde kunststofproducten voor eenmalig gebruik te verstrekken in sportkantines zoals plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes en ballonstokjes. Dit is het gevolg van de richtlijn die de Europese Commissie heeft opgesteld om de hoeveelheid kunststofafval in oceanen en zeeën terug te dringen. De maatregelen in deze zogenoemde SUP-richtlijn hebben betrekking kunststof wegwerpplastics, waaronder ook verschillende verpakkingen die veel in sportkantines worden gebruikt. Alle sportkantines die kunststofproducten voor eenmalig gebruik in omloop brengen, krijgen te maken met deze richtlijn.

Hoe gaan wij jouw vereniging helpen?

Wij gaan jouw sportvereniging ondersteunen. Op dinsdagavond 13 april organiseert Rotterdam Sportsupport daarom een kennissessie/vragenuurtje. Hierin leggen we uitgebreid uit wat de wetswijzigingen voor jouw vereniging inhouden en laten we voorbeelden zien hoe je als sportvereniging met de nieuwe wet- en regelgeving kunt omgaan. Ook vertellen we welke vervolgacties je als sportbestuurder kan en moet nemen. Lees hier meer en meld je aan!

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Toegankelijkheid
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf