Beweging kan helpen ziekten te voorkomen en de gezondheid te verbeteren. Rotterdam Sportsupport en veertien verenigingen houden een proef om laagdrempelige beweegactiviteiten op te zetten voor Rotterdammers met een bewegingsachterstand.

De koppeling maken tussen sportverenigingen aan de ene kant en mensen met bijvoorbeeld depressieklachten, overgewicht of – risico op – diabetes anderzijds. Dat is wat Rotterdam Sportsupport en de veertien verenigingen doen onder de vlag van de BeweegKuur en Rotterdamse clubs. Het wordt gesubsidieerd door het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen (NISB).

Projectmedewerker Fieke de Goede van Rotterdam Sportsupport: ‘Stel, een huisarts ziet dat iemand te zwaar is en daardoor diabetes type 2 dreigt te krijgen. In plaats van dat hij die persoon een medisch traject instuurt, kan hij wijzen op diens leefstijl. Onder begeleiding van een diëtist en een fysiotherapeut kan iemand dan zijn eet- en beweeggedrag aanpassen en daarmee werken aan een gezonde actievere leefstijl. Het NISB heeft vorig jaar aan Rotterdam Sportsupport gevraagd een rol te spelen. Samen met veertien verenigingen zijn we begonnen laagdrempelige beweegactiviteiten te creëren voor de doelgroep.’

Tot de zomer zijn de verenigingen daar druk mee. In die periode worden ook Rotterdammers met een bewegingsachterstand enthousiast gemaakt deel te nemen aan de activiteiten die horen bij de proef. Daarna is de ‘pilot’ beëindigd en gaan de clubs zelfstandig verder. Korfbalvereniging OZC heeft al vijftien volwassenen begroet die deelnemen aan Kombifit. Deelnemers bepalen zelf welke activiteiten ze doen. Zij spelen onder meer eenvoudige vormen van korfbal, hockey en badminton.

De Goede: ‘Het is een taak van Rotterdam Sportsupport om een goede kwaliteit van bewegingsactiviteiten te realiseren. Hoe gaat een trainer om met iemand die kampt met een depressie? En hoe speelt hij in op een deelnemer die vanwege overgewicht knieklachten krijgt? Wij maken het mogelijk dat deze maand dertien vrijwilligers van clubs de cursus Beweegkuurinstructeur van het ROC Zadkine volgen.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marion den Elsen

office assistant
Marion den Elsen