Jongeren met gedragsproblemen helpen door ze te laten sporten. Dat is wat vv HWD Overschie in de komende jaren doet binnen Sportplus.

‘We willen plaats bieden aan nog meer jongeren met gedragsproblemen.’ Dat zegt bestuurslid Projecten Sjoerd Nicodem van vv HWD Overschie. ‘Daarmee hebben we de afgelopen vier jaar al ervaring opgedaan tijdens een project van de KNVB. Het gaat om kinderen, doorgaans tieners, met een jeugdzorgindicatie. Vaak hebben ze een moeilijke thuissituatie. Ze zijn bijvoorbeeld heel onzeker of hebben moeite met gezag of omgang met leeftijdsgenoten. Ze kunnen ook agressief gedrag vertonen. We plaatsen zo’n jongere in een regulier team.’

Vv HWD Overschie hield vier leden over aan het project. Aan de Haagse Hogeschool werden leiders en trainers getraind in omgang met jongeren die gedragsproblemen hebben. Nicodem: ‘Dat had een breder effect, want ook onder onze leden zonder jeugdzorgindicatie heb je spelers met moeilijk gedrag.’ Waarom de club meedoet aan Sportplus? Nicodem: ‘Wij willen meer zijn dan alleen een sportvereniging.Het mes snijdt ook aan meerdere kanten. Als je weet te voorkomen dat kinderen afglijden richting bijvoorbeeld criminaliteit, scheelt dat de samenleving veel kosten.’ Nicodem heeft twee wensen om de kans van slagen bij zijn vereniging te vergroten. ‘Een sportpedagoog die tussen jongeren, club en zorginstellingen in staat. En verder pleit ik ervoor dat sport onderdeel wordt van behandelmethoden en dat zo meer jongeren uit de doelgroep bij ons terechtkomen. Sport is een uitlaatklep, geeft je structuur en leert je omgaan met regels.’

Vv HWD Overschie richt zich nu op jongeren met gedragsproblemen, maar zal binnen Sportplus ook aan de slag gaan met andere thema’s. Zo wordt gestreefd naar een gezonde sportkantine. Daarin kan de bezoeker ook volop gezonde producten kopen, zoals snoepgroenten en fruit.

 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Janny van Bergeijk

Janny van Bergeijk

verenigingsconsulent Leden