Een jaarlijks tripje naar de Spaanse zon, twee keer per week trainen, af en toe een wedstrijd en natuurlijk veel kleedkamerhumor. De mannen van Feijenoord Oldstars genieten dankzij Walking Football een leven lang van hun favoriete sport. En dat geluk gunnen ze andere (Rotterdamse) voetbalverenigingen ook.

Je bent zo jong als je jezelf voelt en je bent nooit te oud om te leren. Dat zijn de basisprincipes van het Walking Football, een voetbalvorm voor 60-plussers die op hun oude dag nog lekker actief bezig willen zijn. Om te voorkomen dat oudere voetballers stoppen door blessures of het verliezen van hun conditie en daardoor uit het zicht van de vereniging verdwijnen, is deze voetbalvariant ontwikkeld. Met Walking Football wordt in wandeltempo op een kwart veld gespeeld wordt. Er wordt tijdens een partijtje niet gerend. Slidings zijn verboden en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Toegegeven: bij Feijenoord Oldstars willen ze stiekem nog weleens een loopje nemen met de officiële regels, maar niemand die daarom maalt.

“Op een dag als vandaag is bijvoorbeeld iemand niet aanwezig omdat hij naar het ziekenhuis moet. Dan bellen we daarna even op om te vragen hoe het bezoek is verlopen. Het laatste wat we willen is dat iemand achter de geraniums belandt.”

Jan Korteweg (secretaris Feijenoord Oldstars)

Seizoenkaarthouders Feyenoord

Iedere maandagavond en woensdagochtend hijsen de mannen van Feijenoord Oldstars zichzelf in hun voetbaltenue. Bij voorkeur in het shirt van hun geliefde Feyenoord. Op sportcomplex Olympia trainen ze met een groep van tien tot twintig personen. Walking Football is een uitgelezen mogelijkheid om betrokken te raken met verenigd sporten, weet ook Jan Korteweg. Zelf had hij al vijftig jaar niet meer gevoetbald, tot hij vijf jaar geleden begon met deze nieuwe voetbalvorm. “Het is echt niet zo dat je heel je leven gevoetbald moet hebben om mee te kunnen doen. Ik ben daar zelf het voorbeeld van. Als seizoenkaarthouder van Feyenoord zijn we een aantal jaren geleden gevraagd om mee te doen. In het begin was ik nog een beetje terughoudend, maar het Walking Football is heel laagdrempelige manier van bewegen, iedereen kan aansluiten. En het is natuurlijk geweldig om gezellig met de mannen onder elkaar te zijn en dat kleedkamergevoel nog te ervaren.”    
     “Maar het gaat ook verder dan alleen het voetballen met elkaar,” vervolgt Korteweg. “Het is ook goed tegen eenzaamheid. We kijken naar elkaar om, vragen hoe het met elkaar gaat. Op een dag als vandaag is bijvoorbeeld iemand niet aanwezig omdat hij naar het ziekenhuis moet. Dan bellen we daarna even op om te vragen hoe het bezoek is verlopen. Het laatste wat we willen is dat iemand achter de geraniums belandt.”

Na afloop van de training is het altijd gezellig in de kleedkamer. “Het is natuurlijk geweldig om met gezellig met de mannen onder elkaar te zijn en dat kleedkamergevoel nog te ervaren.”

Verenigd Koninkrijk

Bij Feijenoord Oldstars zijn ze overtuigd van de meerwaarde van Walking Football. Deze vorm van voetbal komt echter nog niet bij elke voetbalvereniging van de grond. In Rotterdam zijn op dit moment vijf voetbalverenigingen die Walking Football aanbieden. De stichting Feijenoord OldStars heeft als doel het Walking Football breder uit te rollen in de Maasstad met het Verenigd Koninkrijk als ronkend voorbeeld, waar vrijwel in iedere wijk of dorp een mogelijkheid is om aan Walking Football te doen. Rotterdam Sportsupport ondersteunt het Walking Football in Rotterdam door voetbalclubs te stimuleren en enthousiasmeren om met deze voetbalvorm aan de slag te gaan.  
     Korteweg: “Het blijft een uitdaging om enthousiaste voetballers en verenigingen te vinden. In Rotterdam hebben we veel voetbalverenigingen, maar de interesse is nog heel beperkt. In Oud-Beijerland hebben we een keer een presentatie gegeven en daar zijn de drie voetbalverenigingen gezamenlijk met elkaar aan de slag gegaan. We hopen dat dit ook in Rotterdam kan gebeuren, want we geloven in de potentie van Walking Football en de waarde die dit heeft voor verenigingen en de stad.    

Een woensdagochtendtraining op sportcomplex Olympia. “Het blijft een uitdaging om enthousiaste voetballers en verenigingen te vinden.”

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Rosanne Verhoeven, gebiedsconsulent van Charlois en IJsselmonde bij Rotterdam Sportsupport, via r.verhoeven@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Wil je vrijblijvend kennismaken met Walking Football bij Feijenoord Oldstars? Neem dan contact op via info@feijenoordoldstars.nl of bel naar naar 06 21 94 34 78. Lees hier meer over Feijenoord Oldstars.

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens