Rotterdam Sportsupport heeft bewezen dat ook basisscholieren graag meedoen aan een zaalvoetbalcompetitie en via die weg lid willen zijn van een vereniging. Combinatiefunctionaris Mounir Aboulasri zette in de herfst een wedstrijdenreeks op voor 140 jongens en meisjes. De clubs GGK, FC Maense en TPP Rotterdam plukken de vruchten. Eerder toonde Rotterdam Sportsupport aan dat een scholencompetitie aanslaat bij leerlingen uit het middelbaar onderwijs.

Leerlingen doen met een schoolteam mee aan een zaalvoetbalcompetitie met andere scholen en zijn daarmee automatisch lid van een vereniging. Die formule, tegenwoordig Challenge010 genaamd, is al ruim twee jaar een hit binnen Rotterdamse scholen voor middelbaar onderwijs. Combinatiefunctionaris Mounir Aboulasri besloot aan het begin van het vorige schooljaar dit voorbeeld te volgen voor het basisonderwijs.

Het leidde eind november tot de aftrap van twee competities: een voor kinderen uit groep 3, 4 en 5 en een voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8. Zij zijn verbonden aan een Schoolsportvereniging: SSV Feijenoord, SSV Oud-Mathenesse/Spangen of SSV Het Oude Noorden. Elke competitie telt zes ploegen, want alle SSV’s zijn per categorie met twee teams vertegenwoordigd. De 140 zaalvoetballers zijn dus verzekerd van vijf competitiewedstrijden.

De competitie voor basisscholieren had als gevolg dat de jeugdzaalvoetbaltak van GGK in één keer van nul naar 34 leden ging. FC Maense en TPP Rotterdam, die al wel zaalvoetballende kinderen in hun gelederen hadden, beleefden eveneens een flinke groeischeut.

‘SSV Feijenoord is de enige SSV waar zowel jongens als meisjes meedoen’, vertelt Aboulasri. ‘Ook onder de meisjes bevinden zich behendige spelers. Sterker, tijdens de SSV-Bokaaltoernooi op zondag 23 juni in Topsportcentrum Rotterdam werd een meisje gekozen tot beste speler. Dat toernooi stond overigens los van de reguliere competitie, waarin de teams om de twee of drie weken een duel spelen.’

De SSV-Bokaaltoernooi ging gepaard met de wet van de grote getallen. Op de kop af 150 kinderen deden mee. Het aantal van 140 jongens en meisjes werd overtroffen, omdat OBS Nelson Mandela ook een team had afgevaardigd. ‘We waren ook erg blij met de aanwezigheid van 55 ouders die hun kind kwamen aanmoedigen’, zegt Aboulasri. ‘Verder waren ongeveer dertig kinderen als supporter van de partij.’

Met vertegenwoordigers van KNVB-district West II bestudeert Aboulasri de mogelijkheid om de competitie uit te breiden in het nieuwe schooljaar. ‘Nu moeten kinderen van de ene naar de andere deelgemeente reizen. Wij proberen er meer SSV’s en scholen bij te betrekken, zodat eerst competities op wijkniveau worden gespeeld en de winnaars vervolgens kunnen strijden om het Rotterdams kampioenschap.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Frank Vermeulen

Frank Vermeulen

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat