Voor een prettige en ook leerzame wedstrijd zijn min of meer gelijkwaardige tegenstanders nodig. Daarom gelden er (functionele) classificaties voor topsporters met een beperking. Sinds dit jaar verzorgen de sportbonden in samenwerking met NOC*NSF de nationale classificatiekeuringen bij sporters met een lichamelijke, visuele of verstandelijke beperking. In het verleden was dit een taak van het Classificatie Instituut van Onbeperkt Sportief.

Sporters met een beperking willen graag strijd leveren tegen elkaar. Zij worden dan ook vaak ingedeeld in categorieën met gelijkwaardige mogelijkheden. Dat maakt de sport zo competitief en eerlijk mogelijk. Dankzij classificaties spelen bijvoorbeeld mensen met hetzelfde geslacht tegen elkaar. Of sporters uit dezelfde leeftijdscategorie of gewichtsklasse. Zowel nationaal als internationaal wordt gewerkt met deze classificaties.

Hier kunnen geïnteresseerde sporters of organisaties alles vinden over classificatie in Nederland. Zij hebben er ook de mogelijkheid via een formulier te laten weten dat zij in aanmerking willen komen voor een classificatiekeuring.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liesbeth van der Meer

Liesbeth van der Meer

strategisch adviseur / leidinggevende